Nu styr jag i österled

STOCKHOLM: Efter det intensiva arbetet med slutskedet av arbetet med frigivandet av Martin och Johan nere i Etiopien blev arbetet i går, efter min hemkomst från Helsinfors, i alla fall marginellt lugnare.

Vi hade sammanträde med det s k strategiska rådet och lyssnade på australienska och amerikanska experter som diskuterade konsekvenser för den strategiska utvecklingen av Kinas ökade styrka.

Det är ett ämne som det förvisso inte kommer att saknas anledning att återvända till.

Och jag hann med att sitta ner en timma med Ashraf Ghani för att öppet diskutera de olika utmaningar som Afghanistan står inför under de kommande åren.

Vi var eniga om att det är presidentvalet med det maktskifte som detta innebär som kommer att vara den alldeles avgörande utmaningen, och diskuterade olika möjligheter för att få till stånd en process som uppfattades som legitim av alla avgörande krafter i landet.

Lite vid sidan av detta kom Lars Tobisson – f d både vice partiordförande och partisekreterare i moderaterna – förbi för att diskutera olika aspekter på Gösta Bohman som partiledare, politiker och person.

Lars håller på att skriva en bok om honom, och den kommer med all säkerhet att bli läsvärd.

Men nu är det en ny dag, och några timmar hemma i morgon bär det sedan av först till Ryssland och, lite senare i veckan, till Ukraina.

Innan jag lyfter kommer jag dock att hinna med att tillsammans med Gunilla Carlsson träffa fängslade Yulia Timoshenkos dotter som befinner sig på besök i Stockholm.

Första anhalt blir sedan Moskva och mottagningen på Sveriges ambassad där i morgon kväll för vår avgående ambassadör Tomas Bertelman.

Det finns all anledning att tacka honom för fina insatser under en lång och viktig karriär inom UD, men det ger ju dessutom ett tillfälle att träffa gamla och nya vänner i den ryska huvudstaden.

Att på plats känna av atmosfären i den ryska huvudstaden har ett betydande värde.

Lite mer officiellt blir det sedan på torsdag när jag äter lunch med utrikesminister Sergey Lavrov.

Det brukar inte saknas samtalsämnen när vi träffas, och det kommer det med all sannolikhet inte att göra nu heller.

Annars är detta en dag när många blickar riktas åt andra håll.

Mot Nederländerna för dess viktiga parlamentsval.

Mot Karlsruhe för det utslag som väntas från den tyska författningsdomstolen.

Och mot Europaparlamentet i Strasbourg där kommissionspresidenten Barroso håller sitt årliga programtal och lägger fram en serie av nya förslag.

Men till allt detta kommer det att finnas rikliga anledningar att återkomma.

Nu styr jag i österled.

2 Responses to Nu styr jag i österled

  1. Fredrik Sigurdh skriver:

    Jaaa! Snart episod II och då ska Bildt med följe förklara sig…Detta blir spännande. Värsta romanen, Svensk ex. statsminister, numera Utrikesminister och styremedlem i ett omtalat och beryktat företag – där deras specialitet är att göra affärer med diktaturer och i länder där befolkningen är förtryckt.

  2. mrmhalland01 skriver:

    Fredrik Sigurdh ,

    Vilket bolag menar du att han är styrelsemedlem i ?

%d bloggare gillar detta: