Inför kommande veckan

STOCKHOLM: Tillbaka från EU-möte och FN-besök på Cypern är det dags att börja blicka framåt på den kommande veckan.

I morgon blir det för bl a min del informell middag i Helsingfors, men under den senare delen av veckan är det fortsatt situationen i det Östra Partnerskapets länder som kommer att dominera min kalender.

Från och med torsdag eftermiddag kommer jag att befinna mig i Yalta nere på Krim i Ukraina för det möte där som brukar samla huvuddelen av landets politiska och ekonomiska personligheter.

Ukraina står inför ett viktigt parlamentsval den 28 oktober, och det är viktigt att vi fortsätter att sända mycket klara budskap
från EU:s sida i den frågan.

Men därtill kommer ju hela situationen med olika politiserade rättegångar, där den mot f d premiärministern Yulia Timoshenko ju är den mest uppmärksammade.

Alldeles säkert kommer det att bli olika överläggningar kring den frågan.

Till Yalta väntas inte bara Ukrainas president Yanukovich utan också bland andra Turkiets premiärminister Erdogan.

Innan dess hoppas jag dock kunna hinna med ett snabbt informellt besök i Moskva, och hur besöket i Ukraina i övrigt i sina detaljer kommer att utformas är i skrivande stund inte alldeles klart.

Dessförrinnan kommer dock onsdagen att bli en viktig dag i flera avseenden.

För det första är det parlamentsval i Nederländerna, och resultatet där kommer att skärskådas noga.

Det är självfallet viktigt att vi har en stabil regering och en stabil samarbetspartner i Haag inför de olika utmaningar som Europa står inför.

Samma dag kommer Europakommissionen att formellt lägga fram olika förslag kring det som ytterst schematiskt kallats för bankunion, och som kommer att bli ett betydelsefullt diskussionsämne under hösten.

Gemensamma insatser för att kontrollera den gränsöverskridande finanssektorn finns det självfallet mycket som talar för, men uppläggningen måste självfallet vara realistisk.

Och här tror jag att Stockholm och Berlin kan vara på väg mot en viktig samsyn i viktiga avseenden.

Säkert kommer kommissionens förslag att innehålla också åtskilligt annat, men det är kring denna senare fråga som jag tror mer konkret fokus kommer att koncenteras på under de närmaste månaderna.

På andra sidan Atlanten har de bägge partierna nu avslutat sina respektive konvent, och presidentvalskampanjen börjat på allvar. Allt tyder på att det blir de mer ekonomiska frågeställningarna som kommer att stå i centrum, och det säger sig självt att de är viktiga också för oss.

Men med uppmärksamhet följer vi självklart också hur olika internationella frågeställningar avspeglas i valdebatten och i de olika tankar som förs fram i denna.

4 Responses to Inför kommande veckan

 1. mrmhalland01 skriver:

  Jag tycker allt som oftast att utrikesministern talar som om vi var medlemmar av en federation.
  Det är vi inte, och vi fick garantier inför EU-valet att det aldrig skulle bli ett ”Europas förenade stater”.

  UD borde arbeta för Sverige och dess medborgare.
  När man inte längre är minister kan man ägna sig åt det man brinner för, som Jan Eliasson gör nu.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  UD arbetar hårt och aktivt ute på fältet och är med i alla relevanta sammanhang och kanske även i några som ännu ej är fullt relevanta men som kanske kommer att bli detta om ett tag.
  Det handlar om att arbeta proaktivt och så hårt och offensivt som det bara går och på så sätt vara ett föredöme.
  Många länder förefaller mer vara navelskådare och gör bara det man absolut måste.
  Lite så är det faktiskt i många andra sammanhang också. Många människor ser främst problem och orkar knappt med att ta hand om sig själva medan vissa andra lyckas orka med betydligt mer.
  Äter mindre, dricker mindre, tränar mer, studerar flitigt, reser mer, upptäcker mer, träffar fler intressanta människor, se fler nya platser, hittar fler affärsmöjligheter, lär sig därför mer och får på detta sätt ”mer tur”.
  Grejen är att låta så många som möjligt få chansen att bjuda upp.
  Det är så vi får världen att gå framåt. USA har kommit en bit på väg, Japan likaså men har lång väg kvar. Europa har mycket kvar att göra men har fantastiska möjligheter! CB mfl slåss på sin kant för att bereda vägen. Vi alla kan hjälpa till.
  Varför inte börja med att lägga nästa resa till Yalta eller Istanbul?

 3. mrmhalland01 skriver:

  Gratulerar till frisläppandet av Svenskarna i Etiopien !
  Bra jobbat UD/ambassad !

%d bloggare gillar detta: