Den vackra men tragiskt delade ön

PAPHOS: Vid lunchtid anlände jag hit till sydvästra Cypern för det informella möte med EU:s utrikesministrar som vi har i samband med varje ordförandeskap. 

Den ursprungliga tanken var att det skulle finnas en möjlighet till ostörda och informella diskussioner utan alltför mycket av vare sig dagordning eller resultat.

I mitten av 1990-talet deltog jag i ett antal av dessa s k Gymnich-möten i min egenskap av EU-representant på Balkan, och fann dem mycket värdefulla.

Under senare år har de dessvärre kommit att formaliseras lite mera samtidigt som de tidsmässigt krympt ihop en del, och därmed har dessvärre deras värde minskat något. 

Men nu är det som det är, och mötena är i alla fall av värde för de möjligheter till informellt tankeutbyte som de ger. 

Och det har förvisso ett värde i sig att då och då komma bort från våra vanliga sammanträdeslokaler i Bryssel och Luxembourg.

Nu är det Cypern som har det roterande ordförandeskapet, och det ger ju en välkommen möjlighet att besöka denna lika vackra som komplicerade ö. 

Landet är medlem av EU, men delat i två delar av en betydande s k grön zon som en av FN:s numera äldsta fredsbevarande operationer – UNIFCYP kom hit redan 1964 – har ansvaret för.

Under en lång tid hade vi också ett betydande svenskt bidrag till UNIFCYP.

Mellan mars 1964 och oktober 1993 tjänstgjorde sammanlagt 25.500 svenska militärer och 2.300 civila experter i FN-operationen här, och det är självklart att det skapade många band mellan våra bägge länder.

2004 fanns hoppet om att den tragiska delningen skulle kunna övervinnas, men dessvärre underkändes den s k Annan-planen i folkomröstningen på den grekcypriotiska delen av ön, och föll därmed.

Samtal sedan dess har dessvärre inte lyckats att överbrygga de motsättningar som finns, och just nu är det svårt att se annat än ett dödläge som kommer att sträcka sig i alla fall en bit in i det kommande året.

Dessa samtal förs självfallet mellan parterna själva, men efter bästa förmåga har vi under senare år försökt att ge dem vårt stöd. 

Det har då handlat såväl om samtal med Cyperns president Christophias som med hans turkcypriotiska samtalspartner och med Turkiet självt.

Att öns delning är en tragedi främst för landet självt är uppenbart, men därtill kommer dess effekt på det europeiska och internationella samarbetet. 

Titt som tätt hamnar vi i motsättningen som ytterst går tillbaka till landets delning. Och det i en situation när vi behöver mer av detta samarbete. 

Efter det att våra överläggningar avslutats i morgon tänkte jag ta tillfället att besöka FN-missionen här. Jag har gjort det förr, men det är alltid av värde att få en uppdatering av situationen.

8 Responses to Den vackra men tragiskt delade ön

 1. stig2entreprenoren skriver:

  ”Vi måste prata om Europa” Brännpunkt 7/9
  Vi går mot en värld med 9 miljarder människor och där Europa kommer att utgöra 7%.
  Vi borde väl kunna nå 8% eller varför inte 10%?
  Hur skall Europa bli bättre?
  Ta bilsemester i Europa istället för att åka till Thailand.
  Satsa mer på utbyggd infrastruktur.
  Öppna för mer central politisk makt för att klara att hantera Euron.
  Mer integration genom fler tvärregionala projekt.
  Utveckla Norden till en tyngre gemensam aktör inom EU.
  Starta fler tväreuropeiska projekt utöver schlagerfestivalen.
  Starta fler samarbeten mellan nord och syd, typ:
  ”Sweden Malta International Institute of New Technology”
  ”Irish Italian Cultural Group”
  ”Sweden Romania Space Corporation” (building nano satellites)

  you tell…Kachina team?

 2. Rulle skriver:

  Skulle inte minst hälften av dina ”möten” kunna ske på ett modernare och mindre miljöförstörande sätt? Att arrangera Några telefonkonferenser med hjälp av Skype borde vara billigare och effektivare. Det är så vi inom industrin varit och är framgångsrika.
  Du får då naturligtvis betala dina egna luncher och middagar, men det har Du råd med.
  Bara dina hotell och resekostnader överstiger säkert kostnaden för vad en för landet nödvändig Norrbottniabana skulle kosta.

 3. florimond77 skriver:

  För en gångs skull kan jag hålla med dig Rulle. Det slösas alldeles för mycket pengar på betalda luncher,middagar,resor och annat samkväm i politikervärlden. Jag tycker inte en enda politiker ska uttala ordet spara utan att se över detta.
  Dessa människor har upp till årslöner i månaden och borde kunna betala sina egna luncher. Eller är alla luncher och middagar representativa? Jobbar man när man äter? En viss del av tex resor kan det vara logiskt att betala eller subventionera för en utrikesminister men i övrigt tror jag att det slösas mycket av skattebetalarnas pengar. Det har vi sett många exempel på den senaste tiden. Hur är det med samvetet bland politiker och höga statstjänstemän måntro? Finns det någon heder och moral kvar om det nu funnits någon sedan Hedenhös?

 4. mrmhalland01 skriver:

  Jag arbetar f.n i ett projekt med ett företag i Chile, där jag deltar i utvecklingen av ett datorprogram.
  Vi är c:a 10 personer inblandade, från Sverige, Norge, Colombia, Indien och USA.
  Vi behöver göra avstämningar c:a 2 ggr om dagen.
  Det blir oftast korta möten på c:a 20 min.
  P.g.a tidsskillnader måste vi alla göra lite uppoffringar och arbeta utanför kontorstid och alla kan inte vara med på alla möten, utan vi får utse någon som kan vara med ”dubbelt” för att informera de som inte kunde vara med på ”förra” mötet.
  Allt sker via skype eller Livemeeting.
  Eftersom projektet löper över minst ett år, ansåg vi att vi behövde träffas personligen efter c:a 4 månader.
  Vi träffades hos kunden i Chile.
  Kunden betalade resa och hotell en natt.
  Eftersom vi alla hade traktamenten från våra arbetsgivare var det helt naturligt att alla betalade sin mat & dryck själva.
  Utan tvekan har vi en mer personlig kontakt efter det mötet och mer förståelse för varandras synpunkter, men, en träff räcker utmärkt.

  Att vi inte träffas oftare handlar om respekt för kundens kostnader.
  Detta borde även statsmän tänka på !
  Det handlar om det arbetande folkets skattepengar !
  Dessa ska inte spenderas på dyra resor och middagar !

  Skaffa en stor bildskärm till arvfurstens palats och ställ den i ett ljudisolerat rum.
  En web-kamera för 1000 :- duger utmärkt, den har en bra mikrofon inbyggd.
  Med denna utrustning för c:a 5000:- (en hotellnatt) blir utrikesministern mångdubbelt effektiv för oss skattebetalare.

  Under den tid som motsvarar en resa till USA kan ministern hinna med att prata med c:a 10 personer i 1 timma/stk och ha pauser för mat emellan utan att det kostar skattebetalarna mer än hans lön.
  Detta oavsett vilket land i världen personerna befinner sig i.

  Att dessutom komma hem till fru & barn på kvällen är ju en bonus !

  Känns det viktigt att ha arbetsfrukost/middag är det inget som hindrar att man tar med ett par frallor till konferensbordet :-)

  Inte ens FRA kan avlyssna dessa samtal….

 5. gruelse skriver:

  För svenska skattebetalare och för UD:s effektivitet vore mycket vunnet om mrmhalland01:s videokonferensförslag infördes.

  Om man antar att Carl Bildts reseräkning (transporter, logi, mat etc.) i genomsnitt går på 10000 kr per dag, så blir den årliga kostnaden 3,65 miljoner kronor. Det är mycket pengar. (En grävande journalist kan nog få en exaktare siffra.)

  Med videokonferenser slipper man också ineffektiva, tidsstjälande transfer och flygförseningar.

  Därtill måste Regeringskansliet klimatkompensera för Bildts CO2-utsläppande flygtransporter, vilka är högst betydande, inte minst med tanke på hans epitet ”den flygande halländaren som irrar runt i lufthavet”.

  Världen har med stor sannolikhet nått ”peak oil”, varför flygtransporter, på grund av stigande bränslepriser, kommer inom en snar framtid bli betydligt dyrare.

 6. metusalem skriver:

  Det är rätt rörande att se vilken omsorg om landets ekonomi som föreslås. Bäst är väl Rulle som anser att Carl Bildts resor, mat och hotell kostar mera än Norbottniabanan. Så går det när man skriver först och tänker sedan.

  Det personliga mötet är i många fall oöverträffat för att skapa förutsättningar för samförstånd och resultat. Men visst kan man tänka sig att man nyttjar Skype och videokonferenser. Men det krävs ju som bekant två för tango. CB är ju en person som tagit till sig nutida kommunikation bättre än de flesta. Jag tror inte han skulle nobba förslag om elektroniska träffar och samtal, men detta tar nog sin tid innan allmän uppslutning.

  I omtanken om ”höga reseräkningar” förefaller man glömma bort att CB ingalunda jobbar nio till fem. Ofta nästan dygnet runt förefaller det av hans öppenhjärtiga rapporterande. Personligen föredrar jag en minister som ofta befinner sig ute i sitt fögderi, istället för att konstant häcka i sitt kontor i Arvfurstens..

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Man kan prova videokonferensmodellen på UD fullt ut och konsekvent i en månad och se hur det fungerar i praktiken.
  Alla kvalificerade experiment är alltid av stort värde.
  Det kanske kunde räcka att skicka en svensk representant till statsmäns begravningar där det brukar bli lite informella möten?
  I nya situationer och då man skall träffas första gången kan det dock säkert vara motiverat att träffas personligen.
  Regelbundna tekniska möten mellan redan kända görs bäst via skype.
  Att en utrikesminister driver på och arbetar aktivt ute på fältet på alla tänkbara nivåer är beundransvärt.
  Fler i detta land borde ge sig ut på fältet betydligt oftare. Inte åka till mallis utan söka nya kontakter, nya platser och nya affärsmöjligheter. Den finske presidenten Kekkonen sa en gång att ”när det störtar ett flygplan någonstans i världen så sitter det två svenska affärsmän ombord. Jag vill att det även skall sitta två finska affärsmän ombord”.

 8. Rulle skriver:

  Åtminstone alla utrikesministrar (eller deras departement) inom EU borde alltid vara uppkopplade mot varandra.
  Att dra in Kekkonen är som att här nämna Flintston och ur tiden. Det är numera omodernt att flyga för att bara träffa personer. Max två gånger per år bör man skaka hand och viska i örat. Nog kan det ha sina fördelar att ses, men ack så överskattat detta är. Nu när tekniken har gjort att man kan ses utan att lukta på varandra och utbyta basiller så bör det prövas i stor skala. CB kanske skulle kunna utbyta tankar med ledare i världen som han annars aldrig får tillstånd att möta. På grund av odiplomatiska eller enögda uttalanden är han på sina håll portad från att besöka vissa länder.
  Att ses över nätet är bättre än över en drink!

%d bloggare gillar detta: