Syrien i fokus

STOCKHOLM: Torsdag och regeringssammanträde i sedvanlig ordning.

Så börjar denna dag.

Och sedan passar jag på att träffa en del av våra ambassadörer i olika nyckelländer.

Det är ett betydande värde att kunna tala direkt med en del av dem som jag annars inte har möjlighet att träffa så ofta.

Nu inleds också det möte som Syrian National Council – den mest respekterade och breda av den syriska oppositionens olika grupperingar – kommer att ha här i Stockholm under de närmaste dagarna.

Under eftermiddagen träffar jag dess ledning för att lyssna på deras bedömning av situationen i Syrien och vad vi ytterligare har möjlighet att göra från Sveriges, EU:s och det internationella samfundets sida.

Samtidigt samlas i New York FN:s säkerhetsråd under ordförandeskap av Frankrikes utrikesminister Fabius för att diskutera inte minst de humanitära aspekterna på den allt allvarligare situationen i Syrien.

Och i det mötet deltar också Turkiets utrikesminister Davutoglu.

Såväl i Turkiet som i Jordanien har ju nu antalet flyktingar från Syrien passerat 100.000.

För min del blir det framåt kvällen sedvanlig sommarmottagning för UD:s anställda med respektive i anslutning till sändebudsmötet.

Vi bjuder på ett glas vin eller två och en del annat, men dessvärre tror jag inte att det blir några heliumballonger. Trevligt och nyttigt brukar det kunna bli i alla fall.

Och därifrån far jag med viss brådska iväg för att äta middag med den moderata riksdagsgruppen i samband med dess internatkonferens i Nynäshamn för att dra upp riktlinjerna för de närmaste månadernas politiska arbete.

Så det blir en del att göra även denna dag.

7 Responses to Syrien i fokus

 1. M Pahrai Baloch skriver:

  Hej Carl Bildt

  Seminarier och möten hit och dit är bra men hjälper inte direkt de drabbade barn, kvinnor, gamlingar och män som är under daglig bombardemang från både luften och marken. Nato måste ingrippa och avsluta Assad dynastins blodbad mot den syriska folket. Det är inte bara syriska armén som slåss mot syriska folket utan det är iranska militären som stödjer diktaturen i syrien med både vapen, expertis och soldater.

  Mvh

  M Baloch

 2. Carl Bildt benämner Syrian National Council som den mest respekterade och breda av den syriska oppositionens olika grupperingar och man ställer sig så genast frågan: hur bred då och respekterad av vem / vilka???

  Om det är på det här sättet sätt som de försöker vinna folkets förtroende är det kanske inte så konstigt att de ännu inte lyckats med det i någon större utsträckning utan mest bara tycks bli hållna om ryggen av Carl Bildt och hans gelikar. Precis på samma sätt som den NTC-ledning som de strax dessförinnan tillsatte i Libyen och nu säljer ut Libyens olja gratis till dem som tack för hjälpen.

  Civilians Massacred in Daraya A Town Overrun By NATO’s FSA

  http://www.nytimes.com/video/2012/08/20/world/middleeast/100000001731940/the-lions-of-al-tawhid.html

 3. bildterberg skriver:

  Om Nordafrikas nya terroristcentrum – Vilka som utnyttjar det
  och till vad de utnyttjar det:

  http://landdestroyer.blogspot.se/2012/08/nato-terrorists-target-syria-algeria.html

 4. Bildterberg.

  Precis som det konstateras i den artikel du länkar till så är det ju världens alla muslimer som får betala det högsta priset för det sk ”antiterroristkrig” som USA / NATO låtsas föra.
  Inte minst genom att få sina heliga gamla sufiska moskéer och gravar förstörda, på det sätt som vi redan kunnat se i Timbuktu i Mali.

  De salafistiska rövarbanden från Saudiarbien betraktar nämligen de sufiska muslimerna som hedningar. Och deras form av fundamentalistiskt islam har aldrig tidigare tillämpats vare sig i Mali eller Libyen.

  A mosque containing Sufi Muslim graves has been bulldozed in the centre of Tripoli, Libya, a day after Sufi shrines in the city of Zlitan were wrecked and a mosque library was burned.

The demolition of the large Sha’ab mosque happened in broad daylight on Saturday, drawing condemnation from government officials and Libyans across the country and abroad.

Witnesses say a group of Salafi Muslims who disapprove of shrines and tombs were behind the attack, and that it took place as security forces looked on.

Al Jazeera’s Omar al-Saleh reports.

 5. Och här fortsätter förstörelseverksamheten av Syriens gamla ovärderliga kulturmonument:
  Artikel i The Indepedent:

  Robert Fisk: ‘Rebel army? They’re a gang of foreigners’
  Our writer hears the Syrian forces’ justification for a battle that is tearing apart one of the world’s oldest cities

  ”You won’t believe this,” Major Somar cried in excitement. ”One of our prisoners told me: ‘I didn’t realise Palestine was as beautiful as this.’ He thought he was in Palestine to fight the Israelis!”
  I denna artikel framgår det att en av de tillfångatagna rebellerna” hade utbrustit att han aldrig hade kunnat tro att det var så vackert i Palestina. För det var där han trodde han var för att strida mot israelerna.

  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-rebel-army-theyre-a-gang-of-foreigners-8073717.html?fb_action_ids=10151041827278253&fb_action_types=og.recommends&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%2210151041827278253%22%3A10152039382445150%7D&action_type_map=%7B%2210151041827278253%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D#access_token%3DAAADWQ6323IoBAASgvTi1pJUcheEqhIZA1R4iVFgBKrqInTTQ53ZBdZA5Ft9nMNbxKevVTdjLD9tpC5tKy0fsqFTmiiS56hZAMs83BZAYB2wZDZD&expires_in=5512

 6. gruelse skriver:

  Giovanni och bildterberg,
  Var bara lugna!

  Den store utrikesministern, för den försvarslösa och alliansfria svenska de jure delrepubliken i EU, har läget under kontroll. Så pass god är hans kontroll över läget att han i en storartad gest har beslutat att förse al-Qaidamilisen i det syriska inbördeskriget med krigsmateriel i form av mobila kök.

  Med mat i magen, resonerar uppenbarligen utrikesministern, ska nog al-Qaidamilisens krigslycka vända så att Syriens president kan avsättas och därmed bana väg för en kulturell och religiös konformering även i Syrien.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/syrisk-opposition-lovas-svensk-hjalp_7460492.svd

  (Textmassan ovan kan innehålla spår av ironi.)

 7. Det är väl bara att håll tummarna för att att resultatet av Carl Bildts hjälpverksamhet, inte blir detsamma som i Libyen för kvinnornas del:

  Polygamy in Libya: Freedom won or rights infringed?

%d bloggare gillar detta: