Hallänning, svensk och europé

STOCKHOLM: I dag hade jag tänkt ge mig iväg och vara hallänning, svensk och europé ett litet tag igen.

Det är Studieförbundet Samhälle & Näringsliv som har sin traditionella konferens på Tylösand utanför Halmstad.

Fjolårets tema var Kina – jag var där då också – och i dag är det utvecklingen i Europa som kommer att stå i centrum för diskussionerna.

Och till dem skall också jag efter ringa förmåga försöka att lämna ett bidrag.

Ett och annat finns det förvisso att diskutera. Och avsaknaden av mer seriös debatt om Europa-politiken i Sverige börjar ju bli allt mer besvärande.

Vi har ett fundamentalt nationellt intresse av hur det europeiska samarbetet utvecklas, och vår roll i detta.

Och det handlar i grunden om det mesta från matpriser till långsiktig säkerhetspolitik. Ett väl fungerande och starkt europeiskt samarbete ger de goda villkor vi vill ha också för vårt eget samhälles utveckling.

Just nu är det de ekonomiska utmaningarna för vissa av eurozonens länder som står i fokus.

Och det leder ju till en diskussion om att förbättra samarbetet på dessa områden.

Det har vi självfallet i avgörande delar ett påtagligt intresse av. 

Vi är en i vissa avseende djupt integrerad del av den europeiska ekonomin – faktiskt mer integrerad än delar av eurozonen självt.

Men till detta kommer allt tydligare en bredare diskussion i olika länder om det europeiska samarbetets framtida möjligheter.

Och den har vi ett om möjligt än större intresse av att vara med i.

Kring detta kommer vi att diskutera vid Hallands vackra stränder i eftermiddag och i kväll.

Och för mig är det en diskussion som känns hemtam i mer än ett avseende.

6 Responses to Hallänning, svensk och europé

 1. Kachina skriver:

  Jag har, sedan jag lärde mig läsa, alltid varit västerbottning, svensk och europé. Nu ber jag er att, innan valutakriget startar, låsa kronan till euron. Vi har inte råd med en stark valuta.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  alltid varit västerbottning..
  Har du inga ambitioner?
  Vad gäller fluktuerande valutor så är det ett klart problem för affärsvärlsden. Därav ambitionerna att skapa en gemensam valuta för att snabbare knyta våra europeiska ekonomier samman och därmed strukturrationalisering, effektivisering etc för att matcha världens övriga utveckling, till gagn för Europas folk mfl.
  Det finns en tung logik bakom men det praktiska handlaget och uppfostran tar lite tid. Vad är alternativet? ”It could have been worse” som Milton Friedman sa en gång efter tumultet vid dennes Nobelföreläsning.

 3. Kachina skriver:

  Jag är Västerbottning och stolt över vår kultur och byggnadskultur. Jag är även globalist och har byggt våra ”sexknutartimmerhus” vid foten av Fuji, i Tyskland, Danmark och Norge.

  Man kan vara globalist samtidigt som man är lokalpatriot.

  (Detta sagt åt anti-globalisterna.)

 4. […] på EU-kommissionen generaldirektorat för inre marknaden). Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson […]

 5. kris08 skriver:

  Fast jag undrar ändå hur populärt det hade varit att bygga identiska uppsättningar timmerhus i alla länderna p g a outgrundliga påbud uppifrån…

 6. Kachina skriver:

  kris08

  Det är nog mer klimatet och råvarutillgången som som gör att husen blir likadana. dessutom fanns det inte, fram till 50-talet, så många arkitekter och ännu färre var de som inte hade råd att anlita arkitekt. Man lånade ritningar av varandra, ritningar som vuxit fram ur hundratals år av erfarenheter.

  Sedan kom ju 70-talet då staten bestämde hur husen skulle se ut. Jag har byggt villor typ Danmark/Tyskland med platta garagetak. Villor som definitivt inte passar i den här miljön eller det här klimatet.

  När jag sedan ser till inrikespolitiken där även de socialdemokratiska kommunerna privatiserar det allmänna, blir jag övertygad om att detta slutar i ett stort helvete, och det ganska snart.

  För att transvestera Demokritos ord att ”Universum består av två ting, ingenting och någonting” ( medvetandet, själen är inte ett ting, det är ren ande.) så säger jag att nationen består av två ting, det allmänna och det privata. Det gäller att hitta balansen däremellan och när socialdemokrater börjar ge bort vägar (armeringsjärnet) till privata, blir jag förfärad över deras okunskap om socialismens kärna. Feodalväldet byggde på att adeln kontrollerade vägarna. Dagens socialdemokrater har tydligen ingen vetskap om kärnan i socialismen. Jag är minst sagt bedrövad.

%d bloggare gillar detta: