En stark ledare

STOCKHOLM: Självfallet mycket att gå igenom denna den första dag efter sommaren då jag är tillbaka på den ordinarie arbetsplatsen i Stockholm.

Nyheten om att Etiopiens premiärminister Meles Zenawi plötsligt gått bort kom överraskande.

Jag träffade ju honom så sent som i mitten av maj för ett långt, intensivt och intressant samtal som handlade såväl om bilaterala frågor som om utvecklingen i regionen.

Och han var då en premiärminister i allra högsta grad i full funktion.

Att han därefter var sjuk visste vi, men den lilla information vi hade tydde på att han höll på att återhämta sig. Och så var det kanske också – innan allt plötsligt förändrades.

Vi har som bekant haft åsikter om delar av utvecklingen i Etiopien, men det råder samtidigt ingen tvekan om att Meles Zenawi var en av Afrikas mest betydelsefulla ledare under senare decennier.

Inte minst i klimatfrågorna var han en ledare mer framsynt än de flesta.

Etiopien är ett land med många spänningar och svåra utmaningar, och han kom till makten efter år av brutal marxistisk diktatur som hade fört landet tragiskt bakåt.

Historien om hans tid vid makten kommer vart det lider att skrivas med alla de nyanser som krävs, men det är svårt att hävda annat än att det i dag framför allt ekonomiskt är ett bättre land än för två decennier sedan.

Med Afrikas näst största befolkning och en imponerande tillväxt har Etiopien utan tvekan betydande möjligheter för framtiden.

Min förhoppning är nu självfallet att vårt samarbete i olika frågor kommer att utvecklas på det sätt som premiärminister Meles Zenawi och jag diskuterade vid vårt samtal i maj.

Och vår ambassadör Jens Odlander har i dag återvänt till Etiopien för att närmare kunna följa de olika delarna av utvecklingen där.

2 Responses to En stark ledare

 1. mrmhalland01 skriver:

  >Inte minst i klimatfrågorna var han en ledare mer framsynt än de flesta.

  Hur tänker du då ?’

  Vad såg han ?
  Att vi skulle ha en varm dag i skåne ?

  Jo. det hade vi, men, det har vi haft innan.

  Säger inte klimatkonferenserna något?

 2. karrman skriver:

  Dagens Etiopien är en enpartistat som inte tillåter någon fri press eller organisationsfrihet. Kort sagt en politisk diktatur. Positiva steg har tagits inom ekonomin, men i politiken är det fortsatt diktatur.

  Den intressanta frågan blir vad som händer nu?

  Kommer Meles död innebära att en liberal öppning?
  Kommer den regionala splittring som existerar fördjupas och leda till en ökad instabilitet?

  Avgörande blir vad som händer inom det i praktiken styrande partiet TPLF. Förmodligen kommer de att konsolidera sin makt och inte tillåta någon liberal öppning. Diktaturen kan mycket väl bli än hårdare. Meles var inte den mest extreme inom TPLF och det blir intressant att se vilken inriktning som får dominans inom partiet.

%d bloggare gillar detta: