Ännu en dag

VID MEDELHAVET: Det vore nog inte alldeles sanningsenligt att hävda att de senaste veckorna har varit alldeles händelselösa sett från mitt perspektiv. Telefonledningarna har gått varma de flesta av dagarna.

Olika arrangemang och frågeställningar med Vitryssland kräver fortfarande betydande uppmärksamhet.

I dag blev det klart att Estland kommer att hjälpa oss med Schengen-viseringar i Minsk. Det är viktigt, och det är vi tacksamma för.

Diskussioner fortätter vad gäller åtskilliga andra frågor.

Mycket av denna sommar har kommit att koncentreras kring Wien-konventionens olika bestämmelser om diplomatisk immunitet och diplomatiska privilegier.

Det har förvisso varit fallet i olika avseenden av relationerna med Minsk, och än mer i det aktuella fallet om en fastighet på Lidingö i Stockholm och vår kommunikation med Kronofogdemyndigheten.

Och även dessa frågor har ju aktualiserats när det gäller dagens hantering av frågeställningar kring Julius Assange.

Med en mångordig och i sina delar mycket märklig deklaration förklarade Ecuadors utrikesminister att man nu kommer att bevilja honom asyl.

Skälet sades vara att han utsätts för politisk förföljelse av det svenska rättsväsendet och att dess agerande t o m skulle hota hans liv.

Att vi med skärpa tillbakavisar dessa anklagelser är en självklarhet.

Ecuadors ambassador kallades under eftermiddagen till UD för att åter informeras om det svenska rättsväsendet och för att höra vad vi tycker om de anklagelser som hans utrikesminister riktat mot oss.

Sanningen är ju att såväl Storbritannien som Sverige har oberoende rättssystem som tillämpar krav vad gäller skyddet för den enskildes rätt som sannolikt inte överträffas av några andra länder i världen.

Och att det här handlar om en undersökning i ett brottmål av bekant slag där ingen individ kan hävda andra rättigheter än någon annan.

Allas likhet inför lagen är en viktig princip.

Vad som kommer att hända nu återstår att se.

Vi har varit skarpa i vårt tillbakavisande av Ecuadors anklagelser mot oss.

Det kommer vi gärna att upprepa i olika sammanhang.

Den brittiska utrikesministern William Hague har klargjort att det brittiska rättssystemet efter omfattande prövning slagit fast att Assange skall utlämnas till Sverige och att detta är en förpliktelse man har en skyldighet att stå fast vid.

Samtidigt sitter han nu isolerad på Ecuadors ambassad i London.

Hur länge detta kan pågå, och hur det kommer att lösas, är inte min sak att bedöma.

Utrikesminister Hague har sagt att man strävar efter en diplomatisk lösning, men man har samtidigt erinrat också om brittisk lagstiftning.

Och vi har självfallet fullt förtroende för den brittiska regeringen i denna fråga.

31 Responses to Ännu en dag

 1. Det smidigaste för alla vore om vissa personer i det svenska rättsväsendet kunde släppa prestigen och låta en person resa till London och förhöra ”Julius” på ambassaden. Ecuador har gått med på detta. Sedan skulle denna kris kunna vara ur vägen. Den klantiga hanteringen av detta högprofil-fall gör stor PR-skada för Sverige.

 2. gruelse skriver:

  Några twittercitat från bloggägaren:

  * ”We have again informed the Ecuador Ambassador about the principles of our independent judicial system.”
  * ”Our firm legal and constitutional system guarantees the rights of each and everyone. We firmly reject any accusations to the contrary.”

  Då kan man fråga sig varför bloggägaren försöker hindra den utmätning av den ryskägda fastigheten på Kostervägen 5 på Lidingö som vårt rättssystem har funnit giltig? Det kan vara på sin plats att nämna att även en minister i Alliansregeringen måste underkasta sig svensk lag.

  Jag kan förstå Julian Assange för att han är orolig för att han kan utlämnas till USA, se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/assange-sverige-har-inte-motsatt-sig-usa_6715051.svd .

  ”SvD har tidigare skrivit att även om Assange utlämnas hit är det inte enbart upp till Sverige att överlämna honom till USA, om landet skulle begära det. Eftersom han i så fall skulle befinna sig här som överlämnad från Storbritannien, måste Storbritannien samtycka till att sända honom vidare till ett tredje land. Assange är inte heller i nuläget anklagad för något brott i USA, och för att frågan om utlämning ska bli aktuell måste USA åtala Assange för ett brott som kan ge minst två års fängelse i både USA och Sverige.”

  Sveskt rättsväsende har dock inte visat sig från sin allra bästa sida i denna Assange-följetong. Med tanke på brottsmisstankens allvarliga art borde dom i målet ha kommit betydligt tidigare.

 3. Rulle skriver:

  Det finns inga gottagbara skäl till att Julius Assange skall få leka med det svenska, brittiska och europeiska rättssystemen på det sätt han gjort. Denne lycksökare bör få betala för alla de merkostnader som 2 års tjafsade har inneburit.
  Dags att sätta ner foten och beordra Assange att infinna sig till förhör. Ett ignorerade av en sådan order bör ge minst 3 års fängelse.
  Hans brott är bra mycket värre än vad Pussy Rito gjort i Moskva och då tänker jag inte på de våldtäkter JA anklagats för utan bara vägran att lyda rättsväsendets behov av att genomföra förhör.

 4. Carl, jag förstår att vi som vanliga människor är maktlösa i en konflikt som Syriens. Men det MÅSTE finnas någonting vi kan göra? Detta är inte bara omkomna i ett krig långt borta – det är vanliga familjer och barn som dödas och mördas bara för att de är på fel plats i fel tid. Fredligt folk som blir nermejade av samma armé som ska finnas där för att skydda dem. Vid varje radioinslag och nyhet rinner tårarna över det helvete på jorden som pågår. Vad kan vi göra? Bara genom att spilla tid på andra ämnen, oavsett om det är Assange, Vitryssland, Pussy Riots, Sydafrika eller vad som, begår vi ett brott mot mänskligheten. Inget annat än detta borde vara i fokus till det är över. Fokusera energin. Syriens läge är akut, det har du sagt länge. Men hur länge varar akut?
  Snälla, kloka. Säg vad vi kan göra. Jag kan inte sitta maktlös längre.
  /Lisa

  Dear Carl, I completely understand that common people like myself is powerless in a conflict like the Syrian one. But there MUST be something we can do? This isn’t just deaths from a war somewhere far away – these are people being killed in their own homes for simply being in the wrong place at the wrong time. Men and women being mowed down by the very army that is supposed to protect them. Tears fall with every news clip that shows us the hell on earth that our fellow humans are living in Syria. What can we do? Thinking about it, by wasting time on other issues – whether it’s Assange, Belarus, Pussy Riots, South Africa or other, we’re violating human rights. Nothing else should be in focus until it’s over. You’ve said for a long time that the situation in Syria is acute. How long does acute last?
  Please, please. Tell us what we can do. I can’t just stand by and watch this go on any longer.

  Yours,
  Lisa

 5. svenike skriver:

  Carl Bildt, att vårt svenska rättsväsende ifrågasätts är nog lättförståeligt, efter kännedom om försvarsadvokaten Claes Borgströms agerande i fallet Thomas Quick.

 6. @Rulle 07:01, Assange har under dessa två år bett och bönat om att få bli förhörd och gå vidare. Det är juristerna i Sverige som krånglat och vägrat förhöra honom under märkliga undanflykter. Skyll på dem istället.

 7. mrmhalland01 skriver:

  Att Assange inte litar på Sverige är lätt att förstå.
  Sverige har ju inte ens försökt att dölja att vi lyder minsta vink från USA.
  Utvisningar har ju gjorts förr under brutala former när USA har kallat.
  Vår utrikespolitik har i en hast förändrats när USA har kallat (Ex. Kosovo).

  Assange har all anledning att undvika Sverige.

 8. Rulle skriver:

  Nej Du, Winnetou Shatterhand, det är Assange som håller sig undan förhör och det bör han straffas för. Det är kriminellt att inte åtlyda en åklagares begäran!

 9. karrman skriver:

  Det kan vara intressant att lyssna på vad Nick Davies, journalisten bakom The Guardians avslöjande om News of the World, har att säga om Julian Assange:

  ”- Jag har umgåtts mycket med Julian Assange, han har stundvis bott i mitt hus, och jag kan säga att han är oärlig och han ljuger hela tiden. Det är spektakulärt att han och de runt honom kan spida dessa konspirationsteorier kring de misstankar som riktas mot honom”

  Davies deltog i ett seminarium i Almedalen i somras:

  Nick Davies om journalistiken i Europa

  Davies uttalanden om Assange görs vid tidpunkten 32:00 in i seminariet.

 10. Stephan Karlsson skriver:

  Dert är det svenska rättsväsendets stelbenthet och ovilja att medverka till en lösning som orsakat hela den här cirkusen. Man hade tillfälle förhöra honom när han ännu var kvar i Sverige och man kunde gott skickat en person att förhöra honom under alla de månader han var belagd med fotboja i London. En stor skandal är det att misskreditera en person på det här sättet. Han är ju faktiskt ännu oskyldig!

 11. karrman skriver:

  Det man kan fråga sig är om Assange kommer att acceptera ett utslag från en svensk domstol som går honom emot.

  Genom att vägra att infinna sig är det nog inte så svårt att gissa hur han kommer att agera.

 12. foxbill skriver:

  Tack för länken karrman,

  Mitt intryck har hittills varit att han är ett fegt kräk och det får nu stöd från fler och fler håll. Rent statistiskt bör han dessutom vara skyldig till det han misstänks för av svenska rättsväsendet. Han är en och kvinnorna är två (do the math).
  Kan någon lära Stephan Karlsson mfl. enkel statistik och logik?

  Vad sägs om att åtala den Ecuadors utrikesminister för förtal av svenskt rättsväsende?

  Wikileaks har gjort viktiga avslöjanden men även försatt enskilda personer i fara genom sina avslöjanden. Det står nog klart för de flesta att personen Julian Assange är en riktig skitstövel och skall inte särbehandlas utan förhöras som vem som helst annan.

 13. Jan Andersson skriver:

  Frågan är inte längre juridiskt utan politisk, oavsett om man vill eller inte. Ska frågan lösas så måste en kompromiss till. En början kanske kan vara att förhöra Assange på plats. Ingen vill förlora ansiktet, så en kompromiss är att mötas någon stans på mitten. I annat fall lär väll Assange sitta kvar i 8 år till på Ecuadors ambasad, då det han anklagas för går till preskription. (10 års preskription för våldtäkt)

 14. Rolf Carlsson skriver:

  Ingen vacker bild av Sveriges rättssystem som framkommer i programmet som gjorts av Australiens ansedda nyhetsprogram Four Corners. http://www.abc.net.au/4corners/stories/2012/07/19/3549280.htm

 15. Rulle skriver:

  Ponera att man förhör odågan i London och finner då skäl till häktning. Kommer han då att acceptera att på egen bekostnad åka till Sverige och krypa in i ett svenskt fängelse i avvaktan på rättegång?

 16. foxbill skriver:

  Tänkvärt inlägg av Rulle. Några kommentarer från Assange-supporters? Men i deras ögon är han säkert oskyldig till allt.
  Hela historien är ju en komplott av USA och Sverige…

  På sätt och vis så är han redan frihetsberövad. Svenskt fängelse eller Ecuadors ambassad kan väl vara likvärdigt kanske?

 17. Julian Assange har sökt garantier för att inte vidareutlämnas från Sverige till USA.
  Detta har han inte kunnat få.
  Varför Carl?
  Svenska journalister gör stor sak av att svensk lag förbjuder utlämning till land där han riskerar dödsstraff.
  Dessa journalister tar ingen hänsyn till att JA kanske inte vill sitta på livstid i amerikanskt fängelse.
  JA gör helt rätt som undviker USA:s lakej Sverige. T,o.m. FOI konstaterar i en rapport att vi tillhör USA:s imperium.
  http://catalogue.sipri.org/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=29238

 18. Kachina skriver:

  Nej metusalem, varken Putin eller Lukshenkio ,skämmer mig, Jag trodde jag var hård, stenhård, men när min mor dog i veckan 92-år gammal blev jag en lipsill. Detta trots att jag vet att det inte finns någon död, bara en transformering av samma medvetane till en högre nivå, medhavande nya erfarenheter från den tröga materian vi för tillfället lever i .

  Ja, generalstabsplanerna, ligger i startgroparna. Det räcker med ett skott mot rätt man för att de planerna aktiveras,….och när de väl är igånsatta, går de inte hejda.

 19. nolies skriver:

  Starkt uttalande från högsta ort i EU om domen i ryssland mot medlemmarna i gruppen ”Pussy Riot”. Men vilka är då dessa och finns det måhända ett inslag av hykleri i EU-s utttalande?

  Läser man följande länk kan man tro det:
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=32395

 20. Per Fredö skriver:

  Carl har kloka ord att säga om Assange-fallet. Det är bara att instämma i dem.
  De brott ha har anklagats för har han begått i vårt land och då ska naturligtvis inga förför med honom om dem hållas i Storbritannien
  Detta krav från Assange och hans advokat ar bara en av många undanmanövrer.
  Om sedan bevisen mot Assange är tillräckliga för en fällande dom är något som hör vårt rättssystem och andra demokratiers till.

  Att detta sedan skulle kunna förenas med att Assange blir utlämnad till USA och att svenska rättsystemet ä mer eller mindre korrupt talar inte heller till Assanges fördel.
  Han vierkar nu ha blivit en symbolfigur för de som i allt präglas av ett antiamerikanistiskt synsätt..
  Detta kännetecknar ju också den ecuadorianska regeringen.
  Det är därför han sökt sig dit och begär asyl.
  Nu väntar en presskonferens.
  Förutsgbart förstås vad han kommer att säga.

 21. un2here skriver:

  Senaste händelseutvecklingen i London har åtminstone övertygat mig om att Assange bör undvika Sverige vidast möjligt om han vill undvika att bli utlämnat till USA.

 22. Kachina skriver:

  Jag tror inte för ett ögonblick att Assagne blir utlämnad från Sverige till USA. Hur skulle då bilden av Sverige se ut för omvärlden, när inte ens USA:s mycket nära vän Storbritannien lämnat ut honom?

 23. un2here skriver:

  Kachina,

  Det har ju hänt för att CIA har hämtat folk här i sina egne plan, så … Det kanske inte handlar om vem som är mest ”kompis” utan om vem som har störst förmåga att tacka nej? Jag vet int, men magkänslan säger att det är nåt lurt med det hela.

 24. Rulle skriver:

  Det hände sig på den tiden då Sverige lydde under en inkompetent socialistisk regim, att Amerikanarna kunde göra vad som de behagade. Vår regering då var kan man säga strykrädd.

 25. Rolf Carlsson skriver:

  Citat från Brita Sundberg-Weitman, fd lagman och docent i folkrätt: ”Olika journalister uttalar sig gång efter annan tvärsäkert om Assanges psyke i förklenande ordalag. Enligt Jan Guillou är Assange ”ett litet äckel utan principer”. En sams
  tämmig journalistkör vet berätta att Assange är paranoid och hänsynslös och har ett uppblåst ego. Vad är poängen? Vad saken handlar om är ju ett rättsärende. Menar man att rättssäkerhet är något som bör förbehållas personer som man tycker är trevliga?”
  http://debatt.svt.se/2012/08/17/svenska-journalister-ljuger-om-assange/

 26. Jac Łoziński skriver:

  Till Carl Bildt.

  I do remember from our history what heppened when polititians put national pride and imperfect laws ahead of Human Rights instead looking for solutions.
  Totalitarian regimes created to many heroes in the past. We do not need another one. Respect Julian Assange. Respect our fundamental rights. Stop destruction before its to late. Sweden is not perfect. It will not be easy to repair the image of Sweden. Please.
  J. lozinski – Poland

 27. Jag har tittat på kommentarerna till många artiklar om Assange senaste dagarna. Bilden av Sverige är inte bra ute i världen. Varken Storbritannien, USA, Ecuador eller Sverige är perfekta länder. Vilket av dessa länder är det som reser sig upp och försvarar friheten? Ecuador… Att ett land som Ecuador, med alla sina brister i demokrati pressfrihet, ändå beter sig bättre än Sverige och Storbritannien är skrämmande. Hur blev det så här?

  Den största frågan ute i världen är varför Sverige vägrar ge garantier att inte lämna ut A. till USA om han kommer till Sverige för att bli förhörd. Det ses som ett bevis på att ett hemligt utlämningsavtal finns mellan Sverige och USA. För att förbättra Sveriges illa skamfilade rykte borde Sverige nu lämna garantier om att A. inte ska bli utlämnad. Efter en sådan garanti har han sagt att han själv tänker åka till Sverige och betala resan själv.

  Med tanke på hur Bradley Manning behandlats i USA kan Sverige inte lämna ut honom dit. Deras lag säger att han får sitta häktad max 120 dagar i väntan på rättegång, men han har nu suttit över 800 dagar. Dessutom under tortyrliknande former.

  För att slippa skicka folk att förhöra A. i London räcker det alltså att lämna en liten garanti. Sedan kan han förhöras, åtalas och processen kan ha sin lagliga gång i Sverige. Sluta krångla.

 28. Lustigt förresten att se vad de gamla IB-hjältarna Jan Guillou och Peter Bratt skriver om affären Assange.

  Guillou skriver att Assange är: ”ett litet äckel” och ”ett kräk” medan Bratt skriver: ”Pinsamt att ett så obetydligt ärende skapat en diplomatisk kris”.

  Det är uppenbart att Guillou låter sin egen person speglas i hans omdömen av andra medan Peter Bratt utvecklats till en balanserad gentleman.

 29. Per Fredö skriver:

  Vi har utlämningsavtal med åtskila länder och de med oss.
  Förutsättningar är att det i vare enskilt fall är relevant mot det eller de brott, som en person har begått, att bevis föreligger och att sedan dom faller efter bevisprövningen.
  Det är ingen konstigt medd det i rättsssamhällen..

  Någon sådan propå vad gälller Assange har inte kommit och lär inte heller bli bifallen om den ändå skulle komma.

  Detta är inget ann at än ett taktikspel från Assange.
  Han vill inte komma hit och bli lagförd som andra blir i liknande situationer,

 30. Jac Łoziński skriver:

  Everybody agrees that Assange should answer Swedish prosecutor questions, and he himself underline several time that he will. The problem is that Swedish bureaucrats did a lot of mistakes concerning this case and are unwilling to acknowledged it. This does not prove the strength of sate anymore. So why are you unable to arrange the hearing in London as you did in other cases? Why are you unwilling to give him basic assurance concerning USA… You have all the state power and corrupted media behind so why not to be a little more “pro-citizen” or humanitarian instead of totally destroying the image of beautiful country. You are no longer isolated nation as you were 20 years ago. The world is watching and asking questions.
  I can assure you that dictators in former communist states were more clewer than you are.

 31. Kachina skriver:

  Sweden should make clear that they manage their own business, not other countries cases.
  Assagne is wanted in Sweden, on suspicion of rape. This he must be accountable for in Swedish courts. Sweden, in return, shall ensure that he will not be extradited to the United States because of what he is accused of, at this time, in America. It would be a, for Sweden, total and global political disaster if he is extradited from Sweden, instead of from the United Kingdom, the United States’ closest allies. In addition, I would like to point out that it was during the Socialist Government that CIA, covertly, captured his victims in Sweden.

%d bloggare gillar detta: