Hälsan före allt…

VID MEDELHAVET: Så här i rötmånaden är det ju inte bara de seriösa och allvarliga kriserna som dominerar nyhetsflödet.

Jag noterar t ex att Gennady Onishenko slog till häromdagen igen.

Han är en sann förkämpe för människors väl och ve, hälsa och välgång i sin egenskap av Rysslands överste hälsoinspektör.

Och varje samband med utrikespolitiska konjunkturer är självfallet bara en tillfällighet.

Självfallet.

Nu hade någon tydligen påstått att man hittat en mask i en McChicken på McDonalds i Moskva.

Denna upprörande nyhet föranledde självfallet ett skarpt ingripande.

Omedelbart ryckte han ut och förklarade att han ville ”påminna våra medborgare om, att hamburgare, även utan maskar, är inte ett lämpligt val av mat för Moskvas och Rysslands invånare”.

Det är, deklarerade han, ”inte vårt kök”.

Hans omtanke är omvittnad sedan tidigare.

Mitt i de omfattande protestdemonstrationerna i Moskva i december varnade han medborgarna att inte ge sig ut på gatorna eftersom det lätt skulle kunna leda till att de blev förkylda.

Just så.

Tidigare har hans omtanke om medborgarnas hälsa fått honom att bannlysa viner från Georgien och Moldavien från den ryska marknaden.

Dessa ansågs plötsligt vara påtagligt hälsovådliga.

Kanske fanns risker för demokratiska virus.

Och då och då har ju relationerna med också Ukraina och Vitryssland varit lite problematiska.

Då har den ryska hälsans välmenande väktare passat på och varna för de alldeles påtagliga faror som ligger i konsumtion av ost från Ukraina eller mjölk från Vitryssland.

Hälsan före allt.

Ingen kan gärna påstå någonting annat.

6 Responses to Hälsan före allt…

 1. peacecreek skriver:

  Ha,ha,..
  Tack för detta kryptiska och humoristiska inlägg!
  God retorik är ibland effektivare än krig.

 2. Daniel Magnusson skriver:

  hahaha :D

 3. Issa Bloom skriver:

  Det var trevligt att lyssna då Stats minister Fredrik Reinfeld tog upp folkhälsa frågor i sitt tal höstas med betoning av människans egen ansvar. Angenämt är också att dessa frågor får rum även här. Vi är mitt in i en tid då undersökning efter undersökning framträder bilden av att allt flera svenska barn beskriver oro, livsleda, sömnsvårigheter och smärtsymtom och mår sämre än barn i andra länder. Trots detta har politiken inte fångat upp dessa frågor. Varför? Paradoxalt nog finner exempelvis författare och barn läkare Carl Lindgren och Frank Lindblad förklaringar till denna negativa utveckling i det goda samhällets ambitioner och i våra moderna livsstil.
  De reformer vi genomfört under nuvarande alliansregering har varit viktiga och nödvändiga men de räcker inte på detta område. Flera av de gamla förhållningssätten och åtgärderna är inte bara otillräckliga utan kan till och med vara kontraproduktiva. Vi kan alla på något sätt arbeta för en bättre, mänskligare och friskare miljö för barn men kanske ännu mer inför framtiden. Utgångspunkten måste dock hela tiden vara en totalsyn på problematiken. Vi lever i ett land med en högt utvecklad och enastående förutsättningar för barns hälsa, kostnadsfria sjukvård för barn, en internationellt sett väl utbyggd föräldrar försäkring, stöd i föräldraskap, förskolor av hög kvalitet, ja listan kan göras nästan hur lång som helst.

  Med detta sagt. För att återgå ”hälsan före allt.”.& Reinfeldts kloka ord och att det OS och sommar är hälsans förutsättningar äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, läsning, sömn om natten, stillhet någon stund på dagen, det är lagen för min hälsa och min ro nu under ledigheterna.
  PS. Bok tips Carl Lindgren och Frank Lindblad (Välfärds landets gåta 2009)
  Trevlig sommar!

 4. Urban Eriksson, Dalarna skriver:

  Med barkbröd i generna och storstryk av Gustsv Eriksson (Vasa) för snart 500 år sedan uppskattas ditt inlägg…

 5. metusalem skriver:

  Carl Bildts litterära bredd imponerar. Det är rätt rörande att den Ryska hälsoinspektören visar sådan omtanke om medborgarnas väl och ve i förhållande till sin mage. Kan vi kanske få se honom påpeka att man bör undvika skotsk wiskey?

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Närliggande Ukraina som lär ha en jordbrukspotential motsvarande 70 Skåne lär då kunna segla upp som ett betydande hälsoproblem framöver.

%d bloggare gillar detta: