Näten kontra regimen

VID MEDELHAVET: Efter ministermötet i Bryssel i måndags har nu semestertiden infunnit sig lite mer på allvar, och medarbetare av olika slag spridits ut över en betydande geografisk yta.

Men det hindrar inte att telefonsamtalen och konferenserna kan vara ganska så många när gamla och nya ärenden gör sig påminda.

Inte sällan är det olika mer eller mindre komplicerade konsulära ärenden som står i centrum för våra insatser. Och just nu är det Cuba som är i fokus i just detta avseende.

Hemma ser jag att Åsa Romson försöker göra sak av våra avvägningar när det gäller sanktioner mot Syrien.

Det är alldeles korrekt att vi vare sig från EU:s eller USA:s sida inte har totala handelssanktioner mot Syrien.

Jag tror att vi alla lärt oss av tidigare misstag i det avseenden, inte minst mot Irak under Saddam Husseins sista decennium vid makten.

De sanktionerna drabbade landets befolkning hårt och kom nog snarare att stärka regimen.

Det är därför inriktningen sedan dess är på olika riktade och s k smarta sanktioner. Avsikten är att påverka regimen, dess olika stödfunktioner och möjlighet att överleva.

Men avvägningen är inte enkel, och det är därför det också förs en diskussion om vilka sanktioner som är möjliga och lämpliga och vilka som inte är det. Och de är inte alltid det finns några självklara svar.

Tydligt är att de som verkar inne i landet är mindre benägna att förorda breda och stora sanktioner än dem som är utanför landet.

Utanför finns den naturliga känslan av att ”vi måste göra något”.

Inne finns ofta en medvetenhet om att effekterna inte alltid är så självklara.

Vad gäller just telekommunikationer – mobiltelefoni, Internet – är det ju ingen tvekan om att detta har varit verkningsfulla vapen i främst oppositionens händer.

Det har gällt under hela omvandlingsprocessen i den arabiska världen, men mycket påtagligt så i Syrien.

Självfallet försöker repressiva regimer att avlyssna och påverka på de sätt de kan.

Därför har vi självklart förbjudit all leverans av speciell utrustning för sådana ändamål, även om man nog skall ha klart för sig att det finns villiga och kompetenta leverantörer från andra håll än EU och USA.

Och till det kommer att bl a Sverige aktivt hjälper den syriska oppositionen – SNC och andra – med frågor och teknik kring säkrare kommunikationer.

En teknik som t ex Skype innebär dock en betydande säkerhet, och jag vet åtskilliga som använder den för kommunikation med olika delar av oppositionen inne i landet.

Att oppositionen på detta sätt kan få ut information om vad som händer, och att media på olika sätt kan nå personer inne i landet är självfallet viktigt.

Men jag tror inte man skall underskatta det behov av t ex mobiltelefoni som vanliga människor har i en så osäker situation som den i Syrien i dag.

Det är naturligt att man vill hålla nära kontakt med familj, vänner och släktingar – inom och utom landet – för att kunna ta ställning till vad man skall göra.

Jag såg en uppgift om att det som det var störst köer för i Damaskus i dessa dagar var bensin och telefonkort. Det är inte svårt att förstå varför.

Ca 75% av befolkningen i Syrien beräknas i dag ha mobiltelefon.

Det finns de som föreslagit sanktioner mot mobiloperatörer därför att dessa levererar intäkter till regimen.

Så är det säkert, men de kan ju bara göra detta så länge människor betalar sina räkningar.

Och den frågan påverkas ju på intet sätt av om det är externa sanktioner mot företaget i fråga eller inte.

Jag vet inte att det förekommer några affärer värda namnet från EU-ländet med Syrien inom detta område för närvarande.

Sanktioners effekter skulle därmed snarast ligga på underhållsarbete som utförs av lokala serviceföretag i Syrien knutna till internationella leverantörer.

Det handlar om att se till att både de mobila och fasta näten faktiskt fungerar.

Skulle sanktioner medföra att det underhållsarbetet stoppas – och det är tveksamt om det fullt ut skulle gå att ersätta med t ex kinesiska företag – kommer näten sannolikt förr eller senare att sluta att fungera.

Det är nog ingen tvekan om att det skulle drabba enskilda människor i Syrien på ett mycket påtagligt sätt.

Vi kan själv föreställa oss hur det skulle vara om vi mitt i en enorm kris för vårt land, och med tung oro för vad morgondagen skulle innebära, plötsligt inte hade några telekommunikationer alls.

Hur det skulle drabba regimen kan man säkert göra olika bedömningar av.

Viktigt att notera i det sammanhanget är att säkerhetsstyrkor och motsvarande har helt andra kommunikationssystem som inte alls berörs av detta. De kan vi inte komma åt på detta sätt över huvud taget.

I denna fråga har vi ända sedan vi började diskutera olika sanktioner haft nära samråd med företrädare för Syriska Nationella Rådet SNC inne i Syrien. De har haft samma bedömning om vikten av att näten fungerar.

Och när den arbetsgrupp som sysslar med sanktionsfrågor senast sammanträdde i Dubai, och SNC presenterade sina förslag på utvidgade sanktioner, fanns frågan om telekommunikationer inte med över huvud taget.

Men självfallet fortsätter diskussionen om både detta och annat när det gäller sanktioner.

När historien om den syriska revolutionen skrivs är jag dock övertygad om att vi än en gång kommer att se hur nätverken – Internet, mobiltelefoner, sociala media – spelade en viktig roll för att vräka diktaturen över ända.

18 Responses to Näten kontra regimen

 1. Kachina skriver:

  ”När historien om den syriska revolutionen skrivs är jag dock övertygad om att vi än en gång kommer att se hur nätverken – Internet, mobiltelefoner, sociala media – spelade en viktig roll för att vräka diktaturen över ända.”

  Det handlar om Globalisering,…….människor emellan.

  Valuta och ekonomi- globalisering är och förblir en våt dröm, finansmän emellan.

 2. Ulf Severinus skriver:

  För miljöpartister finns bara svart eller vitt. I verkligheten är det mesta svåra avvägningar mellan gott och ont, så också för kommunikation över internet och mobiltelefoner.

 3. Santiago Munez skriver:

  Jag förstår inte riktigt att Sverige Stödjer ”aktivisterna” I syrien.

  uppgifter har kommit fram att det är al qaida som opererar där, flera döda har visat sig komma ifrån egypten,libyen, tunisen, hur kan sverige säga att det bara är fredliga demonstrationer, när vi såg självmordsattentat mot flera i assads regering för nån vecka sen.

  att sverige stödjer terrorism öppet är chockerande för mig, jag trodde sverige tog avstånd från allt sånt här.

 4. Finner det intressant att du nämner Skype som ”säker” kommunikation när Skype (och dess ägare Microsoft) är kända för att inte bara specialdesigna en avlyssningsbar klient för användning i Kina – och dessutom vidarebefordra alla kineser till den.

  Nu senast i dagarna blev det (ännu mer) tydligt att man från det slutna, centralstyrda kommunikationsnätverket Skype gladeligen och öppet bjuder in till avlyssning av privata konversationer. Såväl text som röst och video.

  Skype är alltså absolut ingen säker kommunikationskanal.

 5. Per Fredö skriver:

  http://www.regeringen.se/sb/d/12427/a/197040

  Visst finns det betydande begränsningar med en alltför hårdhänt sanktionspolitik.
  Vad gäller Irak så pågick den väl bortåt tio år och vad gäller Syrien kan man nog räkna med högst något år till.

  En skarpare sanktionspolitik har ju också västmakterna krävt vad gäller ett nytt resolutionsbesllut i säkerhetsrådet.
  .
  Även EU.s utrikesministrar har som synes varit överens om detta måhända i en något mildare variant.
  Måhända inte så underligt när nu EU spelar en tämligen passiv roll i denna konflikt.

  Vad man nu kan räkna med är dock att Syrien inom kort står in för inför en både politisk och ekonomisk kollaps.
  Liksom behov av återuppbyggnad av förstörd bebyggelse.

  Därtill drabbas naturligtvis civilbefolkningen mer och mer dag för dag av inbördeskriget , där Assad nu blivit alltmer desperat.
  Via en slutligiltig motoffensiv hoppas att på att besegra rebellerna, vilket han natúrligtvis inte kommer att lyckas med.

  Alltfler syrier flyr nu sitt hemland. De bkommer till olika grannländer, främst då Turkiet.
  Mönstret blir väl det vanliga att majoriteten av dem hamnar i flyktingläger..

  Där kan de få tills vidare humanitär och medicinsk hjälp.
  Därefter får väl olika länder bistå såtillvida att de tar emot asylsökande.
  Även vårt land lär då få ställa upp.

 6. ahmadho skriver:

  Desperata är Västvärlden i det läget. Assad är hur cool som helst.
  Det är inget nytt fenomen att Sverige stödjer terrorism i diktaturer, dock känner jag att fräckheten har nåt nya höjder inom svensk politikerskara..

 7. florimond77 skriver:

  Var är domstolen i Haag? Har inte hört ett ord om arrestering av Assad. Det borde vara förbjudet att bomba sitt eget folk. Eller gäller det inte alla? Aleppo är en gammal stad, en stor stad med massor av invånare i som inte hunnít fly. Gamla, barn, sjuka. Det går inte att föreställa sig. Hur kan man skicka sina bombplan och bomba i sitt eget land? För övrigt vinner man inget annat total förödelse med detta. Striden vinns på marken vilket vi sett i länder som Irak bl a. Och det är högst osannolikt att Assad (som i och för sig ser ut som en insekt) kan vinna det. Han kommer att lämna efter sig ett utarmat land. Är det det som Ryssland och Kina räknat med? Fler kanske har nytta av det? nämner inga namn.

 8. ahmadho skriver:

  Jaa, var är domstolen i Haag??Bush far o Son/Blair/Olmert/Sharon/Obama/Saudi o Qatar kungar/Clinton/Netanyaho/….. De kör på som vanligt, vem dömer de?????

  Läget i Syrien på marken ser bra ut. Syriska Armen rensar för fullt o förhoppningsvis ganska snart befrias befolkningen från terrorister som har ockuperat städerna o förstört landet. Om det är något man ska klandra Assad för är att han gav för mycket utrymme för diplomati o Annans plan om att parterna lägger mer vapnen o söker en fredlig lösning till en konflikt som med all säkerhet är sponsrat av externa krafter som inte har något att förhandla om o kör hellre på att förstöra så mycket som möjligt i Syrien.

 9. spanaren skriver:

  Om någon är intresserad så passerar nu ryska lastfartyget
  MS ”Alaed” med enligt uppgift last av militär materiel Gotland
  på ”svenskt vatten”.

  Hur blir det med EU:s inspektioner av ”misstänkta” ryska
  lastfartyg?

  http://www.marinetraffic.com/ais/se/default.aspx?zoom=10&mmsi=273355170&centerx=18.76309&centery=57.12085

 10. Kachina skriver:

  Har ahmado börjat låta som Bagdad Bob? Nej, men definitvt som nyhetsuppläsare i Nord-Korea. Om det h*n säger är sant eller inte, får framtiden utvisa.

 11. ahmadho skriver:

  Det är en han. Vet inte vem Bagdad Bob är! Absolut, framtiden visar sig så småningom :)

 12. spanaren skriver:

  DEBKAfile (Mossad?) kan väl inte misstänkas vara en
  Bagdad Bob….

  http://www.debka.com/article/22223/The-bid-for-Syria’s-first-safe-haven-in-Aleppo-region-is-thwarted

 13. bildterberg skriver:

  Har Syrien redan hunnit hämnas bombattentatet i Damaskus?

  http://www.voltairenet.org/Syria-reportedly-eliminated-Bandar

  Tja, det kan ju för all del vara en syrisk PsyOP men i detta fall
  lär nog sanningen krypa fram ganska snart.

 14. metusalem skriver:

  ahmado frågar vem Bagdad Bob är. Man måste nog lida av selektivt kunskapsinhämtande för att ha missat BB. Använd Google tex. för att upptäcka en lögnhals som fabulerade om stor framgångsrik Irakisk offensiv mot USA, när man hörde och såg framryckande Amerikanska pansarförband i bakgrunden.

  Detta ledde i kort perspektiv inte till stor lycka för någon. Bathpartiets trogna har ödslat tonvis med sprängmedel för att sabotera utvecklingen i landet.

 15. bildterberg skriver:

  DEBKAfile verkar åtminstone antyda att ett attentat utförts mot
  saudisk underrättelsetjänst:

  http://www.debka.com/article/22212/Tehran-Strikes-at-Heart-of-Saudi-Intel-to-Avenge-Damascus-Assassinations

  Har någon betalat räkningen till Mossad så att artikeln kan
  läsas i sin helhet?

 16. bildterberg skriver:

  Saudiska underrättelsekällor dementerar att attentat utförts:

  http://www.defence.pk/forums/middle-east-africa/197626-saudi-intelligence-sources-say-news-blast-death-deputy-spy-chief-fa.html

  I så fall skulle även DEBKAfile ha ”gått på en nit” …

%d bloggare gillar detta: