Hektiskt men bra i Bryssel

BRYSSEL: Den som möjligen har kunnat följa twitter-flödet har nog kunnat konstatera att det varit en påtagligt både laddad och produktiv dag här i Bryssel i dag.

Men dagen började med den tragiska nyheten om att Oswaldo Paya omkommit i en bilkrasch på Cuba.

Han var ett av sitt lands allra främsta förkämpar för frihet och demokrati, och vi har i många olika sammanhang haft anledning att uttrycka vår beundran för hans insatser.

Till tragiken i det som hänt kom så de rent konsulära frågorna i samband med de svenska och spanska medborgare som också fanna i bilen.

Det arbetet fortsätter, och jag har därmed ingen anledning att nu kommentera det ytterligare.

Dagens viktigaste diskussion på mötet med EU-ministrarna rörde utan tvekan Syrien, och den diskussionen förlöpte i de banor jag skrivit om här tidigare.

Inte minst var det de humanitära frågeställningarna som var i fokus.

Vår lunchdiskussion med EU:s energikommissionär Öttinger blev både vital och spännande, och visar hur viktigt det är att vi integrerar de olika delara av vår externa politik.

Här finns självfallet de viktiga klimat- och uthållighetsperspektiven – EU fortsätter att gå i spetsen för ett globalt klimatavtal – men också frågor om vår utvidgade inre marknad och försörjningsfrågor i olika delar av världen.

Och vi var eniga om att vi kommer att ha anledning att ägna alla dessa olika frågor ökad uppmärksamhet framöver.

Eftermiddagen kom att ägnas mötet med det Östliga Partnerskapets länder, och här kom det att bli problemen i Ukraina och än mer i Vitryssland som var i fokus.

Vi går mot ett nytt toppmöte med EU och det Östliga Partnerskapets länder i Vilnius i november 2013, och vi har antagit en karta för vad som måste göras innan dess.

Men jag och andra underströk med viss skärpa att vare sig politiska rättegångar eller politiska fångar har någon plats i vårt samarbete.

Innan den diskussionen hann vi med att på en presskonferens, som inleddes av Catherine Ashton, presentera vårt arbete med en European Global Strategy i enlighet med vad jag skisserade i min artikel i DN i dag på morgonen.

Dagen avslutades med middag i en mindre krets av ministrar med den israeliska utrikesministern.

Våra positioner när det gäller fredsprocessen med palestinierna – och inte minst bosättningspolitiken – är starkt skilda, men det var i alla fall av värde att utöver den diskussionen också kunna utväxla olika synpunkter på den vidare regionala utvecklingen.

Den berör oss, och den berör också Israel.

Och vi hade på nytt möjlighet att uttrycka vårt kraftiga fördömande av terrorattacken i Burgas mot de israeliska turisterna.

Nu går denna dag mot sitt slut, och den kommande inleds med ett tidigt frukostmöte kring våra tankar att inrätta ett European Institute of Peace.

5 Responses to Hektiskt men bra i Bryssel

 1. Bo W. Höglund skriver:

  ”Burgas mot de israeliska terroristerna.”
  F-låt, men var det inte Turisterna?

  Det är lätt att stava fel – men inte så allvarligt som stt missa på den globala uppvärmningens orsaker(jordaxelns lutning) med ty åtföljande följd av allmänn uppvärmning, och div människopåfund (koldioxidutsläpp!?) som väl inte förekom förra gången vi hade medelhavsklimat med vildväxande vindruvor i Mälardalen!
  mvh
  bwh

 2. un2here skriver:

  – Våra positioner när det gäller fredsprocessen med palestinierna – och inte minst bosättningspolitiken – är starkt skilda, men det var i alla fall av värde att utöver den diskussionen ….

  Det är väl inte så mycket att diskutera då? Sanktioner blir bra!

  Thursday, 5 July 2012 – Strasbourg
  EU policy on the West Bank and East Jerusalem

  5. Expresses its deepest concern about developments on the ground in Area C in the West Bank and in East Jerusalem…
  7. Reiterates that all settlements remain illegal under international law…
  9. Calls for full and effective implementation of existing EU legislation and EU-Israel bilateral agreements…

 3. jas1988 skriver:

  Allt som kan göras i fredens och den humana tillväxtens namn. Ett European Institute of Peace vore utmärkt då FN uppenbarligen inte räcker till för att lösa dessa svåra frågor. /JAS

 4. […] Bildt har på sin blogg skrivit både ett och två matiga inlägg om mötena i […]

 5. Kachina skriver:

  ”Men jag och andra underströk med viss skärpa att vare sig politiska rättegångar eller politiska fångar har någon plats i vårt samarbete.”

  Hur ställer sig EU till USA:s självpåtagna rätt att fängsla personer på obestämd tid, utan att meddela anhöriga eller Röda Korset?

  Vi befinner oss mitt emellan Ryssland och USA och det är en fråga om trovärdighet när vi skall avgöra vilken av de ”demokratierna” som bäst tar tillvara de mänskliga rättigheterna.

%d bloggare gillar detta: