Landat i Bryssel

BRYSSEL: Så har då Adriatiska Havet övergivits till förmån för Bryssel och arbetet med att forma EU:s gemensamma utrikespolitik.

I morgon träffas alla vi utrikesministrar för sedvanligt månadsmöte, men innan dess blir det mer informell middag med olika medarbetare här i Bryssel, och i morgon bitti dessutom sedvanlig frukost med andra nordiska och baltiska företrädare.

Syrien kommer med all sannolikhet att bli den fråga som dominerar våra diskussioner, även om också Mali, de bägge Sudan, Libyen och situationen i östra Kongo står på dagordningen.

Därtill kommer att vi kommer att diskutera inriktningen inför toppmötet mellan EU och Kina i september, och ha en lunchdiskussion med energikommissionären Oettinger om sambandet mellan utrikes- och energipolitiken.

Och till detta skall så läggas mötet med utrikesministrarna från det Östliga Partnerskapets länder under eftermiddagen.

Så det blir en påtagligt fullmatad dag. 

Jag kommer tillsammans med tre kollegor dessutom att ha en pressbriefing om ett initiativ, och i morgon kväll kommer jag att äta middag tillsammans med några kollegor och Israels utrikesminister Liberman.

Om utvecklingen i Syrien finns inte mycket att tillägga utöver det jag ju redan rätt utförligt skrivit under den senaste veckans dramatik såväl i Damaskus som i New York.

Utvecklingen har gått in i en ny fas, och jag kommer att säga i morgon att medan våra möjligheter att konkret påverka denna nu sannolikt är mer begränsade kan det finnas skäl att fokusera dels på de humanitära uppgifterna och dels på att förbereda vad vi kan göra efter regimens fall.

Flyktingströmmarna har ökat påtagligt, även om en del av de dramatiska siffror vi fick från Libanon var personer som via Libanon tog sig från Damaskus till den syriska kusten. 

Även i detta ligger dock en allvarlig utveckling.

Syrien efter regimens fall kommer att vara ett söndrat och sargat land, och så gott som helt utan de ekonomiska möjligheter som finns i t ex Libyen. 

Att lappa ihop, och att sätta en fungerande ekonomi på fötter, kommer att ta både tid och omfattande insatser, och det kan vara klokt att vi nu lite mer organiserat börjar att titta på dessa utmaningar.

Visst arbete är redan gjort, men betydligt mer kommer att behövas.

På mötet i morgon hoppas jag att vi också skall kunna anta slutsatser om Libanon för att på detta sätt visa vårt stöd till dess suveränitet och integritet i detta svåra läge.

Dessa är en följd inte minst av det besök som Radek Sikorski från Polen, Nikolay Mladenov från Bulgarien och jag avlade där för ca en månad sedan, och som sedan dess följts av flera.

Eftermiddagens möte med det Östliga Partnerskapet blir en blandad tillställning.

Medan framstegen är påtagliga i såväl Georgien som Moldavien är det stillastående i Ukraina och fortsatt utveckling bakåt i Vitryssland.

Men det är viktigt att vi också i dessa tider visar att vi är starkt engagerade i vad som händer i dessa länder – och att dörren till Europa står öppen för de som vill och som kan.

4 Responses to Landat i Bryssel

 1. Geneina skriver:

  Äta middag med Liberman. Jag tror inte att jag skulle kunna svälja. Det måste vara en avskyvärd upplevelse att behöva äta middag med en sådan man. En av världens mest farliga extremister. Märkligt är att visa extremister äter man middag med, andra skickar man en drönare efter. Säg mig, hur skiljer man en extremist från en annan?

 2. florimond77 skriver:

  Geneina
  Man skiljer man dem genom att dela opp dem i de som ingen skam i kroppen har och de som har det. Till de första hör Lieberman, Nethanjahu med anhang.

 3. ahmadho skriver:

  Kommer ni att lyfta upp frågor kring lika människovärden? Lika rättigheter? Mao, kommer USA o NATO att ställas till svars för de dödade i bl.a. Irak?
  Kommer ni att skicka in trupper till Saudi för att stoppa vapentillförseln till terrorister in i Syrien?
  Eller ska ni rentav smida än mer planer för förstörelse i Syrien? Ha i tankarna Carl att ni inte kommer art lyckas med Syrien såsom med, senast Lybien. Ytterligare, varken Syrien eller Libanon behöver er hjälp. Vi har lidit av krig i regionen tack vare europeiska/amerikanska insatser i regionen sedan andravärldskriget.
  Kommer ni att diskutera ifall Israel skall anläggas som terrorist stat nr 1 i MÖ?
  Kommer ni att diskutera befrielse av folken i gulfområdet från Amerikanska/Europeiska militärbaser?

  Om inget av ovan skall göras. Snälla, låt oss vara i fred, det räcker nu….

 4. […] Bildt har på sin blogg skrivit både ett och två matiga inlägg om mötena i […]

%d bloggare gillar detta: