Det introverta myllret innanför ringmuren

STOCKHOLM: I dag var sista arbetsdagen vid Gustaf Adolfs torg på ett bra tag, och denna vackra stockholmsdag fick sin vackra avslutning med middag på restaurant J på Nacka Strand med skärgårds- och Finlandsbåtarna passerande revy i solglansen.

I morgon bitti bär det av till Visby och Almedalen för diverse olika saker under morgondagen – inte minst ett möte med Gunilla Carlsson och Ewa Björling om de ekonomiska dimensionerna av omvandlingen av arabvärlden.

Men det blir också diverse mediaframträdanden – och sedan regeringssammanträde på torsdag förmiddag.

Almedalen är alltid Almedalen, och det lätt introverta myller som fyller Visbys gränder under dessa dagar har förvisso sitt värde. Trevligt brukar det vara.

Men världen verkar vara tämligen så frånvarande att döma av vad jag hitintills kunnat följa via nätet och äldre media.

Ringmuren mot världen utanför förefaller hög.

Efter regeringssammanträde och diskussioner lyfter jag torsdag eftermiddag från Visby i riktning Paris och diskussionerna där under fredagen om situationen i Syrien.

Då vet vi mer än vad jag vet just nu om resultaten från mötet med de olika delarna av den syriska oppositionen i Kairo i går och i dag.

Och då vet vi möjligen också lite mera om reaktioner i Damaskus på resultatet av mötet i Geneve i lördags.

Hur som helst blir det viktiga samtal i Paris.

Därifrån flyger jag fredag kväll med några kollegor till Dubrovnik vid Adriatiska Havet för sedvanligt möte med olika ledare från Balkan.

Detta år kommer att komma också olika företrädare för arabvärlden för de informella diskussionerna där.

Men nu är det snart Almedalen som gäller!

6 Responses to Det introverta myllret innanför ringmuren

 1. Bo W. Höglund skriver:

  Det har varit mycket gnäll om ms Thatcher här på sistone och en total glömska av hennes nödvändiga insatser i ett kapsejsat England,
  Nyligen i CNNs Amanpourkrönika visades ett inslag om när hon släppte fram en 16-årig William Hague – lite av denna inställning skulle kanske kunna vara nyttigt för att vitalisera tugget i Almedalen – http://www.youtube.com/watch?v=qL_p9qjfu5U – det närmaste vi haft var väl när Borg ”Representerade sig själv!”

 2. Kachina skriver:

  Bo W

  Jag genomskådade Thatcher tidigt på 80-talet, främst för orden att ”vi inte längre är arbetskamrater, utan arbetskonkurrenter”. Dessa ord fick en förfärande effekt i alla länder där Thatcherismen. Tidigare arbetskamrater motarbetade varande inom samma företag eller myndighet. Efter 1986 blev intrigerna inom arbetslivet större än den fiction vi sett i Dallas och Falcon Crest. Utsorteringen fick drag av det instinktiva djurvärlden, den mest listige överlevde.

  Jag hade läst en av Ron Hubbards böcker och den första hälften var ett mästerverk i att beskriva djurets instinkter och psykologi. Den andra delen var beskrivningen av pyramidspel och bedrägeri, alltså scientologi.

  Jag såg Thatcher som en megafon för Hubbard. Jag anser fortfarande att den nyliberalism som sedan kom är utvecklad ur scientologin, yttrad i politiken.

  Många statsmän har bländats av illusionen, så även de svenska.

  Men, vi skall inte tro att helvetet har tagit över helt. Reinfeldt har något som Persson saknade,……förmågan att lyssna.

  Därför får inte folket tystna, som de till slut gör om orden studsar mot en ”blyvägg”

 3. Jon Reina skriver:

  ” – We have a Government that has contempt for the views of the people it governs.
  There is nothing that the British people can talk about that this Labour Government doesn’t deride”.

  ” – Talk about Europe and they call you extreme. Talk about tax and they call you greedy. Talk about crime and they call you reactionary. Talk about immigration and they call you racist; talk about your nation and they call you Little Englanders … This government thinks Britain would be all right if we had a different people. I think Britain would be all right, if only we had a different Government.”

  From a party conference speech in March 2001, by William, Hague.

  Nå var William Hauge knappe 40 år i 2001. Vi kan derfor enda i mange år fremover kunne glede oss over denne brilliante taleren…:-)

 4. Leo Occam skriver:

  Jon – hmm, så bra det även stämmer in på det svenska åsiktsförtrycket som metodiskt utvecklades under 70, 80-talet av socialistkadern !

 5. Leo Occam skriver:

  Ja, Carl visst är det pinsamt med småfolket som funderar på sitt egna lilla land och dess fåniga och onödiga framtid. Så mycket större att ständigt, utan uppehåll, årtionde efter årtionde, i långa, många möten världsvant hantera samma problem som Abraham och Isak gjorde.

  Förr vid lägerelden och nu vid de glänsande marmorborden, söka finna svar på vem som skall betala vem, vem som skall få mest bidrag vem som skall avträda ett område öken och vem som skall få kasta nästa sten.

  Hoppas det trots detta går att hålla god min i Almedalen och inte småle så det syns för mycket.

 6. Kachina skriver:

  Leo :-)

%d bloggare gillar detta: