Midsommar i Beirut, Bagdad och Erbil

STOCKHOLM: Medan Sverige i övrigt gör sig redo att fura midsommar är vi en del som inte riktigt kommer att ha det på det sättet.

Fredrik Reinfeldt beger sig till Rio de Janeiro för att på fredag vara med om högnivåsessionen på den stora konferensen Rio+20 om hållbar utveckling.

Och jag anträder nu på torsdag en resa tillsammans med mina kollegor från Polen och Bulgarien till olika delar av det syriska närområdet.

Efter mellanlandningar i Warszawa och Sofia landar vi på kvällen i Libanons huvudstad Beirut för att tillbringa fredagen med politiska samtal där.

Libanon är ett land som plågsamt vet vad ett inbördeskrig innebär men som nu känner av spänningarna från de olika konflikterna i Syrien. Vi har ju redan sett vissa begränsade strider i landets näst största stad Tripoli.

Vårt budskap i Libanon handlar om EU:s tydliga stöd för Libanons integritet och stabilitet och för den nationella dialog mellan landets olika grupper som nu är så nödvändig.

Men självfallet handlar det också mer direkt om situationen i Syrien och vad som kan göras för att få slut på våldet.

På lördag morgon fortsätter vi från Beirut till den irakiska huvudstaden Bagdad för samtal med i grunden samma tema som i Beirut.

De inrikespolitiska spänningarna i Irak är just nu påtagliga, och självfallet berörs landet både direkt och indirekt av situationen i Syrien.

Detta är nog än mer uppenbart i landets kurdiska region i norr, och i Erbil på söndagen kommer vi att träffa dess politiska ledning för att lyssna på de bedömningar de gör i frågan.

Till saken hör ju att detta är en region med starka band till Sverige på olika sätt.

Söndag kväll är det så tänkt att vi skall anlända till Luxembourg för de olika möten mer EU:s utrikesministrar i övrigt som tar sin början på måndag morgon.

Världen är som den är, och denna midsommar blir ty följande som den blir.

Jag ser att prognosen talar om 45 graders värme i Bagdad…

14 Responses to Midsommar i Beirut, Bagdad och Erbil

 1. mrmhalland01 skriver:

  >Detta är nog än mer uppenbart i landets kurdiska region i norr, och i Erbil på söndagen kommer vi att träffa dess politiska ledning för att lyssna på de bedömningar de gör i frågan.<

  Kan någon vara vänlig att utveckla Kurdernas situation i dessa länder ?
  De finns ju i Syrien också.

  Vad jag har förstått är de inte direkt välkomna någonstans, ungefär som Romerna.

  Har de en politisk ledning ?
  I så fall, är det samma ledning för kurder i alla Arab-länder ?

  Hur är en ev. ledning tillsatt ?

 2. Rulle skriver:

  Under beskydd av Carl Bildt och EU avfyrade terroristerna i Gaza över 30 raketer mot Israel i går juni 20 , utan Carls antydan om fördömanden. Nu skadades ”bara” ett antal polisen, men EU borde åtminstone hota med att bomba Gaza sönder och samman för sådana barbariska tilltag mot världens främsta demokrati.

  Carls enda kommentar är typisk: ”Världen är som den är”.

 3. florimond77 skriver:

  Ja du Rulle det finns inte ett mer tålmodigt folk än det palstinska. Så mycket som de fått utstå och tåla och ändå håller inne, men ibland blir måttet rågat och det kan man förstå. Nethanjahu har en lång tid nu försökt med sina krigiska provokationer att man fram mer våld för att hindra freden. Inte undra på att man till slut tappar tålamodet när folk mördas och trakasseras dagligen. Nu har ett nytt blodbad satt igång så du kan känna dig nöjd Rulle. Nu bombar man för fulla muggar i Gaza och människor dör. Så sent som idag en 14årig pojke. Det är hemskt det som sker i Syrien men likheterna mellan Assad och Nethanjahu är stora. DVS ingen respekt för liv.

 4. Rulle skriver:

  florimond77 var seriös. Ditt ordval tyder på att Du försöker framställa en spegelbild av verkligheten.
  Nu är ett nytt smuggelskepp från Sverige på väg till Gaza. Hoppas verkligen att Israel denna gång eliminerad den teoretiserande juden Dror Feiler för gott.

 5. un2here skriver:

  Rulle,

  Verkligheten är som man upplever den. Numera, via Internet, upplever vi även palestiniernas verklighet. Domen är hård, israelerna är lika onda som nazisterna var? Det är den verklighet du har att handskas med!

  Soldiers Kidnap Six Fishermen In Gaza
  …The fishing community is often similarly targeted as the farmers in the ‘buffer zone’, and the fishing limit is enforced with comparable aggression, with boats shot at or rammed as near as 2nm to the Gaza coast by Israeli gunboats…

 6. florimond77 skriver:

  Tre dagar 11 människor dödade av israeler i Gaza.

 7. Rulle skriver:

  Och vems var felet?

 8. mrmhalland01 skriver:

  Det var ett väldigt tjat om denna olösliga grannfight !
  Ni som tycker att Israel har 100% rätt och vet hur allt ska lösas, vad gör ni här ?
  Samma fråga ställer jag till de som tycker att Palestinierna har 100% rätt.

  Åk till resp. land och gör nytta, här sprider ni bara osämja som Sverige inte har ett dugg med att göra !

 9. un2here skriver:

  mrmhalland01,

  Ibland måste man ta ställning, mot etablissemanget, mot ryggdunkarna och kompiskorruptionen. Att blunda och fortsätta samarbetet med Israel som om det vore etiskt rätt och normalt är också ett val – du har gjort ditt, jag har gjort ett annat:

  Call to action: Protest the demolition of entire Palestinian village

 10. mrmhalland01 skriver:

  Dessa båda länders osämja har faktiskt lett till en hel del våld i Sverige.
  Vi har stadsdelar som står i brand snart sagt varje vecka på grund av att vi har hjälpt människor från dessa länder att få ett fritt land att bo i.
  Jag tycker inte det är ok.
  Ska man kämpa för ett folk så ska man göra det på plats, inte från ett neutralt land som Sverige, det är bara fegt och destruktivt.

 11. un2here skriver:

  mrmhalland01,

  Vi har hjälpt europeiska judar att ockupera och undertrycka ett annat folk i en för oss främmande del av världen. Inget annat.

  Du pratar om ”länder” i pluralis, som om det fanns två skilda entiteter? Men så ligger inte landet till och har inte gjort sedan 1967. Det finns endast en stat i det tidigare Palestina, israelerna kontrollerar hela området. Som palestinier får man inte ens inresetillstånd. Inte till Israel, inte till Västbanken och inte till Gaza. Det är en rasistisk militärstat, där vissa är utvalda till att leva, andra till att dö.

  Om man skal ”kämpa på plats” som du säger behövs vapen – vill du öppna för vapenexport till PA/Hamas kanske? Nä, jag tänkte väl inte det, men det är den logiska konsekvens av vad du skriver. Jag tänker att du bara helst inte vill konfronteras med det ansvar din likgiltighet innebär? Det är begripligt, det skulle jag, i din sits, inte heller vilja.

 12. Per Fredö skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-syrien-ar-i-inbordeskrig?rm=print

  Vår svenska mest sakkunniga på Mellan-Österns säkerhets-och inrikespolitik torde vara Leif Stenberg.
  Leif Stenberg har under ett 20.tal år särskilt inriktat sig på händelseutvecklingen i Syrien.

  Detta land har han också besökt vid ett flertal tillfällen.

  Syrien är menar han en totalt genomkorrupterad stat. al-Assad har kontroll tillsammans med den maktelit, som är honom fullständigt lojal nästintill hela landets ekonomi.
  Det gäller också militären och säkerhetstjänsten..
  Av de som har arbete-fullständigt häpnadsväckande. har 70 procent sina jobb inom den offentliga sektorn.
  Det bidrar naturligtvis att även dessa personer känner sig tvingade att stödja al-Assad.
  Att bara erbjuda honom lejd till annat land lär vara fruktlöst.

  Ta del av Stenbergs artiklar och analyser!

 13. florimond77 skriver:

  Nagelfar Israel och du finner en liknande korruption. Ett land som kan nästla in sin propaganda och styra och ställa undercover både här och där i världen kan alldeles säkert klara av att undergräva och kontrollera sitt eget folk. Ett tydligt bevis på detta är den fulltständiga avsaknaden av en frisk opposition till de sittande regeringarna från 1948 och framåt.

 14. florimond77 skriver:

  Det fruktnasvärda israeliska blodbadet fortsätter. Nära 20 människor är nu mördade flera av dem barn! Räcker det inte med Syrien? Världen är mutad och tyst.

%d bloggare gillar detta: