Söndag med bekymmer

STOCKHOLM: Regnet öser ner över oss denna söndag, och en del tankar om vad man kan göra med dagen får nog revideras rätt kraftigt.

Men detta är de viktiga valens dag i Egypten, Grekland och Frankrike.

Den avgörande omgången i presidentvalet i Egypten är sannolikt det viktigaste av dessa. 

Vem som segrar kommer  att ha stor betydelse, och de två kandidaterna representerar olika vägar för Egypten under de kommande åren.

Valet i Grekland är säkert det som kommer att dominera i media, men vilka konsekvenser det kommer få är lite mindre klart. Det finns inga snabba och enkla lösningar på landets ekonomiska problem.

Gårdagens besked att FN:s observatörsmission i Syrien suspenderar sin aktiva verksamhet visar krisen för ansträngningarna att ge landet fred och frihet.

Det är naturligt att man måste ta hänsyn till observatörernas säkerhet, men samtidigt är det svårt att  se annat än att suspenderingen leder till att våldet i landet ökar ytterligare, och ett återupptagande av arkiv verksamhet kan därför bli svårt.

Och därmed är det svårt att undvika slutsatsen att denna väg att lösa den syriska krisen riskerar att närma sig vägs ända.

Tanken var ju att närvaron av observatörerna skulle dämpa våldet och, i förening med andra steg, leda till en politisk process med brett deltagande.

Inledningsvis såg det också ut som om detta skulle bli möjligt, men under de senaste veckorna har bilden gradvis börjat att förändras till det sämre. Säkert finns det olika versioner av frågan om ansvaret för detta.

I New York har Ban Ki-moon säkerhetsrådets uppdrag att studera olika alternativ för vidare agerande, och Kofi Annans ansträngningar inriktas nu på att åstadkomma en bredare och därmed också skarpare internationell koalition för förändringar i Syrien.

Rysslands inställning är av stor betydelse i det sammanhanget, men jag tror att han gör rätt i att också försöka att på ett eller annat sätt engagera Iran.

De som är en del av problemet måste på ett eller annat sätt också vara en del av lösningen. Samtidigt är svårigheterna med detta tämligen uppenbara.

I morgon inleds i Moskva den tredje omgången i samtalen med Iran om den nukleära frågan efter de tidigare samtalen i Istanbul och Bagdad.

Och nu måste man tydligare börja att röra sig framåt i materien.

I Istanbul etablerades parametrarna för den kommande processen, men i Bagdad visade man mest upp ståndpunkter  utan att någon mer seriöst bjöd upp till dans.

Nu har man inför Moskva lovat att konstruktivt diskutera respektive motparts synpunkter och förslag, och det är avgörande att så faktiskt också sker.

Mitt intryck är att Iran i dag är berett till konkreta och viktiga steg i den viktiga delfrågan om anrikning till 20%, och i ett sådant läge vore det konstigt om inte bl a EU var berett till steg när det gäller tillämpningen av sanktionerna.

En rapport från International Crisis Group som det finns länk till här till höger rekommenderar t ex att man då avstår från att låta de beslutade oljesanktionerna träda i kraft.

Mötet i Moskva blir viktigt, men kommer knappast att bli avgörande i samtliga hänseende. Ett delsteg borde vara möjligt, men sedan måst processen och dialogen fortsätta. 

En kollaps skulle riskera att få katastrofala konsekvenser i en rad olika avseenden.

Hela denna bredare region är nu ytterligt skör, och jag kommer att ha anledning att ägna mig mer åt den under den närmaste tiden.

 

10 Responses to Söndag med bekymmer

 1. spanaren skriver:

  ”En kollaps skulle riskera att få katastrofala konsekvenser i en rad olika avseenden.

  Hela denna bredare region är nu ytterligt skör, och jag kommer att ha anledning att ägna mig mer åt den under den närmaste tiden.”

  UPPFATTAT!

  Klart Slut …-.-

 2. Jon Reina skriver:

  ”- Mitt intryck är att Iran i dag är berett till konkreta och viktiga steg i den viktiga delfrågan om anrikning till 20%, och i ett sådant läge vore det konstigt om inte bl a EU var berett till steg när det gäller tillämpningen av sanktionerna”, skriver Bildt.

  Og Bildt legget til at han er enig irapporten fra den Internasjonale Crisis Groupsom anbefaler å avstå fra å isarte de oljesanksjoner som FN har besluttet….?

  En sann passifist og en fredens mann synes altså Sveriges utenriksminister å være…
  Undertegnede anser det derimot ikke for annet enn både tannløst og naivt….

 3. Det är nog klokt i att inte inleda oljesanktionerna.

 4. F.d. CIA-spion Chip Tatum, nu död (mördad) intervjuad av f.d. FBI-chef på mellan nivå, Ted Gunderson (arsenik-förgiftad enligt rykten på nätet) om att både George Bush den äldre och Bill Clinton kände till CIA kokain import.

 5. henrikruithof skriver:

  Något Carl inte nämde;

  Aung San Suu Kyi var i lördags i Oslo för att ta emot Nobels fredspris.

  Kanske ett tecken på att världen, trots allt, kanske håller på att bli en bättre plats att leva på.

  Mina vördnadsfulla gratulationer till henne!

 6. bildterberg skriver:

  Vad var skillnaden mellan första och andra ”bidraget”?

 7. bildterberg skriver:

  Här är ett bidrag i form av en analys från ”alternativmedia”:

  http://www.voltairenet.org/Syria-A-Russian-messenger-missile

 8. Per Fredö skriver:

  http://fufkorrespondenterna.com/2012/03/05/turkiets-strategiska-fordel-i-nato/

  bildterberg
  Ingen skillnad mellan de båda förstås bidragen naturligtvis.
  Det blev helt enkelt felaktiga klick.

  Spanaren har dock aviserat kommentarer om det geopolitiska läget i medelhavsområdet.
  Detta är en mycket viktig aspekt, vilken inte minst berör samarbetet med Turkiet.

  Vår egen säkehets-och utrikespolitik blir ju också alt mer internationellt inriktad.
  Det framgår av beskrivningen av att vi allt mer har närmat oss Nato.
  Det gäller också i vårt närområde.

%d bloggare gillar detta: