Syrien och Afrika

STOCKHOLM: Även om temperaturen sjunkit någon grad förblir vädret försommarvackert, och i dag blev det dags att fram cykeln igen.

Möten har avlöst varandra om resor under den kommande veckan rörande olika delar av Afrika – problemen i Somalia men omså möjligheterna i Nigeria.

Jag var ju i Addis Ababa nyligen, och sade då att jag inom kort skall tillbaka till Afrika, och nästa vecka är det så dags för såväl lilla Benin för ett större möte och sedan stora Nigeria för olika bilaterala överläggningar.

Denna vecka är Anders Borg också i Afrika med besök i Sydafrika, Zambia och Tanzania. I det senare fallet handlar det om afrikanska utvecklingsbankens årsmöte i Arusha.

Och såväl hans resa denna vecka som min under nästa vecka kommer att fokusera just på Afrikas möjligheter.

Under dagen blev det på nytt viss diskussion med anledning av att London, Paris och Berlin utan något som helst samråd i EU-kretsen beslutade att utvisa kvarvarande syriska diplomater.

I en av dessa huvudstäder sades att beslutet föregåtts av samråd med ”våra partners”. 

Tackar. Vid tillfälle skall jag fråga dem hur de betraktar alla övriga länder inom EU. 

Nu var beslutet rätt enkelt för dessa länder eftersom de ju redan stängt sina ambassader i Damaskus. 

I efterhand kan man ju fråga sig varför de i den situationen låtit de syriska diplomaterna var kvar så länge i sina respektive huvudstäder.

Vi har ju haft ambitionen att så långt det är säkerhetsmässigt möjligt bibehålla en diplomatisk närvaro i Damaskus. 

Det entydiga besked vi hitintills fått av olika företrädare för oppositionen i landet har varit att de velat att vi skall vara kvar med våra ögon och våra öron. 

Och det har också givit oss informationer som vi annars inte skulle ha fått. 

Nu får vi värdera situationen på nytt. 

Och i motsats till vad en del andra gjort skall vi göra det i samråd med våra partners i EU. Jag har under dagen haft kontakt också med Catherine Ashton i frågan.

Nu tror jag dessvärre inte att just denna frågas hantering kommer att vara av någon avgörande betydelse. 

Viktiga – kanske t o m avgörande – är de slutsatser från sina samtal i Damaskus som jag utgår från att Kofi Annan nu omedelbart kommer att redovisa för säkerhetsrådet i New York.

Och alldeles självklart kommer dessa att ha den största betydelse för vårt fortsatta agerande. 

8 Responses to Syrien och Afrika

 1. Seriöst, du har inte tagit EN ENDA stark markering mot Libyien, Egypten, Syrien, Bahrain, Saudiarabien eller Iran. Kom igen, varför kan du inte bara vara ärlig och säga, Sverige vill sälja vapen eller låta svenska företag exportera sina varor och det är det som är slutpoängen. Allt annat är bara nonsense och fina ord. Vad exakt har du uppnåt som utrikesminister? Jo pratat en massa om att vi ska förhandla och vara närvarande samtidigt som Lundin Oil dämpar sin kritik och du tittar på medan mellanöstern brinner. Vem behöver djävulen när det finns politiker som du?

 2. bildterberg skriver:

  Ytterligare material om konflikten i Syrien och vilka som
  är involverade:

  http://colorrevolutionsandgeopolitics.blogspot.se/2012/05/crusade-for-syria-big-lie.html

 3. mrmhalland01 skriver:

  Carl Bildt,
  Våra ögon och öron syns inte i Syrien.
  Vi är ett väldigt litet land som inte har inflytande i denna konflikt !
  Du har ett rykte om att vara en diplomat… Visa det för det land du företräder, inte för makthavarna i Belgien !
  Du har väl inte glömt löftet inför omröstningen ?
  EU skulle aldrig bli ett Europas USA…….

 4. Jon Reina skriver:

  Tja, om ikke annet så viser jo dette klart ”partnerlandenes” holdning og uttalelser i saken, at de oppfatter EU, som en union av A og B lag der de store medlemslandene ikke trenger å informere de mindre i B-gruppen om noe som helst ..

  Og så viser de også overfor hele verden at dette med felles opptreden og samstemmighet innad i EU bare er et krav for de mindre medlemslandene….
  Ja det er litt av en union som B-landet Sverige er medlem av….

 5. Kachina skriver:

  Soucide Eqdam Rashti har en del vettiga synpunkter gällande Bildts tystnad mot länder vi vill sälja vapen till. Det är inte så mycket att säga om annat än om jag driver försäljning, så skäller jag inte ut mina kunder. Och,…..sälja vapen vill vi även om vi låtsas att vi inte vill det, för ingen av oss vill väl sänka vår standard några divisioner.

  Vi måste först vara ärliga mot oss själva innan vi kan tala ärligt klarspråk till våra kunder.

  Det var goda argument du hade ”Soucide”, men sedan avslutar du med en kommentar från den politiska propagandans kloaker som gör att man funderar vilket parti du skriver för.

  ”Vem behöver djävulen när det finns politiker som du?”

  Jag har själv sumpat rent briljanta inlägg på samma sätt, genom att lägga till en passus från rännstensnivå som förtar andemeningen i inlägget. Jag har försökt sluta med det även om det ibland kliar i fingrarna.

 6. […] Utrikesmnistern behandlar frågan på sin blogg: […]

 7. Per Fredö skriver:

  Desmond Tutti har lösningen i sin hand.
  Bara ryssarna slutar med sin vapenexport så går det.

 8. […] Carl Bildt; Afrika-Bloggen; Min egen1; Min egen […]

%d bloggare gillar detta: