Besök från USA

STOCKHOLM: Vår huvudstad visade sig verkligen på din allra bästa sida denna soliga lördag, och det är påtaglig hur språken blandas med varandra när allt fler turister verkar upptäcka Stockholm.

Om vädret står sig till kommande helg när vi får besök av USA:s utrikesminister Hillary Clinton vet jag inte, men det har vi all anledning att hoppas på.

Hon har varit intresserad av att komma sedan en tid tillbaka, men nu blev det möjligt med ett besök som då naturligt också kommer att gå till Danmark och Norge.

Och härifrån fortsätter hon sedan till först södra Kaukasus och sedan Turkiet.

När vi talades vid om det hela i Chicago förra helgen sade hon att det skulle bli hennes trettionde resa till Europa som utrikesminister. Imponerande.

Besök av amerikanska utrikesministrar i Sverige tillhör inte vanligheterna. Långt därifrån.

Condoleezza Rice var här i samband med den internationella Irak-konferensen 2008, och vi hade kvällen efter en både trevlig och intressant middag på Villa Bonnier.

Innan dess var Colin Powell här i samband med mötet mellan USA och EU i Göteborg under det tidigare svenska EU-ordförandeskapet 2001.

Men när vi gräver i pappren på UD hittar vi märkligt nog inget besök av USA:s utrikesminister i Sverige i modern tid som så att säga står på egna ben, d v s inte är med anledning av någonting annat.

Det är t o m möjligt att detta är det första enbart bilaterala besöket av en amerikansk utrikesminister i Stockholm. Vi fortsätter efterforskningarna.

Men en tydlig slutsats är i alla fall att det är i högsta grad hög tid.

Samtalsämnet kommer inte att saknas vad gäller vare sig internationella utmaningar, nätfrihet eller internationellt miljöarbete. 

Men till den saken finns det anledning att återkomma.

Men innan dess är det mycket annat som står på dagordningen.

I kväll är det finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen, och det går självfallet inte att missa.

På måndag träffas avgörandet i ILO om ny chef för denna organisation, och samtidigt är jag här i Stockholm värd för ett besök av Perus utrikesminister Rafael Roncagliolo.

  

One Response to Besök från USA

  1. florimond77 skriver:

    Ursch hur kan man ta emot en krigsförbrytare som Rice. Vidrigt,

%d bloggare gillar detta: