Viktigt samarbete med Nato

20120520-080806.jpg
CHICAGO: Jag vaknar till en vacker morgon vid randen av den stora Michigan-sjön.

I dag har Nato-länderna sitt toppmöte här i staden, medan de olika mer formella möten som vi är en del är rum i morgon måndag.

Dels gäller det Afghanistan, och dels ett nytt möte mellan Nato och de länder man anser att man har ett nära samarbete med.

Vi har ju ett påtagligt starkt intresse av närmar samarbete med Nato inte minst för att öka inflytande i de olika operationer som vi väljer att delta i.

Därför är den nya ordning vi kommer att se i Chicago i morgon med bättre möjligheter till inflytande också för länder som Sverige, Finland, Australien och Japan mycket bra för oss.

Vi har ju i fredsoperationer i Bosnien och Libyen, och gör det fortfarande i Kosovo och Afghanistan, där FN:s säkerhetsråd gett ansvaret för genomförandet till Nato. I andra fall – Tchad, Atalanta – har det ju handlat om EU.

Men självfallet är det ett problem i dessa operationer att vi inte riktigt är med i de beslutande organen.

Genom det nya arrangemang som inleds i Chicago hoppas vi att det i framtiden skall bli bättre. Därför är Chicago viktigt för Sverige.

Det finns starka historiska skäl till att vi inte beslutade att gå med i Nato.

Hänsynen till Finland under det kalla krigets kallaste decennier var en viktig del. En annan var ju att vi under dessa decennier tyckte att vi hade ett starkt eget nationellt försvar.

Men Nato spelar fortfarande en viktig roll för stabilitet och säkerhet i Europa.

Dess betydelse för de baltiska länderna skall inte underskattas, och det är viktigt också för vår säkerhet. Det säger vi också tydligt.

Ett medlemskap i Nato skulle självfallet ge oss ökat inflytande, men samtidigt är det ju uppenbart att det inte finns något brett stöd för ett sådant, och då är det ju rimligt att vi inriktar politiken på att minska de nackdelar som i vissa delar i vissa situationer kan ligga i utanförskapet.

Det är en avgörande skillnad mellan nära samarbete och medlemskap.

Ett medlemskap innebär ju ett formaliserat ömsesidigt försvarsåtagande som måste godkännas av vår riksdag liksom två tredjedelar av USA:s senat liksom alla andra Nato-länders parlament.

Det är ju inte aktuellt, och jag ser knappast någon som i dag pressar för det. Ett så nära praktiskt samarbete som möjligt har vi däremot ett starkt intresse av.

Förutom deltagande i stora freds- och stabilitetsoperationer har vi ju en lång rad andra viktiga gemensamma insatser.

Jag har ju skrivit här tidigare om de fem av svenska flottans fartyg som just nu ingår i en gemensam operation med Nato-länder för att röja minor från världskrigen utanför Estland.

Det finns ca 50.000 dom som fortfarande ligger kvar i olika delar av Östersjön.

Alla borde inse att detta är viktiga insatser, och det visar Nato-samarbetets betydelse i vardagen.

Vi arbetar ju också för ett närmare samarbete i försvarsfrågor inte minst med de nordiska länderna. Vi har ju alla samma utmaning med behovet av omställning, och mycket att vinna på samverkan.

Den s k Stoltenberg-rapporten för några år sedan visade vägen framåt.

Vi se ju t ex hur våra flygflottiljer i Bodö, Luleå och Rovaniemi nu ofta övar tillsammans. Det är viktigt också för framtiden.

Och vi knyter ihop våra system för övervakning av hav och luft mer och mer.

Min dag här blir olika informella samtal, bl a med Catherine Ashton, innan det efter ett anförande inför s k unga ledare på Atlantic Council blir middag för oss ”övriga” med Chicagos borgmästare.

Såväl försvarsminister Karin Enström som ÖB Sverker Göransson lär finnas på plats, medan statsminister Fredrik Reinfeldt kommer först tidigt i morgon bitti.

10 Responses to Viktigt samarbete med Nato

 1. Neven Kostic skriver:

  Dear Carl,

  I saw your comment about the presidental elections in Serbia today, so I remmembered that you have own blog.

  So I would like just to send you the greetings, and we hope to see you soon in Belgrade.

  It is nice weather, so on Kalemegdan is fantastic.

  With best regards
  Neven K.

 2. Leo Occam skriver:

  Nu är det nog tyvärr försent att gå med i NATO, chansen är missad. Som befolkningsutvecklingen ser ut i vårt land så kommer vi allt längre bort från den möjligheten

 3. Utanför polisavspärrningarna i Chicago demonstrerar just nu tusentals människor tillresta från hela världen och kräver ett slut på Natos till synes eviga krig. Följ live på twitter, hashtaggen #nonato.

 4. Det mest symboliska är ändå soldaterna som nu i protest mot kriget i bl.a. Afghanistan lämnar tillbaka de medaljer de tilldelats.

 5. wigx skriver:

  Till Leo Occam den dumme,

  NATO = NAZIO

  I en organiserad handling av brutalitet, gick ett antal amerikanska soldater från hus till hus och sköt hänsynslöst i Zangabad byn, Kandahar i mars 2012. De massakrerade 16 personer varav nio barn medan de sov och allt Washington hade att säga var ett par ord av kondoleanser och ursäkt i ett nonchalant uppträdande för att blidka den överväldigande allmänhetens vrede i Afghanistan. Nu i efter hand har västerländska medier minskat antalet döda i samband med händelsen till en person för att rentvå sitt samvete på ett vidrigt sätt.

 6. wigx skriver:

  From Karsten Hansen on RT.com:

  So Anders you sick”bondrøv”Fogh Rasmussen,you got the toys up running?Orders from” The Bilderberg Rockenfellers,should they by any chance also be ex Danes down there from the ”Slesvig Holstien” ex Danmark?Who ever gave you the keys to the guns,must be completely of of their mind,you destoyed DenmarkAghanistan Irak Libia,your at it in Siria later Iran,and then what?the world=from Social state to Total state,which was not the titel of your book but should have been,but you fooled the Vikings there dint you,with the snaring titel From Social state to Minimal State,and they got hooked and delivered,rigth to the Bilderberg table:Remember the second Bilderberg meeting Vis a Vis The Fredensborg Castel,funny no record of the King Frederic 9 attending the: European Royal Family club meeting.Lets make it clear once and for all,Anders, the real Danes comes from Sjælland,the German Danes,spot on,Fogh, are Germans!

 7. Per Fredö skriver:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ett-nytt-nato-har-vaxt-fram_7215955.svd

  Denna artikel ger en heltäckande bild av våra relationer till Nato
  i nuvarande säkerhetspolitiska läge.
  Som framgår av artikeln är Nato inte längre vår skyddsmakt, som den var under det kalla krigets dagar, utan vår främsta försvarspolitiska operatör.
  Ändå är en Nato-anslutning inte aktuell och Carl Bildt nämner att det inte minst beror på att Finland än så länge inte tagit ställning till ett medlemskap.
  För moderaternas del står det i partiprogrammet att vårt land ska verka för ett medlemskap i Nato.
  Det är väl i dagsläget närmast en målsättning, på hur lång tid är ovisst.
  Dessutom kommer vi ingte att ta ett sådant beslut utan att även socialdemokraterna ställer sig bakom det.
  Något märkligt är att det hörs röster inom centerpartiet, som förespråkar anslutning till Nato.
  Folkpartiet, som länge varit för, nöjer sig nu med en utredning, men det kravet lär inte heller bli bifallet.
  Vänsterpartiet med sitt förflutna i det kommunistiska lägret är förstås helt avvisande.
  Deras argument är närmast pacifistiska.
  Stefan Löfven har redan visat att han inte behärskar en rad för vårt land viktia frågor i sak.
  Det lär också gälla internationell politik.

 8. Per Fredö skriver:

  http://www.svensktidskrift.se/?p=43652

  Ytterligare synpunkter på våra relationer till Nato.
  Läsvärd artikel.

 9. Nicklas Werner skriver:

  Det är skrämmande att se hur mycket ”troll” som spökar på denna blogg…

  Vad gäller NATO anser jag att, precis som många andra, att ett samarbete är fördelaktigt, men ett medlemskap omöjligt. Det finns en poäng i att förbli neutralt, så att fredliga kontakter kan knytas åt båda hållen. Många kan tycka att Sveriges ”neutralitet” är skenhelig. Må så vara, men den är bättre än ett tydligt val av sida.

%d bloggare gillar detta: