Inte mycket till mörker

IQALUIT: Mycket till mörker blir det knappast på kvällen på dessa nordliga breddgrader även om vi faktiskt fortfarande befinner oss söder om Polcirkeln.

Dagen har inneburit genomgångar av ekonomiska utvecklingsmöjligheter här uppe, genomgång hos Canada Rangers som patrullerar dessa enorma områden, besök i Nunavuts smakfullt inredda parlament och sedan middag med premiärminister Eva Aariak och hennes närmaste medarbetare.

Intresset för det arbete vi gör i Arktiska Rådet är stort, och man är också påfallande välinformerade i ärendet. Det svenska ordförandeskapet har noterats.

Området här uppe är enormt. På en yta som är mer än fyra gånger Sveriges bor ca 30.000 människor, och av dessa är ca 85% inuiter. 

Avstånden är enorma. Flygningen norrut från Ottawa hit motsvarade i tid en flygning som i andra riktningen skulle fört oss ner till Florida.

Och tar man sig upp till det kanadensiska försvarets allra nordligaste bas Alert så ligger den – hör och häpna! – faktiskt närmare Stockholm än Ottawa.

Att utvecklingsförutsättningarna här är annorlunda säger sig självt. 

Mycket måste fraktas hit under de korta månader då havet är öppet. Beroendet av flyg är avgörande. Kraft- och elförsörjningen är t ex ett betydande problem.

Landskapet är lika vackert som det är vidsträckt och öde. Närmaste träd lär finnas ca 800 km längre söderut härifrån.

I den övriga världen inleds nu de olika toppmötena.

Nu i kväll sitter G8-ländernas ledare i Camp David nere i USA och diskuterar. Och mot kvällen i morgon antar jag att de kommer att bege sig i riktning av Chicago för toppmötet med Nato där under söndagen.

Efter några förmiddagstimmar här med nya diskussioner men också med utflykt lite utanför det lilla samhället skall jag försöka göra samma sak.

Men det är inte gjort i en handvändning. Restiden härifrån till Chicago – om allt fungerar som det skall – ligger på ca tolv timmar. 

Men förhoppningsvis landar jag i USA:s tredje största stad vid midnattstid i morgon kväll.

3 Responses to Inte mycket till mörker

 1. wigx skriver:

  USA: Kina är landet som spionerar mest

  JAG: USA är landet som dödar mest

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-pekas-ut-som-mesta-spionlandet

 2. Urban Eriksson, Dalarna skriver:

  Måste vara skönt i svalkan uppe i norr i brytningstider då Europa håller på att krackelera… Det var roligt så länge det varade kanske man kan säga och Carl kan säkert smyga åt sig ytterligare några fina luncher och middagar. Väl bekomme, snart ser det annorlunda ut.

 3. Harry Hilden skriver:

  Måste ge tankar angående urbanisering, människors flykt till befolknings centran att befinna sej där uppe. Är det en önskvärd utveckling eller bara något att acceptera?

%d bloggare gillar detta: