Landat i Bangkok

BANGKOK: Efter en tio timmars flygning genom natten från Luxembourg och München har jag nu ankommit hit till Thailand den bubblande metropol som Bangkok utgör.

Och sent på eftermiddagen lokal tid har börjat ett program som i dag domineras av överläggningar och arbetsmiddag med utrikesminister Surapong.

Thailand är ett viktigt land i denna del av världen och ett viktigt land för Sverige och för många svenskar.

Valfri dag under året räknar man med att det finns 40.000 – 50.000 svenska medborgare här, och kanske kring 20.000 svenskar har valt att ha ett hem här.

Och kring 450.000 svenskar beräknas besöka Thailand varje år.

Siffrorna är osäkra, men att talen är stora och att de är ökande är alldeles klart.

I denna våra globaliseringen värld har Thailand blivit ett nära grannland till Sverige.

Tsunami-tragedin på annandagen 2004 har vi nog alla fortfarande i minnet, men i all sin djupa tragedi kom den snarare att förstärka banden mellan våra bägge länder.

Annars går dessa långt tillbaka i tiden. 

Thailand har varit ett självständigt kungadöme under mycket lång tid, och har som sådant haft relationer till också vårt självständiga kungadöme uppe i norra Europa.

Till detta skall läggas livaktiga ekonomiska förbindelser under de senaste decennierna.

Här finns Ericsson och Electrolux. Här byggs det nya IKEA-varuhus kring Bangkok. Och här flyger det thailändska flygvapnet nu med bl a Gripen-flygplan från Linköping.

Och den stora turismen skall förvisso inte glömmas bort. Stränder och värme har sin speciella attraktionskraft på oss stundtals frusna nordbor.

Att vi har en stor och viktig ambassad här är en självklarhet, och den kommer jag att besöka i morgon för att diskutera dess mångfasetterade verksamhet. Inte minst de konsulära frågorna är stora i ett land som detta.

Just nu återhämtar sig den thailändska ekonomin från effekterna av de förödande översvämningarna i slutet av förra året.

De drabbade ju också produktionen vid åtskilliga av de stora industrier som finns här. Thailand är inte bara ett turistland, utan också en betydande industri- och exportnation med inte minst ett stort antal japanska företag.

Men IMF räknar nu med en tillväxt i år på över 5% och nästa år på över 7%.

Till den ekonomiska återhämtningen skall läggas ansträngningarna att övervinna effekterna av den djupa politiska polarisering som ju dominerat mycket under de senaste åren, och tidvis lett till öppna motsättningar.

Men under premiärminister Yingluck – som jag träffade i Seoul för några veckor sedan, och kommer att träffa igen här i morgon – har landet åter kommit in i en positivare utveckling.

Sydostasien mer eller mindre invaderas nu av besökande utrikesministrar från EU före och efter det gemensamma mötet med ASEAN på torsdag och fredag.

Min brittiske kollega William Hague har just nu anlänt till Vietnam, någon är alldeles självklart i Burma och hit till Thailand kommer i morgon också Danmarks utrikesminister Villy Sövndal.

Efter mötet i Brunei kommer Catherine Ashton – som väl landar i Hong Kong i morgon bitti – också hit till Bangkok.

Sydostasien är en viktig region för EU, och Thailand är ett viktigt land för Sverige.

2 Responses to Landat i Bangkok

  1. […] Med sedvanlig frågestund efter. Spännande! Det mesta om besöket kan man läsa på Calles egen blogg. Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna bangkok, carl bildt i […]

  2. skormsjustice skriver:

    ”Thailand har varit ett självständigt kungadöme under mycket lång tid, och har som sådant haft relationer till också vårt självständiga kungadöme uppe i norra Europa.”

    Försöker du vara lustig, carl?
    Det var länge sedan Sverige var självständigt, huh, lol,omG.

%d bloggare gillar detta: