Premiär i Luxembourg

LUXEMBOURG: I det nyinvigda sammanträdespalatset här har vi nyss avslutat dagens överläggningar i olika frågor.

Vi suspenderar våra sanktioner gentemot Burma med undantag av vapenembargot, för att på det sättet ge vårt stöd till den politiska omvandling som vi nu ser i landet.

Och frågorna kring Burma och utvecklingen där kommer jag ju att diskutera vidare i såväl Bangkok som Brunei under resten av denna vecka.

Om Afghanistan kommer vi att förbereda mer konkreta slutsatser till vårt kommande rådsmöte i maj för att ha en tydlig position från EU vid kommande viktiga möten i Chicago, Kabul och Tokyo.

Det handlar om ramarna för och stödet till utvecklingen i Afghanistan under de kommande kritiska åren.

På dagens agenda stod också en diskussion om det bälte av kriser som vi nu ser i Afrika från Sudan över Mali till Guinea-Bissau.

Och i alla tre fallen handlar det om allvarliga kriser som mycket väl kan komma att bli än mer allvarliga. 

Vår diskussion handlar om de möjligheter vi har att påverka dessa situationer i positiv riktning, även om de tyvärr ibland är begränsade.

Över lunch fortsatte vi sedan med att mer informellt diskutera såväl de nu upptagna förhandlingarna med Iran kring den nukleära frågan som den ytterligt stapplande fredsprocessen i Mellersta Östern.

Och alldeles självklart handlade diskussionen på lunchen också om situationen i Syrien.

Vårt stöd till Kofi Annan och hans sexpunktsplan är lika enigt som starkt, men det finns självfallet en stark oro för att våldet trots åtaganden faktiskt fortsätter.

Jag underströk vikten av att snabbt få FN-missionen på plats för att förhoppningsvis skapa förutsättningar för den politiska fas som sedan snabbt måste följa. Och den kan sedan inte tillåtas att pågå hur länge som helst.

Det var premiär i den renoverade byggnaden vid Kirchberg i utkanten av staden Luxembourg, och måhända skall det noteras positivt att man vid utformningen av sammanträdesrummet tagit ordentligt med höjd för kommande utvidgningar av EU med nya medlemmar.

Och det är ju positivt.

Till Sverige anländer nu Kinas premiärminister Wen Jiabao, medan jag strax sätter mig på flygplan i riktning Bangkok i Thailand.

Det skall bli intressant.

Inte utan problem är ju landet en demokrati, och därtill en dit allt fler svenska medborgare på olika sätt söker sig.

3 Responses to Premiär i Luxembourg

 1. pimpe skriver:

  Hej Carl Bildt, får man ställa en liten ettikettsfråga angående SvT? Det är ju ändå ett public service-företag under statsmaktens domsago, och frågan handlar om utlänningen (ditt departement)Breivik i Norge.
  Varför kallas denne person alltid ”Massmördaren Anders Behring Breivik” i SvT och SvT text? När det gäller alla andra brottslingar kallas de i media den ”misstänkte” si och så – även om vederbörande har slagit in huvudet på någon i direktsändning. Breivik är alltid ”massmördaren” + hela namnet ända från början, trots att han ännu inte är dömd till något. Varför denna inkonsekvens?
  Jag kan svara på det själv: det är för att SvT är partisk, inkonsekvent och korrupt och dömer ut folk innan domstolen har bestämt sig för vem som är skyldig. Ingen annan hängs ut genom att kallas ”massmördare” före domslutet, så varför gör SvT på detta sätt i det här fallet?
  Jag tycker själv att Breivik har begått massmord, men jag anser att han är mentalt rubbad, men jag tror inte att det länder till något konstruktivt varken för honom eller för offrens anhöriga att SvT klistrar hatobjektsettiketter på honom.
  Carl – ta SvT i örat och säg FY!

 2. oppti skriver:

  Kan svara-han har erkänt och det är helt klart att han är skyldig, sjuk eller ej, så gjorde han ett sjukt brott.
  Bra att Carl B uppmärksammar de konflikter som finns i Afrika, mellan olika folkslag, inte helt utan kopplingar till alla andra konflikter i den delen av världen-som även har beröring med rättegångar i Oslo och Köpenhamn.

 3. bildterberg skriver:

  Intressant sökning i google: ”syria fake”.
  Här är ett av sökresultaten:

  Vem ljuger bäst och vem ljuger mest?

%d bloggare gillar detta: