Tur och retur Nato

STOCKHOLM: Detta blev en dag fram och tillbaka till Bryssel för några timmar på Nato-högkvarteret för olika samtal.

Kärnan var mötets ISAF-kretsen med diskussioner som förberedelser för motsvarande diskussioner vid Nato:s toppmöte i Chicago mot slutet av maj.

I mångt och mycket handlar detta om hur det skall vara möjligt att efter 2014 hjälpa Afghanistan att finansiera sin armé och sin polisstyrkor.

I dag kostar de i storleksordningen sju miljarder dollar om året, men man räknar med att en något reducerad numerär kommer att ta ner kostnaderna till strax över fyra miljarder dollar.

Men hur detta kommer att redas ut tror jag i bästa fall att vi får vänta till Chicago för besked om.

Jag redovisade inriktningen av de samlade svenska insatserna, bl a den civila ledningen för våra samlade insatser i norra Afghanistan och våra stora biståndssatsningar.

I dag är ju Afghanistan vårt näst största land vad gäller svenskt bistånd, men med den ökning med ca 20% som nu planeras kommer landet 2014 att vara uppe på plats ett.

Och detta är ett viktigt uttryck för vårt långsiktiga åtagande vad gäller landets utveckling.

Timmarna i Bryssel gav också möjlighet till en serie andra möten.

Jag hann sitta ner med Australiens nye utrikesminister Bob Carr för att bekräfta det närmare samarbete som jag ju hade diskuterat med hans företrädare. Och det var tydligt grönt ljus från oss bägge på alla punkter.

Vi hann också med ett kort möte i den nordiska kretsen för att diskutera inte minst möjligheterna till närmare samverkan om och med våra olika ambassader.

Och den diskussionen kommer vi att fortsätta när vi träffas i Stavanger i början av maj. Då hoppas bag vi kan vara redo för mer konkreta steg.

Möjlighet gavs också för lite mer informella diskussioner med medarbetarna vid vår delegation till Nato om hur vårt samarbete kan utvecklas under de kommande åren.

Samarbetet också på den politiska nivån är ju viktigt eftersom vi militärt deltagit i viktiga Nato-ledda operationer i Bosnien och Libyen och fortfarande gör det i Kosovo och Afghanistan.

Det är viktigt att vi som aktiv samarbetspartner till Nato i operationer som dessa också tar de möjligheter till insyn och inflytande som kan finnas.

Och viktigt är ju också att vi kan vara med i diskussioner inom såväl Nato som EU om de olika samarbetsprojekt som mer pressade budgetar gör mer eller mindre nödvändiga i så gott som samtliga länder.

Hemma i Stockholm nu i kväll blir det så arbetsmiddag med bl a Birgitta Ohlsson för att diskutera utvecklingen i EU och vårt agerande i olika avseenden.

Och i morgon börjar dagen med möte med riksdagens EU-nämnd inför utrikesministermötet i Luxembourg på måndag.

Således en dag som började mycket tidigt och kommer att sluta påtagligt sent.

9 Responses to Tur och retur Nato

 1. nolies skriver:

  ”Jag redovisade inriktningen av de samlade svenska insatserna, bl a den civila ledningen för våra samlade insatser i norra Afghanistan och våra stora biståndssatsningar”
  Hoppas att du redovisade detta också:

  Blair said smashing opium trade was a major reason to invade but 10 years on heroin production is up from 185 tons a year to 5,800 tons, It increased by 61 per cent last year alone.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2102158/Heroin-production-Afghanistan-RISEN-61.html

 2. tjernhus skriver:

  Vad rätt Du gör, men stackars Din familj!

 3. Jon Reina skriver:

  Jeghar sett at Afghanistans forsvarsminister ønske 15% av disse 7 milliardene for å kunne opprettholde den Afghanske hæren på på et nivå nesten 30% under hva den er idag?

  Det får i allefall undertegnede til å undre hvor mange måneder det vil ta før taliban igjen er herrer i dette landet….

 4. spanaren skriver:

  Drömmar…..?

  Tänk om historien om västerländska ockupationer av
  Afghanistan upprepar sig……

  Hur slutade Alexander den Stores fälttåg till Afghanistan
  och nuvarande Pakistan?

  Vad hände med den brittiska indiska armen i Khyberpasset
  och de inhemska överlöparna och kvarlämnade brittiska
  civila i Kabul?

  I vår tid har vi den sovjetiska ockupationen. Sovjet organiserade
  liksom dagens ockupanter en ”afghansk” arme och en
  förvaltning under en afghansk ”president”.
  Hur slutade det?
  För sovjets man Najibullah slutade det upphängd i ett av Kabuls trafikljus.

  För ett kompani sovjetsoldater – i samma område som dagens
  svenska kompani – slutade det som visas i den ryska filmen
  ”The ninth legion” som skildrar verkliga händelser.

  http://www.filmforum.se/recensioner/dvd/the-ninth-legion-1.466194.html

  Naturligtvis kan det bli så att Afghanistan omvandlas
  till en västerländsk demokrati grundad på VÅRA judeo-kristna
  värderingar.

  Vilket scenario är det mest troliga sett i historiens ljus?

 5. Kachina skriver:

  Det mest behövliga scenario just nu är att tillsammans med Finland bygga en nordisk försvarspakt. Angrips Finland angrips Sverige i samma ögonblick, och vice versa.

  Detta med tanke på spridningseffekten från Syrien och Iran. Vid en storkonflikt handlar det om att ta kontroll över geopolitiska områden och naturtillgångar.

  Sverige och Finland måste bygga ett genuint försvarssamarbete.

 6. florimond77 skriver:

  Det finns bara ett sätt kvar att hjälpa detta våldtagna av utländska trupper sagade land – GET OUT!

 7. Jon Reina skriver:

  Jeg registrerer at florimond77 med glede og tydelig også stor interesse ser frem i mot et fremtidig taliban-styrt Afghanistan med følgende sosiale goder:

  * Et samfunn som tvinger alle sine innbyggere til lydig å underkaster seg islam – i både daglig oppførsel og væremåte…

  * Et samfunn der folket tvinges til å bejuble et rettssytem tuftet på middelalderske islamske sharia-lover der mannens ord er lov – og kvinners ord ikke betyr det minste….

  * Et samfunn som forbyr piker ta skolegang – og som straffer de som alikevel gjør det, med steining…

  * Et samfunn som forbyr mennesker å lytte til musikk og enhver form for verdslig underholdning, men som krever at all pliktmessig møter i arenaer når syndere mot Islam skal straffes med steining eller halshugging…..

  * Et samfunn som forbyr folket å tenke anderledes, eller være anderledes.

  * Et samfunn som blandt annet krever homofile drept for sin unaturlige sexsuelle legning, men som i profetens ånd oppfordrer til incest og barnebortgifting…

  * Et middelalder samfunn som er klahn-styrt og ikke akseptere at folket har andre rettigheter – enn blindt å adlyde sine føydale herrrer..

  Men tanke på alle disse punktene jeg har skrevet her over, så tillater jeg meg faktisk å undre på om alt står rett til – inne i skallen på florimond77…?

 8. florimond77 skriver:

  Jon Att man hittils trots sina enorma resurser inte lyckats bli av med talibanerna vittnar ju om att man inte heller kommer att göra det i framtiden. Detta är ett förlorat krig. Bara att erkänna och bita ihop.
  Naturligtvis handlade inte kriget ett dugg om att hjältemodigt rädda afghanerna från en inhuman organisation. Nej, det var den geopolitiska kartan man ville göra om så den skulle ha passat Bush och allt vad han stod för. Nothing else. Man misslyckades för man hade inte räknat med att dessa människor boende i detta land också var människor med mänskliga behov och med rätten att känna sig kränkta när deras land bombas och invaderas i syfte att finna en enda man som i sin tur skulle vara boven i dramat när två hus raserade i ett land där det var otänkbart att något sådant skulle hända, för de var ju äkta människor, ja kanske de enda människorna på jorden. Om man hade satsat hälften av alla pengar för att istället hjälpa dessa människor att få tex skolor och sjukhus kanske man hade vunnit kriget.
  Hur kan det komma sig att efter alla år av occupation fortfarande 80 % av befolkningen är analfabeter?
  Det är kört. Oavsett om man stannar kvar eller drar så kommer förmodligen talibanernas inflytande att öka. Något som man bäddat ordentligt för. Låt afghanerna själva måna om sitt land. Alla är inte talibaner som förmodligen Jon här i sin enögdhet tror.

 9. Jon Reina skriver:

  florimond77. Ditt siste innlegg var betydelig mer nyansert, selv om jeg også nå er langt i fra er enig i det du skriver…

  For det første deler jeg ikke din oppfatning at vi USA((Nato/EU) har tapt krigen i Afghanistan. Bevis for dette er at Taliban per i dag bare en skygge av seg selv i forhold til i sin storhetstid før våre styrker gikk inn i landet. For de som lever i landet innebærer dette at piker stort sett fritt kan gå i skole og at langt flere kvinner har turt å gå ut i arbeidslivet. Og så spiller igjen folket åpnelyst musikk og gjør andre saker som de under talibanregime hadde blitt straffet hardt for.
  Så jo da, vi har oppnådd mye…

  Når deg gjelder begrunnelsen for å gå inn i landet, så er det ikke korrekt at dette var et skritt i president Bush ”krig mot terror”. Det var Al Qaida denne ”krigen var rettet mot og ikke Taliban som aldri har vært ansett som en fare utenfor Afghanistan utenom i grensetraktene i Pakistan. Og i tillegg har heller aldri vært særlig mye vennskap mellom disse to gruppene….
  Nei valmuer og narkotikaproduksjonen var nok en betydelig viktigere faktor,,,,

  Det eneste jeg kan si du har noe rett i – er at mange afghanere oppriktig ønsker ISAF – dit pepperen gror. Og det skyldes ikke minst at mange føler seg krenket over de mange sivile liv som har gått tapt – forårsaket av ISAF-styrkene.

  Når du skriver vi burde trekke ut troppene og heller gi mer humanitær hjelp, så anser jeg dette som ønsketenkning. For trekker vi oss ut vil det ikke ta mange månedene før Taliban igjen har klart å bygge seg opp – og ta makten i landet.
  Og da vil i hvert fall intet av pengestøtten vi eventuell hadde sendt, brukes til skolegang. Det måtte i så fall være til å lære Koranen…

%d bloggare gillar detta: