Snart mot Seoul

BRYSSEL: Sista dagen här på Brussels Forum, och nu handlar det mesta om vad diskussionerna i de olika primärvalen säger om USA:s utrikespolitik efter presidentvalet i november.

Förmodligen inte särskilt mycket, men en del av retoriken leder onekligen till frågetecken. 

Och inte minst på denna sida om Atlanten. På sina håll har det ju blivit populärt att uttala sig om Europa i lätt nedsättande ordalag.

I går eftermiddagen var det Afghanistan som stod i fokus med en panel bestående av USA:s särskilda sändebud Marc Grossman och mig själv.

Medan mycket av den offentliga debatten fokuserar på utvecklingen fram till 2014 försökte jag förskjuta fokus till de avgörande utmaningarna under tiden därefter.

Och den diskussionen fortsatte på en middag där utvecklingen i Pakistan var central. Frågeställningarna kring den kommer utan tvekan att öka i betydelse framöver.

Men snart sätter jag mig på flygplan som i morgon eftermiddag lokal tid kommer att ta mig till Seoul i Korea för toppmötet om nukleär säkerhet där under måndag kväll och tisdag.

Jag ser att många redan är på plats där.

President Obama har hunnit med ett besök vid den demilitariserade zonen och kikat i det slutna Nordkorea där man just nu förbereder en raketuppskjutning i strid med beslut av FN:s säkerhetsråd.

Och han har också hunnit med en överläggning med Turkiets premiärminister Erdogan inte minst efter dennes resa till Teheran efter mötet i Seoul.

Men de flesta kommer säkert att anlända under morgondagen. 

Nu blir det någon timmas väntan i vårvädret i Bryssel – men det hade varit trevligare att vars hemma i Stockholm.

 

12 Responses to Snart mot Seoul

 1. Hej Carl Bildt, skulle inte du och premiärminister Erdogan, kunna vara på nästa Gaza-flotilla?

  På så sätt skulle Israel inte kunna påstå att den humanitära lasten innehåller vapen.

  mvh
  Lasse

 2. florimond77 skriver:

  Så det är Nord-Korea nu. Nethanjahus vansinniga hets mot Iran sprider en oro i hela världen. Otrevligare man är svår att hitta.

 3. Kerstin Broste skriver:

  Yes nu gick det bra. Kan någon välinformerad säga vilka de 10 länderna var som la ner sina röster i FN när det var omröstning ang de illegala bosättningarna på Västbanken.

  Sedan när det gäller Korea. USA vill bygga sin största bas på en ö som gränsar till Nordkorea och Kina. Denna ö är upptagen på FN:s lista över skyddsvärda områden.

  USA bedriver en aggresionspolitik mot egentligen hela världen. Det måste ju ändå vara möjligt för både Kina och Nordkorea att försvara sig.

  Vad händer i Libyen? Eftersom Sverige deltog i avsättandet av en regeringschef skulle det vara klädsamt om vi nu också kritiserade ”de som tog över”. Landet är på väg att uppdelas i 3 delar som det var före Khadaffi. Tycker ”vi i Sverige” att det är en bra utveckling.

  Göring skulle vara glad om han levde idag. Media har aldrig varit så ……. Svårt att använda ett språk som ej är offensiv.

 4. Jag tycker att Syriens utsände verkar logisk…

  Men jag är fortfarande emot Bashar Al-Assad.

  Vill Al-Assad verkligen ha dialog som han påstår?

 5. florimond77 skriver:

  I början var det bara fredliga demonstartioner som sköts i hjäl på löpande band. Självklart följer det att man beväpnar sig. Den där långa räkliknande Assad är en massmördare och borde omedelbart ställas inför Haag. Men istället för att fokusera på den här situationen har världen hindrats av den där kvackande storklunsen Nethanjahu och hans feberaktiga krigshets.

 6. Hittade ”Syrian girl” just..

  Hon vågar inte kalla Assad en massmördare, men hon rekommenderar Assad att fortsätta sina reformer, men fortsätta att kriga emot styrkor som fininasierats av utlänningar, men vara noggrannare säger hon med att inte låta civila komma till skada.

 7. Kerstin Broste skriver:

  Sverige borde protestera mot att USA trappar upp hoten mot Kina genom en bas på ön Jeju. Jag antar att Sverige skulle gå till FN och klaga om Kina skulle ”köpa” en ö i Mexikanska golfen och anlägga en militärbas.

 8. Tyvärr är vi inte så neutrala som vi var under Palmes tid, Kerstin.

  Vi tillhör det amerikanske imperiet menar FOI

  Klicka för att komma åt foir1630_americas_grand_strategy.pdf

  Under tiden har USA förändrats till ett tyranni för sina medborgare.
  Ekonomiskt: Genom privatägda Federal Reserve, och genom att folket fått ta hand om bankernas förluster(socializing the losses).

  Demokratiskt: Preidenten har skaffat diktatorisk myndighet att mörda amerikanske medborgare utan rättegång, samt inspärrning på obestämd tid, om man anses vara ett hot emot National security

 9. Kerstin Broste skriver:

  Lasse. Jag tycker att Du är modig även om jag blir förvånad att Du får skriva vad Du vill. Hur är det möjligt att Du får skriva vad Du vill

  Jag har försökt att få fram min åsikt men ej lyckats kunna skicka kommentar.

  Jag kommer att sända lite i taget,

 10. Men kära Kerstin, det är väl inget som hindrar oss från att uttrycka oss än så länge?!?

  Jag tror att du måste ha datorproblem, för mina kommentarer kommer fram direkt…

  Carl Bildt censurerar inget, inte särsklit ofta i allafall.
  Jag tror det var han som raderade mina två inlägg, när jag la ut text och video om planeringen, och genomförandet av staten Israel, och hur aggressiviteten hänger ihop med Talmuds syn på goyim.

  Jag visade att deras dominans i media medger att de lyckas framställa sig som offer trots att de är angriparna.

  Det var nog inte Mossad, utan
  det var nog Carl Bildt, och anledningen är naturligtvis att han rädd om folk.
  Men jag bad honom på vänligaste sätt att sluta beskydda mig, och sedan dess har jag inte fått något raderat.
  Men visst måste det vara så att utländska säkerhetstjänster läser Carls blogg, och Mossad har nog noterat mig.

  (Så lyssna här Mossad! När hela världen älskade ”terroristerna” ANC, och förlät dom alla civila offer, så var ni dom enda som samarbetade med apartheidregimen. Er Yitzchak Shamir, tyckte att svarta är apor som just kommit ner från träden.
  Nu har ni lyckats få oss att tro att frihetskämparna Hamas är terrorister. Lämna tillbaka land,till 1947 år FN-beslutade gränser, så får ni se hur mycket terrorister dom är!!
  http://lawrenceofcyberia.blogs.com/photos/maps/landloss.html
  Gangsters!
  )

  Kerstin, jag tycker det är kul att du tycker att jag är modig, men det är nog bara skammen som tvingar mig att berätta det jag har fått veta. Jag är inte kristen, inte längre, men jag gillar uttrycket ”Kristi kärlek tvingar mig”
  Jag ska förresten låta trycka upp en t-shirt där det står:

  INFOWARRIOR FOR HAMAS
  på ryggen, och på framsidan:

  LEGITIMATE
  TARGET
  OF
  GANGSTER
  MOSSAD

 11. metusalem skriver:

  Lasse K. tar tämligen entydigt ställning för Hamas. Tyvärr kan man nog inte räkna med att Palestina-Israel kan komma i närheten av en lösning på sina problem med den strategi som Hamas uppvisar.

  Vi som försöker förhålla oss neutrala anklagar givetvis Israel för den bosättningspolitik som är ett väsentligt grus i maskineriet. Men en viktig anledning till idétorka från Palestinierna är att man aldrig lyckats plocka fram några statsmän som kan skaffa sig vettiga allianser för att komma igång med förhandlingar.

  De bottenlöst rika arabstater som finns i grannskapet skulle kunna göra en avgörande insats genom ekonomiskt och diplomatiskt stöd.
  Av detta ser man inget. Palestinierna uppfattas kanske som en stökig och fattig kusin som får klara sig själv.

  Troligen längtar både palestinier och israeler efter en normalisering som är till glädje för båda parter. Tyvärr hindrar bristande statsmannaskap på båda sidor att detta blir en verklighet.

 12. Per Fredö skriver:

  Det förekommer inga regler som hindrar publicering på denna blogg.
  Sådana har alla tidningar och ofta blir det ingen publicering förrän kommentarerna blivit lästa.
  Att så inte sker på denna blogg beror säkert på att Carl inte har tid med någon granskning.
  Grundläggande bör vara att varje inlägg har relevans såtillvida att de anknyter till vad Carl skrivit.
  Tyvärr respekteras detta inte av flera.
  Kerstn Broste har tidigare skyllt på problem med sin dator.

%d bloggare gillar detta: