Världen och Örebro

ÖREBRO: Skillnaderna i olika hänseenden mellan Lahore och Örebro skall inte underskattas.

Men efter kraftig motvind över Centralasien lyckades jag i alla fall komma i tid till mötet med Utrikespolitiska Föreningen på universitetet här i går och omedelbart därefter till min del av det stora Sverige-mötet.

Och intresset för vad som händer i världen – på universitet liksom bland de många kommunalt och regionalt förtroendevalda – var det verkligen inte att ta fel på.

Det var inte bara de möten som jag hade, utan här fanns också välbesökta och kvalificerade seminarier om bl a utvecklingen i arabvärlden och Azerbaijan.

Men fokus ligger självfallet på Sveriges utveckling.

I går talade Fredrik Reinfeldt om hur sysselsättningen förblir en avgörande fråga för Sverige om vi skall klara framtiden.

Och snart skall en svårt förkyld Anders Borg äntra talarstolen för att sätta punkt för mötet.

Och efter det bär det tillbaka till Stockholm och en  förhoppningsvis lite lugnare helg.

10 Responses to Världen och Örebro

 1. Carl-Fredrik BS skriver:

  Den här helgen är det härligt att vara moderat, förlåt Ny Moderat! Jag bloggar live från Sverigemötet i Örebro. Idag är det talet med Anders Borg som blir huvudpunkt. Och så alla möten med trevliga moderater från hela landet förstås. Det är den verkliga behållningen. Inget går upp mot ett möte med gräsrötter för oss på partihögerkvarteret.
  http://carlfredrikbs.wordpress.com/2012/03/17/sverigemotet/

 2. bestofmankind skriver:

  Har moderaterna konkreta lösningar på bla Sveriges fattigdom, barnfattigdom, utförsäkringar, arbetslöshet, ungdomsarbetslöshet och ökade klyftor förutom jobbskatteavdraget?

  Att Moderaterna importerar USAs soppköks koncept är hjärtskärande.

  ” S:ta Clara gör en jätteviktig insats, men det vi ser är konsekvenserna av ett samhälle som inte längre tar hand om de sina. Ett mycket gammalt Sverige kommer tillbaka, i hjulspåren av att de sociala skyddsnäten rustas ned. Moderaterna visste att detta skulle bli resultatet. Men de bryr sig inte.

  I veckan kom Rädda barnens rapport om fattigdom bland barn. Fattigdomen minskade mellan 1997 och 2007. Från 2008 ökar den igen. 13 procent av alla barn i Sverige är fattiga. Även detta är ­resultatet av medveten politik. När Moderaterna sänkte ersättingen till sjuka och arbetslösa hamnade deras barn i kläm. Men det hindrade dem inte.

  Fredrik Reinfeldt svarade med att angripa Rädda barnen. På samma sätt har bilden av soppkön utanför S:ta Clara ­angripits på nätet av diverse högerfolk.”

  http://www.aftonbladet.se/ledare/article14537665.ab

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Från Örebro till Lahore
  Finns möjligen även en strategi för hur man kan skicka ut kommunalt och regionalt förtroendevalda på studieresor till Punjab och Lahore för att öka den internationella exponeringen?

 4. Om man frågar riksbankschefen Stefan Ingves så berättar han att mynt och sedlar ger riksbanken ut, och dessa är ca 2-3% av mängden kronor som finns. Den övervägande delen är elektroniska pengar.

  Dessa elektroniska pengar har affärsbankerna rätt av skapa p.g.a. sin licens s.k. bankoktroj. Licensen kostar ca 50 miljoner kronor.

  Denna licens ger dig att skapa pengar ur tomma intet. Antingen behövs en liten reserv på 3-10% av det man tillverkar Basel 2 reglerna.

  Enligt Stefan Ingves (privat kommunikation) skall pasta in om någon är intresserad, så avgör endast priset på pengar hur mycket pengar som bankerna kommer att skapa.

  Om du vill låna 1 miljon av banken, så behöver alltså banken iunte ha dessa pengar för att låna ut dem. de har rätt att konstruera dem ur tomma intet.

  Om de skall tillverka dom pengarna eller inte beror på vilken säkerhet du för med dig till bordet. Du pantsätter ditt hus, som banken tar om du inte klarar amorteringarna. Du har satsat något verkligt, banken har inte satsat någonting, men kan ta över ditt hus och sälja det ändå.

  Att priset på pengar avgör hur mycket pengar kommer att skapas betyder att när bankerna beslutar sig för att uppfinna ur tomma intet/skriva in, 1 miljon på tillgångssidan i bokföreingen så kommer den tillgången att bli föremål för beskattning. Därför kommer en avvägning att ske
  ”kommer vi få in lån + ränta av låntagaren X, eller kommer vi bara att råka ut för en beskattning som reducerar vår vinst”

 5. Följd nr. 1 : Samtliga pengar som finns i cirkulation har kommit i cirkulation p.g.a. folk har lånat dessa pengar ifrån bankerna, som konstruerat dessa ur tomma intet.

  Om då samtliga människor betalar in sina lån, så kommer mängden pengar i cirkulation att reduceras till noll.

  Vilket innebär konkurs för Sverige.

  Följd nr. 2 Pengarna för att betala in räntorna finns inte. De har aldrig konstruerats. När du betalar in ditt lån och dessutom räntorna, så kommer du att minska pengamängden i cirkulation, så att någon annan inte kommer att ha pengar att betala av sitt lån.

  Svarte Petter är alltså inbyggt i systemet, dvs. konkurser och arbetslöshet är en ofrånkomlig del av systemet. Nån får alltid svarte petter.

  Lösningen är att staten har monopol på att skapa pengar ur tomma intet.

 6. De dumma jävla politikerna har skuldsatt hela samhället genom att ta LÅN HOS BANKER, menar jag.

 7. Misslyckande skriver:

  200.000 sysselsatta – 375.000 put 2006-2010

  :)

 8. Per Fredö skriver:

  Jobben menar både moderater och socialdemokrater ska bli den viktigaste frågan inför valet 2014.
  Utöver sedvanligt kritik av socialdemokraterna att regeringen totalt misslyckats med arbetslösheten så har detta parti i sin egen budget bara förslag vilka skulle öka arbetslösheten i väsentlig grad.
  Alla stimulansförslag från alliansen har detta parti motsatt sig. Även jobbskatteavdragen hör dit, nåt man nu inte vill låtsas om.
  Deras budgetpolitik skulle betyda mer av bidrag, ökade men icke närmare redovisade investeringar och därtill ökade offentliga utgifter.
  Detta medför naturligtvis underskott i budgeten, behov av ökad upplåning samt därtill högre skatter.
  Dess finns också delvis redovisade, men i nivå ligger de långt under alliansbrodern vänsterpartiet.
  Som Borg redovisade på moderaternas kommundagar ligger vi i topp jämfört med andra länder inom flertalet områden, vilka bl a har med sysselsättning, starka offentliga finanser och nivån på statsskulden att göra.
  Detta underbyggde Borg med statistiska jämförelser, som dessvärre inte nått fram till massmedia och därmed också allmänheten

  Men valet 2014 kan inte bara gälla jobben och då särskilt med in riktning på ungdomar, som med en undermålig skolutbildning har svårigheter att ens klara av enklare jobb.
  Även i detta fall ville Borg ha förslag från arbetsmarknades parter och sen skulle regeringen komma med kompletterande åtgärder.
  Frågan är om alliansen och socialdemokraterna kommer att bli någorlunda överens om utrikes-och säkerhetspolitiken inför valet 2014.
  Vapenaffärerna med Saudiarabien kommer säkert miljöpartiet och vänsterpartiet försöka plocka politiska poäng på alldeles oavsett vad konstitutionsutskottet kommer fram till.
  Den stora frågan lär bli på vilket sätt vi ska kunna fortsätta vårt engagemang i Afghanistan
  Det lär inte gå att bara lämna detta land i sticket med risk för ett inbördeskrig.
  Ska socialdemokraterna i detta fall ta sitt ansvar?

 9. flyktingar skriver:

  WEARING a full face helmet, the killer walked up to the Ozar Hatorah school in Toulouse, pulled out a nine-millimetre gun and ”started shooting everywhere”.
  As children ran and ducked for cover, his gun jammed. Switching to a 45-calibre he stormed into the building.
  Seven-year-old Miriam Monsonego – the daughter of the head of the school, Yaacov Monsonego – ran with the other children.
  Witnesses say the shooter chased her into the school and grabbed her before killing her with a clear shot to the head.

 10. kris08 skriver:

  ”Polisen ser ett samband med morden på tre fransk-arabiska soldater i torsdags förra veckan. Det är klarlagt att samma vapen och stulna motorcykel har använts och därför spekuleras det i om mördaren kan vara en före detta soldat.”

  De 22 palestinier som dödades förra veckan förbigås med precis samma tystnad. Inte den minsta beskrivning om hur de dog eller att de var människor med namn och ålder.

%d bloggare gillar detta: