Serbien och Syrien

BRYSSEL: Morgon här i det europeiska samarbetets metropol.

Vid det s k sllmänna rådet är det Serbien och dess kandidatlandstatus som skall avgöras, men därefter tar Birgitta Ohlsson över när det gäller förberedelserna för EU-toppmötet senare i veckan.

Det är då de europeiska tillväxtfrågorna skall stå i fokus. Hög tid för det.

I Genève blir det i dag en specialsession om situationen i Syrien, och där kommer vi att framträda med ett gemensamt nordiskt anförande.

Själv kommer jag dit först mot kvällen, men hoppas då kunna träffa bl a Kofi Annan för att diskutera de fortsatta insatserna med Syrien.

10 Responses to Serbien och Syrien

 1. nolies skriver:

  ”Det är då de europeiska tillväxtfrågorna skall stå i fokus. Hög tid för det.”

  Borde vara högre tid för skuldsanering och politiska utgiftsminskningar och låta den fria marknaden sköta resten.
  Men med all säkerhet blir det motsatsen,
  eller som någon sa: Den historiska erfarenheten i dessa avseenden är inte i alla avseenden upplyftande…

 2. Rulle skriver:

  Situationen i Syrien. Varför inte tillgripa något annorlunda anfallsvinklar? Om Arabförbundet, EU & USA bad Israel att á den trojkans vägnar alliera sig med motståndsrörelsen och stoppa våldets fortplantning.
  Är övertygad om att Israel skulle tacka nej, men det skulle få alla parter att tänka till om vad man håller på med.

 3. foxbill skriver:

  Carl,

  Du vet nog liksom Angela att ni bara har förlängt lidandet för Grekland. Är det inte dags att acceptera Greklands uttåg ur euron?

  Med en återgång till Drachmer med lågt värde har de en chans till nystart. Turisterna skulle storma in och grekiska produkter skulle sälja slut på nolltid.

 4. sydsvenskeurope skriver:

  Efter många, långa och mörka år kan serberna nu känna sig som en del av Europa. Belgrad är den enda metropolen i sydosteuropa och nu kommer troligen investeringar och utländskt intresse riktas mot Serbien. Landet har potential som den ledande och största republiken i ex-Jugoslavien. Belgrad utgjorde politiskt, administrativt och ekonomiskt centrum då. En ny generation serber kan nu för första gången sen 1991 börja se framåt. Bra av EU att visa ledarskap och inte ”köpslå” med olika kriterier efterhand.

 5. karrman skriver:

  foxbill

  Tyskarna kommer aldrig att tvinga grekerna att lämna euron.
  Om Grekland väljer att lämna euron så är det ett val de själva måste göra.

  Länge låg stödet för euron i Grekland runt 70%. Förklaringen är politisk. Grekerna ser medlemskapet som ett ingång till Europa och bort från Balkan. I det grekiska parlamentet är det bara det grekiska kommunistpartiet som drivit kravet på ett utträde ur euron.

  Med detta sagt så förefaller det som det politiska landskapet håller på att snabbt förändras i Grekland. Pasok – de grekiska socialdemokraterna – håller på att förlora mycket av sitt stöd och istället stärks den mer extrema vänstern som driver kravet på utträde. Nyval ska hållas i april och idag pekar mycket på det finns stor risk för politisk handlingsförlamning efter detta val.

  Grekland är ett djupt polariserat land mellan höger och vänster. Detta går tillbaka till inbördeskriget som startade 1946 och som följdes av en period med militärdiktatur. Man har aldrig frigjort sig från denna polarisering utan de djupa motsättningarna finns kvar.

  Grekland skulle aldrig gått med i euron. Om det är nog alla ense. Frågan om den finns någon enkel ekonomisk politisk väg ut ur euron för Grekland. Knappast.

 6. foxbill skriver:

  Read my lips:
  Grekland kommer att lämna euron!
  Frågan är hur mycket det grekiska folket skall lida innan de inser att det är den enda vägen. Tyskland och Frankrikes agerande förlänger enbart plågan och av en enda orsak, att rädda europeiska banker.
  Lyssna på vad Paul Krugman, nobelpristagare och professor i ekonomi med inriktning på internationell ekonomi säger:

  At this point Greece almost seems like a sideshow. Yet the scale of its coming default matters, especially with some players still denying that such a default is conceivable. So I would be remiss not to mention the awesomely depressing report of European Commission economists, which is marked “strictly confidential” but has, of course, gone viral.

  The opening:

  Since the fourth review, the situation in Greece has taken a turn for the worse, with the economy increasingly adjusting through recession and related wage-price channels, rather than through structural reform driven increases in productivity.

  That in itself is quite a revelation; did they really believe that structural reform was going to save the day? Even aside from doubts about Greek ability/willingness to carry through on promises, the fact is that nobody knows how much if any payoff microeconomic reforms will yield, and nobody in his right mind builds such payoffs into a fiscal plan.

  Eller så har Karrman rätt? Förmodligen vet han bättre än en nobelpristagare i ekonomi. Eller?

 7. pimpe skriver:

  Ska karlhataren Birgitta Ohlsson ta över mötesförberedandet? Stön, är allt man kan säga.

  Ja så är det – det är bara en tidsfråga innan Grekland är ute ur euron och gör konkurs. Tyskarna behöver inte ta något aktivt beslut om det, utan bara avstå från att ge fler bidrag, så har naturen sin gång. Detsamma gäller på sikt de övriga tiggarländerna: Portugal, Spanien och Irland – och snart också Italien. Upphör med fattigvården till dem så gör de konkurs inom överskådlig tid. Ofattbart egentligen att tyskarna fortsätter att kasta bort sina ihoparbetade pengar på sjunkande, korrumperade skepp så länge som de har gjort.

 8. florimond77 skriver:

  pimpe
  Ja se karlhatare vet jag inte om Birgitta Ohlsson är såvida de inte kommer från Mellanöstern (utom israel) men hon tycks vara med lite överallt. Irriterande.

 9. karrman skriver:

  foxbill

  Det intressanta är inte om Grekland kommer att lämna euron utan på vilket sätt detta sker. Om detta har Krugman av naturliga skäl lite att säga om.

  Om Grekland blir politiskt handlingsförlamat efter nyvalet och tvingas lämna euron på ett oordnat sätt kan det få dominoeffekter på övriga svaga länkar inom euroområdet ( Portugal, Irland, Spanien och Italien ). Läget är inte lika akut som det var för ett halvår sedan men risken är inte noll för detta scenario.

  Det ekonomiskt optimala för såväl Grekland som euron vore att Grekland lämnar euron på ett ordnat sätt.

  Det kommer att krävas ett stort mått av politiskt ledarskap från grekiska politiker för att ena nationen bakom en gemensam ekonomisk politisk strategi som är hållbar.

  Frågan om det finns detta ledarskap i dagens Grekland?
  Och frågan om det grekiska folket är mogna för en nationellt sammanhållen politik?

  Den senaste politiska utvecklingen tyder på att ingetdera är fallet. Bara att hoppas att man har fel.

 10. bildterberg skriver:

  Rulle:
  Det verkar i alla fall som om den syriska motståndsrörelsen
  på något sätt fått tag på israeliska vapen och annan utrustning:

%d bloggare gillar detta: