Inför Serbien, Syrien och nätfriheten

STOCKHOLM: Efter veckan med Somalia och Syria – frågor som sannerligen inte kommer att försvinna – är det nu en dag hemma innan det bär iväg igen under den kommande veckan.

Och den är osedvanligt laddad med viktiga frågor.

Situationen i Syrien står alldeles självklart på dagordningen när EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel i morgon för vårt sedvanliga månadsmöte.

Det blir beslut om nya sanktioner, stöd till slutsatserna från Tunis liksom utnämningen av Kofi Annan men också diskussion om de olika vägarna framåt.

Att vi strävar efter en snar och smidig politisk övergång i Damaskus är knappast kontroversiellt. Det är det som är kärnan i Arabförbundets plan, och vi strävar efter att agera på ett sådant sätt att förutsättningarna för att den skall lyckas maximeras.

Men att det finns risker för att den inte gör det är ju samtidigt uppenbart.

Då finns risker för att landet glider in i ett storskaligt sekteristiskt inbördeskrig med omfattande regionala konsekvenser från Beirut till Basra och Bahrain.

Det är lätt att ett sådant inbördeskrig kommer att betraktas med sekteristiska glasögon runt om i regionen, och att olika aktörer kommer att agera med utgångspunkt i just det perspektivet.

Om till detta scenario också skulle läggas t ex en väpnad israelisk attack på Iran är det tyvärr inte svårt att föreställa sig att det finns risker för omfattande regionala mardrömsscenarios på ett sätt vi inte sett på mycket länge.

Och dessvärre skulle jag kunna lägga också andra faktorer till detta resonemang.

Jag vill hoppas att det skall vara möjligt att förhindra att regionen hamnar i denna situation, men jag tror att det är klokt att vi är medvetna om allvaret i den situation som vi nu kan vara på väg in i.

Och att denna skulle få omfattande konsekvenser också för oss behöver väl inte närmare påpekas.

Kofi Annans roll kommer att bli alldeles avgörande för att försöka att förhindra denna utveckling och i stället vrida den i positiv riktning.

Vi talades vid i dag, och om han inte måste ge sig av till New York innan dess hoppas vi kunna fortsätta de samtalen i Genève på tisdag kväll. Det är viktigt att vi ger honom allt det stöd vi förmår.

Men i Bryssel såväl i morgon som vid mötet med det s k allmänna rådet på tisdag kommer det åter att vara Balkan som dominerar.

Uppgörelsen mellan Belgrad och Pristina borde nu bereda vägen såväl för att ge Serbien s k kandidatlandstatus inför kommande förhandlingar om medlemskap som för kommissionen att inleda arbete som kan leda fram till ett s k SAA-avtal för Kosovo.

Det är viktigt att alla regionens stater, var och en efter sina förutsättningar, har möjlighet att ta steg framåt på den europeiska integrationsvägen.

I marginal till de olika mötena i Bryssel hoppas jag kunna träffa såväl Serbiens president Boris Tadic som Kosovos utrikesminister Enver Hoxhaj för diskussion om kommande steg. Då måste inte minst situationen i norra Kosovo vara i fokus.

Från Bryssel åker jag tisdag eftermiddag till Genève för högnivådiskussionerna i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Även här kommer självfallet Syrien att vara i fokus, men minst lika mycket hoppas jag att nätfrihetsfrågorna kommer att vara det.

Vi har tagit initiativ till och fått gehör för att genomföra en s k paneldiskussion på detta tema inom ramen för rådets diskussioner. Alla har inte varit alldeles förtjusta i detta, men nu kommer det i alla fall att ske, och därmed förs dessa frågor nu på allvar och mer formellt in i FN-diskussionerna om medborgerliga fri- och rättigheter.

Att Sverige har en tätposition när det gäller nätfrihetsfrågorna kommer åter att bli tydligt under diskussionerna i Genève.

Men tisdagkvällen och onsdagen där kommer också att ägnas andra frågor innan jag får återvända hem till regeringssammanträde här på torsdag förmiddag.

Därefter står diskussioner i Istanbul på det preliminära programmet, men oskrivet är bäst i tider som är så viktiga som dessa.

95 Responses to Inför Serbien, Syrien och nätfriheten

 1. florimond77 skriver:

  Mycket av det som Assad står för i Syrien har hänt och händer hela tiden i Israel gentemot palestinier utan större protester. Det är inte det mänskliga lidandet som i sig står i fokus utan vem som är förövaren.

 2. Amund Lie skriver:

  Takk Carl – Din blogg tiltrekker seg interessante aktører med klar agenda . Det demokratiets fiender vet at du ikke er deres venn .

  Ultranationalist Serbs Organize Pro -Qaddafi Campaign.

  People who advocated and practiced, genocide, terrorism, and aggressive war from the platform of a fascist police state support Qaddafi? What a surprise!

  http://www.rferl.org/content/serb_ultranationalists_rally_for_qaddafi/2348963.html

 3. mrmhalland01 skriver:

  Jag vore intresserad av att ta del av vad Sverige egentligen verkar för när man pratar om ”Nätfrihet”.

  Jag ser att fler och fler regleringar och kontrollmöjligheter införs.

  Är det internetanvändarens frihet att ta del av / sprida all typ av information eller myndigheternas frihet att kontrollera / spärra information man verkar för ?

  Finns det något dokument framtaget av regering / Riksdag man kan ta del av ?

 4. Jon Reina skriver:

  Jeg klarer ikke å si meg helt enig i – at en streven etter en snarlig og smidig politisk overgang i Damaskus.,ikke er det minste kontroversiellt
  Det vestmaktene forsøker på er jo å fjerne en arvepresident som har sterkt og intens støtte fra minst 20% av landets befolkning og som i tillegg er ønsket av ytterligere 40% av den syriske befolkningen. Altså som får støtte fra størstedelen av folket i Syråa som ikke ønsker å bo i et fremtidig islamskstyrt land….

  Syria er takket være arvepresidenten og han far tidligere, en sekulært styrt stat der religioner i mange årtider har klart (eller lært seg) å leve side om side med hverandre i relativ fordragelighet. Og det finnes vel ingen tvil om at garantisten for dette sekulære styresettet, er den sittende arvepresidenten og hans regjeringsmenn.

  Nå er jeg selvfølgelig enig i at noe må gjøres i Syria, men de å fjerne arvepresidenten og i stedet slippe islamittene til makten, er ikke veien å gå. Det er interessant at Russland synes å ha forstått dette, så derfor undrer jeg meg stort over hvorfor ikke EU og USA har klart å se ”lyset” i denne saken?

 5. Peter Soilander skriver:

  Bra att du ser allvaret med Syrien och även Irans nya roll. Får heller inte glömma bort att Hizbollah opererar i södra Libanon, vilket innebär att Israel känner sig mycket hotad. Den kompetens som Iran samlat kring utvecklingen av kärnenergi pekar också på utveckling av kärnvapen. Sedan får vi inte glömma bort sunniternas förmåga att utnyttja amerikanska val som styrkedemonatrationer av anti-västlig politik. Ändå smått märkligt att Iran är så kritiska mot president Obama. Kanske har de retats upp av den arabiska våren?

 6. mrmhalland01 skriver:

  Jon Reina,

  Du har självklart en poäng i ditt resonemang.
  Jag tror dock inte att Ryssland agerar som de gör för att de är av samma åsikt.
  De är ALLTID emot att omgivningen lägger sig i inre angelägenheter.
  Inte minst för att de vill försvara sitt eget märkliga sätt att styra sitt land, med valfusk, eliminering av konkurrenter till höga poster och konfiskation av medborgares kapital för personlig vinning.

  De kallas ju inte för diktatur, eftersom människor får rösta ”fritt” på de kandidater som överlevt eller inte gett vika för hot och dragit tillbaka sin kandidatur.

  De, liksom vi, tittar ganska mycket på vad som kan vinnas av andra människors elände och förtryck när tillfälle ges.
  Inte sällan handelsavtal om naturtillgångar.

  Det är ingen slump att det just är ”några” länder som uppmärksammats det senaste året av väst-världen.

  Hela vårt jordklot är fyllt av människor som vill leva i fred, men, som inte har den möjligheten, eftersom det inte för tillfället gagnar någon som vill ”hjälpa” dem.

  Detta gör det naturligtvis inte fel att försöka skapa en bättre tillvaro för några, men, man ska inte låta sig luras att tro att det är av medmänsklighet.

 7. Amund Lie skriver:

  Detta gör det naturligtvis inte fel att försöka skapa en bättre tillvaro för några, men, man ska inte låta sig luras att tro att det är av medmänsklighet.

  Nei Putin -REGIMET er helt enig med deg .

  But Chelysheva and her colleagues refuse to be stopped. They have already reregistered the organization under a new name in Europe. And in late March, the group helped organize an antigovernment protest in Nizhny Novgorod that was violently suppressed by the police. Several hundred people marched; police attacked the protestors with sticks, knocking down several elderly pensioners. http://www.pbs.org/frontlineworld/rough/2007/05/russia_putin_vsgen.html

 8. Jon Reina skriver:

  mrmhalland01.

  Jeg er selvfølgelig kjent med at Russland og Kina er av den oppfatning at FN ikke har rett til å blande seg inn i lands interne konflikter. Jeg er også klar over at Syria til en viss monn ansees å være et strategisk viktig land, for Russland.

  Men la oss nå ikke ta denne diskusjonen mellom øst og vest, men heller trekke Russland og Kina in i det gode selskapet – når Syroa diskutteres.
  La oss slutte å kreve at Russland og Kina skal følge vestens eksempel, men la dem heller bruke deres innflytelse til å bedre forholdene i landet – for landets innbyggere….

 9. mrmhalland01 skriver:

  Jon Reina,

  Som jag ser situationen är det detsamma som att som att ge dessa ”diktaturer” ett frikort att rädda Syrien från diktatur ?

  Nej, Jon.
  Diskussionen ska inte handla om Öst & Väst.

  Diskussionen ska handla om hur våra systrar och bröder kan få ett drägligt liv i det land de bor i.

  I vår del av världen vill vi kalla det demokrati.
  För oss fungerar det riktigt bra.

  Självklart (precis som du säger) är det inte säkert (inte ens troligt) att vårt levnadssätt passar alla, beroende på kultur, religion, traditioner och inte minst folkbildning.

  Jag är absolut för att människor ska kunna gå till fria val, leva i samförstånd med olika religioner och etniska ursprung, men, jag låter mig inte luras av våra egna makthavares ”val” av länder som ska ”hjälpas”, eller ens hur det ska gå till.

 10. Jon Reina skriver:

  mrmhalland01.

  Tror du virkelig at våre brødre og søstre nede i Syria vil få et bedre liv om denne arvepresidenten og hans regime styrtes – og landet omvandles til et islamittisk nasjon med sharia som lovverk.
  Tror du det mrmhalland01?

  I følge mine kilder som også teller min syriske nabo (granne) – er det dette som er den troligste utgangen på konflikten om arvepresidentens regime faller .
  Dette er hva over 60% av syriske befolkningen i dag mest frykter at kan skje…

  Nå sier det seg vel selv at Russland historisk og mentalt må oppfattes som et vestlig land, selv om du har rett i at landet enda mangler mye på å fylle vestens krav til demokratiske rettigheter. Dette gjelder selvsagt i enda større grad Kina, men grunnet sin store industrrialisering og nyvunne rikedom, samt en sterkt voksende middelklasse, så kan heller ikke dette landet lensidig oppfattes som et tett og lukket diktatur lenger, Landet har nemlig utviklet seg enormt siden Maos dager, selv om det stadig mangler mye før befolkningen kan skryte av å ha samme demorkatiske rettigheter som vi i vest..
  .
  Siden både Russland og Kina stevner frem i rett demokratisk rettning og ikke lenger styres av ondsinnede og mistenksomme kommunister. Ja da mener jeg verdenssamfunnet burde vise mer respekt for deres argumenter – i stedet for så ensidig å gjøre alt for å mistenkeliggjøre dem….

 11. mrmhalland01 skriver:

  Jon Reina,

  Jag är verkligen inte säker på vad som är bäst just nu i Syrien, men en president som besvarar folkets önskan med besinningslöst blod utan dialog tror jag borde störtas.

  Kina har utan tvekan gjort enorma framsteg de senaste 30 åren.
  Jag har noga följt utvecklingen eftersom jag vid flera tillfällen haft anledning att besöka landet både i arbete och privat,

  Kina ensamt har lyft hundratals miljoner människor från fattigdom till en dräglig levnadsstandard, kanske inte medelklass men dock en hyfsad nivå.

  Ryssland har inte gjort detsamma för sin befolkning.

  Precis som du säger ska inte diskussionen handla om öst & väst, därför konstaterar jag att jag idag ser Kina som en möjligare samarbetspartner i dessa frågor än Ryssland.

 12. Amund Lie skriver:

  Kina har utan tvekan gjort enorma framsteg de senaste 30 åren.

  Egne tysterbrukere

  Innhold blir allerede blokkert og slettet fra diverse nettjenester, men myndighetene har likevel problemer med å passe på alle mulige former for retoriske forbigåelser av sensuren – som for eksempel kreative eufemismer og andre ordspill.

  Analytikere tror ikke at kinesiske myndigheter vil legge ned sosiale nettsider direkte, ettersom de er for populære blant befolkningen. De tror heller at staten vil opprette egne kontoer og bruke store mengder av disse til å overvåke og slette såkalt sensitiv informasjon.

  http://www.teknofil.no/artikler/kina_oker_sensuren_paa_nett/103256

 13. bildterberg skriver:

  mrmhlland01:
  Den bild som västmedia (även svenska media) ger av situationen
  i Syrien är inte helt fullständig. Där nämner man ingenting om
  de utländska legosoldater (med inslag av al-Qaida) som med uppbackning från väst angriper regeringsstyrkor. Det är alltså
  inte så att regimen beskjuter ”fredliga demonstranter” som vi
  dagligen blir (des)informerade om via våra media.
  Regeringsstyrkorna blir själva angripna och svarar då
  på detta angrepp. Detta leder naturligtvis även till civila dödsoffer
  men vi får inte reda på hur stora förluster regeringstrupperna
  har drabbats av.

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29489

 14. Jon Reina skriver:

  mrmhalland01.

  Jeg registrerer at vi er 100 prosent enige i, en sak – nemlig at vi begge er usikre på hva som er best for Syria akkurat nå….

  Jeg er også mye enig med deg når det gjelder Kina og landets fremtidige rolle i det internasjonale samfunnet, men klart uenig i dine betraktninger om Russland.
  Nå skulle jeg gjerne ønske at Putin og Medvedev slapp fra seg litt mer av makten. Men selv om disse herrene har sittet litt for lenge ved makten, så må de allikevel tilkjennes mye av æren for Russlands mange store økonomiske, fortattningsmessige og sosiale byks siden Boris Jeltsins tid.
  Alt er nemlig ikke helsvart i Russland…

 15. Jon Reina skriver:

  bildterberg.

  Jeg liker dårlig det du skriver herover, men det skyldes fremst begrunnet frykt for at det er troverdig…
  La oss derfor håpe det ikke er så ille som du beskriver. det..

 16. bildterberg skriver:

  Här är en syrisk tjej som intervjuas om vad hon anser
  vara bäst för Syrien:

 17. John Björklund skriver:

  Återigen så fattar jag inte varför det är så tyst från UD:s sida om händelserna i Kongo. Vi har idag haft etablerad kontakt med Pastor Jean Kabuidibuidi. Han har blivit misshandlad, tortererad och natten till idag fritagen från det fängelse han satt i. Nu behöver vi skydda honom från vidare hot och trakasserier. Jag utgår från att UD kommer göra något åt situationen, i annat fall får vi ta saken i egna händer så att han återigen får sätta sina fötter på svensk mark.

  Hur som helst så är Svenska myndigheter skyldig att bevaka just händelserna i Kongo Kinshasa. Läs länken från FN om DR.Kongo och deras förpliktelser mot att de har en skyldighet att skydda!

  http://www.fn.se/press/arkiv/arkiv-2007-2010/nyheter-fran-fn-forbundet/2010/svenska-fn-forbundet-pa-mr-dagarna/

 18. Amund Lie skriver:

  Russland og Kina skal ikke følge vestens eksempel med demokrati , fri presse og fulle menneskelige rettigheter mener fascister i Sverige .

  Om de gjør det kan makteliten være 100% sikre på at folket vil kreve deres avgang på samme måte som neo- stalinistene bak jernteppet mistet makten etter 1989 .

  Men heldigvis finnes huller i systemet .

  Det er pålitelige Internett-tjenester som tillater folk å omgå Kina brannmur. Disse løsningene har blitt utviklet slik at brukerne kan gå gjennom brannmuren og få tilgang til nettsteder med full frihet. Den mest lovende løsningen i dag kalles VPN løsninger.

  VPN står for virtual private network. Denne teknologien skaper en tunnel over det begrensede offentlige nettverket. Denne tunnelen fungerer som en Sikkerhet for helt anonym Internett-bruk, og hjelper brukere med å holde sine aktiviteter online private og sikre. VPN-tilkoblinger er nyttig for folk som er stadig opptatt med sine Internett personvern og sikkerhet.

  http://no.hicow.com/virtuelt-privat-nettverk/ip-adressen/yahoo-messenger-124539.html

 19. mrmhalland01 skriver:

  Amund Lie ,

  Visst finns det de som erbjuder anonymitet för vissa VPN-tjänster / tunnlar, men normalt används VPN för att man HELT SÄKERT ska veta vem som är inloggad på en viss server och kunna se efteråt vad som skett.

  Jag använder det dagligen i min kontakt med kunder världen över.
  Det är bara mottagaren av en användare som kan upprätta en VPN-tunnel, aldrig tvärt om.

 20. Urban & Karin skriver:

  -Att vi strävar efter en snar och smidig politisk övergång i Damaskus är knappast kontroversiellt.

  Jo det är det!

 21. lion0808 skriver:

  Kina och Ryssland., vilken ohelig allians, tycks dock vara förenade i en markering mot väst, läs USA. De finner sig inte i att bli betraktade som skurkstater vad avser mänksliga fri- och rättigheter. Där har vi pudelns kärna. Kina med sitt STORA innehav av amerikanska skuldväxlar, behöver inte be USA om lov att bedriva en annan politik i MÖ och i Afrika, där de för övrigt bedriver rovjakt på mineraler och annat nyttigt för den växande Kinesiska industrin. Ryssland med Putin i spetsen, behöver inte be USA om lov att bedriva en annan politik i MÖ. De är konfronterade med USA’s utplacering av en robotsköld i Europa, vilket de definitivt ogillar. Vi lär nog få acceptera Kinas och Rysslands arrogans vad avser västs förslag på konfliktlösningar. I Säkerhetsrådet har det senast tydligt markerats. Bildterberg m.fl. applåderar i bakgrunden!

 22. Jon Reina skriver:

  Amund.

  Som en gammel it-mann kan jeg fortelle deg at VPN ikke er et spionverktøy,men en teknikk som brukes til å skape sikre forbindelser (tunneller) mellom to punkter i publike, usikrete datanettverk, så som Internet.

  VPN kan opp til et forhåndsdefinert punkt sikre data du sender fra et punkt til et annet, altså besørge sikker transport av data mellom ulike punkter. Men det kan ikke brukes som et verktøy til å penertere brannmurer i Kina – eller andre steder i verden.

 23. lion0808 skriver:

  Carl Bildt skriver: ”Om till detta scenario också skulle läggas t ex en väpnad israelisk attack på Iran är det tyvärr inte svårt att föreställa sig att det finns risker för omfattande regionala mardrömsscenarios på ett sätt vi inte sett på mycket länge.”

  Förvisso har Israel under det senaste året vädjat till Obama och USA-administrationen om att försäkra Israel att USA skall ingripa mot Iran, när det står klart att Mahmoud Ahmadinejad i spetsen är på väg att skaffa sig kärnvapen och dessutom explicit vara beredd att rikta sina långdistansrobotar med kärnvapenspets mot Israel. Obama tycks vackla och det skapar en situation, där Israel kanske står ensam med ”Holocaust”-hotet från Iran. Kom ihåg att vare sig USA’s president eller Storbrittanniens premiärminister under 2:a världskriget gjorde något för att stoppa Hitlers utrotning av europas judar. Däremot kan man konstatera att det gjordes minitiösa kartläggningar i efterhand av nazitysklands förbrytelser mot de judiska offren, inte minst på tillskyndan av den amerikanske presidenten.Tacka Fan för att han hade dåligt samvete! Om några veckor så kommer ”Bibbi” Netanjahu, Israels premiärminister, att möta Obama och då kanske vi får en fingervisning om vad optionerna för Israel kommer att vara.

 24. lion0808 skriver:

  Till sist:
  florimond77 skriver: Mycket av det som Assad står för i Syrien har hänt och händer hela tiden i Israel gentemot palestinier utan större protester. Det är inte det mänskliga lidandet som i sig står i fokus utan vem som är förövaren.”

  Du är verkligen fel ute! Men du måste till varje pris ”pissa” på Israel och den enda demokratin i MÖ! SKÄMS! SKÄMS! SKÄMS!
  God natt!

 25. lion0808 skriver:

  bildterberg: Din referens till en s.k. syrisk tjej och hennes uttalande är minst sagt tvivelaktigt. http://www.youtube.com/user/108morris108?feature=watch

  USA och ISRAEL är i skottgluggen enligt dina önskningar!

 26. Jon Reina skriver:

  Alla som vil veta mer om Israles dilemma och problem, kan läsa på sig om saken på den norska sajten http://www.mif.no….-:)

 27. Jon Reina skriver:

  Obs! Det gick lite för snabbt – jag glömde ett ”f”…-:)

  Rätt adress är http://www.miff.no

 28. lion0808 skriver:

  Bäste Jon Reina: Jag uppskattar verkligen vänföreningen i Norge!
  Jag har under en längre tid följt det som skrivs på dess hemsida.
  Med Israel för fred!

 29. karrman skriver:

  Notera att FN resolutionen som Ryssland la in sitt veto emot inte argumenterade för ett regimskifte. Enbart att klanen al-Assad skulle kliva av. Den syriska regimen skulle inte falla genom detta och det skulle inte leda till kaos.

  Det är däremot troligt att om en demokratisk process skulle inledas så skulle den sittande alavit klanen förlora makten. Det kommer att kräva ett stort mått av kompromissvilja internt i Syrien för att detta ska vara möjligt. Omvärlden kan spela en medlande roll i denna process, men det är syrierna själva som måste avgöra sin egen framtid.

  Om Ryssland fortsätter att alliera sig med al-Assad så kommer de att helt att förlora i inflytande i övriga arabvärlden. Och när al-Assad faller så kommer de att förlora i inflytande även i Syrien.

  Alternativen för Syrien är ett fortsatt inbördeskrig som al-Assad står för med fortsatt dödande av civila eller att en politisk process mot demokrati inleds som Arabförbundet föreslagit.

 30. lion0808 skriver:

  karrman: Jag känner sympati för ditt inlägg. Låt oss hoppas att Arabrepubliken Syrien med Bashar al-Assad som är ledare för Baathpartiet kommer till insikt om att mer mänskligt möta det folkliga upproret. Här räcker det inte bara att hänvisa till yttre inblandning,som i realiteten tycks vara i liten skala. Al-Qaida har nämnts av t.ex. herr bildenberg,, men det räcker inte för att införa ett helt nytt islamiskt styre, men däremot ett styre som ligger i Syriens intresse. Det bästa vore om Bashar al-Assad ödmjukar sig och går sitt folk tillmötes i enlighet med Arabförbundets förslag. Ett blodigt inbördeskrig vill ingen ha!

 31. oppti skriver:

  Återigen uppmärksammas problemen med demokratiseringen i MÖ.
  Jag tror att vi i väst har en övertro på demokrati i denna region som är så präglad av religiösa strömningar där den stora massan är spelpjäser i ett större spel.
  De vet oftast vad de vill uppnå var och en men sällan vad de får.

 32. Kerstin Broste skriver:

  Per Fredö, Jag måste återkomma till Carl Rove. Han har med stor sannolikhet avslöjat en CIA-agents rätta namn som innebar att flera agenter blev mördade.

  Anledningen till avslöjandet var att hon ej medgav att Irak ej köpte uran från ett land i Afrika.

  Jag har några frågor till Dig.

  Anser Du att moderaterna ska anlita en person som Carl Rove för att vinna ett demokratiskt val i Sverige?

  Om Kosovo och Sydsudan har av västmakterna/Nato fått möjlighet till självständighet varför då inte Palestina?

 33. Kerstin Broste skriver:

  Lion 0808, Just nu känner jag mig lite förundrad över vem Du egentligen är. Antagligen är Du bara en vanlig Västerbottning.

  Är Du inte medveten om att de flesta Syrier är mycket nöjda med att leva i en sekulär stat. Tänk tanken om tokstollarna från Libyen ska styra och ställa i Syrien.

  1957 ville USA ”invadera eller whatever” Syrien eftersom vi levde i det kalla krigets dagar.

  Nu har jag två frågor till Dig.

  Om det blir ett misslyckande i syrien vad gäller demokrati kommer Du då att använda Dina sista pengar för att underlätta det syriskan folket framtid?

  Hur kan det komma sig att Du avfärdar Bildtherbergs inlägg från en Syrisk kvinna när Du för några månader ”köpte” CNBS bilder från demonstrationer i Libyen som egentligen kom från Indien.

 34. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Du som är en vanlig västerbottning kommer säkert inte ihåg när ryssana invaderade det gamla Västerbotten 1808-1809. Ett resultat av det besöket blev att vårt land måste avträda en 1/4 av vårt land och 1/3 av dess befolkning. Västerbotten delades upp i Norrbotten och Västerbotten. Österbotten var för evigt forlorat. Det är så länge sedan, så det är bara ättligar till ryska desertörer som minns. Jag blir alltid vaksam och kritisk när bildterberg kommer med sina ”off the record videor”. Ingen kan vara i tvivelsmål om vems intressen han företräder. Den unga kvinnan i det redigerade inslaget är en bland många. Det syriska folket är inte homogent och har under lång tid styrts av en klan med koppling till Baathpartiet. Om en majoritet av det syriska folket önskar fortsätta med det, så är det deras val. Jag önskar inte få en ny s.k. arabisk vår i Syrien med det Muslimska Brödraskapet flåsande över köttgrytorna och makten. Därför är det min önskan att den nuvarande härskaren ödmjukar sig och lyssnar in det folket mest önskar sig vad beträffar demokrati och mänskliga rättigheter. M.a.o. upphöra med att kallblodigt bomba olika bostadskvarter och upphöra med att tillåta en nattlig slakt av sovande medborgare och sedan bjuda in oppositionen med dess krav.

 35. Per Fredö skriver:

  Assad är fullständigt säker på att han har det syriska folket på sin sida.
  Visserligen bombar han sönder och samman sin egen civilbefolkning liksom Khadaffi gjorde i Libyen.
  Nästintill alla länder i FN fördmömmer vidare dessa illgärningar liksom Arabförbundet gör.I karpa ordalag dessutom.
  Och den alltmer skärpta sanktionspolitiken visar också på om världens reaktioner.
  På Assads sida står självfallet länder som Ryssland och Kina.
  Assad har därtill länge förnekat att det är hans trupper, som ligger bakom att exempelvis städer som Homs slås i spillror med massakrer som följd och utan adekvat sjukvård.
  Detta, menar Assad, beror alls inte på någon politisk opposition, inte på några folkliga massiva demonstrationer och inte heller på alla desertörer, nej, det rör sig enbart om terrorister.
  Assads senaste trick är att en folkomröstning skulle visa på det syriska folkets stöd för hans regim.
  Alldeles bortsett från att en folkomröstning inte är genomförbar i detta kaos så skulle naturligtvis bli valfusk i känd Putin -stil.
  På Assads barrikader står dock Kerstin Broste.
  Alls inte förvånansvärt.

 36. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Vackert stööönade mängden! Assads dagar är räknade!

 37. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Du skriver till Per Fredö och frågar: ”Om Kosovo och Sydsudan har av västmakterna/Nato fått möjlighet till självständighet varför då inte Palestina?”

  Palestina? Vilka områden i det forna brittiska mandatet Palestina har du på läppen? Menar du också att Jordanien möjligen ska vara med på ett hörn eller?

 38. karrman skriver:

  Det kan också vara intressant att se vad som hänt i Indonesien efter Suharto. Indonesien är den folkrikaste muslimska landet i världen med en befolkning på runt 240 miljoner.

  Inledningsvis hade islamistiska rörelser dominans, men sedan förlorade de i inflytande. Satsen att Islam är lösningen på alla samhällsproblem fungerade inte i praktiken och om befolkningsmajoriteten får råda så kommer lösningar som inte har praktisk politisk relevans att filtreras bort . Minoriteterna i Indonesien – kineser och kristna – har också fått det bättre.
  Hemligheten är att vuxit fram en muslimsk medelklass som har ett intresse av ett stabilt demokratiskt samhälle upprätthålls.

  Lyssa t.ex. på John Sidel föreläsning:

  Dangers and Demon(izer)s of Democratization in Egypt

 39. Amund Lie skriver:

  Jeg siterer min venn Mohammed Ammar , som med noen få ord sier hva svenske fascister og diktatormedløpere ikke forstår .

  When you have bad governance, of course, the resources are destroyed: The forests are deforested, there is illegal logging, there is soil erosion. I got pulled deeper and deeper and saw how these issues become linked to governance, to corruption, to dictatorship.
  I never thought about becoming a politician. But during the military dictatorship, my ؛People up there was Placed in prison six times and my ___ twice. If my family and my country didn’t have this history, I might be a professor somewhere today..

  https://www.facebook.com/mammar91

 40. lion0808 skriver:

  Amund Lie genom Mohammed Ammar: Tack för det vittnesbördet! Det kan väl inte råda något tvivel om att det syriska foket förtjänar bättre livsvillkor!? Vem av oss är beredd att leva under en militär diktatur och för sina ords skull kastas i fängelse?

 41. mkpictor skriver:

  Wikileaks har verkligen inte mycket att komma med mot Carl bildt. Kritiken går ut på följande:
  Bildt vill att Sverige ska vara som en stormakt. Vad är det för ont i att vilja ha stort inflytande i världspolitiken – vill inte alla det?
  Bilt har varit verksam på Balkan, det är allmänt känt, och ingen har väntat sig att han skulle vara lika positiv till alla de motstridiga viljorna.
  Han tycker inte om Ryssland eller Putin, sägs det. Men hur många gör det utanför Ryssland egentligen? Jag kommer inte på någon. Att Ryssland (och Kina) är ansvarigt för att blodbadet och massakern på civila i Syrien får fortsätta gör dem knappast populärare. Så av den höna wikileaks utlovade mot Bildt blir det knappt en fjäder kvar.
  En annan sak: i likhet med många andra här på bloggen önskar jag att Carl Bildt klargjorde exakt vad Sverige vill när det gäller friheten på nätet. Han säger ofta att Sverige är i en tätposition när det gäller nätfriheten, men ingen vet vilken politik Sverige driver.
  Tala vänligen ur skägget när det gäller inställningen till Acta-avtalet, och berätta vartåt det lutar i den proposition angående det som regeringen förbereder.

 42. Jon Reina skriver:

  lion0808:
  Takker for dine gode ord om norske miff.no.

  Per.
  Nå er det sjelden jeg sier meg uenig med deg. Vi er heller ikke her uenig i sak, bare at jeg har minimal tiltro til at leget i Syria vil forbedre seg gjennom Assads eventuelle avgang.
  Min frykt bunner fremst i at Assad-familien, rent khlansmessig, anslåes å ha tilnærmet full kontroll over 20% av Syrias befolkning. Og i tillegg har han stor sympati hos ytterligere 40% i befolkningen.

  Man kan heller ikke stikke under en stol at over 60% av Syrias befolkning nå om dagen går rundt i konstant frykt for at krisen i landet først vil utvikle seg til en landsomfattende og blodig borgerkrig som (med vestens hjelp) kan ende opp med at landet ender opp som en islamskstyrt stat.

  Det er slike konsekvenser som får meg til å ønske at vesten inntar en mer åpen og ydmyk holdning i diskusjoner om Syrias fremtid med Kina og Rusland. Altså at de (veststatene) ikke fra sekund en forsøker å mistekeliggjøre deres agenda i saken utelukkende som strategisk egeninteresse.
  Nyere historie har jo også mer enn en gang vist at vi i vest også er flinke til å beslutte feil medisin når det gjelder dette å løse nasjonale borgerkriger og konflikter….

 43. lion0808 skriver:

  Den ´här tråden handlar om viktiga ting! ”Inför Serbien, Syrien och nätfriheten”. Det är mycket angeläget att Europa får en framtida möjlighet att välkomnaSerbien till EU-familjen, efter så många år av söndring, övergrepp och misstro. Med Serbien inom EU, så kommer Ryssland att på lång sikt möjligen få ompröva sin egen kluvna inställning till den europeiska familjen. Bandet mellan Ryssland och Serbien är starka, inte minst i religiöst, men också i politiskt avseende. Med ett Serbien inom EU, så kommer förhoppningsvis freden att konserveras på Balkan.
  När det gäller Syrien, så måste det till ett regimfall, som efterföljs av en folklig förankrad vilja utan inblandning av extrema muslimska maktanspråk. Tiden kommer att möjliggöra även en fredlig utveckling i Syrien. Hur många av oss har via Internet haft kontakt med människor i Syrien. I en situation som nu råder där är det helt nödvändigt med ”nätfrihet”. Assad och hans allierade är de facto inga vänner av ”nätfrihet”, men såväl Kina, Ryssland, Iran, Venezuela som Nord Korea med flera inom den familjen, kommer inte i längden att kunna förhindra det fria flödet via ”nätet”. Därtill finns det alltför smarta kodare utanför, som kommer att skapa nya genombrott för ett friare flöde. Tack Carl Bildt för att du så energiskt driver denna fråga internationellt! Bravo!

 44. Jon Reina skriver:

  lion0808
  Min oppfattning er at du utvilsomt har helt rett i at Serbia nå snarest må få ta sin naturlige plass – i Europa og EU.

 45. karrman skriver:

  Jon Reina

  Regimen är bredare än al-Assad familjen.

  Det är i nuläget omöjligt att åstadkomma stabilitet utan att Bashar al-Assad avgår. Arabförbundet förslag är att han skulle efterträdas av vice presidenten. För oppositionen gäller det att godta detta och att inleda en politisk utifrån detta.

  Sannolikheten för att detta scenario ska kunna genomföras har minskat genom Rysslands veto och genom al-Assad fortsatta dödande av oppositionella.

  Tror det är svårt att för en utomstående att argumentera för något annat än att denna politiska process inleds. Alternativet är som sagt fortsatt inbördeskrig och om man argumenterar för detta tar man också på sig ansvaret för att dödandet av oskyldiga fortsätter.
  De som hävdar att oppositionen militärt är jämförbar med regimen vet inte vad de pratar om.

 46. Jon Reina skriver:

  Karrman.
  Jeg synes din redegjørelse var grei og tildels også objektiv. Imidlertid er jeg klart uenig med deg i at det vil være nok å byttet ut president Assad med viseprsidenten for å skape grobunn for varig fred i Syria.
  Og så lider jeg heller ikke av samme Russland-frykt som du tydeligvis gjør..:-)

 47. lion0808 skriver:

  Jon Reina: När det gäller Serbiens inträde till EU, så är vi helt klart samstämmiga. Hur ställer du dig till frågan om varför Norge endast nöjer sig med ett EES-avtal? Är det möjligen så att det norska folket fruktar att deras oljerikedomar ska gå dem ur händerna, om de skulle välja att bli fullvärdiga medlemmar av EU? Norge är lite speciellt i denna fråga. Jag skulle uppskatta om du ville förklara för mig varför detta motstånd finns i Norge mot fullt medlemskap i EU?
  Ett land som delar ut Nobels fredspris?

 48. lion0808 skriver:

  Med all respekt för er kunskap om Syrien, så tar jag mig ändå friheten att lyfta fram några fakt från http://sv.wikipedia.org/wiki/Syrien

  Området för dagens Syrien har en lång historia. Det var i tidig och tät kontakt med de omgivande civilisationerna i Egypten och Mesopotamien. Ofta var området bara en del av omkringliggande rikens imperier, men exempel på inhemska och inflytelserika statsbildningar finns även. Berömda är till exempel stadsstaterna i Aleppo, Ebla, Ugarit och Mari. Landet har, på grund av sitt geografiska läge, alltid varit en knutpunkt för olika kulturer och genom sin strategiska position har det i äldre tider lockat många erövrare och upprepade gånger varit utsatt för invasioner av främmande folk. Sidenvägen som ledde genom Syrien skapade kontakter med Centralasien och Kina. Damaskus var det segerrika arabisk-muslimska umayyadrikets centrum, varifrån arabernas inflytande sträckte sig ända till Indien, området vid Persiska viken, Nordafrika och Spanien. Många av korstågens slag ägde rum på Syriens nuvarande mark.

  Det moderna Syrien [redigera]Det moderna Syrien saknar band till de äldre statsbildningarna och är en arabstat som bildades vid delningen av det Osmanska riket efter första världskriget och blev 1922 ett franskt NF-mandat.

  Den franske överkommissarien i Syrien förklarade den 17 september 1941 Syrien som en självständig stat med ett eget parlament. Frankrike avstod 1944 formligen från sina rättigheter som mandatärmakt och 1946 lämnade alla utländska trupper landet.[1].

  Syrien blev ett centrum för panarabiska strömningar och för arabstaternas motstånd mot FN:s beslut att dela Palestina i en judisk och en arabisk stat. Frivilligförband organiserades på syriskt territorium och dessa överskred vid flera tillfällen i början av 1948 gränsen till Palestina och anföll israeliska kolonier. Senare samma år ryckte reguljära syriska trupper in i Palestina för att tillsammans med övriga arabstater försöka förhindra upprättandet av den israeliska staten. 1949 ingicks ett vapenstilleståndavtal mellan Israel och Syrien.[1]

  Under andra halvan av 1950-talet blev Baathpartiet den starkaste politiska kraften i Syrien, och de kombinerade panarabism med socialism. Syrien ingick i union med Egypten mellan 1958-1961. Man skrev under avtal om ekonomiskt och militärt samarbete med Sovjetunionen. Efter en militärkupp 1963 förstatligades stora delar av näringslivet och en jordreform genomfördes.

  En ny regering 1966 stärkte ytterligare banden till Sovjetunionen, något som bibehölls sedan Hafez al-Assad tagit makten 1970. Sedan al-Assad avlidit 2000 efterträddes han av sin son.

  Syrien förlorade Golanhöjderna till Israel i sexdagarskriget. Kravet att detta område ska återlämnas har flera gånger utgjort stötestenen vid informella fredsförhandlingar där Israel och Syrien varit inblandade. Under och efter inbördeskriget i Libanon, fick Syrien en förhållandevis vittgående kontroll över Libanon, vilket lett till konflikter med grupper där, och vilket resulterade i Cederrevolutionen 2005.

  Landet har utvecklats teknologiskt genom att köpa högteknologiska varor till landet. Det mesta av dessa används av syriska armén. Armén har också köpt in högteknologiska vapen och flera sovjetiska stridsflygplan av typerna MiG-29 och MiG-33. Den syriska armén är en av de större i Mellanöstern. Ungefär 100 flygplatser finns för både militära och civila ändamål. Syrien använder 5,9 % av landets BNP till militära ändamål (uppskattning 2005).

  Muhammed Faris[2] är den förste syriern och samtidigt den andre araben som har varit i rymden.

  2011 utbröt protester i Syrien mot den sittande presidenten inspirerade av protesterna i arabvärlden 2010–2011. Regimen svarade med eftergifter och med våld.[3]

  Den 11 november 2011 släppte Human Rights Watch en 63-sidig rapport där de hävdar att den syriska regeringen begår systematiska övergrepp och använder dödligt våld mot civila. Det är ett brott mot mänskligheten, skriver de. [4]

  Etymologi [redigera]Termen Syrien kommer från de antika grekernas namn för syrier, Σύριοι Syrioi som tillämpades på araméerna och assyrierna.[5][6] Många moderna akademiker bekräftar att termen ‘Syrien’ härleddes från Ἀσσυρία, Assyrien, som var deriverat från den Akkadiskans Aššur.[7] Många andra akademiker menar dock att termen ‘Syrien’ kommer från en gammal benämning på berget Hermon, Siryon.[8]

  Demografi [redigera]Syrien hade år 2011 cirka 22 miljoner invånare. 87 procent araber; 8 procent är kurder. Syriens befolkning består av 90% muslimer – varav 74% sunniter och 16% övriga islamska riktningar, inklusive alawiter, shiiter och druser – och 10% kristna assyrier/syrianer och armenier. Det finns också en liten judisk befolkning kvar i Aleppo och Damaskus, även om de flesta emigrerade till Israel under efterkrigstiden.

  Standardarabiska är det officiella skriftspråket. Det officiella talade språket är syrisk arabiska. Många syrier med högre utbildning talar också språk som engelska, franska, spanska och italienska, vanligtvis engelska och franska. Dessutom bodde det 1998 cirka 33 000 människor på det av Israel ockuperade området Golanhöjderna, varav cirka 14 000 var israeliska bosättare (med hebreiska som modersmål) och 16 000 var druser.[9][10]

  Politik [redigera]
  Bashar al-AssadSyrien är officiellt en republik. Staten styrs av Bashar al-Assad som är ledare för Baathpartiet. Bashar al-Assad efterträdde sin far Hafez al-Assad som ledare för Baathpartiet och som president för landet.

  Ekonomi [redigera]Syriens ekonomi växte uppskattningsvis med 2,9 % under 2006, främst genom tillväxt i petroleum- och jordbrukssektorerna, som tillsammans motsvarar hälften av BNP. Genom högre priser på råolja ökade inkomsterna trots sjunkande utvinning och export av petroleumprodukter. Det syriska pundet stärktes med 7 % under 2006. Regeringen har genomfört smärre ekonomiska reformer under de senaste åren, däribland lägre låneräntor, öppnandet av privata banker, reformera de olika officiella växelkurserna samt minskandet av subsidier av några konsumtionsvaror, däribland bensin och cement.

  Trots dessa reformer har statsmakten fortfarande stort inflytande över ekonomin.Olösta problem inför framtiden är sjunkande oljeutvinning, låg investeringstakt och hög arbetslöshet. Bristen på färskvatten väntas förvärras genom ökad jordbruksproduktion, en ökande befolkning, utbyggnad av industrin och miljöförstöring.[11]

  Naturresurser [redigera]Petroleum, naturgas, fosfat, krom, mineraler, järn, salter, marmor, gips och vattenkraft

  Hoppas att ni inte blir sura över min wikipedia-faktaredovisning!?

 49. karrman skriver:

  Jon Reina

  Det intressanta är att man inleder en politisk process och får slut på dödandet av oskyldiga. Om det är möjligt idag tror jag ingen av oss kan svara på.

  Poängen är att Ryssland försvårat detta genom sitt veto.

  De talar inte sanning när de hävdar att resolutionen skulle leda till ett nytt Libyen. För att detta skulle vara möjligt krävs en ny resolution med en helt annan text. Det ligger inte i Rysslands intresse att ensidigt knyta upp sig till al-Assad som genom sitt agerande saknar legitimitet. Ryssarna har genom sin nära relationen med regimen möjlighet att påverka att den politiska processen initieras.

 50. lion0808 skriver:

  karrman: Förvisso har Ryssland ett egenintresse av ”status quo” i Syrien, inte minst med tanke på all militärteknoligi, som de har försett landet med. ”Syrien har utvecklats teknologiskt genom att köpa högteknologiska varor till landet. Det mesta av dessa används av syriska armén. Armén har också köpt in högteknologiska vapen och flera sovjetiska stridsflygplan av typerna MiG-29 och MiG-33. Den syriska armén är en av de större i Mellanöstern. Ungefär 100 flygplatser finns för både militära och civila ändamål. Syrien använder 5,9 % av landets BNP till militära ändamål”.

  Varför skulle Ryssland plötsligt ge upp en av sina bästa kunder? Ryssland önskar endast att ”status quo” ska gälla och därför la de in sitt veto i Säkerhetsrådet. Ryssarna är tämligen stereotypa i sitt beteende!!!

 51. Per Fredö skriver:

  Att Serbien skulle bli anslutet till EU är lika horribelt, liksom FN skulle erkänna Ryssland som en demokrati, vilket rulle var inne på.
  Familjen Assad har styrt Syrien i generationer.
  Den är nära lierad med klaner, mäktiga institutioner, detta förutom länder som Ryssland och Iran.
  Det är naturligtvis riktigt att det är svårt omkullkasta sådana maktstrukturer via sådant som fördömanden, resolutioner, sanktioner och krav på Assads avgång.
  Assad kan som Khadaffi i det längsta utropa, detta trots att han saknar hans verbala intensitet: Folket är med mig!
  Också Khadaffi kunde referera till sånt som ekonomisk framgång på grund av landets oljetillgångar. Men han själv och hans närmaste roffade åt sig dessa på folkets bekostnad och terrorn var hans vapen.
  Och även i ett land som Kina ser vi en framväxande medelklass, som kan önska sig den stabilitet och framsteg, som dessa syrier kan mena att Assad gett dem.
  Det hindrar inte att det är en riktig politik, något som egentligen bara Ryssland och Kina är emot. bland de som nu vågat yttra sig.
  Förklaringen till det har beskrivits av Carl och flera kommentatorer.

 52. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Nu tog du en risk när du raljant skriver: ”Att Serbien skulle bli anslutet till EU är lika horribelt, liksom FN skulle erkänna Ryssland som en demokrati”. Du får väl ändå försöka vara lite progressiv i ditt tänkade! När Serbien väl blir medlem i EU, så får du väl packa och emigrera till Ryssland eller varför inte Belarus, Vitryssland, och försöka påverka inrikespolitiskt i demokratisk riktning!

 53. M Pahrai Baloch skriver:

  EU Ambassador Discusses Human Rights Situation During Quetta Visit

  QUETTA, Feb 26: A delegation of European Union (EU), led by its Islamabad-based Ambassador Lars Gunnar Wigemark, arrived here on Sunday.

  The delegation, during its visit, met with the members of human rights organizations and some nationalist leaders who apprised the delegation about the situation of Balochistan. The EU Ambassador Lars Gunnar attended a function organized by Balochistan Ruler Support Programme (BRSP) where he met acting president of Balochistan National Party (BNP-Mengal) Dr. Jahanzaib Jamaldini.

  BNP-Mengal leader told reporters that they discussed the issues relating to Balochistan with EU envoy. Besides it, a delegation of Human Rights Commission of Pakistan Balochistan chapter led by it Deputy Chairman Tahir Hussain Advocate also called
  upon Mr. Lars Gunnar Wigemark.

  Sources said during the meeting they discussed pubic reaction regarding US resolution about independence of Balochistan, recovery of bullet-riddle dead bodies of missing Baloch persons, enforced disappearances, target killings and sectarian killing.

  http://baloch-community-sweden.blogspot.com/

 54. karrman skriver:

  lion0808

  Frågan hur sannolikt ett oförändrad läge är?

  Ryssarna tror de satsar på det säkra kortet al-Assad, men vad händer om familjen al-Assad är ett förbrukat kort?

  Denna strategi kanske fungerade under Hafez al-Assad, men fungerar det i dagens värld? Knappast.

  Det räcker med att se på dagens Ryssland att för att förstå att de har mycket svårt att tänka nytt. Ryssland omvärld är inte statisk utan genomgår snabba förändringar. Rysslands svar är att visionslöst blicka bakåt och kasta grus i maskineriet om de får chansen. Det kanske de kortsiktigt kan lura den ryska befolkningen med att det är ett uttryck för styrka, men snarare är det ett svaghetstecken som ytterligare försvagar Rysslands position i världen.

 55. lion0808 skriver:

  karrman: Mycket i det du skriver är besvärligt att gå emot. Förmodligen utgår Assad ifrån att han har ”carte-blache” gentemot Ryssland och Kina och agerar därefter. Han tänker att det är väl bra att vi kan skylla på yttre terrorister! Det kan mycket väl sluta i ett katastrofalt blodigt inbördeskrig om inte Assad tänker om.

 56. Per Fredö skriver:

  Nej, jag tog inte alls nån risk eller varit raljant när jag konstaterar att Syrien aldrig kan bli medlem av EU.

  EU har sina kriterier för medlemskap.
  Det måste vara europeiska länder och dessutom ska deras demokratiska utveckling ha gått i rätt riktning.
  Helst ska de vara fullvärdiga demokratier.
  Turkiet, som gränsar till Europa, har exempelvis ännu inte blivit medlem.
  Motståndet mot en turkiska anslutning är starkt, inte minst från tysk sida.
  I det fallet är det inte bara sådant som att Turkiet varit styrt av militärerna utan det finns säkert också ett motstånd mot att släppa in ett land med en islamisk religion, som är den dominerande.
  Däremot har vi den rad europeiska länder som själva valt att stå utanför EU,
  Det kan inte minst bero på att dess länder tycker att de har en god och stabil ekonomi och inte heller vill utsätta sig för de ekonomiska risker och politiska konflikter, som kan vara förenat med ett EU- medlemskap.
  Men Jon är säkert sakkunnig i detta fall.
  Den nordiska gemenskapen och medlemskapet i Nato väger föfr norsk del tyngre.

 57. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Du menar säkert Serbien fast du skriver Syrien. Om Serbien kvalifiicerar sig som medlem och vill bli medlem, varför ska de förvägras medlemsskap? Deras religion är den ortodoxa läran, men det kan väl inte diskvalificera dem?

 58. Per Fredö skriver:

  Det blev ett missförstånd i detta fall.
  Sälvklart bör och kan också Serbien bli medlem av EU när detta land inte längre kan beskyllas för krigsförbrytelser och att utveecklingen i demokratisk riktning bedöms vara säkrad,
  EU ska ju inte bara förebygga krig utan också bidra till ekonomisk utveckling och en harmonisering länderna emellan inom en rad viktia områden.
  Nån diskriminering beroende på religion finns inte.
  Däremot kan den ha sin psykologiska och moraliska betydelse i hög grad dessutom..
  Debatten i Tyskland om turkiskt medlemskap tyder inte minst på det.

 59. Lion0808, vill du förklara för mig varför världen ignorerar det faktum
  att Israel är ett land som åstadkommits genom planerad etnisk rensning.

  Planerade mord och stöld av land kan aldrig få löna sig, det är så djupt rotat i gemene man..
  Det gäller Syrien, Ryssland och Kina, men inte Israel.
  Varför får detta fortgå?
  Detta är elefanten i rummet, mellanösterns cancerkälla som måste
  avlägsnas.

  Sluta erkänn Israels rätt till existens. Lös upp denna skurkstat.
  Ställ dess ledare till svars för brott emot mänskligheten.
  Bilda en FN-övervakad gemensam sekulär stat.

  Så mycket lidande skulle försvinna i ett enda nu.

 60. John Björklund skriver:

  SVT Debatt idag #pastorjean:
  Följ länken och läs hela artikeln.

  http://debatt.svt.se/2012/02/27/utvisades-till-kongo-i-fredags-greps-och-torterades/

  PASTOR JEAN Fredagen den 25 februari avvisades Jean Kabuidibuidi, kallad Pastor Jean, till Kongo. I omedelbar anslutning till att han anlände till Kongo blev han gripen, och han har själv vittnat om att han då blev misshandlad och torterad. Uppgifterna om de exakta omständigheterna är fortfarande något vaga, men uppenbart är att han inte alls varit så säker i Kongo som svenska myndigheter utgått ifrån i sitt avvisningsbeslut och mycket talar för att Sverige återigen kommer att anmälas till FNs kommitté mot tortyr, skriver Kalle Larsson från Flyktingbloggen.se.

  Nyligen fälldes Sverige ånyo i FNs kommitté mot tortyr för en avvisning, denna gång till Azerbajdzjan. Kommittén ansåg att intygen från tortyrexperterna visar vad de utsatts för, och att rapporter från UNHCR med flera visar att blandade familjer riskerar förföljelse i Azerbajdzjan. En ny deportation skulle innebära att ”makarna utsätts för en förutsägbar, verklig och personlig risk för tortyr”. Detta var nittonde gången Sverige fälldes för att ha behandlat enskilda i strid med FN:s konvention mot tortyr. Man skulle kunna tycka att det borde stämma till eftertanke.

  Men inget tyder på att så är fallet, tvärtom. Fredagen den 25 februari avvisades Jean Kabuidibuidi, kallad Pastor Jean, till Kongo. Han har vittnat om misshandel och tortyr efter gripandet som skedde i omedelbar anslutning till att han anlände till Kongo. Uppgifterna om de exakta omständigheterna är fortfarande något vaga, men uppenbart är att han inte alls varit så säker som svenska myndigheter utgått ifrån i sina beslut och mycket talar för att Sverige återigen kommer att anmälas till FNs kommitté mot tortyr.

 61. lion0808 skriver:

  Lasse Karagiannis: Dú är bara så tröttsam liksom Mahmoud Ahmadinejad och ÖB-Ayatollan! Gå och ägna dig lite åt självransakan!

 62. Jag bör absolut ägna mig åt självrannsakan, men hur är det med dig själv.

  Kan du svara på en enda fråga:
  -Sen när, är det så att planerad etnisk rensning och stöld av land, ska få kunna löna sig?

 63. Jon Reina skriver:

  lion0808.

  Nå kommer det kanskje ikke som noen overraskelse på deg at jeg faktisk jobbet for ungdomsorganisasjonen til ”Ja til EF” f’ør folkeavstemmingen i 1972. En folkeavstemming som forøverig ”Ja-siden” tapte med bare et par tusen stemmer…
  Et år senere fikk jeg vite at også Anders Lange som året senere stiftet partiet ALP, som nå heter Fremsrittspartiet – gjorde samme sak. Og han hadde også jobbet også aktivt for ”Ja til EF”..

  Da Anders Lange året etter under valgkampen i 1973 spurte meg hva jeg hadde stemt under EF-avstemmingen, så ble jeg ganske brydd og forlegen. Etter mange tunge tanker hadde jeg nemlig valgt ikke å avgi noen stemme. Og det tiltross for at jeg anså meg selv å være en sann Europeer…
  Jeg fortalte Anders at årsaken var at jeg var blitt uendelig frustrert over alle de lett gjennomskuelige løgnene som ”min side” brukte for å overtale folk til å stemme ”JA”. At Nei-siden var enda verre med sine løgner, mente jeg ikke var godt nok argument til å stemme.
  Enda verre syntes jeg det var at det også formelig oste av uvitenhet og ukyndighet om hva et EU-medlemskap skulle innebære, fra topprepresnetantene på begge sider. .
  Siden jeg som yngstemann på førsteplass på en Stortingsvalgsliste i hele Norge (fSør-Trøndelag fylke) hadde fortalt dette til min mye eldre, mye mektigere og mer karismatiske partifomann så forventet jeg selvfølgelig en utskjelling av høy klasse.
  Overraskelskelsen (og lettelsen) var derfor stor da jeg hørte Anders Lange si at heller ikke han hadde stemt – og av samme grunn.

  Når du spør meg om norslk EU-medlemskap i våre dager, så må jeg innrømme at jeg stadig er europeer i mitt hjerte. Imidlertid har realpolitikk og europapolitikk fint lite med hjertelag å gjøre, men med politiske realiteter.

  Etter mitt syn er EU enda ikke voksen nok til å bli en europeisk ”super overstat”. Egentlige ganske små og ganske trivielle problemer som intern korrupsjon, er enda ikke luket bort, samtidig som kivingen om makfordelingen mellom det tre store (Tyskland, Frankrike og England) enda ikke har noen fullgod løsning.
  EUs behandling etterhver noe nølende overreaksjon vis-a-vis Hellas (Grekenland), bidrar vel heller ikke til å øke tiltroen til denne organisasjonens handlekraft i dag.

  For norges del tror jeg ikke oljerikedommen betyr noe som helst i eventuelle medlemskapsforhandlinger. EU vet nemllig at vår oljerikedom overhode ikke er forhandlingsbar. Den er nemlig bare vår og iikke EUs…
  Samme sak vet også EU at vi vil kreve når det gjelder vår norske fjellheim. Den er nemlig proppfull av horium som trolig vil bli verdens viktigste energikilde i fremtiden.Thoriumforekomstene i Norge er av geologer anslått å ha minst 50 ganger større verdi enn alle oljeforekomstene i Nordsjøen og Nordishavet har akkumelert. Og bare for å nevne det har også Sverige store forekomster av Thorium i sine fjell….

  Nei det som etter min mening skaper størst prolemer for norsk EU-medlemskap – er fisket og fiskeriene i norske farevann. Så lenge EU krever tilgang til våre fiskerike havområder, har jeg personlig ingen tro på Norge bl irmedlem av EU. For dertil er fiske og fiskeriene altfor viktige for bosettingene langs norskekysten.

  En helt annen sak er at Norge er det eneste landet i hele Europa som har råd til å stå utenfor. Husk at vi ealt innnen utgangen av 2014 er rikt nok til å kreve plass blandt G20-landene.
  Og du kan tro at det er stor forventning og glede blandt norges minstre – å kunne tale i et så celebert selskap…-:)

  Når det gjelder utdelingen av Nobels Fredspris, så finnes det onde tunger som mener at gode gamle Alfred valgte å la Norge få denne æren siden landet var viden kjent for å ta strid med både danske og svenske autoriteter …-:)

 64. bildterberg skriver:

  Ändamålet helgar medlen:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29524

  Terrorister utan gränser hjälper USA sprida demokrati i världen
  varhelst så erfordras (jfr Kosovo och Libyen).

 65. Jon Reina skriver:

  bildterberg.

  På den andre siden har vi vestmaktenes enorme frykt for å samle seg rundt stater som Kina og Russland….
  Jo da, det er en fin verden vi ever i…:-)

 66. Per Fredö skriver:

  http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.268744/norge-foljer-eu-direktiven

  Det kanske inte spelar så stor roll om Norge är med i EU eller inte.
  Norge har ändå alla väsentiga fördelar av ett medlemskap som artikeln visar.
  Något jordbruksstöd vill norrmännen inte heller betala för när fisket för dem betyder mest.

  Dessutom vill norrmännen inte gröpa ur av sin oljefond, vilket EU nu sneglar på.
  Andra må i stället betala för lånekrisen, som ju ändå inte drabbat Norge.
  Därtill har norrmännen i två folkomröstningar sagt nej till medlemskap och ingen regering eller parti vågar sig på att utmana den folkopinion, som är emot EU-anslutning.
  Det luktar li det fallet ite av svenskt miljö-och vänsterparti över det hela.
  Norge för också i strid mot EU-principerna i hög grad en protektionistisk politik.
  Den innebär exempelvis att svenska företag har svårt komma in på norska marknader.
  Det pris för sin handelspolitik som norrmännen får betala är en hög prisnivå,
  För svensk del innebär det att norrmännen strömmar hit för att handla billigt.

  Men vad vill egentligen de borgerliga partierna ändra på som exempelvis det mest högerorienterade fremskrittspartiet?

  Jon kanske har svaret från sitt marknasliberala perspektiv.

 67. Per Fredö skriver:

  Det kanske inte spelar så stor roll för norrmännen om de är med i EU eller ej.
  De har ändå alla fördelar av der och är anslutna till WTO.
  Kostnaderna för medlemskapet går huvudsakligen till jordbruksstöd och någon revy av det kan Norge inte räkna med.
  Dessutom står Norge utanför lånekrisen, har därtill en stor oljefond, som norrmännen inte något helst vill ställa till förfogande om nu EU vill det.
  Och så är fallet.
  Kan kineserna ställa upp, varför då inte Norge går resonemanget
  Den norska folkopinionen är därtill helt emot en EU-anslutning, vilket ingen regering eller parti vågar negligera.
  Det vore orättvist att jämföra med våra vänster-och miljöpartiet i deras syn på EU, men något lutar det ändå åt det hållet.
  Norge tillämpar också i strid med handelsprinciperna inom EU en protektionistisk politik.
  Det gynnar förstås inte svensk export till vårt grannland, men å andra sidan är prisnivån i Norge så hög att norrmännen kommer i strid ström hit och handlar.
  Men det är klart, vi svenskar kan tämligen lätt få attraktiva jobb i Norge.

  Men hur ser egentligen borgerliga marknadsorienterade partier på den norska handelspolitiken

 68. Per Fredö skriver:

  Den första kommentaren kom inte in i min datorr, därför upprepning.
  Men läs artikeln.
  Den förklararar en hel del.

 69. Per Fredö skriver:

  http://urplay.se/167396

  Ett långt program, men så har ryssarna det

 70. spanaren skriver:

  När Putin nu troligen åter blir rysk president är
  det kanske på plats att återuppväcka gamla minnen
  om hur det kunnat bli för inte så länge sedan…..

  http://www.expressen.se/ledare/071223-sagan-om-europa/

 71. florimond77 skriver:

  lion 0808 jag uttrycker mig inte lika ovårdat som du men jag skulle gärna göra det du skrev på en stat som kallar sig demokrati men är något helt annat!

 72. Jon Reina skriver:

  Per:
  Det er klart at det hadde spilt en rolle om Norge var et EU-land, for da hadde landet hatt en helt annen påvirkningskraft innad i EU, enn hva det har i dag.
  I dagens situasjon skal jeg ikke gå inn på fordelene Norge har med å stå utenfor EU, for de er både mange og tungtveiende…

  Du har rett i at Norge helst ikke er lysten på å betale jordbrukstøtte til EU-land som har langt bedre naturlige forutsetninger til å lykkes med jordbruket sitt, enn vi her oppe i nord.
  Klarer ikke sydeuropeere å gjøre jordbruket sitt lønnsomt – med to innhøstinger i årer. Ja da får de vel bare slutte og heller importere jordbruksprodukter fra lønnsomt drevne bondegårder i Norge og Sverige…

  Per, du vet godt at Norge ikke har noe oljefond, bare et ”Pensjonsfond Utland”. Og 1000-kronersspørsmålet er om du ville lånt bort 170 milliarder av svenske pensjonspenger til Tyskland – til nesten 0 i rente.
  Men det gjorde nemlig (dumme) Norge bare for noen måneders tid siden….

  Jeg håper du kan forstå at Norge ikke ser noen grunn til å betale for andre lands sløsing og overforbruk. Det er heldigvis realpolitikk og ikke sosialpolitikk vårt lands ministre bedriver.
  Og det siste burde du som svensk spesielt godt forstå siden ditt eget land fortsatte å være nøytralt selv om broderlandene Danmark og Norge ble voldtatt av Tyskland…

  Det du skriver om norsk proteksjonisme og svenske bedrifters vanskeligheter med å komme inn på det norske markedet, er feil. Derimot kan jeg erkjenne at det alltid er vanskelig for bedrifter å slå seg inn på nye markeder. Saken er vel heller at svenske bedrifter stort sett skiter i Norge og Danmark og heller konsentrerer sin eksportsatsning mot de mye større (og mye, mye vanskeligere) markedene Europa og USA.
  Det er altså klart enklere for en svensk bedrift å selge til, eller etablere seg i Danmark og Norge – enn i Tyskland, England eller land som USA. – Det vet jeg av kostbar personlig erfaring…
  Og er det ikke bare bra for Sverige at nordmenn strømmer over grensen for å handle billig. Det burde dere svensker vel ikke klage over?

  Jeg registrerer at du mener Fremskrittspartiet (FRP) er det mest høyreorienterte partiet i Norge. Det er feil selv om mange ynder å tro akkurat det.
  Som i Arbeiderpartiet (AP) og i Høyre så finnes det også en høyrefløy i FRP, men den er langt mindre fremtredene, enn i Høyre og AP. I AP og Høyre finnes det også fløydannelser med liberalere, men ingen av disse kan måle seg med gruppen liberalerne som finnes i FRP.

  Når du spør hva partiene på den borgerlige siden først og fremst vil endre på når de kommer til makten i Norge, så er dette enkelt å besvare. Det er nemlig mest små enkle justeringer, altså demokratiske bagateller som det å gi enkeltmennesker mer personlig frihet, samt stå vakt om eiendomsretten.
  a kort fortalt, ”frihet under ansvar – fremfor ufrihet uten ansvar”.

  Per. I ditt andre innlegg synes du ganske opprørt over at kineserne stiller opp med pengehjelp til EU, men ikke Norge. Men ærlig talt da Per, tror du virkelig Kina stiller opp uten annen agenda – enn å hjelpe fattige Europa?

  Jeg registrerer også at du er bekymret over at Norge tillemper en politikk du mener er i strid med handelsprinsippene i EU. Altså bedriver en proteksjonistisk handelspolitikk.
  Med tanke på den enorme handelslekkasjen spesielt mot Sverige vår sosialdemokratiske regjering har bidratt til gjennom sin proteksjonistiske handelspolitikk. Ja da forstår jeg ikke hvorfor du som svensk klager over dette?

  Kommer FRP (og Høyre) til makten ved neste Stortingsvalg, så vil den proteksjonistiske handelspolitikken bli avviklet så snart som mulig. Og da blir det kanskje svensker som drav over på norsk side av grensen – og kjøper mat…

 73. Per Fredö skriver:

  Jon
  Benämningen oljefond har jag använt mig av för att den beskrivs på det sättet internationellt.
  Vi har ett annat pensionssystem, som numera är konunkturbetonat och att den enskilde själv kan välja egna sparformer.
  Vår tidigare ATP håll inte och nu är den stora utmanigen den demografiska cykeln.
  Enligt mina uppgifter har Norge hundraprocentiga tullar på ost, smör, mjölk och kött.
  Det medför sånt som högre priser, smuggling och att norrmän handlar så billigt som möjligt utanför landets gränser.
  Det är självfallet bra om dessa tullar avvecklas om det nu blir en borgerlig valseger.
  Våra borgerliga partier, som nu är i en allians, har med tiden blivit mer mitenorienterade, vilket inte hindrar att betydande sänkningar av olika skatter har genomförts, vidare att det finns ett tryggat välfärdssystem, valfrihet inom en rad områden samt starka offentliga finanser.
  Detta har kunnat genomföras trots finans-och lånekris.
  Socialdemokraterna ligger nu på sin historiskt sämsta nivå och får nog svårt än en gång lyckas utforma en röd-grön allians.
  Så de inrikespolitiska skillnaderna finns där, vilket inte hindrar att det inom varje parti kan finnas en del skillnader också rent ideologiskt.

  Vår ekonomi är beroende av export och jag kan inte se några hinder mot att den också skulle alltmer inriktas på Norge.
  Däremot ser exempelvis vår handelsminister Ewa Björling mycket positivt på att Norge tillämpar en arbetsmarknadspolitik med öppna gränser i varje fall mot oss.
  Vi kan naturligtvis vända ett Europa, vars länder kännetecknas av enorma statsskulder och hög arbetslöshet ryggen, men vi har helt enkelt inte råd med det.
  Europa är vår största exportmarknad och vi måste bidra oaktat alla svårigheter med åtgärder för att nå ekonomisk stabilitet, vilket i nuläget kräver ekonomiskt stöd, helst då med rimlig ränta på dessa lån.

  EU vill förstå att fler länder ställer upp och Kina tycks vara villig till det.
  Det är naturligtvis fråga om intressepolitik även från deras håll.
  Varje land gör härvidlag sina egna avvägningar och för min del kan jag bara konstater att Norge och likaså Storbritannien valt att stå utanför dessa hjälpfonder.
  Men motstånd mot ekonomiskt stöd finns i flertalet länder som kan ge bidrag, inte minst i Tyskland.
  Ett Europa som hamnar i en långvarig lånekris med fortsatt hög arbetslöshet får också räkna med framväxten av populistikska och främlingsfientliga partier.

 74. Jon Reina skriver:

  Når det gjelder det frie arbeidsmarkedet i Norden, så finnes det ingen grunn til å takke EU for dette, men Nordisk Råd.
  Det er også verd å vite at Norden, gjennom Nordisk Råd hadde kommet mye lenger enn EU når det gjelder fri flyt over grensene av arbeidesøkende, tjenester og varer.

  Nordens unike åpenhet landene imellom bidro også til att våre respektive lands politikere gjorde noen spede forsøk på å få et samlet Norden til å søke EF-medlemskap i årene før 1972. Altså ikke bare land for land slik det nå er..
  Eerkjennelsen om at et samlet Norden med +20 millioner innbyggere ville bli betydelig bedre hørt innad i EF, enn landene enkeltvis,var begrunnelsen for dette forsøket.
  Nå gikk dette dårlig siden det var under den kalde krigens dager da finske politikere ikke engang turte å nevne ordet EF av frykt for reprisaler fra Sovjet. .

  Et fremtidscenario er at Sorbritannia forlater EU og danner sin egen union. Og en sådan unionen vil Norge frivillig tre inn i – uten opprivende folkeavstemminger. Mange analytikere jeg har talt med er også ganske bombesikre på at dette vil innebære at også Danmark, Finland og Sverige melder seg ut av EU, til fordel for denne nye unionen. Også Baltstatene med Polen i spissen vil nok også sterkt vurdere å gå over til denne nye unionen.
  Skjer dette kan det også tvinge Tyskland til å revudere sitt EU-medlemskap, selv om EU-medlemskapet sitter langt inne i benmargen på dette landet…

 75. foxbill skriver:

  Jon Reina, bildterberg, mfl.

  Om jag förstår er rätt så tror ni att alla medier förvanskar vad som händer i Syrien.

  En majoritet av syriens folk stöder Assad och inga civila dödas?
  Jag antar att ni är för demokrati, men inte i Syriens fall. Det skulle kunna leda till att islamister får makt och det är ni tydligen emot.

  Slutledningen blir alltså att ni är emot demokrati när resultatet kan bli ett i era ögon ofördelaktigt.
  I stort sett alla medier inkl. Al Jazeera förvanskar all rapportering!
  Kina och Ryssland är det sanna försvararna av demokrati och mänskliga rättigheter!

  Kanske det är dags att besöka någon psykiatrisk mottagning där ni kan få hjälp? Ni måste lida av något allvarligt!
  Lycka till.

 76. Jon Reina skriver:

  foxbill.

  Nei, ikke forvansker, men forenkler. Det er jo mye lettere for journalister å lage artikkeler etter å ha gjort kosmetiske endringer i offisielle pressemeding – en å gå ut i kulden og finne informasjon de senere må tenke gjennom, sortere, formulere og deretter skrive…
  Jeg har ikke noe imot journalister, de er ok dyr de, men tro ikke at de er mindre late enn alle oss andre…-:)

  Svar på hva som har hendt i Syria:
  Hvem har noensinne i disse spalter påstått at det som hender i Syria – ikke har hendt?
  Hvor vil du hen egentlig, prøver du å ilegge folk meniger de ikke har?

  Svar på om jeg er i mot demokrati:
  Svar NEI, Og husk her at det bare er ytterliggående muslimer som forbinder islamsk styresett med sharilover – som demokrati. Mener du det foxbill – så er det vel du som har behov for å oppsøke psykolog…

 77. foxbill skriver:

  Jon Reina,

  ”en arvepresident som har sterkt og intens støtte fra minst 20% av landets befolkning og som i tillegg er ønsket av ytterligere 40% av den syriske befolkningen”
  Här har Jon konstaterat att Assad har majoriteten av syriens folk med sig. Fantastiskt! Behövs sådeles inget val. Jon vet!

  ”men de å fjerne arvepresidenten og i stedet slippe islamittene til makten, er ikke veien å gå”
  Jon har alltså klara åsikter om hur Syrien bör styras! Inte i enlighet med hur syriens folk vill, men det som passar Jon, och det innefattar inte ”islamittene”.

  ”men la dem heller bruke deres innflytelse til å bedre forholdene i landet – for landets innbyggere”
  När har Ryssland och Kina visat liknande etik? Tjetjenien? Nepal?

  ”I følge mine kilder som også teller min syriske nabo (granne)”
  En granne från Syrien får representera syriska folket! Då så, hur kan vi invända mot en sådan gedigen research?

  Bildterberg,

  ”Här är en syrisk tjej som intervjuas om vad hon anser
  vara bäst för Syrien”
  Ok, jag ger mig. Jag är överbevisad om det syriska folkets vilja. Den här tjejen representerar ju en majoritet av Syriens folk.

  Skall vi ändå inte låta Syriens folk avgöra deras framtid genom allmänna val? Om de vill ha Islamskt styre så är det vad som blir.
  Demokrati betyder att man accepterar folkviljan även om man inte gillar resultatet.
  Det är ett av skälen som EU är så in i helvete odemokratiskt. När eliten inte litar på att resultatet blir som man vill, så hoppar man helt enkelt över röstningarna.
  Något som verkar genomsyra herrar Reina och bildterbergs filosofi.

 78. lion0808 skriver:

  foxbill: Dina inlägg välkomnas starkt. Även om det finns en reservation mot att t.ex. Muslimska Brödraskapet via Hezb’Allah i Libanon får ett politiskt inflytande genom att Syriens folk skulle få en möjlighet att genom fria val får komma till tals, så är väl ett demokratiskt val ändå vad alla här måste välkomna!? Det är definitivt ändå bättre än ett förödande inbördeskrig!?

 79. Jon Reina skriver:

  foxbill.

  Jeg vet ikke hvilke kilder du kan vise til foxbill, men mine viser i allefall klart at president Assad støttes av mer enn 60% av befolkningen i Syria

  Ja foxbill, jeg mener klart at det å fjerne ”arvepresidenten” og i stedet slippe islamittene til makten – er ikke veien å gå for Syria.
  Du kan vel ikke mene at det er særlig demokratisk å la et mindretall av Syrias innbyggere, som islamittene vitterlig er – få lov til å lukke landet og inføre islamsk styresett?
  Ellers har foxbill helt rett i at det ikke passer meg å tillate islamittisk styre i noe land. Et gjennomgående udemokratisk styresett som hindrer og fornedre alle kvinner, anser jeg nemlig som total udemokratisk og uakseptabelt .
  At foxbill derimot synes dette er helt ok, rammer bare han selv….

  Jeg synes det er ganske interessant at foxbill så sterkt fordømmer styre og stell i Russsland og Kina, mens han nærmest synes å forgude islamittisk kvinnediskriminerende styre og sharialover.
  Kan det være splinten i hans eget øye som har gjort ham så blind?

  foxbill har helt rett når han påpeker at at en av mine nyhetskilder er mine syriske naboer, Og selvfølgelig håner han dett og kaller det ”min gedigne research”.
  Nå hører det til saken at selv naboer kan ha vettuge argumenter å komme med, spesielt når de har famile der nede som holder dem or5ientert.

 80. Jon Reina skriver:

  foxbill.

  Jeg vet ikke hvilke kilder du kan vise til foxbill, men mine viser i allefall klart at president Assad støttes av mer enn 60% av befolkningen i Syria

  Ja foxbill, jeg mener klart at det å fjerne ”arvepresidenten” og i stedet slippe islamittene til makten – er ikke veien å gå for Syria.
  Du kan vel ikke mene at det er særlig demokratisk å la et mindretall av Syrias innbyggere, som islamittene vitterlig er – få lov til å lukke landet og inføre islamsk styresett?
  Ellers har foxbill helt rett i at det ikke passer meg å tillate islamittisk styre i noe land. Et gjennomgående udemokratisk styresett som hindrer og fornedre alle kvinner, anser jeg nemlig som total udemokratisk og uakseptabelt .
  At foxbill derimot synes dette er helt ok, avslører bare han selv….

  Jeg synes det er ganske interessant at foxbill så sterkt fordømmer styre og stell i Russsland og Kina, mens han nærmest synes å forgude islamittisk kvinnediskriminerende styre og sharialover.
  Kan det være splinten i hans eget øye som har gjort ham så blind?

  foxbill har helt rett når han påpeker at at en av mine nyhetskilder er mine syriske naboer, Og selvfølgelig håner han dett og kaller det ”min gedigne research”.
  Nå hører det til saken at selv naboer kan ha vettuge argumenter å komme med, spesielt når de har famile der nede som holder dem oppdatert og orientert.

 81. lion0808 skriver:

  Jon: Poängen är den demokratiska principen. Om nu ett syriskt val skulle föra fram islamister till makten, så är det det syriska folkets val eller hur? Oavsett hur du och jag värderar ett islamistiskt styre. Nu är det inte helt säkert att islamisterna kan samla sig och ta makten i Syrien.

 82. Jon Reina skriver:

  lion0808.

  Er din oppfatning av demokrati å la under 40% av befolkningen få lov og rett til å styre i et land – uten å ha støtte fra i alle fall deler av majorieten?

 83. lion0808 skriver:

  Jon: Min uppfattning är att utgå ifrån vad det syriska folket väljer i ett kommande val och inte från en fiktiv majoritet, som du åberopar.

 84. bildterberg skriver:

  Men det är ju precis fria val i Syrien som är att föredra.
  Kasta ut alla al-Qaida-nissar så att situationen kan stabiliseras
  och fria val genomföras. Det viktiga är att Syriens folk själva
  ska få bestämma utan någon utländsk inblandning.
  Om Assad ska bort så är det pga att det är det syriska folkets
  vilja och inte genom att utländska krafter ska avlägsna honom.

 85. lion0808 skriver:

  bilderberg: Givetvis är det så, men det återstår några krumbukter och sklakt innan Assad kommer till den insikten! eller..?

 86. mrmhalland01 skriver:

  bildterberg ,

  Det tyckte jag var lite naivt.
  Hur troligt är det att det under nuvarande förhållanden kommer hållas fria, rättvisa val i Syrien ?

  Hur många Syrier tror du bor på andra platser efter flykt från regimen ?
  Tror du att de får rösträtt liksom utlandsboende pensionärer och skatteflyktingar från Sverige ?

 87. bildterberg skriver:

  SÅ du menar att det är bäst att utländsk intervention
  ser till att få bort Assad eftersom fria val ändå inte kommer
  att fungera?

 88. mrmhalland01 skriver:

  Ja…
  Om inte Assad har förstånd att lyssna på folket genom omedelbart eld-upphör och fria val.
  Utländsk intervention är en del av globaliseringen.

  Det är MÄNNISKOR som ska vinna på en globalisering, inte dess stater eller mer eller mindre legala företrädare !

 89. bildterberg skriver:

  Ok, jag tror jag förstår.
  Irak, Libyen och nu Syrien också.
  Västdemokrati via humanitära bombningar fixar allt till det bästa.

 90. lion0808 skriver:

  mrmhalland01: När det gäller Syrien ska vi definitivt inte blanda in någon Natoledd invasion. Nu måste Hassad komma till insikt utan att hänvisa till någon liten Al-Qaida infiltration och fortsätta med sina bombningar mot den egna befolkningen.

 91. foxbill skriver:

  Om Ryssland och Kina, som enligt vissa här har en lång och gedigen tradition för att försvara mänskliga fri och rättigheter kunde sluta upp bakom övriga länder i världen, så skulle kanske inga bombningar behövas.
  Men dessa länder verkar inte vilja detta. Man kan undra varför?

  Jon, demokrati innebär att man accepterar ett valresultat även om man hatar utgången. T.ex. sharialagar eller annat som innebär att man inte respekterar de överordnade mänskliga rättigheterna. Men både i Kina och Ryssland respekteras ju detta minutiöst. Fri press och rättssäkerhet är kännetecken från dessa länder. N’est-ce pas?

 92. bildterberg skriver:

  ”Om Ryssland och Kina, som enligt vissa här har en lång och gedigen tradition för att försvara mänskliga fri och rättigheter kunde sluta upp bakom övriga länder i världen, så skulle kanske inga bombningar behövas.
  Men dessa länder verkar inte vilja detta. Man kan undra varför?”

  Den logiska linjen jag försöker följa är alltså att bombningarna
  inte hade behövts om Ryssland och Kina hade slutit upp bakom
  övriga länder i världen … när det gäller att gå med på att bomba?

 93. bildterberg skriver:

  ”T.ex. sharialagar eller annat som innebär att man inte respekterar de överordnade mänskliga rättigheterna.”

  Och hur tycker du att vi då ska hantera fallet Saudi-Arabien?

 94. Jon Reina skriver:

  foxbill.
  Du har ubestridtsom rett i at:

  demokrati innebär att man accepterar ett valresultat även om man hatar utgången.

  Men det betinger at valgene er frie og alle kjønn- og samfunnsgrupper får lik rett til å bruke sine stemmer.

  På siste del av attenhundretallet hadde vi også såkalte ”frie valg” i Norge og Sverige der den stemmeberettigede delen av folket fritt kunne avgi sin stemme.
  Men sålenge det bare var adeltsmenn embetsmenn, forretningsmenn med penger på bok (borgerskapet) samt menn som eide jord (bønder) som hadde stemmerett, så kan man vel ikke si at valgresultatet var særlig demokratisk.
  Kvinner, husmenn (torpare) og annet folk uten penger på bok, hadde jo ingen stemmerett…

  Ogb heller ikke vaktposter oppstilt ved samtilge stemmelokaler, som harsom eneste oppgave å påse at alle stemmer ”rett”, er vel heller ikke akkurat noe vi i vesten forbinder med ordet demokrati?

%d bloggare gillar detta: