Sen landning

TUNIS: Det blev först en bit efter två på morgonen som vårt turkiska flygplan från London smög sig ner i den tunisiska natten och vi kunde börja att röra oss mot våra hotell.

Innan vi lyfte hann dock Kofi Annan – efter väl motiverad betänketid – acceptera att bli FN:s särskilda sändebud för Syrien.

Han var det tyngsta och det bästa av de namn vi diskuterade.

Men det finns inte minst här i arabvärlden påtagliga nyanser i diskussionen om hur vi skall gå vidare med den allt mer brännande syriska frågan. Våldet inte minst i och kring Homs ökar.

Den saken kommer vi att diskutera här under fredagen. Officiellt börjar vårt stora möte inte förrän efter lunch, men det kommer att bli åtskilliga diskussioner här innan dess.

Tunisien var den arabiska vårens första land, och det land som sedan dess kommit längst och med störst framgång, och därför är det viktigt att mötet hålls just här.

Den svenska aktiviteten här under de senaste veckorna har varit påtaglig, och det har också noterats.

Först var statssekreteraren Gunnar Oom här för att diskutera handelsförbindelser, sedan kom Gunilla Carlsson för att diskutera olika former av hjälp och nu kommer jag med också bilaterala diskussioner på mitt program.

Att ge hjälp och stöd till demokratiseringen här är ett viktigt inslag i vår utrikespolitik just nu.

7 Responses to Sen landning

 1. oppti skriver:

  Demokratin får väl ta en paus , nu gäller det väl att begränsa den kaotiska situation som uppkommit på grund av demokratisträvanden.
  Det finns krafter som utnyttjat västs legitima demokratisökande i regionen. Krafter som inte har sitt ursprung i demokratier och inte har demokrati som mål.
  Demokrati låter fint , men är bara lite vapen från pöbelvälde.

 2. un2here skriver:

  oppti,

  pöbelvälde i motsättning till vadå – aristokrati? autokrati??

  pöbel -n (oftast i bestämd form) nedsättande om lägre samhällsskikt eller den obildade allmänheten, ofta om uppretade och/eller protesterande folkmassor

  Sen 1735 av franska peuple från latinska populus ”folk”. Besläktat med pop, populär.

  pöbelvälde är altså pseudonymt med folkstyre, dvs demokrati.

 3. spanaren skriver:

  Länkar till en artikel som måhända visar ett alternativ till
  den ensidiga västpropandans stöd till upprorsmännen och
  desertörerna som förskansat sig i en av Homs stadsdelar
  med de följder det får för civilbefolkningen därstädes.

  Borde inte Sverige som alliansfritt land inta en mera
  balanserad position i fallet med det syriska inbördeskriget?

  http://www.en.rian.ru/columnists/20120223/171467500.html

 4. Jon Reina skriver:

  panere:
  Det er ikke første gang jeg har førskt å argumentere på nonlunde samme måte som Fyodor Lukyanov når debattene nærmest synes å koke over av idignerte innlegg som unisont fordømmer Russlands innspill pg rolle i spillet om Syria

  Rent personlig har jeg aldri likt arve-presidenter. Men om valget av styringen over Syria står mellom en arvepresident eller et islams prestestyre – ja da velger jeg glatt arvepresidenten….

 5. John Björklund skriver:

  Det går an att skapa dialog om demokratisering i instabila länder, men det går inte an att skydda människor som lever under hot i Sverige. Jag är djupt besviken på svenska myndigheters sätt att hantera fallet Jean Kabuidibuidi.

 6. John Björklund skriver:

  Ställde frågan i går kväll till UD om det är säkert för mig att resa till Kongo. Jag fick avrådan att göra det. Då förstår jag inte varför vi sänder iväg folk som är öppet regimkritiska. Är det ett bra sätt att initiera demokratiska processer i ett land? På vilket sätt kommer UD att skydda mig de gånger som jag väljer att åka för att hälsa på Jean Kabuidibuidi? Carl, vad gör du för att stärka de demokratiska processerna i Demokratiska republiken Kongo?

 7. oppti skriver:

  Pöbelvälde är samma sak som demokrati sägs det här ovan.
  Jag tvivlar!
  Demokrati är mer invecklat än så, titta på hur revolutionen i Egypten utvecklats.
  En liten aktiv folkmassa kan skapa stora rubriker och ge sken av en folkvilja. Den kan också lätt förledas tro att den har hela folket bakom sig, men när rösterna räknas så är det kanske inte helt säkert att hela torgets folkmassa är så glada.

%d bloggare gillar detta: