Intresset finns

LONDON: I kväll började så Somalia-konferensen med att utrikesminister William Hague bjöd oss i konferensens kärngrupp på arbetsmiddag i en av sina lokaler.

Och det blev en nyttig genomgång av de olika frågeställningar som nu ligger framför oss.

Situationen i Somalia representerar ju ett av det internationella samfundets allvarligaste misslyckanden under de senaste två decennierna.

Men förhoppningsvis blir konferensen här i morgon – med också statsminister Fredrik Reinfeldt på plats – en ny start i de samlade ansträngningarna.

I dag har jag haft anledning att notera att jag passerat siffran 100.000 på antalet personer som följer mitt Twitter-konto.

Och det visar ju tveklöst att intresset finns.

Men det gäller också denna blogg.

Här har jag vid det här laget skrivet mer än 4.000 olika inlägg, på dem fått mer än 80.000 olika kommentarer och haft över 8,9 miljoner besökare.

Också det visar ju ett betydande intresse.

I morgon torsdag inleder Fredrik Reinfeldt och jag med möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och fortsätter sedan snabbt till Lancaster House och konferensen där under ordförandeskap av premiärminister David Cameron.

Och när han på eftermiddagen återvänder hem ger jag mig i stället till den tunisiska huvudstaden Tunis för mötet där på fredag som skall sätta upp en vängrupp för ansträngningarna för demokrati i Syrien.

5 Responses to Intresset finns

 1. Gällande somaliska pirater, så tycker jag att man ska arbeta med minsta möjliga våld. Ta dom, avväpna dom, och släpp dom.

  Naturligtvis inga fritagningsförsök. Vill redarna ha hjälp får de betala skatt, i sina respektive länder, så kan respektive lands sjöstridskrafter beskydda sin handelsflotta.

  Inom den europeiska gemenskapen hjälps vi åt. Utflaggade fartyg kan få hjälp också, emot betalning.

 2. Jon Reina skriver:

  Ikke dårlig som utenriksminister å få hele 100 000 følgere på Twitter, Carl Bildt.
  Har selv et barnebarn i Norge som i følge han selv har over 10 000 følgere på Twitter..
  Og han har såvidt fyllt 19 år…

 3. nolies skriver:

  ”Situationen i Somalia representerar ju ett av det internationella samfundets allvarligaste misslyckanden under de senaste två decennierna.”
  Och Afghanistan och Irak var några av de andra. Fortsättning följer…

 4. Johan Palm skriver:

  “Situationen i Somalia representerar ju ett av det internationella samfundets allvarligaste misslyckanden under de senaste två decennierna.”

  Vill Calle Bildt se samma misslyckande i Sverige må tro?

  Anhöriginvandringen från Somalia förutspås öka med 45% , detta trots att somalier är den grupp bland invandrare där arbetslösheten är som högst och har svårast att integrera sig på arbetsmarknaden.

  Finns det någon logik i detta, eller är det bara jag som inte kan se den?

 5. karrman skriver:

  Är faktiskt en möjlighet att situationen kan stabiliseras i Somalia.

  Al-Shabab har drivits ut ur Mogadishu och måste agera i öppen terräng. Där har de FN sanktionerade styrkorna från Afrikanska Unionen ett klart övertag. De inleder nu en offensiv mot Al-Shabab.
  Samtidigt håller keynesianska styrkor södra Somalia.

  De flesta flyktingarna från kriget finns i läger i norra Kenya.
  Förhoppningsvis kan de snart återvända hem.

%d bloggare gillar detta: