Nästan vårväder

LONDON: Det var närmast vårväder som mötte mig när jag steg av planet på Heathrow tidigare i dag, och beslutet att lämna ytterkläderna hemma visade sig vara alldeles rätt.

Eftermiddagen ägnades främst åt diskussionen på IISS om de olika arktiska utmaningarna framöver.

Det fanns en viss underton i diskussionen av misstro mot min tes om det i grunden konfliktfria och konstruktiva samarbetet i olika frågor mellan Arktiska Rådets åtta medlemsstater.

I media har det skrivits åtskilligt om möjliga kommande konflikter i området, medan jag ju har en i grunden väsentligt mer positiv bedömning av de framtida möjligheterna. Och inte minst gäller ju det samarbetet med Ryssland på dessa områden.

Men tiden här i London ägnas självfallet också åt samtal i en lång rad andra utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Somalia-konferensen leder till en naturlig fokus på Afrikas horn, men Syrien tillhör de frågor som är mest akuta och Iran den kategori som är mest allvarliga.

Så det finns mycket att tala om.

Och de samtalen – som ju förvisso handlar också om den Europeiska Unionens möjligheter – fortsätter under morgondagen.

Mot slutet av eftermiddagen ansluter ju också statsministern, och den mer formella konferensen om Somalias framtid tar sin början.

5 Responses to Nästan vårväder

 1. Hej Carl, jag tänker på Somaliska pirater och jag hoppas verkligen att de fartyg vi beskyddar som härrör från Europa verkligen är Europa-flaggade, och inte får gratis skydd utan att bidra med finansiering via skattesedeln.

 2. Jon Reina skriver:

  Jeg setter min lit til utplassering av soldater/vaktstyrker på båtene som seiler i disse farevann – og ikke på danske, norske, svenske ”man of War” som patruljererer, arresterer, avvæpner – og deretter må slippe sjørøverne fri…

  Kill, kill, kill – er det ENESTE medisinen disse sjørøverne forstår

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Kul att höra om konstruktivt samarbete om Arktis. Ryssland är säkert innerligt tacksamma att få vettiga speaking partners för ett kreativt och realistiskt framtidsprogram. En fin motpol mot Afrikas horn och ett internationellt föredöme. En jätte som Ryssland behöver något positivt för att börja bygga självförtroende för en ny identitet.

 4. Nej, Jon Reina. Att döda är aldrig lösningen!!!!
  Att döda är så primitivt och FULT.

 5. mrmhalland01 skriver:

  Det är väl med Somaliska pirater som med Svenska ”kriminella nätverk” ?

  De bildar hierarkier som lever helt utanför det samhälle de omges av.
  Vinsterna är fantastiska, så riskerna blir större och större.
  Så även morden.

  Vi ser nu i Malmö att när man väl har satt in de resurser som behövs (vilka alltid har funnits) så punktmarkerar polisen de som man faktiskt VET utför de grova brotten och bara på några veckor har en hel del anhållits, vilket självklart gör att vi inte ser lika många krigs-liknande rubriker i tidningarna.

  Varför man har väntat med detta så länge har jag verkligen inget svar på, men, jag menar att det måste vara samma sak i Somalia.

  Skillnaden är ju att den staten (som i princip inte finns) inte har egna resurser.

  Därför måste FN, som jag ser det, fatta beslut om att länder med möjlighet, kombinerar ett massivt humant hjälparbete och statsbyggnad med styrkor som håller de (troligtvis välkända) piraterna punktmarkerade.

  Sjöröveri hör inte hemma i vår tidsålder och företeelsen vittnar återigen om att världens resursstarka (jag var frestad att skriva väst-världen) länder bara går in där det finns ekonomisk vinning i form av naturresurser.

  Ska vi vara helt ärliga så bryr sig inte så många stater om utpressningssummor på några tiotals- eller ens hundratals- miljoner.

  I många fall har till och med företagen som skickat skeppet tillräcklig likvid för att lösa det själva.

  Men…Det finns människor ombord OCH det finns ett land lider av att dessa barbarer får härja fritt…Det är inte bara fartyg de plundrar.

%d bloggare gillar detta: