Riksdag och Twitter

STOCKHOLM: Konselj och efterföljande lunch på Slottet har alltid sitt värde dels för den överblick över regeringens arbete det innebär och dels för möjligheten till lite samvaro.

Och Kronprinsessan var i sedvanlig ordning i god form. Ständigt nyfiken inte minst på den internationella utvecklingen.

Dessförrinnan hann jag med att spendera en timme med parlamentariker från det Arktiska Rådets olika länder för en diskussion om olika aspekter på det svenska ordförandeskapets arbete.

Samtidigt tillhörde Gunilla Carlsson de som var på Utrikespolitiska Institutet och diskuterade den utvärdering från European Council on Foreign Relations som ju gett vår utrikespolitik inom EU mycket bra betyg.

I morgon är det så dags för den årliga utrikespolitiska deklaration som regeringen har att avge till riksdagen, och därpå följer de olika oppositionspartiernas markeringar av de olika områden där de har mer eller mindre avvikande åsikter.

Att författa denna deklaration har alltid sina svårigheter, eftersom det förväntas att allting på något sätt skall finnas med. Världens alla områden och problem måste prickas av.

Men det säger sig självt att ett konsekvent tillämpande av denna princip lätt leder till att dokumentet förlorar sin spänst.

Så det blir med nödvändighet så att allt inte kommer med.

Efter diskussionen i riksdagen är det först sedvanlig pressträff och därefter – mer innovativt – kommer jag att svara på frågor om deklarationen och vår utrikespolitik på twitter.

Den idén har vi faktiskt fått från president Obama som i något större skala har tillämpat den vid något tillfälle.

Men den är ett led i våra ansträngningar att använda sociala media lite mer offensivt. Och det skadar aldrig att ligga på framkant i det avseendet.

Efter det bär det emellertid för min del iväg till Bryssel för kvällsmöte med diskussion om olika frågor aktuella på Balkan.

Vi är några stycken från Atlantens bägge sidor som brukar träffas informellt då och då för att diskutera de olika utmaningar vi står inför i den regionen.

Och på torsdag morgon bär det vidare därifrån till Wien och nya frågeställningar.

12 Responses to Riksdag och Twitter

 1. sydsvenskeurope skriver:

  Så bra att Balkan diskuteras i Bryssel! I dagarna två ordnas nu folkomröstningar i norra Kosovo (serbdominerade) och i mars väntas besked om kandidatstatus. Om inte denna fråga hanteras varsamt kan den hittills positiva utvecklingen snabbt vändas. Förhållandet mellan Kroatien, Serbien och Bosnien påstås vara det bästa på tjugo år. Vem vet?
  Hoppas era diskussioner blir konstruktiva.

 2. Hur kan ett land som Serbien för att ta statuskandidat i mars?

 3. Vi vet att Serbiens politik i norra Kosovo är en faktum och är kancer för Kosovo myndigheter. Jag tror inte att Serbien bör belönas med statuskandidat just nu tills dem har lagt ner ilegala strukturer i Kosovo. EU hoppas vill inte ha en till republika serbska i Kosovo eller ?

 4. leonardo34 skriver:

  Enligt danska Information är det nu bekräftat att NATO och al-Qaida går hand i hand i Syrien. Samtidigt bedriver NATO och USA ett utrotningskrig mot al-Qaida i Afghanistan. Märkligt eller hur?

 5. Kachina skriver:

  En liten fråga. Vad kallas ett statskick som utfärdar förordningar som inte har stöd i den av riksdagen instiftade lagen och ibland till och med gör en logisk frivolt i förhållande till lagen, något som sittande regering tillämpar ganska friskt. Jag kommer inte riktigt på benämningen av sådant statsskick, kan ni hjälpa mig att komma på den beteckningen?

 6. mrmhalland01 skriver:

  Diktakrati ?

 7. Kachina skriver:

  Det kan vara en tolkning. Regeringen har i Plan&Byggförordningen, utfärdat förordning som inte har något stöd i lagen, gällande gatukostnader. I princip innebär beslutet en återgång till feodalväldet.

  Så gäller även i miljöbalken.

  Vad gäller minerallagen har de i princip neutraliserat markägarens rätt till ersättning. Lagen säger ett, förordningen säger ett annat vilket innebär att markägaren blir blåst på största delen av ersättningen.

  ordet diktakrati kan nog ha en annan ändelse. Jag kommer bara inte på den. Hjälp, ni som är kunniga på området.

 8. http://anonopssweden.blogspot.com/2011_12_01_archive.html

  Dom sociala medierna kommer bli ditt fall, och många kommer njuta av det. Ställ folkmordsmiljonären inför rätta :@

 9. pimpe skriver:

  Du kan ju riktigt fint, marmorhalland. Själv tycker att ”toxokrati” passar ungefär lika bra.
  En fråga: när Barosso och EU-presidenten lismar ikapp inför Kinas diktator – är det bara euroländerna de representerar, eller hela EU? Ställer sig även Sverige i beroendeställning under de kinesiska tyrannerna och Tibet-ockupanterna bara för att de korrumperade medelhavsländerna slickar Kinas fötter för att få låna pengar?
  Det borde i så fall vara folkomröstning om svenskarna vill bocka och buga för människorättsförbrytarna i Kina utan att få ett smack tillbaka – eftersom vi tack och lov inte har euro i det här landet

 10. Rulle skriver:

  Tittade på TV med utsändning från debatten om utrikespolitiken denna morgon. Det var både intressant och skrämmande. Där visade många inte bara hål i huvuden utan somliga var rent av tomma.
  Att överhuvud taget överväga att officiellt erkänna mördare och terrorister som stadsbärande organisationer är så infernaliskt dumt att jag finner inte ord att beskriva min frustration.
  Om man vill åstadkomma fred i regionen så måste, ja måste, man först kräva att Hamas, Hisbolahs och PLOs partiprogram ändras att innefatta att man syftar till att leva i fred med staten Israel. Alla har nu i sina stadgar att utplåna Israel och förgöra alla kvarvarande judar. Med sådana skrivelser fyllda med hat kan ”Fienden” vara ursäktad även om man försvarar sig med våld.
  Det kan kanske vara en öppning att antyda att om en sådan modernisering av policyn genomförs så kan vi fundera på att erkänna palestiniernas rätt att förhandla med Israel om territorier för en stat.

 11. un2here skriver:

  Rulle skriver: – Alla har nu i sina stadgar att utplåna Israel och förgöra alla kvarvarande judar.

  Ja, så är det nog.

  En majoritet av riksdagen vill erkänna Palestina trots att Israel fortfarande har kontrollen över de ockuperade områden och inte förväntas vilja släppa denna förrän det är totalt utplånat och ligger i ruiner, som Berlin efter WW2…

  Frågan är: Kommer även svenska atomvapen att användas?

 12. Leo Occam skriver:

  Man blir rätt dyster över framtidsutsikterna. Hur går det egentligen när ingen bryr sig om det land de lever i. Ingen klarar eller vill göra en analys av nuläget eller en prognos för framtiden. I stället ett ständigt babbel om olösta frågor i gammaltestamentliga ökenländer, långt bort och utan någon bäring på det egna ödet.

  Ja, åt skogen går det förstås. Se er omkring, vandra runt i en förort, försök extrapolera och dra en slutsats.

  Snart är det försent, eller redan ?

%d bloggare gillar detta: