Väntan på New York

AMSTERDAM: Ett kort stopp för att byta plan här på Schipol på väg hem från dagen med samtal i Madrid.

Jag var den första utrikesminister från ett annat EU-land som kom på besök till den nya regeringen, och utrikesminister José Manuel García-Margallo sade att jag dessutom var den förste som hörde av mig per telefon efter det att han tillträtt.

Nu hade vi möjlighet att över en lunch i Palacio la Viana i centrala Madrid gå igenom en rad olika aktuella utrikespolitiska frågor.

Och kunde konstatera en mycket betydande samsyn mellan våra bägge regeringar.

Vi träffas igen resan mot slutet av denna vecka.

När jag om några timmar landar i Stockholm hoppas jag kunna ta del av diskussionerna om Syrien vid mötet med FN:s säkerhetsråd i New York idag.

Från EU-länderna deltar såväl Storbritanniens William Hague som Frankrikes Alain Juppé i mötet, och från USA kommer Hillary Clinton.

Rapporteringen talar om att utkastet till resolution med stöd för Arabförbundet redan har stöd av 10 av rådets 15 medlemsstater, och därmed kan den antas under förutsättning att inte Ryssland eller Kina lägger in ett veto.

Jag måste medge att jag har svårt att se att Ryssland till slut skulle stå fast vid ett veto med de konsekvenser för landets anseende som ju detta skulle ha.

Men osvuret är nog bäst.

19 Responses to Väntan på New York

 1. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Som moderat till en annan moderat, så skriver du:
  ”Och kunde konstatera en mycket betydande samsyn mellan våra bägge regeringar.”

  Av vilken anledning håller du inne med att redovisa vad denna samsyn innehåller. Du reser och pratar med våra skattepengar och repressenterar Sverige. Nog hinner du väl med att vara lite mer öppen mot den befolkning, som du just nu representerar? Eller…?

 2. Kerstin Broste skriver:

  Nu när vi har facit vad gäller Libyen ska vi då ändå ”ta oss an” Syrien. Irak är i spillror, I Afganistan har inget blivit bättre snarare tvärtom eftersom vi lämnar efter oss sopor, kemikalier, utbränt uran, föräldralösa barn. I Libyen är folk förtvivlade. Det enda det är gott om är vapen. Vem är frihetskämparna i Syrien egentligen. Nu har dom tydligen begärt hjälp från de Libyska kämparna som verkar vara legosoldater. Syrien är ett land som till stora delar består av en sekulär befolkning. De nya libyska makthavarna tillåter inte ens 10 % kvinnor i ledande politisk ställning.

 3. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Du kanske tänker att allt var bättre förr, men du kan inte vrida tillbaka tiden hur mycket du än önskar. Det som händer i Afganistan, Tunisien, Egypten, Libyen, Libanon och andra områden i Mö och på Afrikas horn kan nog tillskrivas de nyvalda makthavarna, som stavas Muslimska Brödraskapet och Salafister i Egypten och med andra närbesläktade men med andra beteckningar i övriga arabländer. Afganistans muslimska befolkning kommer inte att förvandlas till någon ”västerländsk demokrati” om nu någon skulle hoppas på det. Vad vi kan förvänta oss i de överiga länderna är ett taktiskt införande steg-för-steg av Sharialagar. När det gäller Syrien, så har självaste Arabförbundet kraftigt drivit på en resolution för omröstning, som har majoritet i Säkerhetsrådet. Endast Kina och Ryssland kan lägga in ett veto. Varför? Vem önskar ha kvar Assad, som så flagrant har mördat sin egen befolkning för att klamra sig fast vid makten?

 4. Kerstin Broste skriver:

  Du har rätt i att det inte längre går att hålla folk i förtryck. Det fanns förr en panarabisk rörelse som ej stod på en fundamentalistisk grund utan stod för rättvisa och för att länderna ville bygga moderna stater. ”vi i väst” gjorde allt som stod i vår makt för att stödja diktatorer. Arabförbundet har ingen egen vilja. Makthavarna håller sig vid makten genom att ”vi i väst” har levererat vapen. Saudi, Bahrein, Kuwait är lydstater till USA.

  Jag hoppas verkligen att Ryssland och Kina lägger in sitt veto och räddar Syrien och Iran och hela Mellanösterna från förintelse.
  Vad gäller att Assad dödar sin befolkning var demonstrationerna från början mot dyrt bröd och brist på vatten som Israel bär ett tungt ansvar för. Syrien har också mottagit miljoner flyktingar från Irak efter ”vi i väst” har förstört ett väl fungerande land.

  Demonstrationerna i Syrien har aldrig varit fredliga och hur kan någon veta att Assad har dödat tusentals. Media i väst visade arga Libyer som demonstrerade. Dessa visade sig vara indier.

  USA intention är att förhindra att Kina får ta del av de oljan för sin utveckling och Ryssland är inringat.

 5. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Nu hänger jag inte riktigt med i dina rundslängar. Du skriver ”Vad gäller att Assad dödar sin befolkning var demonstrationerna från början mot dyrt bröd och brist på vatten som Israel bär ett tungt ansvar för”.

  Tillhör du också dem som i alla lägen anklagar judar och Israel för att stå bakom allt elände som sker i världen? Var snäll och förklara dig väldigt ingående!

 6. Kerstin Broste skriver:

  Jag ska gärna förklara vad jag menar. Runt hela världen demonstrerar människor över fördyrade levnadskostnader. Se i USA där polisen slår ner med kraft på fullt fredliga demonstrationer. Det finns meningar att krypskyttar på taken som sköt in i folkmassor ej var Assads ”män”. False flag operationer är ej en ny företeelse. Israel och USA har i många år velat ”byta” regering i Syrien.

  Det är inte många länder som kan välkomna miljoner nya människor i sitt land,

  Vad gäller att Du tror att jag är antisemit har Du helt fel. Men skilj gärna på judar och den israeliska regeringen. I de flesta fall är man kritisk till landets politik och ledare och inte till ett helt folk. Israel utnyttjas och betalas av USA för att föra en politik som ej är bra för landet. I Israel är befolkningen delad och många sekulära israeler är oroade över att bosättarrörelsen har så stor makt. Många bosättare är från USA och i USA är det avdragsgiltigt att stödja bosättarrörelsen som utför pogromer på Västbanken.

  Vad gäller vatten har Israel ockuperat Golanhöjden och den halva av Kinneret lake som lagligen tillhör Syrien. Om man ser på kartan över muren (som har fördömts av domstolen i Haag) så gör den avstickare in på västbanken där det finns vattenkällor. Som jag tror är Maahle källa. Hade något annat land gjort något liknande skulle alla opponera sig.

 7. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Det du kritiserar är beslut, som tas av en majoritetsvald regering och därmed delegitimierar du den befolkning som står bakom. Vattenprojekt på den s.k. Västbanken sker i samarbete med Israel, alltså pipelines med vattenförsörjning til palestinier och Israeler. En del projekt ansvara den palestinska myndigheten för och där händer det inte mycket. Vattenfrågan i detta område är kritisk, vilket alla kan förstå med tanke på allt ökenområde. Att skylla Israelerna för upproret i Syrien är lite väl magstarkt. Det förefaller som att du tar Assad i försvar och att han saknar kontroll och ansvar för det som sker hans egen befolkning!? Jag tycker att du själv ägnar dig åt krypskytte! God jakt!

 8. Kerstin Broste skriver:

  Jag ger inte Israel skulden för vad som händer även om jag tror inte att de har gjort så mycket för att ge det syriska folket stöd i en svår tid. I vissa länder skulle de som vill störta Assa terrorister. Se Jemen, Bahrein osv. Du som är en stark förkämpe för det judiska folket borde vara upprörd över att år 2011 röstade 23 länder emot resolution A/66-460 som handlar om att fördöma nazism. Dessa länder var USA och de flesta medlemmar i EU. Du verkar ha god insyn i politik. Förklara detta för mig. Iran som Du anser vill utplåna Israel röstade för res. Jag antar att Du skrev fel och menade God natt.

 9. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Nej det var ingen felskrivning. Den resolution som du nämner avslutas med en besynnerlig utvärdering av Carla Stea:

  ”Following World War II, innumerable Nazi war criminals were comfortably and illegally settled in countries of Europe and throughout the United States, where at least some of their children and grandchildren may well have been educated in the Nazi doctrine of racial supremacy that required the extermination or enslavement of all races deemed inferior to “Aryans.” This may help explain why, since 2006, members of the European Union abstained on this United Nations resolution “expressing deep concern at the glorification of the Nazi movement,” while in all preceding years the United States, in virtual isolation actually opposed the Resolution A/66/460. This year, a year which is exposing the failure of the capitalist system in Europe and the USA, the members of the European Union for the first time actually opposed Resolution A/66/460 together with the United States. Iran, Syria, Israel, the Democratic Republic of Korea, together all supporters of A/66/460 revealed their revulsion at the nazi resurgence. One can only wonder by what moral authority nazi-condoning Europe condemns anti-nazi Iran, Syria and the Democratic Republic of Korea.

  And, indeed, the blueprint elaborated in 1955 in NSC 5412/1 seems to have been retained, and enacted in recent US/NATO actions against the former Yugoslavia, Libya, and numerous other countries too independent of US/NATO control.

  The current European Union attempt to equate the crimes of nazism with communism, an obfuscation formulated in the recent “Prague Declaration on European Conscience and Communism” is an insidious form of Holocaust denial, intended to camouflage the explicitly racist and genocidal character of Nazism, and intended to desecrate the heroic legacy of the Soviet Union’s victory over the psychotic racist and xenophobic nazi assault against humanity in World War II. This Orwellian falsification of history is bringing us to the brink of World War III.

  Global Research Articles by Carla Stea
  http://astheworldsleeps.org/node/4152

  Det är uppenbart att det ligger en hund begraven i synen på att jämställa nazism med kommunismen! Eller vad tror du? Är du kommunist?

 10. lion0808 skriver:

  Kerstin Broste: Innan du hinner svara önskar jag säga att Ryssland tydligen känner sig kränkta, när EU genom Prag-deklarationen utmålar kommunismen i svarta färger liksom nazism. Vi får inte glömma att det forna Sovjet gjorde stora uppoffringar för att slå ner Hitlers maktambitioner. Men vi får heller inte glömma att Sovjet också har ansvar för vad som hände med Raoul Wallenberg efter det att han lyckats rädda tusentals av ungerska judar i Budapest. Vad gjorde Sovjet med Raoul Wallenberg? Varför blev han fången hos Sovjet? Detta kastar en mörk skugga över de hjältemodiga Sovjet. Att de har allierade i Iran, Syrien och Nordkorea idag, som vänder sig emot EU’s syn på kommunism kan väl inte vara någon större överraskning!?

 11. lion0808 skriver:

  bildterberg: Jag håller med dig. Qatar, The Wahhabi emirate, har tydligen satt sig i ett eget dilemma!

 12. Jon Reina skriver:

  Før jeg starter å kritisere vil jeg først slå fast at jeg er for både Kerstin Broste’s og Iion0808’s argumenter vedrørende situasjonen i Syria.

  Det som følger under er egentlig bare et hjertesukk over all ignoranse som finnes blandt gode og godt menende mennesker…

  Nå har jjeg med selvsyn erfart at Syria så snet som idag har vært topics i såvel norske NRK, SVT, BBC News, China today – og i den amerikanske news-lettvekteren CNN.
  Alle disse TV-kanalene hadde også dratt inn ulike analytikere fra såkalt kjente ”thinktanks” til å ekpert-kommentere leget i dette landet.
  Og jeg må innrømme at jeg ikke ble imponert av noen av dem…

  Tannlegen og presidentsønnen som med full akklamasjon arvet presidentembetet i Syria for noen år siden, ble selvfølgelig avkledd og fikk så fillene føyk av samtlige av disse TV-stasjonene.
  Men tross dette var det faktisk bare NRK og CNN som krevde hans umiddelbare avgang….
  Og i denne sammenheng ble jeg ikke overdrevent imponert over kunskapsnivået til hverken NRK eller CNN…

  Nå er jeg så heldig at mitt hus ligger i en liten veistump med en syrianer som nærmeste nabo. Denne syrianeren har også med tiden blitt en god husvenn og derfor har jeg hatt gleden av å kunne følge med på offisielle syrianske nyheter fra ”statskanalen” – som min nabo velvillig både har oversatt og kommenteret.

  For folk flest i Norden oppfattes det kanskje ikke som særlig viktig å få saker presentert fra flere sider. Det er jo mye lettere å la seg opprøres over at Russland og Kina blokkerer avskyresolusjoner mot Syria i FN, siden dette vitterlig står skrevet i vestlig (svensk) presse. Og enda letter blir det når vestlige media ensidig har lært dem at den syrianske presidenten er et monster – og at landets regjering maktsyk og gjennomkorrupt…
  Det er lett å tro så ensidig når Expressen, Aftonbladet og SVT – er deres eneste nyhetskilder…

 13. lion0808 skriver:

  Jon Reina: Du inleder med att du håller med såväl Kerstin Brostes som min argumentation när det gäller Syrien. Men om jag har förstått det rätt, så är vi inte helt eniga i den saken. Att Ryssland känner starkt för Syrien liksom att Kina, Nord Korea och Iran finns med på ett hörn har sin förklaring i att EU och USA genom Pragdeklarationen stämplat komunismen, som lika allvarlig som nazismen, ledde till en FN-resolution där dessa länderkonstellationer var för och emot. Att nu Ryssland och Kina för att inte tala om Iran och Nord Korea står upp för Syrien tolkar jag som ”gentlemens agreement.”. Frågan är hur lugnet och ordningen ska kunna återställas i Syrien. Ryssland och Kina, liksom Iran och Nord Korea önskar säkert inte få en liknande situation på hemmaplan. Därför kommer Assads interntionella bundsförvanter att blockera varje försök till ingripande. Och också passa på att sälja lite jaktplan och vapen + tillbehör till det behövande Syrien. Det är interntionell politik i ett nötskal.

 14. lion0808 skriver:

  Jon Rein: Jag har full förståelse för att du genom din granne får ta del av Syriens stats-TV. Det är kanske inte den mest objektiva kanalen, då regimen säkert kontrollerar vilken version, som ska gälla gentemot omvärlden. Därför kan det vara rimligt att också förlita sig på den rapport från Arabförbundet, vars ordförandeland Qatar tydligen satt sig sig i ett dilemma. Qatar blockerar nämligen den rapport som observtörerna i Syrien har lämnat. Så vad ska vi egentligen förlita oss på?

 15. kris08 skriver:

  Och ledaren för observatörerna, al-Dabi, är ju verkligen expert på övergrepp mot politiska motståndare: en sudanesisk general som deltog i statskuppen som förde Omar al-Bashir kom till makten…

  Men visst är det lätt att kräva Assads avgång, men väldigt svårt att föreslå vad som ska komma istället.

 16. metusalem skriver:

  Kerstin Broste hyser uppenbart stor beundran för bland annat Gaddafi och Assad. Det kan medges att situationen i Libyen blivit så kaotisk som man kunde befara. Klanväsendet förefaller vara viktigare och starkare än den ungdomsrevolt man vill hoppas på. I Syrien frågar Kerstin hur vi kan veta hur många som dödas. Telefon och internetkommunikation ger oss faktiskt full rätt att lita på vad folket rapporterar. Att hävda att Libyska legosoldater är en viktig komponent förefaller inte rimligt.

  Tyvärr har inte kvinnor och ungdomar fått något avgörande inflytande i Egypten och Libyen liksom i Afganistan. Men kan vi tro på att kvinnor och flickor fått bättre i dessa länder utan den arabiska våren.
  De srukturer som styrt i dessa länder låter sig inte ändra på kort tid.
  Jämför med de människor som flytt till eller kommit till vårt land. Den sk hederskulturen inebär ofta att unga flickor förnekas rätten att leva ett positivt liv.

  Frågan hur världssamfundet skall hantera orättfärdiga härskarkulturer är svår. Jag tror inte det var bättre förr, vi bör på rimliga och intelligenta sätt stödja de frihetstörstande folken.

 17. bildterberg skriver:

  Nu har Arabförbundets rapport från Syrien blivit tillgänglig.
  Direktlänk till rapporten finns med i följande artikel:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29025

  Intressant läsning …

%d bloggare gillar detta: