Hedrande för Sverige

STOCKHOLM: I går publicerade tankesmedjan European Council on Foreign Relations sin numera årliga utvärdering av utrikespolitik i Europa.

Huvudomdömet blev – föga förvånande – att den ekonomiska krisen lett till en försvagning också av EU:s också utrikespolitiska möjligheter.

Jag skrev ju en del om den saken i min betraktelse på DN Debatt på nyårsafton.

Men intressant är att man detta år också gör ett försök att värdera hur olika länder inom EU står sig när det gäller utrikespolitiken.

Och med alla de reservationer som måste vidhängas försök till värderingar som denna utfaller det hedrande inte minst för Sverige.

Faktum är att vi är ett av de två länder som pekas ut som speciellt framgångsrika i det utrikespolitiska arbetet.

We identified Sweden as a “leader” on 11 components of European foreign policy – more times than Italy and Spain combined.”

This suggests that Sweden – the 14th largest member state in terms of population and the eighth in terms of GDP – punches considerably above its weight.

Och speciellt värt att notera är att det andra land som lyfts fram är Polen, som vi ju etablerat ett allt närmare samarbete med i olika också utrikespolitiska frågor.

Poland also emerged as a “leader” on eight components of European foreign policy…Like Sweden, it was also in part a consequence of the activism of its prime minister and foreign minister.

Sverige är knappast en stormakt, och vår utrikesförvaltningen kan knappast i kvantitativa termer mäta sig ned vad de klassiska europeiska s k stormakterna men också andra EU-länder håller sig med.

Att vi ändå ses som en ledande aktör på så många och så viktiga områden är ett resultat av vår strävan att ofta ligga på framkant i olika frågor, att inte vika undan när vi har en ståndpunkt vi tror på och den professionalism som ju utmärker vår utrikesförvaltningen.

Nu har ett nytt år börjat med nya utrikespolitiska utmaningar.

Och ECFR:s bedömning – som publicerades i en rad europeiska huvudstäder i går – visar de förväntningar som finns också på oss när det gäller att forma en starkare och skarpare europeisk politik.

18 Responses to Hedrande för Sverige

 1. Jon Reina skriver:

  Interressant og bra.
  At Sveriges utenrikspolitikk med Bildt ved roret høster rosende ord, er vel egentlgi ikke særlig oppsiktsvekkende, her i Norden?
  Nei det som gleder udertegnede mest er at mitt tredje hjemland Polen – også har mottatt stor ros.

  Enda gledeligere blir dette for oss i Norden siden samtlige nordiske land, allerede siden muren falt har satt alle krefter inn på å skape best mulige forbindelser, spesielt med Polen – men også resten av landene i Baltikum .
  At Polen har en særstillig er ganske naturlig siden dette landet alene har flere innbyggere enn hele Norden tilsammen.

  Derfor er det er kanskkje på tide at Carl Bildt nå forsøker å få medlemslandene i Nordisk Råd til å invitere Balt-statene med i rådet.
  Dette burde være mulig siden ingen kan si annet enn at også disse lendene hører inn undet Norden, både geografisk og også delvis etnisk og kulturelt sett …
  Og så kan vi kanskje om noen år også tilby Russland sin plass i dette rådet .
  Dette vil gi oss en helt annen påvirkningkraft i EU – og da blir det riktig godt å være nordboer…:-)

 2. Kerstin Broste skriver:

  Världen är nära ett världskrig. Sverige är ett av de länder som har haft stor påverkan. Var är det hederssamma.

 3. oppti skriver:

  Det är väl till stor del ditt eget engagemang och flitiga kontaktsökande som avspeglas i den bedömningen.
  Bra jobbat Carl.

 4. mrmhalland01 skriver:

  Hur tänker du nu Kerstin Broste ?
  Vad indikerar att ett världskrig är nära förestående ?
  Om du tänker på situationen i Iran (vilket är det enda jag kan tänka mig), så måste du förklara hur Sveriges hållning med försiktighet i sanktioner kan påskynda det hela.

 5. Per Fredö skriver:

  Detta med rangordningar har självfallet sina problem om nu en rad komplexa kriterier ska ställas mot varandra.
  Varje land har dessutom mängder av människor, som agerarpå det internationella planet. Dit hör självfallet våra ambassadörer och vår eminenta utrikesförvaltning.
  Därutöver måste Carl ha nära kontakter exempelvis inom försvars-handels-och biståndspolitik.

  Jag har också noterat att Carl
  I detta sammanhang har Carl varit den som agerat mest för ett förverkligande av ÖPP-projektet.
  Likaså har det nordiska samarbetet utvecklats betydligt, vilket inte minst varit betydelsefullt för de östersjöstater, som länge varit ockuperade av Sovjetunionen och som Finland i krig med denna stat..

  Afghanistan, Libyen, EU-och Nato-samarbetet säkerhetspolitiskt har krävt mycket..

  Läsere av denna blogg får ju del av den stora omvärldsbevakning som Carl har, inte minst via sitt betydande kontaktnät, kollegor som alltid lyssnar på honom inte minst när det gäller att nå vettiga konfliktlösningar.
  Det är då Carl den som mest förespråkar diplomatin som det viktigaste redskapet, vilket inte alltid är så lätt när det kan bli nödvändigt med en mer hårdhänt politik.

  Som Alf Svensson sa: Carl är den bästa utrikesminister vårt land haft.

  Det gillar förstås inte alla.
  Carl har för dem orättfärdigt blivit ett hatobjekt.

  Det är bara lyfta på hatten för denna utmärkelse.

 6. Visionären skriver:

  Kommer inte dröja länge förrän denna tråd vimlar av vänsteraktivister som spottar ut sitt förakt. Tro inte heller att ECFR:s mätning kommer att publiceras i ngn svensk rikstäckande media.

  Bra jobbat Carl!

  V

 7. Kachina skriver:

  Jag får gratulera. Bra jobbat.

 8. mrmhalland01 skriver:

  Jag instämmer i gratulationerna och ser fram emot Kerstin Brostes förklaring till att Sverige (underförstått Carl Bildt) försöker provocera fram ett världskrig.
  En oerhört allvarlig anklagelse menar jag.

 9. sydsvenskeurope skriver:

  Ära den som äras bör! Väl utfört arbete av dig Carl med ett mycket ansträngande veckoschema vilket din blogg också utvisar.
  Sverige är ett litet land i Europas periferi med en delvis förstorad självbild, men visst kan vi påverka! Vår välskötta ekonomi hjälper nog också till ryktet i EU.

 10. foxbill skriver:

  Hur kan det vara positivt att Sverige har mer inflytande över utrikespolitiken än det demokratiska underlaget bör medföra?
  Är det inte så att skall Carl representera Sveriges intressen i Europa och världen?
  Det inflytande han har skall väl vara i paritet med folkmängden i vårt land? Om han då har mer inflytande än detta, innebär det en odemokratisk företeelse. Han har sålunda ett underskott i sin legitimitet.
  Kommentatorerna i denna blogg ser dock inget problem i detta, utan tvärtom.
  Demokrati? Överskattad företeelse!

 11. Kachina skriver:

  Det är enklare än så, foxbill. Det handlar inte om en förstorad självbild, utan om en förstorad världsbild av Sverige, skapad av det mediala intresset, precis det som händer i de kommuner som har fotbolls- eller hockeylag i högsta serien och omnämns i media varje vecka. De blir kända namn och har lättare att dra till sig nyetableringar i näringslivet.

  Jag har tidigare sagt att jag är övertygad om att Bildts agerande på världsarenan ”höll oss flytande” över krisåret 2009.

  Dessutom har jag i sex år deklarerat att jag är motståndare till Alliansens inrikespolitik. Jag gillar den inte alls. Men,….man måste skilja på äpplen och päron och jag kan inte se annat än att Carl Bildts hängivenhet för sitt ämbete har gynnat Sverige. Detta ger honom hans legitimitet.

  Det är bara att hoppas att han orkar fortsätta, trots de drev man försökt skapa genom ”guilt by assosiation”. Skall det anklagas, skall det vara på saklig grund.

 12. Gert Thomsen skriver:

  Detta är ej Gert Thomsen. Jag har lånat ett facebookkonto. F n kanjag ej på en anna´n dator men med mitt facebookkonto logga in.
  Därför kommer jag ej att kunna göra inlägg i framtiden.

  Jag ska besvara Era frågor. Jag är eller varit kommunist. Jag har varit centerpartist ända fram till Fru Olofsson käckt uttryckte att
  centern skulle lägga sig höger om moderaterna, var det nu är.

  Min kommentar om det hederssamma. Om Carl B hade gett uttryck för en oro över att världen står inför ett omfattande krig i MÖ som kan sprida sig skulle jag ha varit nöjd.

  Det verkar vara OK för tokiga rasister, Det är du Rulle eller alla vanliga rövslickare att få logga in via Facebook är kanske inte så konstigt. Jag kommer att läsa i framtiden men Facebook har tydliggjort vad som gäller i denna pre-faschistiska tid.

  Med vänlig hälsning /Kerstin Bröste

 13. metusalem skriver:

  Foxbill har här ovan en märklig åsikt om att Carl Bildt går utöver vad hans roll som utrikesminister i ett litet land bör innebära. Hur göra, ”nu har jag uttalat mig nog för våra futtiga 9 miljoners folkmängd. ”Eller, vad menas? Kan det möjligen vara försök till ironi, vilket är svårt, jag har själv snavat?

  Sen ser jag att Kerstin Bröste (broste?) som vanligt har krångel med sin internetuppkoppling. Ibland har man onekligen makterna mot sig.
  Har du möjligen mobilt bredband och ligger i ”skugga”? Du bör nog kolla med din leverantör, vissa datorer är tydligen känsligare för dassiga signaler.

 14. foxbill skriver:

  Mina funderingar på den odemokratiska inställningen då man anser sig tjäna på det var närmast filosofiska.
  Månde det var att kasta pärlor till svinen? OBS: inte bokstavligt!
  De flesta kommentatorer förtjänar respekt trots sin trångsynthet. Att se bortom egennyttan kan vara svårt, men den som som inte ger upp kan lyckas till slut.
  När man inser att det inte finns varken rätt eller fel utan enbart olika åsikter så blir man ödmjuk.

 15. bestofmankind skriver:

  Ännu hedrande är att Urban Ahlin är en av The European Council on Foreign Relations, ECFRs grundarna.

 16. […] utrikesministerns reflektioner kring ECFR-rapporten. Tweet var FBPost = { message: 'vill dela det här inlägget från […]

 17. Kachina skriver:

  Håller med, vi har haft två toppkrafter inom utrikespolitiken, men jag undrar om inte de interna intrigerna har tagit ifrån Ahlin hans kraft, nu när han pensionerats till gruppledare i Riksdagen?

 18. bestofmankind skriver:

  Urban Ahlin behövs på båda ställen, och hyper arbetar än tidigare. Han verkar trivas med det. Det är jätte bra att man kan använda hans kunskaper och kompetens till max.

%d bloggare gillar detta: