Att bekämpa hungern

STOCKHOLM: Strax bär det av mot Schweiz, Davos och årliga World Economic Forum där.

Ca 2 600 personer lär redan vara på plats, och bland dem finns såväl Anders Borg som Gunilla Carlsson.

Det är viktigt att Sveriges röst finns i den globala debatten – och det är dessutom viktigt att vi kan lyssna på det som sägs.

Hemma stannar i år Fredrik Reinfeldt inte minst med anledning av förberedelserna för EU-toppmötet om ekonomin på måndag. I morgon har han ju sammanträde med EU-nämnden för att förankra den viktiga svenska linjen.

Vi vill inte försättas till marginalen i det europeiska samarbetet.

Mina diskussioner i Davos i år kommer att fokuseras kring dels det europeiska samarbetet och dels omvandlingen i den arabiska världen.

Men också mycket annat kommer att hinnas med.

Det brukar bli hektiska dagar.

Tillsammans med Gunilla Carlsson träffar jag de viktiga humanitära organisationer som är verksamma i och kring Somalia. Krisen kring Afrikas horn kommer ju att stå i centrum för en stor internationell konferens i London senare i februari.

Och jag hoppas kunna få en lite mer fördjupad bild av FN:s Ban Ki-moon om resultatet av högnivåsamtalen om Cypern utanför New York i början av veckan.

I morgon deltar jag i ett sedvanligt större luncharrangemang om Ukraina med deltagande av bl a president Yanukovich. Det kommer att bli klarspråk från mig om situationen i landet just nu.

Palestinas premiärminister Fayyad är på plats, och jag hoppas kunna gå hans bild av läget i de knappt befintliga fredskontakterna med Israel just nu.

Nätfrihet och nätsäkerhet kommer det dssutom att finnas åtskilliga anledningar att diskutera. Sverige har ju fått en tätposition också i de diskussionerna.

I kväll deltar jag i sedvanlig sparsam middag med FN:s World Food Program.

Där står arbetet mot hungern i världen alltid i fokus. Och jag tillhör dem som är ombedda att tala om vad vi kan göra bättre tillsammans för att bekämpa den.

Också det är ett viktigt tema i Davos.

9 Responses to Att bekämpa hungern

 1. oppti skriver:

  Arbete för unga är en framtidsfråga!
  Kan vi inte se till så unga engageras i arbete så finns det ingen framtid.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Varför inte besöka någon av de framgångsrika teknikparkerna i Tel Aviv tillsammans med Mr Fayyad? Även Mr Yanukovich kunde kanske få komma med?

 3. florimond77 skriver:

  Israel blir alltmer isolerat för sin odemokratiska apparteidpolitik och sina brott mot mänskligheten. Det går inte att hymla längre. Landet klarar inte av att lösa sina problem med stulen mark och orättvisa behandling av sitt broderfolk, Palestinierna. Världen och i främsta hand EU borde sätta åt all kraft att få fram den Palestinska Staten som redan egentligen finns utritat. Israel har lagt sig som en orm mellan Jordanien och Palestinska områden. Den borde tvingas att slingra sig iväg.Israel tror att man kan roffa åt sig allt land och förinta palestinierna, men ett sådant land skulle aldrig bli lyckligt eller långlivat i vilket fall som helst.

 4. Rulle skriver:

  florimond77,
  Du häver ur dej orättvisa beskyllningar i typisk antisemitisk stil. Kan Du inte inse att det är araber som försöker roffa åt sig det land som av hävd tillhör Israels barn. Om bara andra arabländer ville härbärgera palestinierna skulle de förflyttas dit där de borde vara.
  Tyvärr är det inget land som vill kännas vid de som har så lätt för att ta till terroristiska metoder. Hellre än att samarbeta med israeler så har man stadgar om att utrota judar. Dessa omänskliga dokument måste i första hand helt skrivas om för att israelerna inte alltid skall känna sig hotade och därför ständigt vara på sin vakt. Man har lärt den svåra vägen att aldrig mer vända den andra kinden till.
  Om världssamfundet vill bidraga till fred i området måste man först av allt förmå Hamas, Hisbollah och PLO att uttrycka sig på ett mänskligt sätt i sina partiprogram.

 5. nolies skriver:

  Well, att tala om att bekämpa hungern men samtidigt förespråka kapitlaförstöring i form av krig (nyspråk – fredsbevarande styrkor) kan knappast anses trovärdigt. De mycket kostsamma politiska styrda interventionerna i Afghanistan och Irak hade kunnat mätta många människor…
  Total Cost of Wars Since 2001 $1,296,150,732,091
  och det är nog lågt räknat…

 6. un2here skriver:

  Rulle skriver: … roffa åt sig det land som av hävd tillhör Israels barn

  ”Israels barn” – du menar de som upptäckte och införde kristendomen? och sedan – åtminstone i Palestina – i huvudsak konverterade till Islam? …

  Endast 0.22% av Jordens befolkning tror på dina sagor Rulle, och de enda övertygande argument som hittills har presterats har varit i form av kulsprutor, tanks och kanoner, bomber samt KZ-läger och brinnande vit fosfor. I den ordningen!

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Att bekämpa hungern är en riktig utmaning…i I-världen?
  Att bekämpa törsten är också en utmaning…i I-världen
  Att jobba strategiskt är också en utmaning…i I-världen
  Vad är strategiskt att jobba med i EU och FN?
  Vilka resultat når man här med hjälp av alla skarpa hjärnor?
  Så många rådgivare och så många informella möten måste ju rent teoretiskt kunna uträtta stordåd, eller hur?
  Vi vill se fler stordåd, eller hur?
  Dock inte av den typ som på norska benämns ”stormanngalskap”.

 8. Rulle skriver:

  un2here,
  Man försvarar sig bra med de flesta av till buds stående medel.

 9. un2here skriver:

  Så länge det finns folk villiga att tro, att det är försvar att invadera och etablera sin stat i någon annans land – så länge är vi alla i fara

%d bloggare gillar detta: