Ett lite nytt tonfall

STOCKHOLM: Det blev en påtagligt hektisk måndag med serier av möten i Bryssel och sedan sena eftermiddagsplanet hem för mniddagen med Estland president Ilves.

Foreign Affairs Council kom att domineras av diskussionen om Iran, och den kom att domineras av de mer politiska frågeställningarna.

Jag framhöll att vi behöver en uthållig och stark förhandling med Iran för att steg för steg söka nå en lösning på den nukleära frågan.

Få tror att sanktioner allena kan leda dit vi vill. De får förvisso sin effekt på den iranska ekonomin, men om de påverkar den iranska politiken i för oss avgörande frågor är betydligt mer osäkert.

Den historiska erfarenheten i dessa avseenden är inte i alla avseenden upplyftande.

Samtidigt finns det knappast några snabba lösningar vid förhandlingsbordet heller. Det måste till ett uthålligt och utdraget diplomatiskt engagemang för att rätt kunna värdera möjligheterna till framgång den vägen.

Och något sådant har vi faktiskt inte haft på mycket länge.

Sanktioner har däremot funnits i olika versioner ett bra tag. I USA:s fall har man haft olika sanktioner ända sedan 1979 utan att detta haft något mer påtagligt politiskt resultat.

Vi får se vart detta nu bär hän.

Viktigt är att förhindra att vi bara glider in i en konfrontation som förr eller senare kommer att leda till krig.

Situationen i regionen är redan tillräckligt komplicerad.

Och här har EU, enligt min mening, inte bara en möjlighetr utan också en skyldighet.

På den punkten fanns det knappast delade meningar under gårdagens diskussion. Tonfallet var annorlunda än vid tidigarew tillfällen frågan varit uppe för diskussion.

Med president Ilves hade vi sedan en öppen och trevlig diskussion i sedvanligt avspänd atmosfär om det mesta som kan diskuteras i dessa dagar.

Och nu har en ny dag randats.

Den kommer för min del att bli en dag i Stockholm med olika typer av planeringsmöten.

Med Fredrik Reinfeldt och hans olika internationella åtaganden. Och med Gunilla Carlsson och mina medarbetare – Ewa Bjöling är i Afrika – om vår inriktning under de närmaste månaderna.

20 Responses to Ett lite nytt tonfall

 1. Mrs G skriver:

  Hoppas att du får en fin och innehållsrik dag som förhoppningsvis avslutas med en god m(n)iddag *haha*

  Förlåt mig, jag kunde helt enkelt inte låta bli :)

  Kram Mrs G

 2. svaamer skriver:

  Mrs G, ät middag med mig – men kollra bort irritationsmomentet Mr G först (vem det nu kan vara).

  Det enda och snabbaste sättet att få Iran att ändra politik är att sända en professionell mördare att döda Ahmadinejad. Efter det faller det sinnesrubbade prästväldet till marken. Hur svårt kan det vara att fatta en så enkel sak?
  Enorma oljeembargon och handelshinder är bara skit, det drabbar bara de fattiga medan de besuttna inte bryr sig. Däremot gör en kula i skallen på dem som bedriver kärnvapenupprustning stor nytta.
  Så sätt igång – och sänd skickliga yrkesmördare på galningarna i Iran. Det vore en stor befrielse för världen om dessa yrkesmän nådde resultat.
  Leve det fria ordet!

 3. Jon Reina skriver:

  Nå kan jeg ikke oppfatte Carl Bildt annerledes enn at han nå forsøker å tekke sine svenske velgere når han nå med sin demokratiske hatt og silkehansker gjør forsøk på å mildne sin tidligere så klare stillingstaken i debatten om Iran.
  Det er vel ingen tvil om at Bildt må oppfattes som språkrør for hardest mulige saksjoner mot Iran, men samtidig forsøker å mildne dette inntrykket ved også rekommendere nye forhandlingene med dette røverlandet…
  Det sistnevnte synes jeg klinger mer enn en anelse falsk siden Bildt samtidig legger til – at forhandlinger i beste fall vil ta lang tid…

  Personlig er jeg ikke i tvil om at Carl Bildt vet at klokka nærmer seg faretruende tolv, for Irans våpennuklære program. Derfor vet også Bildt at det ikke finnes tid til lange demokratiske overleggninger og forhandliger med Iran.

  Det aasistnevnte vises også tydelig på EUs særdles raske og bastante handlekraft i denne saken. Det er nemlig ikke akkurat vanlig at tungrodde EU, raskt og på samme tid igangsetter både oljeembagro og beslaglegger et lands bankkonti i EU og EØS-sonen.
  Det tror jeg faktisk aldri har skjedd tidligere i EUs eller EFs historie.

  Nå har Carl Bildt rett i at USA har hatt sanktioner mot landet siden 19799 – uten å lykkes i særlig grad politisk. Det er altså korrekt, men som alle oss andrevet Bildt at sanksjoner har liten kraft om bare ett- eller få land sanksjonerer. Det er først når hele verdensamfunnet, eller minimum samtlige stormakter og storpaten av verdens land går sammen om det – at sanksjoner virkelig får effekt…
  På denne bakgrunn mener jeg det er bedre om EU og USA nå konsentrerer seg om å få Kina og Russland med på laget – og ikke kaste bort ytterligere tid på forhandlinger med røverstaten Iran…

  Ellers synes jeg det er betimelig å gratulere Carl Bildt for løslatensen av den svenske forretningsmannen som satt fengslet i Etiopia. Det gir forhåpninger også for de to svenske journalistenes del…

 4. Per Fredö skriver:

  Att få med sig Kina och Ryssland i ett gemensamt team med EU och USA blir nog inte så lätt.
  Mot det talar inte minst att dess länder har sina olika relationer till Iran och att de egentligen aldrig ställer upp på en utveckling, vars yttersta syfte är en utveckling mot mer av mänsklia fri-och rättigheter.
  Vi får väl en bekräftelse på vad som händer i detta fall när en skärpt sanktionspolitik kan komma upp i säkerhetsrådet.
  Det finns också de som menar att nuvarande sanktionspolitik också syftar till att förhindra att Israel attackerar Iran.
  Den teorin är föga trolig.
  Obama ville ju vara en mjuk president och söka fredliga, diplomatiska förbindelser även med Iran och detta kortsiktigt.
  Omvärlden kan nu bevittna att det åtminstone hittills inte varit framgångsrikt. Obama har blivit något av Bush i dennes kamp mot ondskans makter, detta också parallellt med försök att genomföra demokratier i länder som Irak samt Afganistan.
  Eller finns det någon annan tolkning?
  Iran använder sig av skryt och skrämsel, men saknar givetvis all möjlighet ta strid med en stormakt som USA.
  Sanktionspolitikens syfte är ju att förhindra att Irak ka skaffa sig kärnvapen, något som tycks ligga några år fram i tiden.

  Om så ändå blir fallet finns nog ingen annan utväg än att bomba den eller de anläggningar det är fråga om.
  Att göra detta klart för herr Ahmadinejad blir nog inte så lätt å andra sidan.
  Hans Blix tycktes mena att någon typ av eftergivspolitik var bättre.
  Men lite tid finns inte minst vad gäller leveranser av olja.

 5. svaamer skriver:

  Nå, mrs G, blir det någon middag? Jag vet ju själklart att du är en karl, men än sen. Du får betala maten om jag tar hand om pilsnern – ok?
  Varför Jon Reina, som inte kan ett ord engelska, fortsätter att terrorisera oss med norska på denna svenska sait, fattar ingen.
  Stick härifrån och håll käften, Jon Reina. Fattar du så mycket? Du är välkommen med dina töntiga åsikter när du kan skriva på svenska eller engelska.
  Per Fredö – lägg ner please! Ingen orkar med dina sega inlägg, de låter som citat från någon gammal skolbok från 60-talet. Bespara oss!
  Jag anser fortfarande att döda en person – Ahmadenijad (som dessutom råkar vara idiot, fotslickare av islampräster, och tyrann) är bättre än att en hel värld ska lida av oljebrist under oöverskådlig tid, alternativt av kärnvapenavfall i 300.000 år.
  Om Ahmadenijad och hans islamistiska präster tas av daga är problemet löst redan idag. Sluta blunda och fega – gör det som måste göras för mänsklighetens bästa.

 6. Per Fredö skriver:

  Du låter som en gaphals svaamer.
  En blodtörstig en dessutom.
  Likaså en som saknar argument och åsikter för, som i detta fall, ett krig i värsta fall kan inträffa.
  Om det funnes normal gallring så skulle du inte bli publicerad.
  Därför med lite sjävinsikt-håll dig borta från denna blogg.

 7. svaamer skriver:

  @ Fredö m.fl.
  Men jösses, Fredö, låter jag som en blodtörstig gaphals? Klarar du inte av att tänka så långt att denna sait ofta är så stel, stockkonservativ och rent ut sagt tråkig, att man kan drabbas av ett behov av att skoja till det för att stå ut – ja inte du, naturligtvis, du verkar må prima i ankdammen, men jag har lite svårt för det ibland.
  Men wooo – kan det bli krig och allt? Man nästan skälver.
  Du ska veta att det enda krig som kan uppstå i området är när Ahmadenijad och det islamistiska prästerskapet i Teheran släpper sin första, nytillverkade atombomb över Jerusalem. Det är för att förhindra sådant vansinne som västvärlden försöker få Teheran att tänka om medelst ekonomiska sanktioner. Capice?
  Vi vet ju att Israel i självförsvar minuten efter kommer att skicka en av sina sedan länge färdiga atombomber på Teheran. Därmed är det kört för hela östra medelhavsområdet i ca 300.000 år, som är den tid det tar för cesium att sluta stråla.
  Detta scenario vill alla tänkande människor till varje pris förhindra – även en ”blodtörstig gaphals” som jag, faktiskt.
  Det är därför jag i ställer försöker bjuda Mrs G på middag, men hon verkar oerhört svårflörtad. Du kan också få komma, Fredö – men beställ inte chokladpudding till dessert, jag tar hellre ris á lá malta, bara så du vet.

 8. Mrs G skriver:

  Det var det fräckaste ….

  Mrs G

 9. Per Fredö skriver:

  Detta var ett annat tonläge från svaamer.

  Han ville bara vara lite skojfrisk.
  Språkbruket detsamma, vilket talar för motsatsen..
  Vad gäller inviten så kan du besöka mig på mitt äldreboende så får du lite del av verkligheten.

  Analysen hans är mest en förhoppning, som alla självfallet kan dela äv en om svaamer bara menar att ett krig kommer när Israel och Iran kommer i luven på varandra.

  Så enkelt är det nog inte.
  Carl har i dag varnat för att ett krig kan komma och att därför förhandlingar måste prioriteras.

 10. svaamer skriver:

  Men Mrs G – vad är det som är så fräckt? Jag bjöd bara madam på middag – fräckare saker än så torde hon väl kunna tänka sig? Det kan åtminstone jag. Så accepterar hon? Anbudet gäller endast om madam bor i samma stad som jag, annars blir det hela lite för komplicerat.
  Herr Per Fredö är också inviterad, och vem vet – kanske hans fördtjänst från äldreboendet rent av kan utradera kommunikationsproblemen mellan flera metropolen, om vi klämmer ihop oss. Alternativt madam kanske kan tänka sig att resa till restaurangen i mitt eller Fredös knä?

 11. flickalilla skriver:

  Precis som du säger Eu har inte bara en möjlighetr utan också en skyldighet att hjälpa till. Så länge som man vet att människor far illa och att sker inte står rätt till så borde man försöka hjälpa till. Ialla fall med lite goda råd :)

 12. Kachina skriver:

  Jag läser med intresse både Jon Reinas och Per Fredös inlägg. Min förmåga att förstå norska har förbättrats avsevärt och för dig svaamer föreslår jag att du högerklickar på texten och sedan till, översätt.

  Jag säger inte så mycket numera, detta beroende på att när det närmar sig till det läge där spänningspunkten är nära att brista, är det bättre vara tyst.

  Vi får hoppas att det blir vår/sommar innan det smäller och smäller det blir det den här gången i megaformat, alltså ett världskrig.

  Största möjliga tys…sstnad anbefalles.

 13. svaamer skriver:

  Tack för översättningstipset, Kachina.
  Ska det smälla någonstans? Jistanes. Var då? Men nej, något världskrig är inte att vänta tack och lov. Ingen utmanare är nämligen stark nog att angripa västvärlden (USA+EU), så något världskrig ska vi väl ändå slippa, får man verkligen hoppas! Krig är värre en helvetet självt, så låt oss för allt i världen slippa det!
  Eller hur Mrs G, lilla sockerstruten där.

 14. Jon Reina skriver:

  Nå har jeg egentlig sluttet å kommentere debatterende ignoranter som svaamer.
  Men når denne mannen er så dum at han tror at presteskapet i Iran vil endre politikk bare noen tar livet av landets president, Ahmadinejad.
  Ja da er han betydelig mer stupid enn hva jeg tidligere har trodd….

  At svaamer også synes å være brennsikker på at et eventuelt atomangrep rettet mot Israel vil føre til motangrep fra Israels side – noen som igjen vil bidra til at hele regionen blir ubebodd i 300 000 år – pga cesiumstråling (!?).
  Ja da avslører han uvitenhet om moderne atomvåpenteknologi, samtidig som han også avslører seg selv som en dommedagsprofet av de store…

  Ja det er faktisk grunn til å undre over hvilken agenda denne mannen egentlig har med innleggene sine?

  Svaamer vet tydeligvis ikke at Iran styres av et islams presteskap, mens presidenten bare er en politiker godkjent for embetet av presteskapet…
  Svaamer er tydeligvis også skråsikket på at Iran er i ferd med å utvikle termonukleære (fusjon) atomvåpen – og altså ikke fisjonsvåpen som er betydelig enklere å utvikle for et land som Iran.
  .
  Hvor svaamer får disse ville ideene sine fra vites ikke, men trolig er det bare sykt tankespinn fra hans side.

 15. Kachina skriver:

  svaamer

  Iran är bara spelbrickan i olje/valutaspelet. Indien har precis börjat betala sina köp av olja med guld. Följer Ryssland och Kina med i det uppgöret, faller dollarn som valuta och därmed USA.

  Världskrig mellan USA/EU och Kina, Ryssland, Indien, eller ett USA/EU som exploderar inifrån genom plundringar och inbördes strider, det finns bara de två alternativen. Det är bara att välja.

  Visst hade det gått att undvika, om nyliberalisterna insett att kapitalismen (som den ser ut idag) ligger i samma grav som kommunismen och man sökt ett nytt system där inte Wall Street Boys utfärda ny valuta ovanpå dålig valuta.

 16. Kachina skriver:

  ”Den som inte inser att dagens kapitalism måster reformeras lever inte i takt med tiden”, säger Klas Eklund, SEB:s seniorekonom och ledamot i regeringens framtidskommission, till Dagens industri.

 17. Per Fredö skriver:

  Irans ekonomi är i nuläget nästan helt beroende av oljeinkomsterna. Om exporten kommer att minska radikalt så kommer naturligtvis också sådant som tillväxt, sysselsättning, investeringar mm att begränsas betydligt.
  Detta i sig medför allvarliga geopolitiska spänningar främst i nuläget bkoncentrerade till Mellersta Östern, Hormuzsundet samt Irans relationer till Israel, USA samt EU.
  Kontakter med Iranska ledare blir nödvändiga. Betydande svårigheter finns dock.Carl tycks ha en partnern att tala med konstruktivt, landets utrikesminiister. Carl kan säkert också till sina kontakter berätta om hur denne relativt moderata regeringsledamot bedömer utsikterna till att minska nuvarande motsättningar.
  Han saknar sannolikt några möjligheterb att påverka Irans kärnvapenprogramm.
  USA står också inför ett presidentval och det är inte osannolikt att en republikansk kandidat kommer att beskylla Obama för att inte agera tillräckligt hårdhänt mot Iran.
  Detta blir nog ändå symboliskt. Obama tillämpar en krävande sanktionspolitik mot Iran och skulle inte heller acceptera att oljetransporterna förhindras.
  Det är självfallet totalt orealistiskt att tro att betalningen av oljan kommer att ske med guld.
  Kapitalismen är en vänsterbetnad populistisk benämning på marknadsekonomin.
  Den i sig förändras kontinuerligt, vilket ligger bakom att människor får det bättre och att det går att skapa en välfärdsstat.
  Det inser säger också Klas Eklund, som knappast i dag är sociaaldmokrat.
  Kachina borde också titta på länder, vars befolkning levt i fattigdom samt under olika typer av diktaturer.
  Dessa länder väljer alla att gå samma väg som har varit västländernas.
  Detta tar naturligtvis sin tid, men i flera fall har resultatet varit imponerande.
  En av de förändringar av EU-ländernas ekonomier är europakten.
  Sannolikt blir det en majoritet för att vi ska ansluta oss till den.
  Vi har en folkomröstning om euron bakom oss och den kommer att respekteras.

 18. Kachina skriver:

  ”Kachina borde också titta på länder, vars befolkning levt i fattigdom samt under olika typer av diktaturer.”

  Kapitalismens diktatur?

  Vi har ju Latinamerika som slående exempel på där marknadsekonomin har härjat fritt sedan tidigt 1900-tal.

  Anledningen till att marknadsekonomi förknippas med kapitalism är att de troende är polariserad i sin uppfattning att samhället är en enda stor marknad. Så är det inte. Samhållet, nationen, är de individer som ingår i den och dessa har i första hand ett gemensamt åtagande,…..att hålla samman samhällets hörnstenar och fundament. Därefter finns möjlighet för varje individ att fritt utvecklas inom valt område.

  Alliansen håller inte bara på att sälja ut samhällets fundament till privata affärsmän, de dumpar ut det. Fem vårdcentraler kastade de iväg för summan av bokförda inventarier. Det är rent av skamligt. Rena Jeltsin-syndromet.

  Det måste finnas en offentlig sektor som driver nationens kärnvärden. Jag förstå inte varför inte Carl Bildt, så kunnig i historia, inte reagerar på detta. När vi sålt (dumpat) nationen tioll privata affärsmän är vi tillbaka i de skotska högländernas klanvälde.

  Ursäkta, men när jag ser de summor vår, av oss uppbyggda verksamhet säljs för, får jag den uppfattningen att Fredrik Reinfeldts huvudsakliga uppgift som statsminister är att agera Jultomte, medan Fillippa spelar rollen som Tomtenisse.

  Detta är något så kopiöst, en politik baserad på Bush-klanens vidriga människosyn. En politik som till och med amerikanarna insett är rent vansinne.

  En nation består av två sektorer, den offentliga (kostnadssektorn, minuspolen) och den privata, (intäktssektorn, pluspolen). De måste verka var för sig för att generera välfärd. Lägger man pluspolen över minuspolen (det privata tar över det offentliga), blir det kortslutning. Det kan en femteklassare förstå, men inte de som är fångar i Thatchers marknadsekonomiska psykos.

  Bedrövligt.

 19. metusalem skriver:

  signaturen svaamer trivs uppenbart inte här på bloggen. Här kommer ett förslag: Låt bli att gå in på bloggen Alla dessa dagar. Det är ju tråkigt att du skall utsättas för att ”denna sait ofta är så stel, stockkonservativ och rent ut sagt tråkig”. Dina progressiva idéer passar säkert mycket bättre på annan plats. Man skall ju inte kasta pärlor för svinen eller hur?

  Sen har du uppenbart svårt för vår norske vän Jon Reina. Vi som inte är helt intelligensbefriade läser med nöje norska som vi tidigare konstaterat är en lättillgänglig dialekt i den nordiska språkfamiljen

 20. Jon Reina skriver:

  Jeg er helt klart enig med Per i alt han skriver, men jeg deler også Kachinas syn på dette at USA som ledende økonomisk faktor og troen på verdien av amerikanske dollar, nå har blitt sterkt redusert.

  Man trenger vel ikke være noen stor spåmann for å forutse at land som Kina, India og Brasil vil være verdens tre fremste økonimier i løpet av et tiår eller to. Og dette tiltross for at USA og Rusland trolig vil beholde sine posisjoner som verdens sterkeste krigsmaktene i flere tiår etter dette. Dette er faktisk ganske uinteressant siden verden av i dag styres av økonomi og ikke krigsmakt.
  Og det skal alle oss på jorden være glade for…-:)

%d bloggare gillar detta: