Alarmerande från Kano – och övrigt

STOCKHOLM: Under dagen har nyheterna från Kano i norra Nigeria blivit allt hemskare. Nu talas det om upp mot 170 döda i en serie terroristattacker utförda av extremistorganisationen Boko Haram.

Den nigerianska krisen just nu har flera dimensioner, men dessa omfattande terrorattacker med syfte att driva inte minst kristna ut ur landets norra delar gör den ännu djupare och mer allvarlig.

Frågan står inte formellt på dagordningen för EU:s utrikesministermöte på måndag, men det är nödvändigt att den på ett eller annat sätt tas upp.

Vi måste från EU:s sida diskutera vad vi kan göra för att hjälpa Nigeria i denna allvarliga situation.

Här hemma har det mesta dominerats av krisen inom socialdemokratin.

För andra gången på två år tvingas en socialdemokratisk ledare att avgå efter det att olika partidistrikt öppet krävt det. För en partiordförande är det gränsande till omöjligt att sitta kvar när delar av det egna partiet öppet kräver avgång på det sätt som skett i bägge dessa fall.

Håkan Juholts tid som partiordförande och oppositionsledare blev inte lång.

Men jag vill gärna säga att jag satte värde på de mer informella samtal som vi hade i olika utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

De var både öppna och konstruktiva.

Som utrikesminister är det min uppgift att då och då informera oppositionsledaren om frågor som kanske inte i alla delar lämpar sig för offentligheten, men där det finns ett gemensamt ansvar mellan regering och ledande oppositionsparti.

Det tillhör lite av en svensk tradition.

Och vi träffade viktiga överenskommelser om svenska insatser såväl i Afghanistan som över Libyen.

Och hade en samsyn också när det gäller andra frågor.

8 Responses to Alarmerande från Kano – och övrigt

 1. Kachina skriver:

  Tyvärr blev en mycket sympatisk karl offer för det reningsbad som socialdemokraterna måste genomgå. Juholt visar sig vara en klok människa som själv väljer att stiga åt sidan, så att reningen skall komma åt den verkliga skiten.

 2. Jon Reina skriver:

  Boko Haram som fritt oversatt betyr – «vestlig utdannelse er en synd»)- er en sanseløs brutal og militant gjeng av Salafist Jihadist (ekstem ortodokstroende sunnimuslimsk sekt) som har satt seg som mål å innføre Sharia-lover i hele Nigeria. Gruppen er sterkest i nord-distriktene der også sharialover er innført,

  Disse despotene har fått økenavnet ”talibaner” av sibvilbefolkningen i områdene de terroriserer og styrer : De styrer på frykt og har liten folkelig oppslutning i distriktene og områdene de kontrollerer.
  Gruppen ansees å være den største faren mot velferd og demokratisering av Nigeria.
  Og tross dette har hverken verdenssamfunnet (FN), USA eller EU engasjert seg nevneverdig for å svekke denne fanatiske organisasjonens makt.

  Derfor er det en glede å høre Carl Bildt reagere så hardt som han her gjør.Vi kan nå håpe at med Bildt har Nigeria endelig fått et sterkt talerør innenfor EU.
  Det takker jeg for

 3. Kachina skriver:

  Jag instämmer, Jon Reina.

 4. Kachina skriver:

  Vi behövs i olika områden, både i Darfur och Nigeria.

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article14248611.ab

 5. Mrs G skriver:

  Ingen förvånas eller höjer på ögonbrynen inför allt hemskt som händer runt om i världen längre.
  Det har på något vis blivit en del av vardagen.
  Hemskt men sant.

  Juholt har inte imponerat på mig det minsta, men jag kan ändå tycka att han blivit utsatt å det grövsta av mediadrevet.
  Vem kontrollerar/granskar media och deras metoder?

  Mrs G

 6. un2here skriver:

  Mrs G,

  Det är vi som granskar media, du och jag (m fl)

 7. karrman skriver:

  Håller med om att det är mycket viktigt att EU utvecklar sin politik med Nigeria.

  Nigeria är med 155 miljoner invånare det klart största landet i Afrika. Prognosen är att befolkningen ökar till 220 miljoner 2020. Det inses lätt att detta är en demografisk bomb som kommer att brisera och leda till en social explosion förr eller senare.

  Frågan är vilket form denna explosion kommer att få.

  Blir det en ”afrikansk vår” med ekonomiska och politiska reformer som löser grundproblemet med korruptionen och stabiliserar den sociala utvecklingen? Eller kommer de interna motsättningarna att bli så svåra att landet genomgår en social kollaps och riskerar att splittras i olika delar?

  Om man vill göra en optimistisk prognos kan man lyssna på Lamido Sanusi – Nigerias centralbankschef – som gått i spetsen för en reformering av det nigerianska banksystemet:

  Lamido Sanusi: Bankers ‘should have remorse’

  Om personer som Sanusi blir dominanta i nigeriansk politik har reformprocessen en chans annars är det lätt att vara pessimistisk om Nigerias framtid.

 8. karrman skriver:

  Chatham House hade ett möte nyligen som är värt att lyssna på:

  Nigeria in 2012: Crises and Reforms

%d bloggare gillar detta: