Positivt från Sarajevo

SOLIGARE NEJDER: Äntligen så har då Bosniens olika politiska ledare kunnat samla sig till en överenskommelse om en ny regering.

Valet var tidigt förra hösten, och förhandlingarna sedan dess har varit komplicerade.

Dock skall i rättvisans namn konstateras att det gick snabbare att bilda regering efter valet i Bosnien än efter valet i Belgien.

Nu har man kommit överens om fördelning av de olika ministerposterna och en del andra positioner, och det som återstår är de konkreta namnen.

Typiskt är att man anger vilket ministerium eller vilken myndighet som skall tillfalla vilken nationalitet. I vårt land hade vi satt partibeteckningar på detta.

Viktigt är att man också nått överenskommelse om en del andra kontroversiella frågor, inklusiva den om den nödvändiga folkräkningen.

Den senaste folkräkningen ägde rum 1991, och sedan dess har landet upplevt krig, etniska rensningar, flyktingvågor och successivt återvändande.

Det är inte förvånande att frågan om folkomröstning och hur den skall utnyttjas och användas är politiskt mycket laddad i landet.

Om man lyckats nå så långt i olika överenskommelser att man skulle bli redo att lämna in en ansökan om medlemsskap i EU vet jag i skrivande stund inte.

Sannolikt återstår fortfarande en del.

Men EU-frågan kommer att bli allt viktigare för Bosnien i samband med att Kroatien träder in som medlem sommaren 2013 – under förutsättning att folkomröstningen i slutet av januari godkänner den saken.

Då blir Bosnien grannland till EU, och den långa gränsen till Kroatien förändrar karaktär på ett sätt som jag inte är övertygad om att man fullt ut insett konsekvenserna av.

Detta visar hur viktigt det är att regionen i dess helhet rör sig framåt mot medlemskap i EU. Att det kommer att ta sin tid är mindre viktigt än att man faktiskt är på väg.

Och det är när regionen i dess helhet vunnit detta medlemskap som den slutgiltigt har lagt den uppslitande söndringen och de brutala krigen bakom sig.

För få länder skulle det betyda så mycket som för just Bosnien.

Det är inom ramen för den samlade regionens europeiska integration som Bosnien säkrar sin territoriella integritet, politiska framtid och ekonomiska möjlighet.

Låt oss hoppas att dagens positiva besked från Sarajevo är ett steg på vägen mot det målet.

4 Responses to Positivt från Sarajevo

 1. Mrs G skriver:

  Kan inte låta bli att fundera på vilka soliga nejder det är som du befinner dig på. Jag får åtminstone inte in dig på samma bild på näthinnan som Thailand….

  Med vänlig hälsning, Mrs G

 2. sydsvenskeurope skriver:

  Hela Jugoslavien var som ett mini-EU. Det är självklart positivt att Kroatien blir EU-medlem, Zagreb kan väl tjäna som lokmotiv för övriga. Tyvärr går väl inte utvecklingen i Serbien i samma riktning som för ett halvår sen. EU-stödet minskar och frågan är vilka morötter Bryssel skall komma med nu? Uppdelningen av ex-Jugoslavien blir ännu tydligare med Slovenien och Kroatien som EU-medlemmar och övriga. Vilka spänningar kan detta skapa i Europas fattigaste hörn där bitterhet och bristen på framtidstro redan är central?

 3. alivga skriver:

  Sydsvenskeuropé, jag tror inte att vi behöver oroa oss nämnvärt för denna temporära uppdelning. Det viktigaste är att Serbien och Bosnien rör sig åt rätt håll – och det gör de! Om det sker i 20 km/h eller i 150 km/h är av underordnad betydelse. Både Serbien och Bosnien har en lång väg att gå innan de kan kvalificera sig för ett medlemskap i EU. Att bevilja ett medlemskap för tidigt är att göra dessa länder en björntjänst.

 4. sydsvenskeurope skriver:

  aligva, självklart har du rätt att vägen för nämnda länder är lång att vandra! Det är onekligen så att SLO och HR ligger (och låg) före sina grannar i utveckling. Detta visar ju sig nu. Historien tenderar att upprepa sig… Vissa har blivit influerade av Rom, andra av Bysans.
  Hur som helst: alla oavsett bakgrund önskas Gott Nytt 2012 och tack för det fria ordet!

%d bloggare gillar detta: