God Jul!

STOCKHOLM: Det blev ett värdigt och väldigt farväl till Vaclav Havel i den mäktiga katedralen i Prag i dag.

Världen var där.

Och landet i övrigt stod still under avskedsmässan. En del fanns på Prags gator, men de flesta följde via TV.

President Vaclav Klaus – som knappast stod Havel nära – lyckades i sitt tal fånga allt det viktiga som Havel lämnar kvar när han nu lämnat oss.

Och utrikesminister Karel Schwarzenberg – som stod honom desto närmare – talade om alla dem runt om i det som en gång var Tjeckoslovakien som inspirerats av hans idéer och hans öde.

På vägen hem till Stockholm fick jag sällskap med Frantisek Janouch, som ju som nära vän till Havel spelade en avgörande roll för att föra ut Charta 77 till Europa och världen i övrigt.

Det fanns åtskilligt att tala om.

Men nu får juletiden trots allt börja sänka sig över även mina timmar.

Det har varit en hektisk vecka, och de utmaningar vi har är som bekant betydande.

Men just nu vill jag önska alla läsare av denna blogg en God Jul!

27 Responses to God Jul!

 1. core242 skriver:

  Hejsan Bildt och God jul på dig. Glöm nu inte dessa stackare i etiopien. Jag räknar senhårt att du gör allt som går at göras. Jag Har grym respekt för dig i utrikesfrågor. Kämpa men ha även en god Jul
  /Jocke

 2. Jon Reina skriver:

  En fridull och god jul önskas dig Carl Bildt. Jag måste säga att jag som nordmann skäms lite över det, men du är utan tvekan den bästa utesriksminister. vi har i hela Norden….
  Og det även om jag är liberaler och inte moederat.

 3. metusalem skriver:

  God Jul alla – Carl Bildt och vi andra som kollar bloggen. Det var trevligt att du får välförtjänt beröm även av de goda grannarna i väster.

 4. Peter Soilander skriver:

  God Jul Carl och svensk utrikespolitik!

 5. Flamur Begu skriver:

  Du är fan ingen vidare, ditt jävla as. Stödjer ett Serbien att få komma in i EU efter de massakrerat 100000 tals folk i Balkan. Stick och brinn!

 6. Dan Bryneholt skriver:

  Jag får önska dig en GOD JUL!

 7. observer61 skriver:

  Åsa Linderborg, Maj Wechselmann samt ”F B” ovan är kvalitetsmärken så gott som något – för Dina strävanden för att göra världen lite bättre. Hur skulle det ha sett ut om dessa misslyckade (/-ledda?) karaktärer hade rosat Dig?

  God Jul tillönskas Dig och de Dina!

 8. mkpictor skriver:

  Jag önskar Carl Bildt, hans anhöriga, och alla skribenter på denna blogg – antingen jag håller med dem eller ej – en god jul och ett gott nytt år. Må all glädje och kärlek vara med er alla under det kommande året.
  MKp

 9. Tony Granbäck skriver:

  Stilla Bildt, lungna Bildt
  Allt är frid stjärnan blid
  Skiner på fångar i burens strå
  Och de fängslade svenskar två
  Carl till tystnad är kommen
  trogen sin oljemagnat

 10. Kachina skriver:

  Tony, åk ner själv och prata loss fångarna. Lycka till.

 11. Tony Granbäck skriver:

  Jajamen, om jag vore Sveriges utrikesminister så skulle jag gjort det för länge sedan. Nu är jag en vanlig svensson med noll befogenheter som skulle få diktaturen Eritrea att lyssna på mig. Men med Bildt är det annorlunda, men han lyser med sin tyssssstnad.

 12. Tony Granbäck skriver:

  Du Kachina, du som har kontakter med väsen som är från yttre rymden (mao i Kachinas hjärna) och som besitter stora kunskaper, du kan ju be dom hjälpa till eller lyser dom också med sin frånvaro. En fråga har du bytt kön ännu för att matcha ditt nick eller lurar du fortfarande straighta män att fatta tycke i dig

 13. Mrs G skriver:

  God Jul och God fortsättning önskar Mrs G & Killarna från ett snöigt Åre.

 14. Kachina skriver:

  Tony

  Om du vore utrikesminister, skulle du då åka runt till ett hundratal länder där svenskar sitter i fängelse och få dem att tolka sina lagar på ditt sätt?

  Nog kan man tillskriva Carl Bildt mycket, men jag tror inte han har makt att ändra andra statsmakters syn på sin egen författning och egna lagar, hur fel vi än tycker att de tänker.

  Om Bildt stövlade in i Etiopiens statsförvaltning i bästa cowboy-stil, skulle han göra bort sig rejält. Därför måste vi ställa rimliga krav. Vi har bara två alternnativ. Antingen följer vi protokollet, förhandlar enligt de avtal som finns mellan våra länder, eller så skickar vi JAS och bombar dem tillbaka till stenåldern. Eftersom det sista alternativet är fullständigt otänkbart, förhandlar vi. Och,….liksom i många andra ”spel”, spelar man ut det starkaste kortet sist.

  När det gäller Universums Lagar och Principer väntar jag mig inte att du skall förstå dem, utan ger bara en ledtråd för ett ”långtänk”.

  Det synliga Universum alstras av en växelverkan mellan den maskuline Anden (medvetandet) och den feminina (omedvetna) Materian. I andevärldarna finns inte man och kvinna, därför tolkar jordmänniskan hela existensen ur fel perspektiv. Jordmänniskan är varken Lag eller Princip i Universums perspektiv, utan ett verktyg i (ett slit och släng) i Själens eviga vandring genom dimensionerna.

  Ej heller följer Hopi-indianernas grammatik europeiska lagar. Kachina, vår anfader i Anden, är ett i allra högsta grad maskulint väsen. Märk, detta, Andeväsen, om du kan skilja på ande (ett medvetet väsen) och fysisk kropp.

 15. Tony Granbäck skriver:

  Fröken Kachina

  Det framkom på nyheterna idag att Bildt och Regeringen från början inte tog gripandet av dom två svenskarna på allvar, vilket om dom gjort fått ett annat utgångsläge än vad som nu blivit. Men som sagt som alla nu vet så berodde denna försumelse av diplomati på Bildts intressen i Lundin oil.

  Jag må vara lågtänkt men det är helsicke så mycket bättre än att vara en uttalad tok som öppet bevsar detta med sin egen påhittad smörja om ljusvarelser och dylikt. Den som hittar på en sådan tokhistoria som du gör kan naturligtvis allt om just den historien. Det är bara en helt oväsentlig dynga inget annat.

  Vad har det för betydelse om indianerna följer lagar eller inte dom är ju bara aplika primater som alla andra Människordjur varken bättre eller sämre. Det enda som finns är vår fysiska kropp av kött och blod, andeväsen är djuret Människans fantasier som inte på något sätt har någon som helst existens över huvud taget.

 16. Kachina skriver:

  Jag vet inte vad jag skulle gjort om jag varit statsminister eller utrikesminister, annat än att konstatera att gripandet av två svenska journalister var ett faktum och inleda den diplomatiska processen med förfrågningar om hur allvarligt läget var, samt se till de häktades tillvaro och försvar. Vad jag förstått har allt detta tillgodosetts.

  Att gå in och ”spänna musklerna”, hot om indragning av bistånd, hade med all säkerhet gett samma effekt som i Eritrea. ”Dra åt h-e”. Regimen påverkas inte av indraget bistånd, det gör folket. Det finns alltid någon annan, med annan politisk linje, som är beredda att ge bistånd.

  Utifrån den information jag har, från svensk och internationell press, så har Lundin Oil väldigt lite med ärendet att göra och Carl Bildt i det närmaste ingenting. Jag är inte Alliansanhängare och skall ni angripa deras utrikesminister måste ni göra det på trovärdiga grunder. De här anklagelserna ligger på samma nivå som att anklaga mig för att akuten blir överbelastad vid fullmåne.

  Kort sagt, anklagelserna mot Carl Bildt är byggda på ”quilt by association” och det gynnar inte mig som varande kritiker mot Alliansen. Kritik måste vara underbyggd, inte byggd på känslor från solarplexus.

  Plundringen av Sverige, privatiseringen av nationens tillgångar, är en högst legitim kritik, men tyvärr verkar det vara få som förstår vad som pågår.

  Jag må vara en uttalad tok som uttalar egen påhittat smörja, men vi är några miljoner nu levande som yttrat liknande smörja. Några är inspärrade i isolerad cell, andra har insett att det bästa är att hålla tyst.

  Jag yttrade mig direkt jag vaknat, men av omgivningens reaktioner förstod jag att det var bäst att hålla tyst. Det tog sjutton år innan jag av en händelse tog i en bok på biblioteket, ströbläddrade, för att sedan sträckläsa. Där stod beskrivet det väsen ”jag stått inför”, känt sedan flera tusen år.

  Ja Tony, vi är aplika primater med den himmelska människans (själens) medvetande till viss del aktivt. Jag skall inte gå vidare i den förklaringen för jag tror att denna upplysning är ungefär det din mentala kapacitet klarar av, så grunna på det ett tag och återkom om du vill gå vidare i utvecklingsprocessen.

 17. Tony Granbäck skriver:

  Fröken Kachina

  Som sagt Bildts högljudda diplomatiska tystnad (tils nu när pressen blivit för stor) som ekat ut i medier, kan direkt länkas till hans tidigare involverande i Lundins.

  Jaha du har fått det från en bok du läst, och denna bok har ju naturligtvis någon skrivit om sina fantasier, fantasier som bara kan existera i skriven form. Att du tillåter dig gå på vad som helst, du må vara lätt att manipulera.
  Varför anser du att du måste förklara, det finns ingenting annat förutom dina fantasier att föklara. Det finns ingen annan existens än vår hjärna, när den dör är du borta för alltid för att aldrig någonsin mer kunna existera i någon som helst form. När universum nått den fas då all materia dras isär av gravitationen även atomer strängar, så är allt evigt borta för evigt.
  Själen är en kulturbetingad egenskap inget annat.

  Det finns inga miljoner som delar dina fantasier, vakna upp nu se dig omkring, sansa dig.

 18. Kachina skriver:

  Jadu Tony, jag önskar att du kunde förstå det som skrivs i klartext.
  Jag läste boken SJUTTON ÅR EFTER HÄNDELSEN. Förstår du?

  Jag förstod inte innebörden när det hände, men sjutton år efteråt läste jag och förstod att det hänt andra, i flera tusen år. Visserligen inte så många, men tillräckligt många för att det satt sina spår i historien……..Buddha, Jesus, Platon, Plotinus, Sokrates, Demokritos, Pytagoras, Descartes,…….

  ” Det finns ingen annan existens än vår hjärna, när den dör är du borta för alltid för att aldrig någonsin mer kunna existera i någon som helst form.”

  Tänk om, ifall den hjärnan bara är en pytteliten kopia av Universum.
  Vad händer när den hjärnan dör, övergår då inte medvetandet till en större kopia? (Fråga Ed Witten, professor i strängteori, dessutom världsledande, större än Hawkins.)

  Vart tar dit medvetande vägen när du sover? Det vilar, säger de strikt religiösa. Det är skitsnack. Medvetandet (själen) vilar inte, det förflyttar sig genom minst tre dimensioner och det är aktivt hela tiden.

  Vilan kommer inte förrän detta Universum kollapsar, för att sedan explodera igen i en Big Bang. (Du vet väl ingenting om den mörka osynliga materian (ett feminint väsen) och vad som gör den synlig, medvetandets ljus, maskulint till sitt väsen och inget av dess har med man och kvinna, de av Demiurgen (den fallne ängeln) skapade nakna aporna att göra.

  Jag tror att du måste läsa läxan från grunden, innan vi kan diskutera på samma nivå.

 19. Kachina skriver:

  ”Som sagt Bildts högljudda diplomatiska tystnad (tils nu när pressen blivit för stor) som ekat ut i medier, kan direkt länkas till hans tidigare involverande i Lundins.”

  Som sagt, jag välkomnar en saklig diskussion gällande Alliansens plundringar av nationens gemensamma tillgångar, till förmån för valarbetare och oligarker i vänkretsen.

  Men, när det gäller kritik, skall den vara saklig. Märk väl, att jag aldrig yttrat mig kritiskt vad gäller Juholt. Märk även att jag anser Urban Ahlin agera på en mycket hög nivå. Märk även att jag kritiserar Carl Bildt där det finns fog för det, men att kasta skit genom ”Guilt by association”, är en nivå under min värdighet.

 20. Jon Reina skriver:

  Tack Kachina för att du sätter allt i rätt perspektiv, och ett spesiellt tack för att du tog ett så elegant uppgör med Tony.
  1) Denna saken har inte med Carl Bilds engasjemet i Lundin Oil att göra, snarere tvert emot.

  2) Denna saks slutning visar också att Etiopien inte tog några snarväger ut (som de kunde), men dömde de två svenska journalistere rettvis enlig gällande Etiopisk lag.
  3) Denna sak viser också att staten Etiopia tog hänsyn till bistandslandet Sverige genom att idöma de två svenska journialisterna till lagens mildaste straff för handlingerna de hade utförd.

  För svenskor är det kanske svårt att forstå, men det blev faktisk fört bevis för at de svenska journaisterna tog sig in i landet illegalt – och att de tog sig inn i landet med hjälp av en orgaisation som är terroriststämplad i Etiopia. Enlig etiopisk lag är detta ett brott som normalt ger från 11 till 18 års fengelse. Och troligen tackat Carl Bildt og Svergies snabba och stärka reaktioner, blev de två svenksa journalisterna enbart idömd lagens mildaste straff.
  Så låt oss alla tacka utesriksminister Carl Bildt och Sverige för det…

 21. Kachina skriver:

  Alltså, ett utmärkt diplomatiskt arbete. Nu skall vi låta UD arbeta i frid för att de skall få avtjäna sitt straff i Sverige. Vi har ju där goda referenser, gällande fröken Jonsson, att vi håller vår del av avtalet.

  Låt UD arbeta, bakom rubrikerna, så löser sig detta på bästa sätt.

 22. Tony Granbäck skriver:

  Fröken Kachinas bizarra verklighetsuppfattning sumeras i granna ordalag i hennes inlägg KL 00:43

  Alla utom ni två är helt överens om att en uttryckligare påtryckning om våra goda bilaterala relationer med etiopien av Bildt från allra första början så hade svenskarna inte hamnat i denna situation. Den norska professorn i nyheterna har därmed rätt, Bildt var för passiv i början, och passiviteten härör till bildts relation till Lundinarna, och den tystnaden får svenskarna nu betala för. Bildt sa själv idag att nu BÖRJAR arbetet att få dom frigivna, NU ! vad fan det arbetet skulle ha börjat första dagen, men då rådde den diplomatiska tystnaden från Bildts sida.
  Hur fasiken kan ni tacka Bildt för hans ignorans, hur fasiken kan ni tacka diktaturen Etiopien att dom fick 11 år i fängelse när alla andra fördömer det, Eu USA osv. Ni är dom enda som tackar diktaturen för fängelsedomen, hade ni stått framför svenskarnas föräldrar så hade ni fått ett nyp i örat båda två.

 23. Tony Granbäck skriver:

  Glömde säga att jag inte kan återkomma med fler inlägg på ett tag då jag nu sitter här KL 04:25 och väntar på taxi till flyget och äntligen semester långt från moderniteter.Men ni kan ju diskutera själva ni två, vad var det nu Palme sa, så talar diktaturens kreatur med varandra.

 24. Kachina skriver:

  Vi behöver inte diskutera med varandra, utan bara konstatera att svenskarnas föräldrar är nöjda med UD:s agerande och nu skall träffa Bildt och Belfrage för att samordna fortsättningen.

  Jag vill påminna dig Tony, att om man kastar skit i fläkten, stänker det tillbaka på en själv. Föräldrarna är nöjda med UD:s agerande och de hårda orden från USA och EU kommer på begäran av någon. Gissa vem?

 25. kris08 skriver:

  Träffa Bildt? Han är ju på semester!
  Förra nyår åkte han visst till det fridfulla Egypten, utan att märka det minsta av varken diktaturen eller den kommande våren…
  Hårda ord? Att tant Ashton är lite oroad igen?

 26. metusalem skriver:

  Denne Tony som tämligen mångordigt sågat både Carl Bildt och Kachina behöver troligen väl sin semester. Vi kommer nog att stå ut med att inte kunna läsa hans inlägg i tid och otid.

  Uppenbarligen har Tony retat sig på att Kachina dristar sig tro att vår uppfattning av vår fantastiska värld är långt ifrån komplett. Vi har ju nyligen inhämtat att 75% av Universums materia vet vi inte vad det är.
  Ifråga om det ofattbart lilla vidgar vi fortlöpande vår kunskap.

  Det kan troligen vara vettigt att i varje fall inte utesluta en andlig dimension som en del av allt som tumlar omkring, och bildar den fantastiska tillvaro vi människor får åtnjuta under 80-10 år eller för evigt? Stå på dig Kachina, den modell du tror på verkar lite svår, men ingen kan definitivt förklara att den är helt fel.

 27. metusalem skriver:

  Fingret slant tydligen, 80-100 år skall det vara.

%d bloggare gillar detta: