Till St Vitus-katedralen

STOCKHOLM: I dag hade vi sista regeringssammanträdet före helgerna, och i full skala återsamlas vi inte förrän den 12 januari.

Men i enlighet med våra regler finns alltid tillräckligt många regeringsledamöter i Stockholms-området för att på mycket kort varsel kunna samla en beslutsför regering.

Rikets styrelse får aldrig eftersättas.

Vid mötet i dag informerade jag självfallet om ansträngningarna att hjälpa de två fängslade svenska journalisterna i Etiopen. Det handlade om våra bedömningar just nu av situationen och om de olika internationella kontakter vi tagit och kommer att ta.

Situationen är utan tvekan svår.

De två kommer att få sig tilldömda ett mycket hårt fängelsestraff den 27 december. Därefter löper en tid fram till 10 januari innan nya mått och steg kan vidtas.

På eftermiddagen satt jag ner någon timma med Nils Gyldén och Jan Prawitz och diskuterade hur erfarenheterna av det numera gamla svenska kärnvapenprogrammet – som de bägge var verksamma i – kunde tillämpas när vi försöker att bedöma andra länders överväganden och tekniska möjligheter i detta avseende.

Och det finns förvisso paralleller och erfarenheter som är av betydande värde.

Det handlar ju om komplexa både politiska överväganden och tekniska utmaningar som sträcker sig över en betydande tidsperiod. Det svenska programmets successiva uppbyggnad och successiva avklingande var ju en fråga om två decennier.

Och rester kom att finnas kvar under betydande tid.

Att vi aldrig gick vidare den vägen var ett ytterligt vist beslut, men samtidigt kom vi under resans gång att skaffa oss både erfarenheter och kunskaper som fortfarande är av betydelse för oss inte minst i det viktiga arbetet att förhindra ytterligare spridning av dessa vapen.

I morgon bitti lyfter jag tidigt i riktning Prag. Den planerade julhandel har för min del ställts in.

Där jordfästs i den mäktiga St Vitus-katedralen uppe vid Hradshyn-borgen högt över Prag författaren, filosofen, presidenten och människan Vaclav Havel.

Det blir en alldeles säkert en mäktig manifestation.

Den kommer att samla alla de stora gestalterna från den stora europeiska omvandlingen för två decennier sedan.

Där kommer Lech Walesa och Vytautas Landsbergis att blandas med vår tids politiska ledare för att hedra en av vår tids verkligt stora européer.

För mig är det närmast en moralisk skyldighet att vara där.

Och en ära att få representera Sverige.

5 Responses to Till St Vitus-katedralen

 1. thegeniuses skriver:

  Hej carlbildt, god jul!

 2. mrmhalland01 skriver:

  ”Men i enlighet med våra regler finns alltid tillräckligt många regeringsledamöter i Stockholms-området för att på mycket kort varsel kunna samla en beslutsför regering.

  Rikets styrelse får aldrig eftersättas.”
  ————————————————-

  Jag gillar din retorik !
  Tsunamin 2004…

  Du behövde inte ens namnge dem för att alla skulle förstå.

 3. flyktingar skriver:

  Ska två svenska journalister avtjäna 10-20 åriga fängelsestraff för undersökande journalistik i Etiopien? De är i sanning det fria ordets hjältar. Fredspriset väntar dem efter avtjänat straff.

  Vad julklappsinköpen anbelangar, så har det sedan länge rationaliserats bort. Lösningen på problemet heter – Jultomten

  God Jul

 4. observer61 skriver:

  Det svenska kärnvapenprogrammet präglades av – som vanligt för svenska förhållande – av en genomtänk planering samt att viss anskaffning av delsystem genomfördes.

  Problemet var att hitta lämpliga mål – och det får man förstå. Att släppa en bomb i Ladoga – var ju ingen höjdare. Kärnvapen under denna tiden – konstaterades vara ett geostrategiskt vapen och inte svarade mot de behov som Sverige hade vid denna tidpunkt.

  Investeringarna i kunskap, mtrl och anläggningar kunde dock merutnyttjas för annat.

  Således får man anse att det svenska kärnvapenprogrammet inte var bortkastat – utan väl komma till användning och nytta inom andra verksamheter.

 5. Frans Duraj skriver:

  Tack Carl Bild att du representerade Sverige på begavningen av en av europas största män -Vaclava Havla
  Synd att media i Sverige bryr sig mera om Iran , Afganistan etc än om sina Eu länder

%d bloggare gillar detta: