Tidigt och tydligt uttande

STOCKHOLM: Mycket av denna dag kom självfallet att domineras av domstolens i Addis Abeba utslag att de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var skyldiga till viktiga delar av anklagelsepunkterna.

Och därmed kommer de att ådömas fängelsestraff på mer än tio år.

Statsministern gjorde tidigt ett tydligt uttalande som klargjorde att regeringen ser med stort allvar på domen.

Vår utgångspunkt är och förblir att de varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige.

Vi analyserar nu domslutet och situationen också i samråd med journalisterna och deras anhöriga.

Redan nu tar vi dock kontakt på hög nivå med den etiopiska regeringen i ärendet.

Jag hade också tidigt ett samtal såväl med de föräldrar som var på plats i Addis Abeba. Också de behöver vårt stöd.

Jag talade också vår ambassadör Jens Odlander. Både han och ambassaden i övrigt har gjort ett mycket gott arbete för att ge Martin och Johan stöd i denna svåra situation.

På en pressträff på eftermiddagen underströk jag ytterligare betydelsen av statsministerns uttalande, och betonade samtidigt att vi har ett starkt och betydande intresse av goda relationer med Etiopen.

Det är också mot denna bakgrund vi har ett intresse av att lösa denna fråga.

Vi skulle ju annars få en allvarlig och långsiktig belastning av våra relationer. En sådan utveckling borde inte heller ligga i Etiopiens intresse.

Under dagen har jag också haft andra kontakter i denna fråga.

Närmast förestår nu besked om den konkreta domen, men dessvärre vet vi efter dagen ungefär vad den kommer att bli.

Det säger sig självt att vi kommer att ha nära samråd med de närmast berörda – de bägge journalisterna, deras juridiska ombud och deras anhöriga – om fortsättningen.

Jag har försäkrat att vi kommer att fortsätta att ge dem allt stöd vi förmår i denna svåra situation.

21 Responses to Tidigt och tydligt uttande

 1. Dan Persson skriver:

  Hej Carl. Vårt intresse att ha goda relationer med regimen i E torde vara begränsat. Vårt intresse att få hem våra svenskar är högt. Deras intresse av våra och EUs pengar torde vara högt. Dom spelar hardball. slå tillbaka. Vår ambassadör och all övrig personal åker hem på nyårsafton. Vi säger upp de diplomatiska relationerna, vägrar delta i bistånd och vägrar acceptera en EU budget som ger en spänn till Etiopien. Räcker inte det så skänker vi vårt överskott i vapenmakt till deras motståndare (vi tjänar en förmögenhet i minskade driftskostnader). Att sedan idioterna till journalister inte borde åkt dit är en annan sak som är lika allvarlig.

 2. Jakob Staberg skriver:

  Intressekonflikten tycks ju svår att komma förbi här. Dessa modiga journalister, Martin Schibbye och Johan Persson, söker undersöka smutsiga oljebolags verksamhet. Oljebolagens verksamhet när sig på död, våldtäkt, övergrepp, det är en verksamhet som medvetet utnyttjar övergrepp som medel för att tjäna oöverskådliga summor pengar. Vår utrikesminister har del i denna ohyggliga verksamhet. Han har skapat sig en förmögenhet på detta mördande. Vad de modiga journalisterna sökte göra – det tycks ju utom allt tvivel – var att titta på dessa förhållanden. Nu står de inför fängelse upp till trettio år, vår utrikesminister, antar vi, måste vara mycket nöjd med detta. Hur således ska i ta på allvar att vår regering överhuvudtaget har ett intresse att hjälpa dessa modiga män som nu är fängslade i Etiopien.

 3. Pär Jansson skriver:

  Det är nog ganska lätt som svensk att bli helt tokig när man tittar på att det är 2 svenskar som blivit utsatta för det här. Men det är ju egentligen de själva som brutit mot regler och varit tuffa journalister. Det är så typiskt oss att leka Gud och centrera oss själva som världens härskare. Klart att det måste vara en störande faktor när två pojkar med penna och skrivblock tar sig in i landet utan lov. Johan och Martin var säkert införstådda med riskerna…

  Jag håller med Carl om att det är viktigt att vi har goda relationer med Etiopien. Skulle vi stänga dörrarna helt och dra in på bistånd så skulle det vara väldigt fel. Landet behöver vår hjälp.

 4. mrmhalland01 skriver:

  Det är fint att regeringen engagerar sig för en rättvis dom för dessa herrar.
  När jag läser Jakob Stabergs kommentar slår det mig att dessa journalister naturligtvis också var ute efter rikedom och beröm.

  De gjorde ett väl avvägt val.
  De tog sig olagligen in i Etiopien, beblandade sig med ”fel folk” och åkte fast .

  Ingen tror väl på fullt allvar att de gjorde detta bara för att kunna ge oss Svenskar en bild av hur oljeindustrin har påverkat landet ?

  De åkte dit i ”rätt tid” när drevet mot Lundin Oil gick hett och räknade med att tjäna en bra slant på att bevisa att utrikesministern har gjort sig skyldig till folkmord, som var ordet i munnen i deras kretsar.

  Det är väl som med Dawit Isaak, Det var ett val man gjorde, trots de risker man kalkylerade.

  Nu är ju detta utrikesministerns blogg, men, några gånger om året skickar Sverige BARN (som inte har fattat politiska beslut) till ett rent helvete, efter att de bott flera år i Sverige och etablerat sig här, till något land där de inte har någon förankring.

  Vi minns väl alla fallet ”Lollo” som tack och lov slutade lyckligt.

 5. Jon Reina skriver:

  Jeg sier meg HELT og meget gledelig – enig i alt det Dan Persson skriver. Og jeg er også fullstendig enig at det overhode ikke er noen grunn til å etterstrebe gode forbindelser med en røverstat som Etiopia.
  Så kall hjem alt dipolmatisk personell i dag, min gode herr Bild – og la dem feire en kald og snøhvit jul og nyttår i Sverige samme med sin slekt og familie…

  Jakob Staberg sier at ”- Oljebolagens verksamhet när sig på död, våldtäkt, övergrepp, det är en verksamhet som medvetet utnyttjar övergrepp” – og så videre og videre og videre….
  Ja ja, la nå dette ekle menesket tro hva han vil. All erfaring tilsier nemlig at det nesten er komplett umulig å overbevise kverulanter som denne karen og Swedwatch – om at Lundin Petrolium faktisk mer fungerer som bistandsarbeidere for lokalbefolkningen, enn som oljeselskap i Ogadenprovinsen i Etiopia.

  Jeg registrerte også at Pål Jansson tydeligvis mener at journalistene bare har seg selv å takke for at de nå får en dom på +10 år for ulovlig å krysset en landegrense. Og akkurat det får meg til å undre over hvilket menneskesyn denne mannen har.
  Det blir heller ikke bedre av at han skriver at Johan og Martin (journalistene) sikkert var inneforstått med risikoen de tok…?
  Litt underlig tankegang for en såkalt opplyst svenske. Ja det synes i alle fall en norsk liberal berserk som meg…

  Jeg ser også at mrmhallan01 har blandet seg inn i debatten – og selvfölgelig på sitt kjente hoverende vis. Han også forsøker å dra journalistene ytterligere ned i skiten ved å mistenkeliggjøre at de bare er ute etter ære, rikdom og berømmelse. Han skriver at journalistene gjorde et overveiet valg – og åkte fast.
  Går det virkelig an å være svensk og likevel så kynisk?
  For min del blir jeg kvalm av sånt.

 6. oppti skriver:

  Hoppas det inte spelar någon roll att dessa Journalister även har en omstörtande agenda.
  De är värda rättvisa även om de tidigare uttryckt sina revolutionära tankar.
  De är värda den rättvisa som inte brukar finnas i de sammanhang de tidigare förknippats med.

 7. kris08 skriver:

  Jag kan försäkra Jon Reina att varje vertebrat svensk blir ”kvalm” av sånt krypande för makten!

  Tycker mrmhalland m fl att journalisterna borde stannat hemma och liksom sina kollegor ägnat sig åt grävande journalism i Juholts soptunna? Tror han att den Bildts dagliga flygande runt världen är för Sveriges bästa och inte jakt efter ”rikedom och beröm”. Vad gjorde han då i Gazproms och Lundin Oils styrelser?

  Skulle man likt Pär Jansson accepterat 10-20 års fängelse för skrivande verksamhet hade Mubarak och Ghadaffi fortfarande åtnjutit de bästa relationer.

 8. kris08 skriver:

  De som kanske tror att det bara handlar om svenskar eller en svensk utrikesminister borde kanske läsa på lite:

  ”Något som gjort fallet Schibbye och Persson särskilt känsligt är tidpunkten. När de arresterades i juni–juli kunde de uppror som störtade de nordafrikanska diktatorerna kännas även i Addis Abeba. Samtidigt låg en en dialog i luften mellan framträdande oppositionsgrupper i exil, särskilt ONLF, OLF (Oromos befrielsefront) och ”Ginbot 7”. Det hade oroat Meles och fått honom att via sitt marionettparlament olagligförklara alla tre som ”terroristorganisationer”.

  ONLF:s legitima intresse att stödja och invitera utomstående medier och oberoende journalister som en strategi för att avslöja Meles sammanföll med Schibbyes och Perssons vilja att undersöka bland annat Lundin Petroleums inblandning i Ogaden. Deras ”dödssynd” var både djärvheten att undersöka realiteterna i Ogaden, och valet av ONLF som guide och lokal kontakt. Att ta sig in i Etiopien utan visum är i jämförelse ett andra klassens brott.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/dags-att-vanda-blicken-mot-etiopien

  Får väl hoppas att Bildt inser att det inte räcker med ”tidigt och tydligt” mumlande!

 9. Per Fredö skriver:

  Det är otillständigt att göra inrikespolitik av denna affär.
  Fredrik, Carl, den svenske ambassadören i Etiopien, har i samråd med diplomater från andra länder följt denna utstuderat politiska rättegång.
  Johans far har också gett sitt stöd för det upplägg, som hittills använts, och i sina uttalanden i massmedia har han visat att han är en sansad person.
  För omvärlden är det förstås inte känt hur den hemliga diplomatin skett.
  Staffan och Martin har ju erkänt att de tagit sig in i i Etiopien utan att ha fått tillstånd. Det var förstås ett misstag i sig. Det har visat sig i ett flertal länder att det kan vara farligt att vara journalist.I
  Iran är inte överraskande värst.
  Det är märkligt ändå att den etiopiska regeringen vill isolera sig från omvärlden på detta sätt och därtill få berättigad stark kritik från länder, som detta land borde söka goda förbindelser med.

  Att överklaga den dom som kommer lär båta föga. Då återstår att söka nåd och därmed indirekt godta att domslutet är riktigt.
  Att överklaga i en stat som har så vag lagstiftning för terrorbrott lär inte heller gå. Domarna kommer bara läsa upp domslutet i bästa Putin-stil.
  Vi har samtidigt terrorverksamhet, som är så allvarlig att den hotar enskilda, länder och försöken införa mänsklia fri-och rättigheter.
  Reaktionerna mot denna smutsiga verksamhet är ofta obefintliga.
  Ännu sker sådant exempelvis i Irak, men det blir på sin höjd en liten blänkare i någon tidning.

  Det måste nog bli politiska överläggningar i slutna rum. USA måste delta i detta och Carl goda kontakter kan då komma väl till pass.

 10. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/12/21/tidigt-och-tydligt-uttande/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 11. Snälla Carl, kan du inte beskriva exakt varför det är så himla viktigt att bibehålla goda relationer med Etiopien? Som är så viktiga att vi (ni) kan låta två oskyldiga ruttna i fängelse för att inte förstöra denna relation.

 12. Kachina skriver:

  Rebecka, kopplar vi bort relationerna förblir de i fängelse.

 13. Mrs G skriver:

  Jag känner inte till omständigheterna kring de här männen och deras förehavande i Etiopien, men om det är konstaterat från Ur svenskt perspektiv ska de givetvis ha hjälp av svenskt rättsväsende.

  Däremot tycker jag att svenska medborgare som medvetet begår brott i andra länder (pedofiler, knarklangare/brukare, sexmissbrukare osv) ska inte ha hjälp. Vi har lagar och förordningar i Sverige och de ska man väl följa alltid ävenför utanför landet?

  Mrs G

 14. metusalem skriver:

  Här i Sverige anser vi självfallet att de två nu dömda journalisterna inte bör vara skyldiga till terroristbrott. Men om man googlar lite om tex Schibbye finner man att han började sin bana i en marxist-leninistisk ungdomsorganisation. Denna upplysning kan naturligtvis inte vara hemlig för de Etiopiska myndigheterna.

  Eftersom denna rättegång i allt väsentligt är politisk båtar det föga att Rätten fått uppgifter av alla inblandade att journalisterna inte var där för att bedriva terrorism. Att ändamålet var att belysa Lundin Oils verksamhet är väl tämligen uppenbart. Av kommentarer här på bloggen framgår att många anser detta vara bra.

  Självfallet hoppas vi alla att det skall lyckas med någon form av effektiv diplomati som får hem journalisterna till sina familjer. Men nog bör man förstå att det är rätt blåögt att tro att den som börjat sin karriär inom maxist-Leninismen av rätt många uppfattas som att ränderna inte plötsligt går ur.

 15. florimond77 skriver:

  Oljebolagen har ett finger med i spelet. Dags att syna dem. Var det inte det journalisterna var ute efter. Det handlar inte bara om ett totalitärt styrt land. Vilken farlig mark. Vilka modiga killar. Släpp fram sanningen.

 16. Kachina skriver:

  Visst, modiga grabbar. Väl medvetna om riskerna i deras jobb, att gräva och undersöka. En förutsättning för demokratin och vår insyn i det politiska dubbelspelet. I sanning den patrull som verkar ”under cover” för vår frihet. Men vänta er inte att diplomatin skall få dem eller Dawit Isak fria.

  Det är bara vi, folket, som genom ett massivt och enat ställninstagande mot både Eritrea och Etiopien, som kan frigöra de fängslade svenskarna.

  När vi. kollektivt utesluter Eritrea och Etiopien, då först kommer vi att se resultat.. De är i mina ögon numera ett neutrum över vars över dess territorium, JAS kan öva med skarp ammunition.

  Fatta detta, Eritrea och Etiopien , att hade jag varit försvarsminister, hade era regeringsbyggnader och departement redan varit utraderade.

  Skandinavien är inte längre en frusen kontinent, utan vi når er genom EU när vi vill.

 17. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,
  Du förvånar mig ibland.
  Det är inte sällan du vädjar om förståelse för en globalisering, med allt vad det innebär.
  Jag har full respekt för det.
  En dylik strävan kräver ju självklart att man respekterar lagar och förordningar i det land man befinner sig i !
  Har man olagligen tagit sig in i ett land har man brutit mot landets lagar och måste självklart stå till svars för detta.

  Hur ofta läser vi inte om folk som kommit till Sverige ”utan papper” och hur Svenskar ondgör sig över dessa människor (för även de är människor).
  Hur ofta ser vi att deras länders ambassader engagerar sig i deras sak (trots att de troligen blir utvisade och senare torterade) ?

  Vissa här tycker att jag är cynisk, men, jag vill påvisa att detta var ett medvetet val, med allt vad det kunde innebära.

  Som journalist vet man hur ett land man (olagligen) vill ta sig till, för att göra ett reportage som anses viktigt . fungerar, även rättsligt.

  Skapar man dessutom ”fel” kontakter är ju utgången självklar.

 18. Kachina skriver:

  Mrm halland

  Som f.d legosoldat visste jag vad jag gav mig in i. Jag kunde aldrig räkna med att UD skulle ta mig ur den situation jag försatt mig i.

  Dessa två journalister visste mycket väl vad de gav sig in i, de förstod konskvenserna och även om jag beundrar deras mod, kan ingen förvänta sig att svensk diplomati skall göra ogjort, det som är gjort.

  Det enda vi kan göra är att bryta förbindelserna och med JAS, från EU-baser, förinta infrastrukturen i berörda länder tills de inse att ett frigivande är det enda som kan hindra nationerna från att bobas tillbaka till Flintanivå.

 19. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  Då är vi överens på några punkter.

  Jag brukar kunna följa dina tankar (utom när vi hamnar i ”Di Levas-land”), men nu har jag lite problem.

  Menar du att Sverige skulle ta till vapen för att frige två fångar som uppenbarligen har begått brott i ett annat land ?

 20. Kachina skriver:

  Jag menar att ibland är det enda lösningen och den kan vi inte genomföra. Kraven på att regeringen SKALL se till att de släpps är ibland orimliga. Det är inte så enkelt att mötas vid middag, prata två timmar förnuft och sedan flyga hem med fångarna.

 21. Kachina skriver:

  Ett förtydligande, mrmhalland01.

  Media brölar i mistluren och menar att UD gör för lite, men de förklarar inte vad CB&Co borde göra. Jag förstår inte vad vi kan göra mer än tyst diplomati, annat än att skicka JAS och bomba Eritrea och Etiopien tillbaka till stenåldern, något vi under inga omständigheter kommer att göra.

  Vi kan föra samtal, i det tysta bakom rubrikerna. Även om det ännu inte lyckats, kan jag inte se någon annan väg.

%d bloggare gillar detta: