Nordkorea, Vitryssland och Ukraina

STOCKHOLM: Tidig morgon med anledning av budet från Pyongyang om diktatorns död. Att det utannonseras först efter två dygn visar osäkerheten i denna världens hårdaste diktatur.

Vad detta kommer att leda till vet vi inte, men historien lär oss att diktaturer är aldrig så osäkra som i skeden som detta.

Vilka uttryck detta kan få kan vi bara spekulera om.

Attacken och sänkningen av det sydkoreanska fartyget i mars 2010 visar dock på mönster som man inte kan utesluta kommer att upprepas.

Den ökade vaksamhet som nu på morgonen rapporteras från såväl Seoul som Tokyo finns det således goda skäl för.

Och i Peking finns det all anledning att anta att man gör vad man kan för att säkra stabilitet i successionen i Pyongyang.

Sverige har diplomatiska förbindelser med regimen i Pyongyang, men framförallt har vi mycket goda och viktiga relationer med Republiken Korea i landets södra delar. Vi är ju dessutom fortfarande del av den s k neutrala övervakningskommissionen vid stilleståndslinjen efter Korea-kriget.

Denna dag ett år efter manipulationen av presidentvalet i Vitryssland och inledningen av den nya vågen av repression i landet är det toppmöte mellan EU och Ryssland i Kiev.

I Ukraina finns utan tvekan oroande drag i utvecklingen, och dessa kommer att stå i centrum för toppmötets diskussioner.

Viktigt som det fördjupade frihandelsavtalet är handlar europeisk integration också om värderingar och principer.

One Response to Nordkorea, Vitryssland och Ukraina

 1. Per Fredö skriver:

  Nordkorea med Kim Jong 1L som ledare är världens mest dogmatiska kommunistiska diktatur.
  En gråtande kvinnlig nyhetsuppläsare påstod på kommando felaktivt att landets stora ledare avlidit av psykisk och fysisk utmattning.
  Ännu är kriget mellan Nordkkorea och Sydkorea inte formellt avslutat. Det har också Nordkorea visat på genom flera militära provokationer och att landets militära beredskap, som sannolikt även inkluderar kärnvapen, getts avsevärt högre prioritet än att satsa på landets ekonomiska utveckling. Nordkorea ville inte ens ha en statskapitalism enligt Kinas modell.
  I stället har människorna tvingats leva i fattigdom och massan av befolkningen led av hunger.
  Det struntade den store ledaren i bara han fick leva i lyx och äta sig mätt. Detta har kännetecknat kommunistiska länder.

  Nu sprids oron i regionen och börserna. inte minst den sydkoreanska, faller i avvaktan på vad som kommer att hända.
  Frågan är förstås hur länge den goda vännstaten Kina kan tolerera detta.
  Den politiska successionen är redan bestämd inom familjen.
  Yngsta sonen Kim Jong-un är ett fullständigt oprövad kort och möjligen finns det inom militären de som vill avsätta honom.
  En folklig revolt förefaller avlägsen tyvärr.

%d bloggare gillar detta: