Kort till Rom

STOCKHOLM: I dag blir det arla avfärd för att hinna med ett besök över dagen i Rom för kontakter med den nya italienska regeringen.

Förutom lunch med utrikesminister Giulio Terzi och hans närmaste medarbetare på utrikesdepartementet Farnesina kommer jag uppe på Quirinalen att tas emot av president Giorgio Napolitano.

Han är en statsman med ett starkt engagemang för det europeiska samarbetet, och hans synpunkter är alltid värda att lyssna på. Och han har spelat en stark och viktig roll i den italienska politiken under de senaste månaderna.

Efter också en del andra politiska kontakter bär det så under kvällen tillbaka hem till Stockholm.

I dessa tider av relativt frekventa regeringsskiften i de olika EU-länderna är det viktigt att på ort och ställe knyta de direkta kontakterna med de olika regeringarna.

Italien är och förblir ett viktigt land i EU-samarbetet, och i många frågor har vi alltid haft en betydande samsyn mellan Stockholm och Rom. I samband med EU-toppmötet i Bryssel hade Fredrik Reinfeldt också möjlighet till mer utförliga samtal med premiärminister Mario Monti.

Säkert kommer det att även här bli frågor om hur vi ser på det nya mellanstatliga samarbete i en mer begränsad krets som växer fram mellan främst euroländerna.

I riksdagen i går konstaterade Fredrik Reinfeldt att det är för tidigt att säga kategoriskt vare sig ja eller nej till detta. Alltför mycket är oklart.

Men alldeles självklart skall vi nu försöka att påverka utvecklingen. Och därmed kommer vi också att komma i ett bättre läge för det slutgiltiga ställningstagandet.

Och för detta måste vi självfallet också ha stöd i riksdagen. Allt måste till syvende og sidst ratificeras.

Men jag noterade i gårdagens diskussion i riksdagen att det var få som alldeles stängde dörrarna. Och det var förvisso klokt.

Att besöka den eviga staden är alltid angenämt, även om det denna gång blir alldeles för kort.

Men hinner jag med en kort promenad på Campo de Fiori kommer jag att återvända till vår höga Nord som en lyckligare människa.

3 Responses to Kort till Rom

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Det var väl där som Giordano Bruno brändes på bål för att han bl a talade om en ny världsbild och universums storlek. Idag kan man få Nobelpris för sådant.

 2. Mrs G skriver:

  Det där att inte stänga några dörrar, är ett klokt budskap att bära med sig genom hela livet.
  Man vet aldrig vad som väntar bakom nästa hörn.

  Mrs G

 3. Mrs G skriver:

  Att tänka efter en gång till
  http://wp.me/p1uIV8-27x

  Mrs G

%d bloggare gillar detta: