Inte fler Europa

STOCKHOLM: Lugn lördag hemma. Skadar inte med en sådan då och då.

Lyssnade på Birgitta Ohlsson i Ekots lördagsintervju. Det är utomordentligt att vi har en Europa-minister som håller det europeiska samarbetets fana högt.

Och vi kommer att behöva betydligt mer av debatt kring dessa frågor under de kommande månaderna.

De två talen av Frankrikes president Sarkozy och Tysklands förbundskansler Merkel de senaste dygnen markerade deras positioner inför det viktiga EU-toppmöte som inleds i Bryssel torsdag kväll.

Innan dess kommer de att träffas i Paris under måndagen, och samma dag kommer regeringen Monti i Rom att presentera sitt mer detaljerade reform- och saneringsprogram.

Telefonerna går nu varma mellan stats- och regeringscheferna.

Även om det är lätt att se riskerna med att nu öppna för nya fördragsförändringar i syfte att förstärka den ekonomiska disciplinen i medlemsstaterna är det uppenbart att utvecklingen rör sig i den riktningen.

Grundproblemet är dock knappast att det inte finns regler – grundproblemet är att reglerna inte efterlevts, och att den ekonomiska politiken i vissa länder har saknat ansvarstagande både för det egna landet och för samarbetet i Europa.

Men om det skall till nya regler är det viktigt att de förankras i existerande regelsystem och i existerande institutioner. Vi vill inte se ett EU som medvetet delas upp i olika delar.

Det handlar ju om att vi behöver mer Europa – inte fler Europa.

President Sarkozy förefaller vilja driva det hela i riktning mot ett mer mellanstatligt samarbete begränsat till Euro-länderna. Att det vore olyckligt ur vidare europeisk synvinkel borde vara uppenbart. Inte minst de mindre medlemsländerna behöver den stadga och rättstrygghet som ligger i det institutionella och legala ramverk som byggts upp under de senaste decennierna.

Och att inom detta göra de förändringar som kan behövas borde inte vara svårt.

Men viktigt är att det blir förändringar som får demokratiskt stöd i alla de olika länderna.

En process som bär drag av diktat kan komma att äventyra den demokratiska legitimiteten och leda till bakslag som i längden drabbar alla.

Och då finns ju en risk för att det som nu görs för att klara de omedelbara ekonomiska och finansiella spänningarna kommer att äventyras av en politisk osäkerhet längre fram.

Vi behöver ett starkare Europa.

12 Responses to Inte fler Europa

 1. galgresaren skriver:

  Jag får en känsla av att de ovalda herrarna rumpey och barrosso och deras stab helst undviker att fråga folket. Regeringarna i Grekland och Italien är inte valda av respektive folk. Risken är att i jakt på effektivitet rationaliseras val och demokrati bort.

  Vad som framgick i lördagsintervjun var ett totalt förakt för folkviljan, har folk en gång valt att gå med i eu, i euron, så hae de därmed frånsagt sig ytterligare delaktighet i beslutsfattandet.

  Det står klart att euroländerna, många, rent av de flesta, lider av ekonomiskt underskott. Att försöka möta det med demokratiskt underskott kan bara leda fel, som jag ser det. Visst kan det bli rasande effektivt, rent av ett samhälle där de styrande har det oproblematiskt. Men jag tror att de styrandes bekvämlighet blir på folkens bekostnad.

  Hittills har eu-integrationen, konvergensen, varit ett totalt haveri. Att säga ”vi behöver mer Europa” i detta läget visar antingen på ett totalt förakt för folkviljan eller en långt gående verklighetsflykt.

 2. Lapsus Dei skriver:

  Nu Carl Bildt får du faktiskt förklara dig. Ska vi gå med i Merkels stor-EU eller inte?

  Och vem ska betala P-avgiften för att Sverge parkerat på handikapplatsen ERM-II, strax utanför EMU. Vi är faktiskt många som vill ha svar.

  Nu får du ta ditt ansvar och ge ett rejält svar!

 3. Lapsus Dei skriver:

  Jag väntar…

 4. Lapsus Dei skriver:

  Väntar…

 5. observer61 skriver:

  Varför påminner inte Sverige både Merkel och Sarkozy att Tyskland och Frankrike var bland de första att bryta mot avtalet om balanserade (nästan) budgetar och varför inte ta upp att nuvarande sanktionsmedel föreligger – men inte nyttjas???

  Något nytt regelverk behövs inte – se till att befintligt regelverk sätts i tillämpning!!

  … och se till att varje subvention av olika näringar får en definierade målsättning och ”endstate”!!

  Sätt i gång och lyft på förlåten! Annars kan t o m jag tro att de svenska representanter (ex. utrikesministern, finansministern, EU-ministern) inte vill kacka i ett eftertraktat EU-bo med sikte på framtida fin-fina befattningar.

  Gör mig stolt!

 6. nolies skriver:

  Nu är det misslyckade politiska projektet -eurozone- bekräftat av ingen mindre arkitekten : Euro doomed from start, says Jacques Delors
  The euro project was flawed from the start and the current generation of European leaders has failed to address its fundamental problems, Jacques Delors, the architect of the single currency, declares today. http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8932647/Euro-doomed-from-start-says-Jacques-Delors.html

  Nu verkar ändå en politisk lösning av skuldproblemet vara nära:
  Portugal raids pension funds to meet deficit targets
  Portugal has raided €5.6bn (£4.8bn) of pension fund assets in a controversial scramble to meet its deficit targets.

  Vi behöver mindre av detta projekt och inte mer eller flera…

 7. florimond77 skriver:

  Ursäkta men när man hör Birgitta Ohlsson är det inte utan att man önskar sig 50talet tillbaks då kvinnor som hon stannade hemma i köket

 8. Herman van Rumpuy när Italien ville – hör och häpna – låta folket välja en ny regering: ”Italien behöver reformer, inte folkomröstningar”. Detta kommer alltså från EU:s president. Jag är inte så övertygad om att vi verkligen behöver mer av detta.

 9. leoscookie skriver:

  Du är värd en lugn lördag Carl. :)

 10. Johan Tjäder skriver:

  @nolies

  Problemet är nu inte Eurozonen som sådan, utan det faktum att finansvärlden i decennier utgått från att statsobligationer är 100 % säkra. Ja, politiken har t.o.m. tvingat bankerna att acceptera statsobligationer som helt säkra.

  Det är inte enbart att såga av grenen man sitter på – det är som likt tecknade seriefigurer rusa ut på en bro som inte finns och inte inse det förrän man är mitt över avgrunden.

  Man ska inte förneka att det finns skillnader mellan de europeiska länderna, men de hade inte lett till en sådan här akut kris om det inte vore för absurditeten att inte ha kapitaltäckningskrav på statsobligationer.

 11. lion0808 skriver:

  florimond77: Du skriver:
  04 december 2011 kl. 02:08
  ”Ursäkta men när man hör Birgitta Ohlsson är det inte utan att man önskar sig 50talet tillbaks då kvinnor som hon stannade hemma i köket”

  Så du tillhör mansgrisarna, som saknar markservice av smarta kvinnor? Bättre utanför köket än i din närhet, får jag lov att säga m.a.p. Birgitta Ohlsson. Vad är det hon säger, som du blir så obstinat på?

 12. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Nej det räcker väl med Bildt och Ashton, n’est pas?

%d bloggare gillar detta: