Mildare advent inför ny vecka

STOCKHOLM: Traditionell första advent hemma med kyrka, julmarknader och möten med gamla vänner. Det inhandlades en hel del som man i grunden inte behöver alls.

För ett år sedan föll de vita snöflingorna ymnigt över staden denna dag.

Nu är det milt, men med stormar som drar in över Skåne och västkusten.

Om detta skall länkas till det klimatmöte som snart börjar nere i Durban skall jag låta vara osagt, men annorlunda är det i alla fall.

Och snart börjar en ny arbetsvecka.

Den inleder jag i morgon genom att åka till Riga för möte och arbetslunch med min nya lettiske kollega Edgars Rinkēvičs.

Lettland är ett viktigt grannland för Sverige.

Att man i allt väsentligt med framgång, men med betydande uppoffringar, gick igenom de senaste årens ekonomiska kris är värt att notera när vi nu diskuterar problemen i mer sydliga länder.

Sverige erbjöd sig ju tillsammans med andra nordiska länder att ställa upp med särskilda lån. Dessa löften hade nog sin betydelse, men i slutändan blev det faktiskt så att man klarade sig utan dessa lån.

Efter valet i höstas har nu en ny regering bildats under premiärminister Valdis Dombrovskis, och självfallet passar jag på att besöka också honom för samtal.

Mina samtal i Riga kommer säkert att handla om EU-samarbetet just nu, om det Östliga Partnerskapet och om andra gemensamma utmaningar.

Tisdagen hoppas jag så kunna tillbringa hemma, men på onsdag bär det så av till Bryssel igen.

Där är det på kvällen middag med EU:s utrikes- och försvarsministrar inför de mer formella diskussioner vi skall ha i kretsen av utrikesministrar om den gemensamma säkerhetspolitiken på torsdagen.

Annars kommer med all säkerhet utrikesministermötet – som för en gång skull hamnat på en torsdag – att domineras av frågor kring Nordafrika, Mellersta Östern och Iran.

Jag hoppas att Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby har möjlighet att komma. Koordinering av poltik inte minst vad gäller Syrien är mycket viktigt.

Och i anslutning till detta blir det också åtskilliga andra möten – Balkan finns alltid där – och jag kommer inte tillbaka till Stockholm förrän under fredagen.

14 Responses to Mildare advent inför ny vecka

 1. Misslyckande skriver:

  31 års massinvandring är nästan kartlagt nu Calle

  Sista uppdateringen är Migrationsverkets boenden är överfulla

  Ska vi sjunga ”we shall overcome” en gång till?

 2. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Inte ett ord om vad som är på väg att hända inför och efter parlamentsvalet i Egypten, eller …?
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4153207,00.html

 3. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Have A Go(o)d Laught!
  Enligt den protestantiska läran, så har Jeshua, Jesus Christus redan kommit. Men enl. judaism, så är han den som troende väntar på och som ska komma, alltså Messiah.

 4. Per Fredö skriver:

  De politiska spänningarna mellan Iran och de länder som med oro ser på utvecklingen i detta land ökar påtagligt dag för dag.
  Irans regering känner sig tydligen hotad och an väder sig nu av alltmer drastiska åtgärder.
  Det nya fiendelandet Storbritannien har fått se sin ambassad stormat Likaså har man trängt in i någon annan byggnad och lagt beslag på brittiska dokument.
  Detta måste förstås besvaras. Diplomatiska kontakter är förstås önskvärda med Iran liksom regimen i Syrien vänder på olika sätt omvärlden ryggen.
  Iran för en alltmer aggressiv politik.
  Vad som i nuläget kan göras är att vidga de ekonomiska sanktionerna väsentligt.
  Landets oljeindustri lär var i starkt behov av reservdelar och möjligtvis kan det vara ännu ett sätt.
  Få önskar väl ett krig via missilattacker med risk då för någon typ av vederrgällning, som Iran kanmobilisera.
  Den enda stat som kan svara för en militär attack mot Iran är förstås Israel.
  Då uppstår också frågan vad som skulle attackeras och om det bara skulle gälla de misstänkta kärnvapenanläggningarna.
  Om nu så skulle hända lär bero på Irans fortsatta agerande.
  Med största säkerhet vill vare sig USA eller Ryssland sanktionera en sådan militär attack från israeliskt håll.
  Men vilka är alternativen.

 5. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Optionen att Israel skulle få göra smutsjobbet är nästan utesluten, då Israel på nytt på ett dramatiskt sätt skulle angripas, såväl från Iran som dess allierade i regionen. Dock, det gäller att hoppas på det bästa och planera för det värsta – ett nog så aktuellt förhållningssätt bland israelerna. Ett angrepp på Iran skulle också ge bränsle åt de judehatiska stämingar som råder i Egypten bland vissa muslimer, som älskar döden mer än livet.

 6. bildterberg skriver:

  Att angripa ett annat land är inget som
  drastiskt lär öka populariteten hos angriparen,
  speciellt med tanke på att det sannolikt kommer
  att utgöra startskottet för WW3.

 7. lion0808 skriver:

  bildterberg: Någon/några måste stoppa den aggressiva staten Iran i dess ambitioner! Det lär inte bli vare sig Kina eller Ryssland, eller… ?

 8. bildterberg skriver:

  Nej, det blir förstås den ännu aggressivare staten ”israel”.

 9. lion0808 skriver:

  bildterberg: Nu var du där igen. I England lär man inte hålla med dig. Och, jag har aldrig hört att Israel öppet hotat med att blåsa bort Iran från jordens karta, eller har du kanske det?

 10. lion0808 skriver:

  bildtberg: Kom ihåg att judarna inte längre frivilligt låter sig föras till ”Gasugnen”. Det skulle väl vara en fjäder i hatten för Mahmoud Ahmadinejad och hans ÖB-Ayatollah att åstadkomma ”JUDENFREI” i MÖ?

 11. bildterberg skriver:

  Du tror väl inte heller att iranierna låter sig frivilligt bombas,
  Fredman (Krigsman)

 12. Per Fredö skriver:

  Iran sänder ut olika budskap, inte bara det nu aktuella mot Storbritannien, utan även raketbeskjutningar från Libanon mot mål Israel.
  Den var begränsad, liksom reaktionen från israeliskt håll, men hade ändå sanktionerats av de politiska partierna i Libyen, förstås även av Hitbollaha, men också av den stat, som är fientlig mot Israel och som har sina allierade i närheten av Israel.
  Det rör sig förstås också i detta fall om Iran.
  Attackerna mot den brittiska ambassaden och mot ambassadörens fastighet hade förtås i det tysta godkänts av den iranska ledningen oaktat alla diplomatiska ursäkter.
  Hans Blix vill som vanligt ha förhandling med utgångspunkt att det ska ske under stort hänsynstagande till de aggressiva länderna, tidigare Irak, nu Iran.

%d bloggare gillar detta: