USA och Europa

STOCKHOLM: Man kan ju i alla fall hoppas att detta blir en lite lugnare dag här vid Gustaf Adolfs torg.

Efter lunch tar jag dock mot USA:s nya ambassadör Mark Brzezinski.

När ambassadör Barzun lämnade för att ta över viktiga uppgifter i president Obamas kampanj inför presidentvalet fanns det ju en farhåga för att det skulle dröja ett bra tag innan en ersättare kom på plats.

Men så blev det inte.

Närmast rekordsnabbt utnämndes och konfirmerades ambassadör Brzezinski, och finns således nu på plats.

Vi träffades senast i helt andra sammanhang i Moskva för några år sedan. Nu blir han en viktig del av de viktiga förbindelser vi har med USA på en lång rad olika områden.

Dagen i övrigt kommer att ägnas inte minst olika europeiska frågeställningar.

Gradvis håller vi ju i olika länder på att få en mer djupgående diskussion on framtiden för olika delar av det europeiska samarbetet.

Och det säger sig självt att detta är frågeställningar av grundläggande strategisk betydelse för vårt eget land.

Det är en diskussion som delvis går utöver den aktuella krishanteringen i vissa länder och i den europeiska ekonomin – som ju också den har stor betydelse för oss – men som ju förvisso kommer att påverkas också av förloppet av denna under de kommande veckorna och månaderna.

Och det är en diskussion där också Sveriges röst kommer att behövas – och kommer att vara viktig.

3 Responses to USA och Europa

 1. soldyrkan skriver:

  Du är rätt man på rätt plats! bra jobbat!

  Totto//

 2. Kachina skriver:

  Wow, Brzezinski som ambassadör här måste betyda att Sverige uppgraderats på den internationella arenan. Iskall mot Ryssland betyder att Bildt stärkt sin hållning mot Putin/Medvedev.

  Undrar just om vi tjänar eller förlorar på det. Min inställning är att vi skall odla goda relationer med Ryssland, med tanke på fred inom Nordkalotten.

 3. Marcus Rosander skriver:

  Det man borde prioritera är väl snarare att stärka Italien, för utan ett stabilt Italien kommer EMU kollapsa, kanske följt av hela EU. Å då har vi förlorat den makt vi faktiskt har i världen!

%d bloggare gillar detta: