Tankar i öknen

ABU DHABI: Ökensolen värmer nu på ordentligt, men alldeles strax är det dags att börja återfärden mot kusten för väntande middag och därefter väntan innan det en bra bit efter midnatt är dags att börja de flygresor som i morgon förmiddag skall ha fört mig tillbaka till Stockholm.

Under något dygn har ett antal utrikesministrar, ett antal f d diton och ett antal övriga personer intensivt diskuterat regionens olika utmaningar i en situation som i dag förvisso bjuder på åtskilliga sdådana.

Mycket har handlat om Syrien och vad som måste göras. Arabförbundet har nu intagit en klar position, och det är viktigt att vi ger den allt det stöd vi kan.

Jag tror att det nu krävs en tydligare samordning av agerande mellan de olika aktörer som nar möjlighet att påverka situationen. Arabförbundet, EU och Turkiet tillhör uppenbart den kretsen, men också Ryssland och andra.

Åtskilligt har det också diskuterats om Iran.

Resolutionen från IAEA:s styrelse – som Sverige gav sitt stöd – blev en bra plattform för att föra de diplomatiska ansträngningarna i främst den nukleära frågan vidare.

Förutsättningarna för diplomatiska framsteg i den frågan just nu är sannolikt inte de bästa – osäkerhet och motsättningar i Teheran i förening med en begynnande amerikansk valrörelse – men det får inte vara någon ursäkt för att inte pröva de möjligheter som skulle kunna finnas.

När det gäller en fredagsprocess mellan Israel och Palestina är det svårt att nu känna någon optimism.

En fred är inte inom räckhåll, och t o m en process värd namnet verkar just nu svårt att få till.

Någon sade att fredsprocessen är död men ännu inte begraven – och att det Heliga Landet är platsen där det trots allt finns hopp om återuppståndelse.

Men jag misstänker att vi först måste se resultatet av kommande val i USA, Israel och Palestina.

De senare förutser en paleetinsk samlingsregering, och att åstadkomma en sådan förblir viktigt. Ett möte i Kairo på torsdag kommer att ge vägvisning om möjligheterna till en sådan.

Kanske får politiken under tiden inriktas på att försöka att förhindra att situationen försämras på ett avgörande sätt. Riskerna med den nuvarande osäkra situationen – i en labil situation i hela regionen – skall alls inte underskattas.

Diskussionerna har också handlat om säkerheten här i Gulf-området. Den är viktig också från europeisk utgångspunkt.

Men nu bär det av hemåt.

Och väl innan jag lyfter från Abu Dhabi kommer säkert resultatet från dagens parlamentsval i Spanien att vara klart.

Vallokalerna stänger klockan 20 i kväll. Allt tyder på regeringsskifte även där.

Egentligen skulle jag ha åkt för diskussioner om Bosnien till trakten av London i morgon – en uppföljning på en process som initierades under sommaren – men nu blir i stället Stockholm min destination.

Och där kommer jag att förbli åtmimnstone huvuddelen av den kommande veckan.

Dock kommer jag på onsdag att åka till Donetsk i östra Ukraina för att tillsammans med min polske kollega se på fotboll på den nya stadium som byggts där för EM nästa år.

Men skall sanningen fram så är det inte fotboll som är huvudsyftet med den resan, utan att ta temperaturen på den politiska utvecklingen i denna viktiga del av Ukraina.

Relationerna med Ukraina är ju fortsatt viktiga, om än mycket komplicerade just nu. Och det kräver både uppmärksamhet och närvaro.

Det går inte att klaga på brist på utmaningar på den utrikespolitiska agendan just nu.

Och då har jag ändå denna gång inte skrivit en stavelse om situationen inom den Europeiska Unionen.

27 Responses to Tankar i öknen

 1. florimond77 skriver:

  En regering i Gaza, konsulat i Jerusalem och huvudstad. 67 års gränser. Nya FN ansökningar och medlem i UNESCO. Palestina ordnar själva fredsprocess. Nu fattas bara…

 2. un2here skriver:

  – Någon sade att fredsprocessen är död men ännu inte begraven …

  ”We teach life, Sir!”

 3. […] profetia, med överskriften ”Tankar i öknen”, har Sveriges utrikesminister Carl Bildt författat alldeles själv och publicerat på sin […]

 4. lion0808 skriver:

  Florimnd och un2here: Det vore klädsamt att även lyfta fram Anna Ekströms slutsatser!

  ”Sverige har inte erkänt Palestina. Staten har ännu icke uppstått. Den finns inte.

  Fredagsprocesser kan säkert vara trevliga tillställningar. Dock inte om folkmordiska antisemiter med vänner i Iran och Syrien sitter i samlingsregeringen.

  Jag vet inte om vägvisaren i Kairo är så bra, men jag har hört att stjärnan i öster leder den vilsne genom öknen. Det kan dock ta fyrtio år, eller om det nu är fyrtio dagar. Ack ja, alla dessa dagar…”

 5. Kachina skriver:

  Klockren analys, Anna.

 6. Carl,
  fotboll är det när när sparkar på en rund boll?

 7. Kachina skriver:

  Det är naturligt att Carl Tankar i öknen, det är ju där oljan finns.

 8. lion0808 skriver:

  Bildterberg: Du tycks bidra till att vidarebefordra den falska och lögnaktiga bilden av att USA och Israel ligger bakom detta. Det Muslimska Brödraskapet finns försiktigt i bakgrunden och liksom i Libanon, Gaza och Ramallah uppmundrar de och driver på med provokatoner och därigenom försöker vinna en förståelse ”world wide”, för att det är den utmålade skurken ”den sioniskta staten ISRAEL”, som ligger bakom.

  Ahmadinejad i Iran använder samma retorik, för att ha en skäl till att driva sin förintelseagenda gentemot den judiska staten ISRAEL.

  Ack du sköna nya arabiska vår! Innan vi har sett slutet på förloppet i Egypten, så kan vi förvänta oss fler slugt uttänkta aktioner iscensatta av det Muslimska Brödraskapet, vars mål är at vinna det kommande parlamentsvalet i Egypten. Och därefter ? Det gäller att vara VAKEN!

 9. The Golani Snowman skriver:

  FN:s första medlem med tre huvudstäder, två regeringar, inget land, inga gränser och ingen ekonomi.

  Minns IMF hade villkoret, när de sa att palestinierna kunde ha en fungerande ekonomi, att de hade gott samarbete med Israel, annars gick det inte.

  Minns att Hamas inte har accepterat Osloavtalet.

  Helt oväsentligt att Hamas är klassad som terrororganisation, uppför sig enligt det och har Folkmord på alla judar i sina stadgor.

  P.S. Det existerar inga ”67 års gränser”. Får araberna kontroll över Juda berg har de Tel Aviv och Ben Gurion Airport vid sina fötter, 6 miljoner judar framför sig och redo för nästa Förintelse, på begäran av alla som röstar ja till en ”palestinsk stat”.

  Bildts drömmar om en fredagsprocess, ska den gå lika snabbt som ett sexdagarskrig eller snabbare?

 10. un2here skriver:

  Anna Ekström är en ärthjärna oförmågan att dra några slutsatser – tvåstatslösningem var hennes sista hopp ..

 11. lion0808 skriver:

  The Golani Snowman: Riktigt stimulerande att läsa ditt inlägg!

  Som Jeshua, aposteln Johannes, Martin Luther King, Gandhi och många efterföljare, som t.ex. The Beatles, LOVE

  Om alla muslimska aktörer på MÖ’s spelplan använde KÄRLEKEN, som insats, VILKA KONSEKVENSER SKULLE DET FÅ FÖR FRED OCH SÄKERHET I MÖ?

  Vi vet att alla som i konflikter predikat kärleksbudskapet blivit skändligen mördade. VARFÖR?

  Därför att det är den ande, som inspirerar människor till att FÖRNEKA KÄRLEKEN, Det är i själva verket den ANDE, som redan i andevärlden gjort uppror MOT KÄRLEKEN. Vi känner till den anden genom skrifterna. Den baksluge förnekaren och löngaren, SATAN, DJÄVULEN, FLUGORNAS HERRE. Det gäller att vara VAKEN!

 12. lion0808 skriver:

  un2here: Du tycs vara den som VILL FÖRMINSKA klart lysande tänkare, som Anna Ekström. VARFÖR?

  Därför att du redan utmålat henne som ett HOT mot din ”sanning” med bedrägliga, halvsannings- och lögnaktiga agenda gentemot det judiska folket och i synnerhet mot den judiska staten ISRAEL!

  Försök att på hennes egen blogg skriva och bemöta hennes ANALYSER!

  Lycka till! för det kommer du att behöva, då du också tycks vandra i en andlig ÖKEN!

  http://namanula.wordpress.com/2011/11/20/carl-bildt-vandrar-i-oknen/

 13. lion0808 skriver:

  un2here: Försök åtminstone att höja din debattnivå några snäpp!

  Någon kan säkert hävda att några av oss vill utmåla Iran, som det stora HOTET. Men de är inte ensamma i sina försök att slutföra det Hitler och hans hantlangare ägnade sig åt – HOLOCAUST!!!

  Några av er försöker MÄSTRA med sin SANNING, eller hur? Det finns fortfarande judar kvar i Iran, men genom att de förnekar sin tillhörighet till SION, JERUSALEM, så får de tills vidare finnas kvar. I samband med de arabiska angreppen 1948 mot den nybildade staten Israel, så blev runt 800,000 judar flyktingar från forna arabländer, och då också deras egendom konfiskerades. Det har du väl inte glömt, eller???

 14. lion0808 skriver:

  Målet är inte bara att ”möra alla judar”, utan målet är att utradera ISRAEL från jordens karta. Hitler och hans hantlangare hade också målet att utrota allt judskt, människor och kultur, egendom och inflytande i världen.

  Iran har med sitt namn betydelsen ”Ariernas land”. De har redan genom sin retotorik, som triangulerats och synkroniserts med den anti-sionistiska islamistiska rörelsen, som väntar på den 6:e Kalifen, bestämt att nu ska ”ENDLÖSUNG DER JUDENFRAGE” få triumfera. Judarna i Israel är måltavlan och de ska i världen utmålas som en skurkstat, apartheidstat och en stat, som måste utraderas från kartan. Varför?

  En av förklaringarna tycks vara att muslimerna vill hävda att Israel, Judea och Samaria är muslimernas. Inga OTROGNA ska bestämma i dessa områden. Så enkel är deras JIHAD. Inse innebörden av muslimernas agenda i området! Judarna får gärna leva kvar i Iran och i ett för islamisternas drömland PALESTINA, men då får de också lov att underkasta sig sina nya HERRAR!

 15. lion0808 skriver:

  UN2HERE: http://un2here.wordpress.com/

  Genom att du lägger ut din egen WordPress-Logg, så får vi andra en tämligen bra bild av ditt A-S-engagemang!

  För mig står A-S för AntiSemitism. Det kunne lika gärna betyda något annat och då utan bindestreck.

  LOVE, LOVE, LOVE

 16. lion0808 skriver:

  un2here: Du har en hel del länkar på din WordPress-Blogg:
  Från en av dem länkas till en annan ”sago”(tales)länk:
  http://www.richardsilverstein.com/tikun_olam/2011/10/05/tales-of-sexual-abuse-at-anatot-israeli-eyewitness/

  Vad är du egentligen ute efter? Alla som inte tycker som du och som du upplever som ett HOT, döper du till ”Ärthjärnor”. Och egentligen uttrycker du väl ett tämligen avslöjande förakt, som riktats mot bestämda personer eller en grupp av människor, som vågar stå upp för Israels rätt till existens. Så är det bara. Tråkigt med A-S!

 17. Per Fredö skriver:

  Bland kommentatorerna saknas inte exempel på de som ensidigt riktar sin kritik mot Israel.
  De förtiger att Hamas samt Hitzbollah vill utplåna staten Israel, likaså att de användt sig av terrorattacker för att nå detta syfte.
  De saknar också kunskap om att alltfler araber nu fått jobb inom den israeliska arbetsmarknaden.
  180 000 palestinier får kvalificerad sjukvård och Israel ställer också mediciner till förfogande.
  Israel tvingas försvara sig inom landet på olika sätt, men också därför att inte minst Hamas, får ett påtagligt stöd av Iran, vars Revolutionära Garde får en klar antisioniskt politik.
  Vi har mängder av exempel på organisationer samt länder som på det mest brutala sätt kränker mänskliga fri-och rättigheter samt också via krig mördar sin egen befolkning, som i Dafur.
  Israelkritikerna är i detta avseende tysta.
  Kina, Kongo, Zimbabwe samt Kuba är bara några exemplen
  Länder som praktiserar sharia lagstiftning ägnar sig inte bara åt förtrycka av kvinnor, de tillämpar också könsstympning samt stenar kvinnor till döds när man förmodar att kvinnor varit sina män otrogna-bara för att ta några exempel.
  Men de mest rabiata kritikerna av Israel tiger.
  Varför inte föra en sansad diskussion om hur meningsmotsättningar mellan israeler och palestinier ska kunna överbryggas, hur existerande samarbetsformer ska kunna utvecklas, hur fredssamtal ska kunna inledas utan att Israels nationella självständighet ska ifrågasättas?

 18. Gunilla Solara skriver:

  Som om Carl Bildt skulle veta något om Världen och dess problemlösningar … Alla dessa kostymgubbar som far hit och dit för att synas och få ”vara med” – som ser sig själva som så viktiga – blir mer och mer skrattretande.

 19. […] Bildt, Hökmark, Levander. Tweet Kommentarer […]

 20. kris08 skriver:

  Precis, ensidighet ska undvikas, Per Fredö:

  Bland kommentatorerna saknas inte exempel på de som ensidigt riktar sin kritik mot palestinierna.
  De förtiger att Israel vill utplåna palestinierna, likaså att de användt sig av militära attacker och etnisk rensning för att nå detta syfte.

  Varför inte föra en sansad diskussion om hur meningsmotsättningar mellan israeler och palestinier ska kunna överbryggas, hur existerande samarbetsformer ska kunna utvecklas, hur fredssamtal ska kunna inledas utan att palestiniernas nationella självständighet ska ifrågasättas?

 21. Per Fredö skriver:

  CB nämner att läget i regionen kan resultera i ökad instabilitet.
  Det är alltså inte bara fråga om det inrikespolitiska läget i Syrien som jag uppfattar det.
  Nu kommer ju USA att snart lämna Irak,
  Tanken är väl att regimen där ska ha blivit så stabil att den kan upprätthålla rättssäkerheten samt inte minst ta itu med de terrorattacker, som även nu pågår nästan dagligen.
  Vi kommer att där få en motsvarighet till vad som kommer att hända i Afghanistan.
  Vi vet att Iran är en aggressiv stat, som sannolikt redan har kärnvapen, och som dessutom är en nära allierad med Syrien.
  Dessa länders starka förbundskap är en viktig del vad gäller att driva en politik präglad av fortsatta hot mot Israel.
  Vi kan dessvärre få en geopolitisk förändring i Mellersta Östern, som innebär att Iran. söker bli den dominerande staten i Mellersta Östern.

  Risken är påtaglig.
  Frågan är vilka motkrafter, som finns.
  Det lär inte räcka med Arabförbundet inte heller med FN-resolutioner, som kommer att blockeras av Syriens vän Ryssland.
  Inom denna region blir det troligen bara fråga om Turkiet och Israel.
  Vad som kommer att hända med ett demokratisk Irak är ännu en fråga, som måste upp på bordet.
  CB läf få åtskilligt att dryfta och begrunda med sina kollegor.

 22. florimond77 skriver:

  Jovisst finns det exempel på många länder och organisationer som kränker de mänskliga rättigheterna, som Per Fredö menar, men det märkliga är att en sk demokratisk stat gör det samma. Denna stat har även i dagarna antagit lagar för att komma undan med nämnda kritik och ämnar straffa de medborgare som kritiserar staten. Det är ledsamt med tanke på att flertalet av dessa rättigheter skapades efter andra världskriget för att hindra att samma sak skulle upprepa sig.

 23. bildterberg skriver:

  En av de fyra personerna i följande diskussion
  är en idiot. Avgör själv vilken:

 24. Lycka till med ‘matchen’ i Donetsk imorgon! Om det går bra, så kan du kanske boka en resa till Asmara sen, visst spelar dom fotboll i Eritrea också. Där i närheten finns det en fånge som vi alla känner till, och som enligt min uppfattning borde vara i turordning före Tymosjenko.

 25. […] Bildts egen blogg ska han på fotbollslaget Shakhtar Donetsks hemmamatch i Champions League mot Porto på en av […]

%d bloggare gillar detta: