Tillbaka för diskussioner

ABU DHABI: Lång dag av flygning över Svarta Havet, Östra Turkiet och Irak ner mot landning här på den nordöstra delen av den arabiska halvön i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi.

Men värmen som möter mig känns behaglig.

Utmaningarna i denna region är betydande.

Oljereserverna ger rikedomar, men ytterst handlar det ju om att tillfredsställa medborgarnas förhoppningar om en bättre framtid.

Mellersta Östern är en region med ung befolkning, med ca 60% av befolkningen under 25 års ålder. Och detta medför gigantiska utmaningar när det gäller att möta denna växande unga befolknings förväntningar.

Detta är ingen nyhet, men trots detta är det påfallande hur man misslyckats med att åstadkomma en utveckling som ger jobb och framtidshoppp åt alla.

I en av tidningarna som mötte mig här redovisas en undersökning som hävdar att 70% av regionens ungdomar vill emigrera eftersom de ser sina framtidsmöjligheter begränsade.

Det handlar om bristande sysselsättningsmöjligheter, mern i åtskilliga fall handlar det alldeles säkert om samhällen som man uppfattar som alldeles för stängda och slutna.

Jag var här för motsvarande diskussioner för ett år sedan, och då diskuterade vi mycket hur den kommande successionen efter Mubarak i Egypten skulle komma att gestalta sig.

Egypten gick mot presidentval 2011, och det var uppenbart att en förändring måste komma. Förstelningen höll på att försvaga Egypten.

Utvecklingen blev dramatisk, och nu ser vi åter hur spänningar byggs upp i Egypten när det förefaller som om militären tvekar om den fulla demokratiska övergång som många hade hoppats på.

Och samtidigt har den politiska osäkerheten producerat en ekonomisk politik och utveckling som bara blir mer och mer bekymmersam.

Men i diskussionerna denna helg kommer alldeles säkert Syrien och Iran att vara i fokus.

16 Responses to Tillbaka för diskussioner

 1. florimond77 skriver:

  Att det råder brist på arbeten ” bristande sysselsättning” beror väl på att pengarna och tillgångarna rullar iväg till andra delar av världen.

 2. lion0808 skriver:

  CB skriver: ”…. men snart sätter jag mig på ett flygplan med destination Abu Dhabi, och väl framme vid flygplatsen där bär det av till en anläggning i öknen där ett antal av regionens och en del andra utrikesministrar kommer att tillbringa något dygn i diskussioner.”

  Men är det bara ett obestämt antal utrikesministrar från regionen och en del andra dito, som deltar i dessa diskussioner? CB kommer väl inte mer än vanligt att ge luddiga recensioner från denna typ av diskussioner? Att komma med ett eget självständigt ställningstagnde typ vad den modige Olof Palme gjorde, kan vi väl aldrig hoppas på? eller…. ? Lojalitet, konformitet och konservatism gentemot utomparlamentariska slutna sällskap tycks i mina ögon vara ett signum för denne CB! Kan det tänkas att representanter från ”The Trilateral Commission” också finns med på något litet hörn?

 3. nolies skriver:

  ”Och samtidigt har den politiska osäkerheten producerat en ekonomisk politik och utveckling som bara blir mer och mer bekymmersam.” Låter som en bra beskrivning på nuvarande euroområdet.

  http://www.bloomberg.com/news/2011-11-17/merkel-rejects-french-calls-to-deploy-ecb-as-crisis-backstop-on-euro-debt.html#

 4. lion0808 skriver:

  nolies: Förvisso. Merkel har en poäng i att nu gäller det för alla regeringar att hålla sig till utgiftstak mm. när de faställer sina nationella budgetar. Allför länge har Frankrike, Tyskland och de andra ekonomierna inom Euro-området med några fina untantag, år efter år överbalanserat och ökat sin statsskuld. Nu är det en verklig ödestimma för Euron och EU-projektet. Även CB tycks vara bekymrad. Det borde flera vara.

 5. Eftersom den vite mannen fortsätter gå i krig i strid med de önskemål världens befolkning har ber jag er att överväga våra rekommendationer. Den vite mannen har blivit beroende av krig och människan kan inte bli frisk utan sjukdomsinsikt. Vi befinner oss på en avgörande punkt i vår andliga, moraliska och teknologiska utveckling. Allt liv bygger på en mycket känslig balans. Enligt Lakota-stammens profetia har arbetet med att laga alla folkslags heliga cirkel påbörjats. Må vi finna mod, styrka till bättring och helande i de inhemska folkens urgamla visdom.

 6. lion0808 skriver:

  Kachina: Du är fortfarande VAKEN! :)

  Kom igen som vanligt i morgon, så får vi tampas lite!

 7. Kachina skriver:

  lion0808

  Bättre att vara tyst är att gallskrika, när ”bussen” (världekonomin, världspolitiken) är på väg mot stupet. Ryssland, Kina, Syrien, Libyen,……kommer i bakgrunden jämfört med det bakom skimrande tal dolda katastroftillstånd som råder inom EU. Det behövs bara en droppe till, så rinner bägaren över.

  Det finns ett systemfel i Sverige och Europa, skapat av Thatcerismen. Det var där 1986 som det började gå riktigt åt h-e för oss, sedan kom Norge och dessförinnan hade England redan tagit säte i helvetet.

  Man måste skilja på nation och person, de personer som utgör nationen och de självständiga individer som genererar kraft till nationen.

  Nationen (vårt gemensamma) är byggd på offentliga hörnstenar. Den verksamheten kan inte drivas genom privat entreprenad. Det är så enkelt, men tydligen så svårt att förstå. Genom att privatisera hörnstenarna skapar vi ekonomiska klaner och diktatur.

  När det gäller människans utveckling driver vi nu, enligt Thatcher, en arbetspolitik som grundar sig på individuell konkurrens, vilket är exakt vad som sker i djurens värld och de har inte utvecklats en millimeter på de tiotusen år vi känner.

  Vi utvecklas genom samarbete. Det borde de inse, direktörerna som älskar golf, att de i golf utvecklar varandra genom handikappet.
  En koncentration på eliten leder till inavel och mentala/känslomässiga brister. Ett nära samarbete mellan elit, medelmåtta och lågpresterande, leder hela gruppen framåt.

 8. Kachina skriver:

  Det finns hopp. Ett enat Europa är enda vägen ur denna kris. Kaos kan, med hjälp av alla goda tankar i nätverket, leda till harmoni.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1577875/Sverige-kan-tvingas-att-infora-euron.html

  Motsatsen, när Kina ser sig nödgade att gå in militärt för att stävja oroligheterna i Europa, förskräcker.

 9. lion0808 skriver:

  Kachina: Du hänvisar till att Thatcher skulle vara roten till det ekonomiska eländet inom flera Euro-länder, att det var där det startade. Tveksamt, då hon mycket pedagogiskt förklarade att landets ekonomi ska skötas på samma sätt som den som har ansvar för det enskilda hushållets ekonomii. Alltså, att inte toklåna till konsumtion, alltså att inte överbalansera statsbudgeten under alltför lång tid och därmed skapa en skuldfälla. Grekland, Italien, Spannien, Frankrike, Tyskland om en del till länder har inte respekterat de budgetregler, som medlemsstaterna inom EU gemensamt att fattat beslut om. Där har du rätt i att ingångna avtal ska gälla för att det europeiska gemenskapen ska utvecklas.

 10. Kachina skriver:

  Det var med hennes politik som avregleringen av bankerna tog fart, utan hastighetsbegränsning.

  Det allvarligaste i hennes politik är dock att arbetskamrater skall vara arbetskonkurrenter. Jag har i den här lilla kommunen skådat åtskilliga konspirationer riktat mot annan person för egen vinning. Det är inte grant att se, djungelns lag tillämpad av ”civiliserade” människor.

 11. Kachina skriver:

  ” Där har du rätt i att ingångna avtal ska gälla för att det europeiska gemenskapen ska utvecklas.”

  Det kommer nu, om EU klarar den här katastrofen.

 12. observer61 skriver:

  En länk för roliga småklipp om engelska EU-kritiska inlägg.

  http://www.ukip.tv/

  Håll till godo.

 13. Kachina skriver:

  Citronsnorkiga engelsmän har aldrig förstått bikupeprincipen, av den enkla anledningen att där regnar alla bikupor bort.

%d bloggare gillar detta: