Till Abu Dhabi

BRYSSEL: Morgon här, men snart sätter jag mig på ett flygplan med destination Abu Dhabi, och väl framme vid flygplatsen där bär det av till en anläggning i öknen där ett antal av regionens och en del andra utrikesministrar kommer att tillbringa något dygn i diskussioner.

Men då har dagen redan hunnit passera.

Och det kommer förvisso inte att saknas diskussionsämnen.

För ett år sedan – när vi träffades på samma sätt och på samma plats – såg regionen mycket annorlunda ut.

Få skulle nog våga en säker prognos på hur den kommer att se ut om ytterligare ett år.

Mycket kommer alldeles säkert att handla om Syrien och vad Arabförbundet och vi övriga kan och måste göra ytterligare för att påverka situationen.

Men frånvaron av fredsprocess mellan Israel och Palestina är också en anledning till djup oro.

Liksom självfallet situationen i och kring närbelägna Iran.

32 Responses to Till Abu Dhabi

 1. Blir förskräckt när du går i armkrok med Göran Persson i eurofrågan. Kan det vara ”När fan blir gammal…”-syndromet? För mig är det perfekt att inte tillhöra den innersta Frankrike-Tyskland maffian. Dessa axelmakter vill ta över Europa och för oss räcker det med den inre marknaden, vi har inget att vinna på att ingå i Europas Förenta Stater. F.ö. kommer inte euron att överleva år 2012 och vi får vara glada om EU klarar sig.

 2. un2here skriver:

  Följande uppgifter förmedlas för närvarende via Benny Dagan på Facebook:

  – Syria Joins UNESCO Committee on Implementation of Human Rights (Maariv, 17 Nov. 2011). On Wednesday, Bashar al-Assad’s syria was chosen to be the Arab representative on the UNESCO committee that deals with issues relating to the implementation of human rights

  Denna kommitté existerar inte och Dagan försöker här endast skapa osämja mellan svenska judar och övriga befolkningsgrupper.

 3. hm din artikel i DI, SvD verkar uppröra en del, många kommentarer. kanske inte bästa läget att göra en sådan intervju idag, du kunde ha väntat minst ett år…

  Att köra folkomröstningar med principen ”Vi röstar om till de röstar rätt” urholkar meningen med dem.

 4. florimond77 skriver:

  En ny apparteidstat som Sydafrika växer sakta fram under dem ultraradikala zionististiska israeliska styret. Nya rasistiska lagar stiftas som förbjuder innevånarna att kritisera politiken. Numera finns bara en tidning kvar av de större som har en någorlunda fri demokratisdk anda.
  I skolorna får inte barnen lära sig ett enda ord om hur 750000 människor fördrevs från sina hem och bestals på sin mark när 400 byar bulldozades ihjäl. De får felaktigt lära sig att palestinierna, som inte får kallas palestinierna utan bara ”araberna”. är de som stulit ”deras” land.
  Ingen information släpps fram om hur palestinier på Västbanken och i Gaza verkligen lever. Ingen talar om att de får endast använda 20 % av vattnet, att vägar inte tillåts byggas så att fordon kan ta sig fram, skolor inte får byggas och att sophanteringen inte tillåts fungera eller att fängelserna är fulla av palestinska ungdomar som inte fått någon dom. Inte heller kommenteras de utomrättsliga avrättingarna som förekommit. All denna misskötsel och missbruk av lagar säger det israeliska styret beror på säkerhetsskäl men det inser ju var och en att ett bättre skäl för missnöje och uppror finns inte.
  En särskilt utsatt grupp är beduinerna trots att de bor i israel och är israeliska medborgare. De får ingenting av staten utan deras hem har för länge sedan jämnats med marken och de bor i tält under osäkra förhållanden. Likaså är de israeliska medborgar av palestinskt ursprung starkt diskriminerade.
  Så illa som Israel behandlar det folk de koloniserat har de själv aldrig blivit behandlade med undantag av Hitler. Israel har deklamerat att de vill kalla sig en judisk stat och vad man förstår så innebär det en total etnocentrisk inriktning där den etniska rensningen skall fullbordas. Det märkliga är dock att genetiskt så är det ingen ingen skillnad mellan araber och judar. Även språken har samma rötter. Det är synd att Israel går i denna riktning som inte kan bli mer än en återvändsgränd.

 5. billygellerstedt skriver:

  Ok.. ledsen att jag kommenterar off topic Bildt, men ditt utalande i dagens industri om att vi antagligen kommer ha en folkomröstning angående Euron innom några år. I artikeln så tycker jag inte det framgår om du är för eller emot Euron. (dock så tycker jag att du verkar vara för Euron då du utrycker starkare tilltro till Euron än Dollarn på kort sikt.(5 år är inte någe annat, lång sikt är 50+ år i min värld)

  Och oavsätt om du tycker ja eller nej, vore jätte najs om vi kunde få ett blogginlägg angående just euron där du motiverar varför du tycker som du gör.

  Mvh BIlly G

 6. Per Fredö skriver:

  Det är bra

 7. florimond77 skriver:

  till Per Fredö Vad är det som är bra?

 8. Per Fredö skriver:

  Meningen gällde inte Syrien utan den hjälp jag fått med inloggningen.

 9. Per Fredö skriver:

  Arabförbundets amnesti blir en svår nöt att knäcka för tyrannen Assad.
  Det blir sanktioner och uteslutning.
  Svårt att tro att han följer rådet om att frivilligt avgå.
  Då hotar i nuläget inbördeskrig.

 10. lion0808 skriver:

  Somliga lever med ett intellektuellt förhållningssätt till tillvaron. Jag respekterar det, men jag måste samtidigt få fråga: Bejakar du att det finns en ”andlig dimension” och att vi människor kan utvecklas i andligt avseende? Jag har i varje fall erfarenhet av att du och jag är konstituerade med en kropp, psyke och dessutom med en predisposition för den andliga dimensionen. Vi är även programmerade med en predisposition för att lära oss ett eller flera språk. Det är den omgivande miljön och ambitionen/ omständigheterna, som bestämmer vilket/vilka språk, som hjärnan prioriterar för den fortsatta semantiska utvecklingen.

  Det är genom den andliga dimensionen, som människors sunda psyke kan – inte bara smittas/korumperas/smutsas ner/ev. blockeras och därvid resultera i ”dina misstag”. Det är dessvärre så att människor kan drivas i en till viss del självvald/bejakande destruktiv riktning. När det är många, som influerats, så kan det sluta med katastrofer likt Holocaust, Stalins slakt på upplevda motståndare, Röda Khmererna i Kambodja m.fl. i modern tid.

  Nu tycks ISRAEL vara projicerat i flera avseenden, där urgamla klichéer om judarna dyker upp: Det senaste: att groteskt jämföra landet för att göra samma sak som Hitler under hans styre; att jämföra Israel med apartheid-systemet i Syd-Afrika. Det är genom denna ”andliga channel”, som vissa människor kommer att och de facto INSPIRERAS, för att försöka nagla fast sionisterna (läs judarna). mm. mm. Varför? Ett antal tänker benhårt och onyanserat på: att: det är väl på tiden att äntligen komma fram till ”DEN SLUTLIGA LÖSNINGEN”, som nazisterna misslyckades med, men som ändå skördade så många oskyldiga judiska människooffer. Misstag?

  Nej, LÖGNEN har fått bärighet genom den onda kraft, som råder i världen (i den andliga dimensionen)., ”SATAN, DJÄVULEN, LÖGNAREN, DEN FALLNE ÄNGELN är rasande” och önskar dra med sig så många av oss som möjligt till den ”SISTA STRIDEN”!

  Mahmoud Ahmadinejad har VÄL förklarat att hans stora uppgift är att utradera sionisterna (läs judarna) och sopa bort den ”sionistiska staten Israel” från kartan, Obs! Han är lite försiktig och undviker att använda uttrycket ”den judiska staten Israel!.Det är likadant med de arabiska bröderna i Rammalah och Gaza liksom på alltför många håll i arabvärlden och i vissa kommentarer på denna blogg!. De vill och önskar inte erkänna den judiska staten Israel för att få FRED!!! Nästa Kalifat väntar för de TROGNA. Slutlig lösning var det visst fråga om här. Hm.., misstag…??? Ren och skär ONDSKA!!! Eller kan vi istället påstå att EN GOD KRAFT RÅDER I VÄRLDEN? Blir världen så mycket BÄTTRE om det judiska folket slutgiltigt utraderas? Det gäller att vara VAKEN!

 11. lion0808 skriver:

  För att hålla oss till Abu Dhabi-mötet:

  Med några ord uttrycker C B också oro över Iran-problemet. ”Liksom självfallet situationen i och kring närbelägna Iran.” Jaja, f-n tro’t!

  När det gäller Syrien, så vet väl de flesta att såväl Ryssland som Kina blockerar i Säkerhetsrådet. Att Ryssland har sina ekonomiska intressen i Iran och indirekt i Syrien, Hezbollah och Hamas är det väl ingen som kan vara oinformerad om.

  När det däremot gäller Kinas roll i Afrika och i synnerhet deras lukrativa affärer med Iran för olja, så kan vi väl t.ex. läsa följande artikel i The Washingon Times, Nov 14 2011:

  http://www.washingtontimes.com/news/2011/nov/17/israel-beware-china-arms-hezbollah/

  Min fråga är: Har Kina och Ryssland redan nu gemensamt bestämt färdriktningen för den fortsatta händelseutvecklingen i MÖ?

 12. bildterberg skriver:

  En del av svaret är att de förbereder sig på en kommande
  eskalering till en världsomfattande konflikt:

  propagandamatrix.com/articles/november2011/181111_russian_warships.htm

  Här är några intressanta framåtblickande kommentarer från 2003
  som hittills har visat sig stämma ganska bra:

  http://www.gilad.co.uk/writings/sheikh-imran-hosein-saw-it-all-in-2003-must-watch.html#entry13747368

 13. Per Fredö skriver:

  bildterberg menar att de-han syftar väl på Kina och Ryssland-förbereder sig förbereder sig för en världsomspännande konflikt, vilket skulle ha bekräftats av en kommentar från så långt tillbaks
  som 2003.
  Förvisso kan man finna flera exempel på detta, men samtidigt så har en rad meningsmotsättningar mot västvärlden kunnat bryggas över.
  Det beror inte minst på att globaliseringen, som i sig fört med sig en rad problem,. har resulterat i vidgat samarbete inom en rad områden.
  Kina har påtagligt stärkt sina positioner. USA skulle inte klara av sin växande statsskuld och negativa handelsbalans utan att Kina köpt amerikanska statsobligationer.
  Ryssland har i sig en strukturett svag ekonomi utöver sådant som korruption och att landet ännu är en enpartistat, men samtidigt blir främst Tyskland alltmer beroende av rysk naturgas.

  Men nu gäller det Sypern.
  Både Kina och Rysland kommer sannolikt att utnyttja sin veto-rätt för att förhindra någon FN-resolution, som på något sätt förhindrar dessa länders syn på att nuvarande regim inte ska störtas.
  Det är i linje med att dessa länder inte skulle tolerera en motsvarande politisk opposition, som den i Syrien, i sina egna länder.
  Ryssland har därtill en flottbas i Syrien.

 14. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Och nu gäller det Syrien, menar du väl?
  Jag skulle också vilja säga att nu gäller det också Egypten, Tunisien och Libyen. I den situation, som uppkommit genom den ”nya sköna arabiska våren”, så kommer allt fler rapporter om att nu ser imamerna ett gyllene tillfälle att genom skickligt manövrerande ta makten och införa Sharia. Senast ett inslag från Egypten, där en imam hävdar att muslimer inte är tillåtna att rösta på en ”non.muslim”-kandidat. Se länken:
  http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/3201.htm

 15. Per Fredö skriver:

  Jag skrev förstås Men nu gäller det Syrien, ursäkta just den felstavningen, därför att CB tog upp det i sin bloggkommentar.
  Därutöver kommenterade jag närmast va bildterberg menade.

  Du refererar sedan till att Sharialagarna eventuell kan införas i de länder du nämner och den risken ska givetvis inte underskattas
  Men samtidigt finns det starka krafter som motsätter sig en sådan utveckling.
  Att det skulle bli aktuellt i Syrien tror jag inte.
  Arabförbundet agerar inte åt detta håll.

 16. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Den som lever får se, vad imamerna kan tänkas driva igenom. Arabförbundet har länge varit en tandlös tiger, men visade upp en ny beslutsamhet, när de krävde en flygförbudszon över Libyen. Senast, att ställa Assad-regimen utanför gemenskapen. Men det öppnar också upp för en försiktig övergång till muslimskt styre likt det i Libanon och Tunisien, för att inte glömma Gaza och Ramallah. Det ska bli intressant att följa kommande politiska formeringar och konstitutionella förändringar i de länder, som jag tidigare nämnt i denna tråd. Först undanröjande av regimer, som konfronteras med en växande inhemsk frustration, sedan imamernas generalorder om att muslimer är förbjudna att rösta på ”Non-Muslim”-kandidater, sedan parlamentsval, sedan omskrivning av resp. länders konstitution, sedan ?

 17. Per Fredö skriver:

  Det leder till frustration, politiska spänningar när man blandar ihop religion och politik och fastställer via sådant som konstitution och lagstiftning med det politiska systemet.
  Ändå finns det ett hopp om en politisk utveckling i riktning mot demokrati även i islamska länder.
  Flera sådana exempel finns.
  Däremot går det inte i länder, som är inriktade på islamistisk fundamentalism, utpräglade shia muslimska samhällen.
  Den arabiska våren ger dock hopp, Den understöds även av F N och av demokratiska länder, inklusive vårt eget, i Libyen.
  Indien är ett land under stark utveckling även demokratiskt Man har där löst problemet med alla religioner, som präglar samhället, genom att inrätta en sekulär konstitution
  Det är nog en av lösningarna även i Mellersta Östern.
  Vad gäller Israel-Palestinska-konflikten, vilka alla hoppas på via ett fredsavtal och en tvåstatsbildning.
  Det kommer inte med automatik medföra att ett fritt Palestina blir en demokratisk stat.
  Denna stat kommer även fortsättningsvis inom sig ha terrorgrupper som Hamas samt Hitzbollaha.
  Den demokratiska utvecklingen försvåras förvisso även av den internationella terrorismen, som dessutom får ett starkt stöd av länder som Iran.
  Vi får inte heller glömma bort att vårt eget Europa har haft en lång väg att gå för att uppnå demokrati, vilket inte hade gått genom att ett krig för att krossa nazi-Tyskland.
  Kommunismen finns också kvar i en rad länder.
  Den känneteckas av ett värre förtryck av människor än det vi nu ser i Mellersta Östern.

 18. lion0808 skriver:

  Per Fredö: Vilka goda exempel på demokrati och respekt för kvinnans resp. minoriteters intressen har du? Vad jag vet, så är väl SaudiArabia och deras efterföljare mer sunni-muslimskt? Råder det demokrati och fulla rättigheter för kvinnor och minoriteter i SaudiArabia och annorstädes med sunnidominerande befolkning?

 19. lion0808 skriver:

  Per Fredö: På tal om kombinationen Islam-demokrati, så återstår det en hel del ”arabiska sköna vårar” innan vi kan börja skönja ljuset i tunneln. Se länken:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati

  ”Flera empiriska studier som på ett systematiskt sätt jämför islamiska stater med omvärlden har kommit fram till att islam leder till svagare demokrati och färre politiska rättigheter. År 2001 saknade 89 % av de 47 länder som hade en islamisk majoritet demokratiskt valda regeringar. Av världens 145 icke-islamska länder var samtidigt 76 % fria demokratier baserade på allmänna val. Sannolikheten att en stat är odemokratisk befanns vara nära tre gånger högre för islamiska än för icke-islamska stater. Inget enda arabiskt land kunde räknas till vad studien definierade som ”electoral democracy”, det vill säga en demokrati grundad på fria, allmänna val.[5] Även efter kontroller för påstådda inflytanden av historiska, politiska och ekonomiska faktorer, så fortsätter stater med islamiska religiösa traditioner att vara signifikant mer auktoritära än icke-islamska stater. En förklaring till detta är de svaga rättigheterna för kvinnor i muslimska stater.[6] Uppföljande studier har bekräftat att muslimska länder är mindre demokratiska och mer auktoritära än resten av världen. Det gäller även när man tar hänsyn till andra faktorer såsom demokratisk tradition, ekonomisk utveckling, utbildningsnivå, omgivande stater, urbaniseringsgrad och skillnader i inkomstojämlikhet. Enligt studien hänger dock demokratibristerna inte direkt samman med kvinnors rättigheter, utan mer med arabisk kultur.[7] En senare studie, som räknade bort effekterna av skillnader i befolkningsstorlek, BNP, utsatthet för krig, råmaterialberoende och andra förhållanden – liksom särskilt effekterna av arabisk kultur – drog slutsatsen att islam har ett samband med färre politiska rättigheter, med undantag för de allra fattigaste staterna. Studien besvarar inte frågan om varför muslimska stater generellt sett har färre politiska rättigheter än ickemuslimska, men pekar på historiska faktorer – islam slog rot i länder med låg BNP per capita och bristande politiska rättigheter, och noterar att islamisk doktrin lägger liten vikt vid individuella rättigheter.[8]”

 20. lion0808 skriver:

  Kälor, som refereras inom [ ] :
  5.^ Karatnycky, Adrian (2002). ”Muslim Countries and the Democracy Gap”, Journal of Democracy Volume 13, Number 1 January 2002. [1]
  6.^ Fish, M. Steven, (2002). ”Islam and Authoritarianism,” World Politics, Jan. 2002, pp. 4-37, [2] full-text pdf
  7.^ [a b] Donno, Daniela & Bruce Russet, (2004). ”Islam, Authoritarianism, and Female and Empowerment: What Are the Linkages?”, World Politics, July 2004, pp. 582-607. [3]
  8.^ Pryor, F, (2007). ”Are Muslim Countries Less Democratic?” Middle East Quarterly, Fall 2007, pp. 53-58

 21. lion0808 skriver:

  Per Fredö: ”… Det kommer inte med automatik medföra att ett fritt Palestina blir en demokratisk stat. Denna stat kommer även fortsättningsvis inom sig ha terrorgrupper som Hamas samt Hitzbollaha. ”

  Flera saker som jag reagerar på:
  Vad innebär ett fritt Palestina för dig?

  Hamas finns och styr med muslimsk järnhand på Gaza-remsan.
  Men Hezbollah, också en gren av det Muslimska Brödraskapet i Egypten, har väl skaffat sig en ointaglig politisk dominans i Libanon?

  Och slutligen, vad är Palestina för dig?

 22. lion0808 skriver:

  Per Fredö: En bekännelse. Jag kommer så väl ihåg en em. ht 1973 då jag kom att diskutera med rektorn Sven Andersson på Kom Vux i Piteå. Jag tillhörde inte hans rektorsområde, men vi kände till varann. Det var orostider i MÖ och jag framkastade oreflekterat att judar och muslimer borde kunna leva sida vid sida med full respekt för varann i var sin egen lilla stat. Men Sven, en sedan lång tid övertygad gråsosse och Israelvän, gick nästan i molnen och hävdade att det är en omöjlighet. Det kan bara finnas en stat i detta lilla område, som urspungligen var avsevärt mer omfattande under det brittiska mandatet. Romarna visste vad de ville, när de självsvåldigt döpte om området från Israel och Juda, + nuv. Jordanien och några till territorier till just Palestina. Romarnas avsikt var att utplåna judarna närvaro i området!!! Nu är frågan vilken del av det gamla mandatområdet, eller kanske mera aktuellt: vilken del av det gamla Judea och Samaria ska ingå i en ny statsbildning med arabisk dominans och ”Judenfrei”???

 23. lion0808 skriver:

  Ni, som är för unga och Ni, som genom åren förträngt vissa företeelser, borde få ta del av denna länk å det varmaste:

  http://namanula.wordpress.com/2011/11/19/avsnitt-no-41/

  Hur kunde det gå så galet???

 24. lion0808 skriver:

  Min kommentar på ovanstående blogg:

  ”Anna, det saknas minsann inte efterföljare till Adolf Eichmann, beklagligt nog. Antingen är man för ung, så att det är lätt att avfärda. Eller så är man tillräckligt gammal för att ha lyckats förtränga sanningen om ondskan, som regerade i det 3:e Tyska Riket. Där gjorde ”Adolf & Adolf” en helgjuten insats i det ondas tjänst med målet att utrota alla judar, kommunister, oliktänkande, homofiler, Romer och Jehovas Vittnen eller de som avvek från den gängse måttstocken om den ”Rena Ariska Rasen”. Det måste ha varit ett ”helvetiskt omständigt och jobbigt” liv för dessa Adolf’ar?
  Iran är det senaste exemplet, som förefaller ha anammat mycket av tänket kring ”Anti-Semitism” eller ”Anti-Sionism”, som de själva föredrar att marknadsföra liksom en del på denna blogg. Iran vars land betyder ”Ariernas land”! Surprise, surprise??? http://sv.wikipedia.org/wiki/Iran
  Ingenting är nytt under Solen, eller som någon pessimistkonsult (läs: Lasse Eriksson från Piteå, vilken jag känner live och från TV) har myntat: ”Det är aldrig för sent att ge upp!” Eller? …”

 25. lion0808 skriver:

  Det har blivit många frågor under dagen från min sida, som tyvärr ännu inte besvarats med undantag av delvis Per Fredö. Vad skulle det kunna bero på? Rädsla, försiktighet, okunskap, feghet, likgiltighet, ”jag känner mig träffad och skadeskjuten”, en gemensam consensus om att ”lion0808” ska ”tigas ihjäl” eller någon annan vettig förklaring? Det är som sagt ”aldrig för sent att ge upp!”. Jag gör det definitivt inte!

 26. lion0808 skriver:

  Hans Bertil Holmgren: Ditt inlägg som inleder kommentarerna på denna tråd upplever jag som en frisk fläkt! Andra är säkert av motsatt åsikt, men vi lever helt klart i ett fritt land, där vi än så länge har rätt att uttrycka vår mening.

 27. Per Fredö skriver:

  Det skulle främja debatten tycker jag om en del kommentatorer håller sig till vad ja faktiskt skrivit.
  Jag har ingalunda hävdat att det är så lätt förena islam med demokrati.
  Enligt min mening är det också så att i alla länder där man sätter religioner som rättesnöre för de politiska systemen så finns det nästintill oöverstigliga hinder att utveckla e n demokrati motsvarande den vi har främst i västländer.
  Det krävs konstitutioner av sekulär typ sedan kan folk ha sina religioner för sig.
  Det medför också att folk kan leva bättre samman, att de inte vänder ryggen mot varandra och att risken för extremistiska partier decimeras.
  Jag menar att man tillämpat den modellen i Indien, ett land, som vi sedan länge har förknippat med kastsamhället.
  Turkiet är ännu ett land med islamistiska rötter och som nu oaktat att militären finns där i bakgrunden blivit en politisk demokrati.
  22-länderna tillämpar korrekt förtryck av kvinnor och av minoriteter.
  Deras varierande politiska modeller beror inte enbart på att dessa länder är islamska utan det finns också i dessa länder en kulturhisorisk tradition, som spelar en betydande roll.
  Det samma var det för övrigt i vårt eget land när vi hade absolut mnarki, adelsvälde samt ståndsrepresentation.
  Som jag skrev tror jag inte att ett så kallat fritt Palestina, vilket ändå syftet ska vara efter ett fredsavtal, får betydande svårigheter bli en demokratisk stat,
  Det finns mängder av orsaker till det, exempelvis att de araber som ska bilda en sådan stat måste ta kål på .ett sådant lands terrororganisationer, vilka också har nära förbindelser med Iran.
  Jämför här möjligheterna att få talibanerna att inordna sig i ett fritt Afganistan.
  Det räcker inte där med moderata krafter inom denna terrorrörelse med sin koppling till al-Quadia.

 28. Kachina skriver:

  HBH

  ”Kraften i utvecklingen för oss ditåt”, (Göran Persson)

  Mycket galet har han sagt, men ibland har han helt rätt. Ditt resonemag om att ”ta över” liknar argumenten mot kommunsammanslagningar på 60-talet.

  Jag har, från 60-talet till 00-talet rest i Europa, ofta på landsväg, och sett förändringarna. Hamburg är numera ungefär lika märkvärdigt som Burträsk. 90% talar engelska (utom i Frankrike)

  Vi är numera en stor nation med flytande kulturer.

 29. Per Fredö skriver:

  Göran Perssons bevingade ord har i varje fall gällt vare sig honom själv eller hans parti.
  Det saknas kraft.
  Det saknas visioner. Det saknas trovärdighet.
  Det saknas ledare som inger förtroende.
  De väljargrupper, som gett socialdemokraterna sitt stöd är på tillbakagång.,

 30. Kachina:
  Patriotism är, och har alltid varit, en oerhört kraftig drivkälla för mekanismerna bakom det framåtskridande som sker lokalt överallt. Därför kan en kulturanonymisering verka hämmande på utvecklingen, både i Sverige och Europa. Det är en av orsakerna till att vara försiktig med att tvinga fram ett federalt Europa. Och det måste ske i en mognadsprocess tills det upplevs som en win-win-situation för majoriteterna. En sådan process handlar om decennier, det är inte nu och inte för att några särintressen (välj vad du vill av politiker, makthavare, stormaktsföreträdare, globala storföretag eller banker, lokala ‘weakspots’ som Portugal, Irland, Italien, Grekland, Spanien, flummare, m.m.) trängda mot väggen av frukterna av sina misstag allt mera desperat letar efter en lösning.

  Och glöm inte att inget i det nuvarande EU hindrar dig att resa i eller frottera dig med, prata engelska med, handla med, arbeta och bo i, de andra länderna.

  Kommunsammanslagningarna på 60-talet: dessa skedde inom ett land. Ser du skillnaden?

  En sak har du rätt i. I Frankrike talar man inte engelska. Orsaken är nationalism, rädslan att säga fel, samt reglering. Det finns t.ex. en lag som säger att minst 40% av musiken i radion skall vara fransktalande.

 31. Kachina skriver:

  Ser du någon principskillnad mellan en liten bikupa med sina celler (ett land) och en stor bikupa med sina celler. (union)?

  När det gäller kulturanonymisering är det bara vi som, efter TV:n ankomst med Hollywoods American Dream, anonymiserat oss själva. Särskilt Norrland, ju värre desto högre upp. En timme i Luleå och du tror du hamnat i Los Angeles. Där finns inget kvar från Norrland före 1960.

 32. Kachina skriver:

  Skulle även säga. Kultur kan inte anonymeras om man inte själv bidrar till det och en kultur inom Europa kommer vi aldrig att se, när det fortfarande skiljer i kultur mellan Skellefteå och Umeå, fastän de är under samma administrativa enhet.

%d bloggare gillar detta: