Driva på politiken

BRYSSEL: Arla morgon från Bromma, och lång dag här med olika diskussioner för att försöka driva politiken framåt.

Delvis handlade det om uppföljningen av min resa till Serbien och Kosovo förra veckan.

Nu börjar på allvar diskussionerna om de slutsatser om EU:s utvidgningspolitik som vi kommer att diskutera och besluta på ministermötet den 5 december.

Men vi måste också diskutera vad som händer efter dess. Problemet i nordliga Kosovo kräver starkt ökad uppmärksamhet, och frågan måste sättas tydligare på agendan.

Resten av dagen har varit informella transatlantiska diskussioner om europeisk säkerhetspolitik, Turkiets betydelse och krisen inom eurozonen.

Den militära delen av Libyen-operationen är avslutad, och diskussionen handlade delvis om vad vi lärt oss av den.

Luftoperationen var ca en femtedel av motsvarande operation under Kosovo-kriget 1999, men avslöjade ändå betydande brister i olika avseenden.

Men i grunden var det positivt hur Nato:s resurser för ledning och planering kunde anpassas och kompletteras för att göra en i grunden oväntad operation som denna möjlig. Att det inte gått utan de amerikanska bidragen är dock alldeles uppenbart.

Dock behöver vi också förbättrade europeiska möjligheter för att planera för och leda andra operationer.

Att vi tvingades till omfattande beslut och annat för att sätta upp en separat organisation i Rom för en EU-operation som alltid hade relativt låg sannolikhet illustrerar detta väl.

Sådant skall det vara möjligt att göra inom ramen för en mer permanent organisation. Och den slutsatsen är på intet sätt oförenlig med ett värnande av den vitala infrastruktur i dessa avseenden som Nato innebär.

Medan amerikaner sätter frågetecken om europeisk försvarskapacitet börjar det på europeiskt håll komma frågor om mer långsiktig amerikanskn kapacitet.

USA:s försvarsbudget kommer att minska, satsningarna i Stilla Havs-området kommer att öka och det ter sig ofrånkomligt att resurserna i Europa kommer att minska. Och vad kommer detta på sikt att innebära?

Så gick då diskussionen vidare till Turkiet och dess allt viktigare roll.

Och det var konsensus om behovet av att tydligt stärka vår dialog och vårt partnerskap med landet.

Middagen i amerikanska Nato-ambassadörens behagliga residens Truman Hall ägnades den mer akuta ekonomiska och politiska krisen i Europa.

Finlands Alexander Stubb inledde, och sedan fyllde i stort sett alla middagsdeltagare på.

Jag är övertygad om att vi om fem år har ett större EU och en starkare Euro.

Men jag är försiktigare med alltför bestämda prognoser om hur situationen kommer att vara om fem veckor eller fem månader.

Situationen är genuint osäker.

I morgon bär det vidare ner till Abu Dhabi för andra diskussioner.

11 Responses to Driva på politiken

 1. nolies skriver:

  ”Jag är övertygad om att vi om fem år har ett större EU och en starkare Euro.” Knappast troligt med starkare Euro -större köpkraft- då ECB har som inflationsmål på ca 2%. Dessutom räknar de inte med energi och oprocessad mat i deras inflationsberäkning.

  Har det någonsin funnits en pappersbaserad valuta som ökat i köpkraft under 5 år?

  Jag anser att äga dollar eller euro långsiktigt är som att äga 2 pappersbiljetter, den ena till Hindenburg den andra till Titanic.

 2. demiwotan skriver:

  För att här ta tillfället att hävda en minoritetsuppfattning så skulle vilja påstå att om man vill stå på rätt sida om Historien om några år så bör man nog förbereda sig för Euron och ett mer integrerat Europa. USA behöver en motpart i Europa ; en konkurent och en partner. Tror personligen att Frankrike är inne på fel spår som vill dela upp Europa i två delar. Tyskland är mer positiv till ett större samarbete vilket lovar gott. Man skall då ha i åtanke en viktig sak; vad är det då för Europa man vill ha? Är det ett Tyskt Europa som hägrar, eller är det bättre med ett Europeiskt Tyskland. Alternativet ett Ryskt Europa eller ett Europeiskt Ryssland hör mer till det förgångna, eller det alternativ som förespråkar en lösare integration av EU. För så är verkligheten i Europa. Sådana har alternativen varit under 1900-talet, och så är de än i dag år 2011.

 3. Kachina skriver:

  ”Dock behöver vi också förbättrade europeiska möjligheter för att planera för och leda andra operationer.”

  Det är hög tid och måste ges högsta prioritet.

 4. lion0808 skriver:

  Vilka andra operationer har herrarna Bildt och Kachina i tankarna? Inte Turkiet väl? Eller på nytt på Balkan? eller för att avväpna Hexbollah eller Hamas? Det skulle ju FN ha gjort för länge sedan enligt en resolution. Inte Iranl? Och inte Ryssland eller de närliggande Baltikum? Eller möjliga konflikter vid Norra Ishavet när alla, som har möjlighet att utvinna naturens rikedomar när isen smält? Återstår bara Afrikas horn eller den hotfulla utvecklingen i Egypten, Tunisien, Libyen, Syrien, som sannolikt kommer att följa samma politiska mönster och utveckling, som vi kan konstatera ha skett i Libanon? Nej, jag höll på att glömma lilleputtlandet Israel. Ska EU genomföra operationer riktade mot Israel? Bygga upp en dyr organisation för att mota Olle i grind? Europa är för veligt och tandlöst för att kunna hävda sig mot Ryssland och Kina, så vi ska kanske dubbla vår medlemsavgit till EU?

 5. bildterberg skriver:

  Om någon ska avväpnas i Mellersta Östern så är det
  i första hand de stater som har kärnvapen.

 6. Kachina skriver:

  De operationer jag tänker på är att dämpa inre oroligheter i Europa, något som närmar sig verklighet med allt högre fart. Ryssland har enligt uppgift seglat in stora delar av sin flotta på syriskt vatten, för att skydda landet mot angrepp. Kina lär förse Hizbolla med vapen.

  Dessa är inga vi har intresse av att konfrontera. För oss handlar det om försvarsoperationer mot inrikes och utrikes hot.

 7. bildterberg skriver:

  Det egentliga syftet med hela EU-projektet börjar
  klarna mer och mer. De första dominobrickorna har
  fallit (precis som planerat):

  [1]
  exposeddeception.com/index.php?topic=520.0

  [2]
  http://emsnews.wordpress.com/2011/11/15/bilderberg-trilateralists-seize-power-in-greece-and-italy/

  Mönstret torde vara ganska tydligt för de flesta.

 8. lion0808 skriver:

  bildterberg: Tack för de intressanta länkarna. När vi ändå har denna fråga uppe i denna tråd, så varför inte ge en länk, som visar våra svenska namn i denna Trilaterala kommission. Carl Bildt har mig veterligen inte skrivit så mycket om just detta.?

  http://www.trilateral.org/download/file/EU_list_10-11.pdf

 9. lion0808 skriver:

  Eller har han det, när han ständigt skriver om allaehanda informella samtal, som avverkas ute i världen? De s.k. imformella samtalen kan ju faktiskt också vara de som förs i slutna sällskap inom typ den utomparlamentariska och transnationella ”The Bilateral Commission”.?

 10. lion0808 skriver:

  ”The Trilateral Commission”, ska det förstås vara.
  http://www.trilateral.org/

 11. lion0808 skriver:

  Kachina: Kan du tänkas stödja sådana operationer i Sverige typ Ådalen 1931?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85dalsh%C3%A4ndelserna

%d bloggare gillar detta: