Syrien i fokus

STOCKHOLM: Läget i Syrien blir allt allvarligare, samtidigt som de internationella reaktionerna nu trappas upp. EU och Arabförbundet arbetar nära tillsammans liksom Turkiet.

Tydligt är att regimens våld mot de hitintills i huvudsak fredliga protestera nu lett till att det håller på att växa fram också ett väpnat motstånd, vilket ju dagens attacker visat.

Att det ligger betydande faror i detta är uppenbart. Risken för ett inbördeskrig som också kan få sekteristiska inslag skall inte underskattas.

Jordaniens kung Abdullah II sade i går det som är uppenbart – i sitt lands intresse borde president Bashar nu avgå och skapa utrymme för en fredlig övergångsprocess.

När vi diskuterade situationen i Syrien i utrikesministerkretsen i Bryssel i måndags var vi överens om att noga koordinera vårt agerande. Inte minst gällde det frågan om våra ambassader och vår närvaro.

På eftermiddagen i dag meddelade dock Paris att man drar tillbaka sin ambassadör. Någon information till EU-kretsen i övrigt ansåg man tydligen inte att man hade anledning att ge.

Vi har nu begärt en brådskande överläggning i Bryssel i frågan.

Det handlar ju också om säkerheten för vår personal – och det handlar också om våra möjligheter att på ort och ställe kunna hjälpa de medborgare som kan finnas där.

Tidigt i morgon bitti återvänder jag till Bryssel för en dag och en kväll av överläggningar där.

På förmiddagen har jag samtal med anknytning till de olika samtal jag hade i Serbien och Kosovo förra veckan, och för att se hur de olika frågorna kan föras samman.

Catherine Ashton befinner sig deock i södra Kaukasus, och fortsätter därifrån till Moskva för politiska överläggningar där.

På eftermiddagen blir det så informella överläggningar med en grupp från EU och USA i en rad olika frågor. Vi brukar träffas två gånger om året för öppna diskussioner i aktuella frågor.

Och kvällens middag i den kretsen kommer att ägnas den aktuella situationen i Europa. En del finns att säga också om den, även om jag starkt misstänker att situationen i Syrien kommer att dominera även dessa diskussioner.

Tidigt fredag morgon skiftar jag dock på allvar fokus till situationen i det som kan kallas Västasien.

Jag flyger till Abu Dhabi, och beger mig där till en anläggning mitt inne i öknen där ett antal utrikesministrar från regionen och från Europa samlas för att diskutera det aktuella läget i den vidare regionen.

Alldeles säkert kommer mycket av den diskussionen att handla om Syrien.

Åtskilliga av deltagarna i dagens utrikesministermöte i Rabat kommer ju att finnas med i våra överläggningar.

3 Responses to Syrien i fokus

 1. sydsvenskeurope skriver:

  Serbien väntar på EU-besked om kandidatstatus. Med hänsyn tagen till den senaste utvecklingen lär nog de Europavänliga krafterna få det svårt om det blir ett negativt besked från Bryssel i december. ”Både EU och Kosovo” lär bli svårt att driva. Hela EU-tanken bygger på freden i Europa och integrerade regioner, låt folken i forna Jugoslavien ta del av denna gemenskap!

 2. Winnetou skriver:

  Den Store Anden ber oss rikta uppmärksamheten mot Livets Heliga Väv, som vi är en del av och invecklade i. Att vara uppmärksam på helheten kallas bland mitt folk för ”helighet”.

  Helheten i Kosovo går inte att förstå utan att väga in att 21.000 Serber från Kosovo just nu söker dubbelt serbiskt/ryskt medborgarskap eftersom de inte litar på att Belgrad sätter deras intressen i främsta rummet. Med ryskt medborgarskap kommer Ryssland att ingripa militärt om Ryska medborgare i Kosovo angrips… Åh, vilken tilltrasslad Väv.

 3. adelaldabbagh skriver:

  Bahrain: Shouting in the dark
  Jag vill gärna att Ni titta på vad som har hänt i Bahrain på samma sett som det som händer idag i Syrien eller?

%d bloggare gillar detta: