Rabat och Kabul

STOCKHOLM: Denna dag möts den s k traditionella jirgan i Kabul och Arabförbundets utrikesministrar i Rabat.

Bägge viktiga möten.

Till Rabat kommer nu inte längre Syrien, och det kommer sannolikt att förändra dynamiken i det mötet ytterligare till den syriska regimens nackdel.

Men till Rabat kommer på särskild inbjudan Turkiets utrikesminister, som allt tydligare går i bräschen för en allt skarpare linje mot regimen i Damaskus.

EU kommer självfallet att noga följa vad Arabförbundet beslutar, och så långt möjligt ge dem vårt stöd.

Med all sannolikhet kommer man nu – i synnerhet efter de uppenbart regisserade attackerna mot olika ambassader i Damaskus – att ytterligare försöka att skärpa trycket.

Det är viktigt. Snabb förändring i Syrien är viktig också för att förhindra ett blodigt inbördeskrig.

Den s k jirgan i Kabul har sammankallats av president Karzai dels för att diskutera det långsiktiga samarbetet med USA och dels för att diskutera fortsättningen av freds- och försoningsprocessen efter mordet i september på professor Rabbani.

Beslutsformen är traditionell, även om man kan tycka att dessa är frågor som det hade varit mer naturligt att avhandla i det afghanska parlamentet.

Det förefaller dock som om jirgan har relativt bred uppslutning, och att dess ställningstagande genom detta kan få den legitimitet som ju krävs.

3 Responses to Rabat och Kabul

 1. Rulle skriver:

  Får Du tillfälle så slå Turkiets utrikesminister på käften för att de bombar Kurderna utan vettig anledning.

 2. 2000aldrig skriver:

  När man läser detta känns Sverige som en liten ankdamm, mindre vågor men också mindre fartyg. Men det kan inte hindra 2000aldrig att fokusera på hemmapolitiken, kanske kan det här få något smilband att motioneras idag.

  http://2000aldrig.wordpress.com/2011/11/16/sluta-saga-juholt/

 3. Marcus Rosander skriver:

  Den som ger sig in i leken får leken tåla, Carl. Om du kommer hem från ett högsta styrelsemöte i mellanöstern får du räkna med ett blåmärke eller två!

%d bloggare gillar detta: