Åter en ny vecka

STOCKHOLM: Tidigt i morgon bitti bär det av till Bryssel för EU-utrikesministermöte. Jag hoppas komma fram till det att det börjar vid 10-tiden.

Arabförbundets nu tydligare linje gentemot Syrien förtjänar och kommer att få vårt stöd samtidigt som vi arbetar med nya riktade sanktioner mot individer med ansvar för den repression och det våld som fortsätter.

Här finns en stor samstämmighet i politiken inom EU, och självklart är att vi koordinerar nära inte minst med Turkiet.

Och vi kommer också att diskutera situationen med Iran i enlighet med vad jag skrivit tidigare. På den punkten är det uppenbart att det finns nyanser i bedömningarna.

Efter utrikesministermötet har Radek Sikorski och jag inbjudit till en middagsdiskussion om utvidgningspolitiken, och i den kommer såväl Catherine Ashton som utvidgningskommissionären Stephan Fühle att delta.

I anslutning till den kommer vi alldeles säkert att resonera en del också om slutsatser från min resa nyligen till Serbien och Kosovo. Också här står vi ju inför viktiga avgöranden.

Och i anslutning till mötet under dagen kommer vi också att ha ett mer informellt möte mer specifikt om relationerna till Turkiet.

Att samtalen om Cypern kommer att fortsätta med ett nytt möte under ledning av FN:s generalsekreterare i slutet av januari är i detta sammanhang självfallet positivt och bra.

Från Bryssel avser jag så att komma hem till Stockholm under tisdagen, men redan på torsdag morgon återvänder jag till staden igen.

Då handlar det om informella transatlantiska diskussioner i olika aktuella frågor.

Vid det laget hoppas jag att den nya regeringen i Grekland under Lucas Papademos har klarat av inledande parlamentsdebatter och förtroendeomröstning, och att vi också har en ny regering i Rom med de förhoppningsvis bättre möjligheter att klara de ekonomiska utmaningarna som detta borde medföra.

I Athen har regeringsskiftet inneburit också ett byte på utrikesministerposten. Avgående utrikesminister Stavros Lambrinidis gjorde ett mycket gott arbete under sin förhållandevis korta tid.

I skrivande stund pågår regeringskonsultationer i Rom under ledning av den mycket respekterade presidenten Napolitano.

Och inriktningen är uppenbart en regering under likaledes myket respekterade Mario Monti. Vi känner varandra väl, och jag har stort förtroende för hans kunnande och omdöme.

Men det handlar självfallet också om att skapa en hyfsat stabil bas för en sådan regering fram tills dess att val måste äga rum. Och det är kring denna frågeställning som diskussioner nu pågår i Rom.

Efter torsdagen diskussioner i Bryssel flyger jag på fredagen till Abu Dhabi för att tillbringa helgen där i informella diskussioner centrerade kring de olika utmaningar vi står inför i Nordafrika och Västasien.

Och de är – som bekant – betydande.

En ny vecka tar sin början.

26 Responses to Åter en ny vecka

 1. Marcus Rosander skriver:

  Turkiets utrikesminister har ju hotat att gå in i Syrien, om dödläget inte bryts. Det gör det ju inte, men ändå tvekar turkarna? Jag har hört – bara rykten, så absolut inget bekräftat – att det är EU som håller Turkiet tillbaka, med hot om att Turkiet annars inte kommer få gå med i EU.

  Är det verkligen nödvändigt att offra syriers liv för prestigens skull? För att ”varje regim ska få ha kontroll över sitt eget territorium.” Då kan man ju ifrågasätta vad som ska känneteckna en regim, för jag tvivlar ju på att majoriteten av syrierna vill behålla den nuvarande.

 2. florimond77 skriver:

  Jag hoppas man är klok nog att diskutera sanningshalten i matrialet. Mycket tycks ju komma från israelisk spiontjänst. Man får hoppas att det inte sitter för många gammelmodiga ensidiga proisraeler där, men det är väl att hoppas för mycket ändå hoppas jag att tillräckligt många inser att Nethanjahu inte är riktigt klok.

 3. gruelse skriver:

  ”o Relaxed Sunday at home. Even had the time to see the new Tin-Tin movie.”

  I did the same today. Tintin in 3D was an extraordinary visual experience.

 4. Kerstin Broste skriver:

  Marcus Rosander, Hur är det möjligt att Folkpartiet uppföder politiker med en så ensidig syn på hur en värld ska hanteras.

  Du anser att ”vi i väst” ska invadera Iran och Syrien. Kan Du på ett enkelt sätt (jag har läst din blogg om Tunisien) förklara vad ”vi” ska göra sen. Syrien har ett stort problem med vattenförsörjningen som till stor del har förosakats av Israel. Syrien har redan ”tappat” en del av sitt land, Golan. Denna stöld av land handlade också om tillgången på vatten. Förutom detta har Syrien tagit emot några miljoner flyktingar från Irak. Folkpartiet stödde invasionen av Irak som byggde på fel grund.

  Du skriver i ett tidigare inlägg att Israel kan utplånas inom 10 år. Förklara för oss oinvigda hur det skulle gå till med ett absolut stöd från USA.

  Det bästa i min mening vore för Israel om landet bedömdes som alla andra stater. Att det är möjligt att kritisera landets regering och på samma gång stödja landets invånare. Israel har en regeringskoalition som i många Israelers ögon ej arbetar för landets bästa. Nu i dagarna införs nya lagar som ytterligare förstärker de ultra-ortodoxas ställning.

  Som liberal är det svårt att förstå hur Du så okritiskt ser på Israels regering. Eftersom Israel är den enda kärnvapenmakten i Mellan-Östern skulle det vara intressant att höra Din analys. ( Skriv den gärna lika ”utförligt” som Din syn på Tunisiens framtid).

 5. Rulle skriver:

  Carl, när skall Du sluta dalta/dansa för Turkiet? De bombar ju urskillningslöst mot folkgruppen Kurder, t.o.m. utanför landets gränser.
  Detta är mer än hets mot folkgrupp! Är inte sådant straffbart?

 6. florimond77 skriver:

  Rulle fråga Israel! De har lång erfarenhet av detta.

 7. Rulle skriver:

  florimond77, mig veterligt har Israel aldrig bombat Kurder.
  Är Du torr bakom öronen eller?

 8. Per Fredö skriver:

  Det finns ju ett par viktiga aspekter på alla reaktionerna gentemot händelseutvecklingen i Syrien.
  Det är att Ryssland och Kina motsätter sig olika fördömanden och sanktioner.
  Motsvarande policy har tillämpats i en rad liknande fall

  Om detta skulle bli en fråga för FN:s säkerhetsråd kan vi nog räkna med att dessa länder utnyttjar sin veto-rätt..

 9. Per Fredö skriver:

  Jag ser att säkerhetsrådet redan behandlat detta ärende.
  Bland alla argument för en resolution riktat gentemot den syriska regeringen så menade dessa länder att även oppositionen borde hålla sig i skinnet.
  Dessa båda länder visar sin rätta sida.

 10. […] Sanktioner fungerar. Gaddafi föll inte enbart med hjälp av NATO-bomber. Inte heller var det så att rebellerna hade överlägsen militär taktik eller utrusning. Helt avgörande var att regimen helt enkelt fick slut på olja. Att strypa ett lands tillgång till olja påverkar det väldigt. Detta är något vi har sett prov på i Libyen. Trots att Iran har stora oljefyndigheter så saknar de till stor del möjlighet att raffinera oljan. Av den anledningen så har de internationella sanktionerna framför allt riktat sig mot landets energisektor och man räknar med att landets oljeproduktion kommer att minska med 25% under de nästkommande fem åren på grund av dem. Sanktioner mot Iran måste skärpas och riktas hårdare mot deras oljeindustri. […]

 11. Är för första gången i Bryssel, och har hunnit insupa lite av den trevliga atmosfären. Vad hittar man på här under en kortare visit? Espace Léopold ska självklart ses! Tack för en bra blogg!

 12. sydsvenskeurope skriver:

  Det skall bli intressant med återrapporteringen angående Serbien och utvidgningsfrågorna. Har EU (vi) råd att skicka signaler om ett stopp i utvidgningen alternativt ett A och ett B lag inom EU?
  Nationalismen går starkt fram och detta i samband med ekonomisk oro, vad detta kan leda till vet vi allt för väl.

 13. Per Fredö skriver:

  Internationella sanktioner, normalt beslutade av FN, är självfallet nödvändiga ibland för att förhindra en felaktig politik som den var i Irak och nu senast tillämpades i Libyen, men blivit stoppad gentemot Syrien.,

  Nu står också Iran på tur mot bakgrund av att detta land med stor sannolikhet skaffat sig kärnvapen.
  Frågan är förstås om nuvarande regim i Iran skulle bry sig om stringent sanktionspolitik i syfte att begränsa landets inkomster av försäljning av olja.
  Detta borde kunna ske genom att inte längre tillåta landets nuvarande raffinaderering av olja i andra länder.
  Samtidigt kanske det inte kan utelutas att Ryssland och Kina ställer upp också i detta fall.
  Att slå ut Irans kärnvapen via bombningar är ytterst tveksamt.
  Denna handlingslinje borde helt undvikas.
  Det skulle medföra en kraftigt ökad instabilitet i Mellersta Östern.
  Det kan inte heller uteslutas att Irans grymma regim får ökad sympati även i demokratiska länder.
  Vi har stt åtskilla exempel på hur förtryckarregimer behövt mest internationellt stöd.
  Det bästa är förstås om vi finge en arabisk vår även i Iran.
  Med en ny demokratisk regim skulle dessutom med stor sannolikhet ett kärnvapenavtal kunna slutas.
  Det borde i så fall resultera i en total avveckling av detta lands kärnvapen.

 14. bildterberg skriver:

  Det finns andra exempel i regionen där kopplingen mellan
  en demokratisk regim och total avveckling av landets kärnvapen
  är helt obefintlig.

 15. florimond77 skriver:

  Det absolut bästa vore om vi finge en arabisk vår i Israel.

 16. Jan Fredman skriver:

  forimond77; ”Det absolut bästa vore om vi fick en arabisk vår i Israel.” Längtar du efter nästa Kalifat???
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalifatet

  Eller väntar du på att Israeliska araber ska störta demokratin och utlysa nyval till Knesset?

  Vem är det som talar om att förinta någon och vem är det som talar om att försvara sig? Israel har aldrig, vad jag vet, uttalat att grannarna ska förintas och sopas bort från kartan.

  florimond77, du tycks vara en person, som är snabb att göra glättiga uttalanden om folkvalda ledare i Israel. När gjorde du något liknande om islamistiska ledare???

 17. un2here skriver:

  Jan Fredman skriver: … väntar du på att Israeliska araber ska störta demokratin

  Snarare införa demokratin:

  Palestinian ‘freedom riders’ board Israeli buses in protest
  – Under Israeli law we are forbidden to visit Jerusalem. It’s a racist law like the Jim Crow laws and the apartheid laws in South Africa,” says Bassal Araj, a 27-year-old pharmacist whose family is originally from a small village near Jerusalem. “We want to show the world that this is not a country of democracy. It is a country of apartheid and injustice.

 18. Jan Fredman skriver:

  un2here: Även du har gått på detta utspel och ser en chans att återigen anklaga Israel för Aparheid. Araber får visst åka på de 2 busslinjer, som trafikerar den s.k. Västbanken. De som efter säkerhetsmässig prövning fått tillstånd, kan givetvis åka in till t.ex. Jerusalem. Huvudanledningen till att det finns restriktioner är att Israel vill slippa fler självmordsattentat, som förekommit i Jerusalem och på busslinjer från den s.k. Västbanken. Palestinaaraberna har just börjat med en ”charmoffensiv” mot de Otrogna (läs Väst-världen) och gör en felaktig och bedräglig anspelning till Sydafrika. Ett 100-tal journalister var påpassligt framme ”som av en ren tillfällighet”??? Du har fastnat i den bedrägliga fällan un2here!

 19. un2here skriver:

  Jaha?!?

  Altså, vad får dig att tro att Netanyahu skulle klara sig bättre än Gaddaffi – apartheiden kommer ju att svepas bort vad det lider

 20. lion0808 skriver:

  un2here: Du menar att Du ser fram emot att den folkvalde premiärministern skull mördas likt kuppmakaren i Tripoli!?
  Inte ens vår käre C B tillåter sig sådana groteska anspelningar, som du gör!.

 21. lion0808 skriver:

  un2here:
  När du nu ändå anspelar på Libyen, så kan det vara riktigt intressant att se vilken agenda som de valda från det islamistiska partiet ”Ennahda” har. Där har du ett svar på din längtan efter nästa Kalifat. Och där har du ett svar på hur kvinnan ska behandlas . Å du ”nya arabiska vår”! Man häpnar!!!

  Ennahdas valkampanjledare proklamerar sin längtan till nästa Kalifat, och där Souad Abdelrahim, ”the sole female member of Ennahda” proklamerar att kvinnor med barn utom äktenskap inte förtjärnar att få leva, Retoriken mot oss Otrogna är förstås helt annorlunda. Vi är välkomna till deras turiststråk med alla rätigheter, men dock inte den inhemska befolkningen!???

  Se förresten Anna Ekströms blogg i denna sak:
  http://namanula.wordpress.com/2011/11/17/men-lita-inte-pa-sadana-partier/

 22. lion0808 skriver:

  I föregående inlägg ska det naturligtvis stå ”Tunisien” och inget annat. Men i övrigt gäller min häpnad över ”Den sköna nya arabiska våren”!

 23. lion0808 skriver:

  Innan någon hinner ta till sig lögnen, som Irans President Mahmoud Ahmadinejad, basunerar ut om den 2.500 år gamla sionistiska kulturen: Läs följande blogginlägg, så förstår du varför du bör välja rätt anslag i den fortsatta debatten.

  http://namanula.wordpress.com/2011/11/13/ahmadinejad-om-den-2500-ariga-sionistiska-kulturen/

%d bloggare gillar detta: